Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba raczej nie, bo rzeczywiście wielu oczekiwało Suba.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by tak? :)

iPX

Zmiana czerwonej wskazówki na niebieską i będzie ok :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cichu liczyłem na suba ale chyba jeszcze nie dorośli do tej decyzji.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie trochę dziwi, nie... w sumie to mocno mnie dziwi, że niektóre marki nie dają tego, o co konsumenci by się dosłownie zabijali. Przy obecnym szale na vintage, wzrostach cen Rolexa (starego i nowego) i rosnącej popularności Tudora (większego szacunku do marku i zainteresowania jej historią) wypuszczenie w miarę wiernej reedycji Submarinera z aluminiowym bezelem na nowym in-housie to byłby taki hit, że z produkcją by nie nadążyli.

Czy tu naprawdę chodzi o to, że Submarinery to przeszłość, a Tudor musi mieć teraz 100% własnego designu? Czyli że co, czerpiemy z historii i chwalimy się nią, ale cichuteńko - nie wspominajmy o tym, że współdzieliliśmy ją z Rolexem?

Czy może Rolex zablokowałby taką decyzję?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może Rolex zablokowałby taką decyzję?

Nie mogą wypuścić takiego hitu, ktoś mógłby wtedy zrezygnować z kolejki po SUBa ;)

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie wydaje, ze jakby byla taka edycja suba od tudora to kolejka na suba od roleksa moglaby sie okazac krotsza

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, to mimo wszystko zegarki z różnych półek cenowych. Chętnych na Suba od Tudora byłoby zapewne wielu, ale to imho nie ta sama grupa co oczekujący na Suba Rolexa, tym bardziej że kolejka na Submarinera nie jest aż taka duża, od 3 do 6 miesięcy.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo ;)

Tez mi sie wydaje, ze jakby byla taka edycja suba od tudora to kolejka na suba od roleksa moglaby sie okazac krotsza

Chce polemizowac ;)

Klienci Rolexa tak nie rozkminiaja. Co innego milosnicy, ale tez, jak ktos kupi Tudora, a chcial Rolexa to na takim substytucie mocno sie przejedzie.

Tudor jest super jak ktos teskni za retro Rolexem, ceramika to inna bajka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mi nie chodzi o to, że ludzie przepisaliby się z kolejki na rolexa do kolejki na tudora. Tylko własnie o to, że teraz kolejka na suba jak piszesz to 3-6mcy, a myślę, że na takiego od tudora byłaby zdecydowanie dłuższa niż pół roku. Nie wiem jaką mają produkcję, ale już teraz z dostępnością 58 czy GMT jest problem. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Xpovoc

O ile mi wiadomo to kolejka na Rolexa Submarinera Date to obecnie ok. 12-18 miesięcy (na Hulka 2-3 lata). Niektórzy z klubu czekają na niego już od kwietnia-maja 2018 r. czyli już 8-9 miesięcy.

Co do Suba Tudora, to z jednej strony starszy brat nie powinien im pozwolić na taki ruch, ale z drugiej strony skoro była jednocześnie premiera GMT Pepsi w stali i BB GMT to kto wie? Tylko, że BB pomimo bezela z aluminium jest jednak diametralnie inny w odbiorze niż 5-cyfrowe Pepsi. Dlatego moim zdaniem nie ma co liczyć na Suba od Tudora w kopercie 39-40 mm podobnego do 16610/14060. Kolejka też się raczej nie rozładuje. Zauważcie, że premiera BB 58 jakoś nie zachwiała rynkiem wtórnym 14060 (nie wspominając już o Rolexie 6538 i Tudorze 7924).

Edytowane przez Xpovoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

A propos subów Tudora. Czarne i niebieskie generalnie się pojawiają w ofertach, czerwony nie.

O co chodzi, ten zegarek wszedł do seryjnej produkcji?

hZlxUek.jpg

LDCRBTw.jpg

U6MuGLE.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Xpovoc

Sry nie zauważyłem  :wacko: 

Powstaje naturalnie pytanie, jakim prawem Ty cwaniaku dostałeś go tak szybko?  ;)   :D :D :D.

Sprzeciw! To jawny offtop  :D  Najlepiej będzie, jak przyjmiemy, że zamówiłem go rok temu  :P  

Czy ktoś z Was widział na żywo tę limitkę? Dla mnie to chyba najfajniejszy BB 41. Tylko niestety ceny odpłynęły już do 20-23k.

Tudor-Black-Bay-Green-A-Harrods-Special-Tudor-Heritage-Black-Bay-Harrods-Green3.008_Tudor-Heritage-Black-Bay-Harrods-Sta9872191_xxl.jpg?v=1545271083993

Edytowane przez Xpovoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos subów Tudora. Czarne i niebieskie generalnie się pojawiają w ofertach, czerwony nie.

O co chodzi, ten zegarek wszedł do seryjnej produkcji?

Nie, to był tylko prototyp.

Ludzie od Tudora nawet się chwalą, że posłużył jako inspiracja dla Black Bay Red. Szkoda, że nie posłużył jako inspiracja do zrobienia TAKIEGO WŁAŚNIE Suba :D

Pieniądze dosłownie leżą na ziemi, a im nie chce się ich podnieść.

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo to kolejka na Rolexa Submarinera Date to obecnie ok. 12-18 miesięcy (na Hulka 2-3 lata). Niektórzy z klubu czekają na niego już od kwietnia-maja 2018 r. czyli już 8-9 miesięcy.

Co do Suba Tudora, to z jednej strony starszy brat nie powinien im pozwolić na taki ruch, ale z drugiej strony skoro była jednocześnie premiera GMT Pepsi w stali i BB GMT to kto wie? Tylko, że BB pomimo bezela z aluminium jest jednak diametralnie inny w odbiorze niż 5-cyfrowe Pepsi. Dlatego moim zdaniem nie ma co liczyć na Suba od Tudora w kopercie 39-40 mm podobnego do 16610/14060. Kolejka też się raczej nie rozładuje. Zauważcie, że premiera BB 58 jakoś nie zachwiała rynkiem wtórnym 14060 (nie wspominając już o Rolexie 6538 i Tudorze 7924).

W grudniu oczekiwanie na bb58/gmt na kajdanie to było 6 miesięcy (kruk waw, ktw) z opcją, że może się uda w ciągu 4 miesięcy.

fBUtGsl.jpg

Dzięki Wadim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może dojdzie do groteskowej sytuacji w której Tudor będzie zmuszony do pozostawania w cieniu starszego brata i wcale rodzinna koligacja nie będzie atutem . W obecnej sytuacji butiki są pełne BB41, na rynku wtórnym można je kupić już 30-40% poniżej metki. Z drugiej strony świetny BB58 jest na zapisy (choć może lepiej napisać wersja z bransoleta jest na zapisy bo pozostałe leżą ) i też pewnie nie robią sprzedaży na maxa. Inne modele poza BB to już chyba wogóle nie są kojarzone wśród nawet miłośników ... Ciekawe na jaki kierunek postawi Tudor....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xpovoc też mnie interesuje ta limitka, ale niestety on jest jak pewnie wiesz dla Harrodsa, a ja akurat rzadko bywam w UK, więc nie widziałem.

Ceny rzeczywiście odpłynęły bo retail był 2630 funtów, za tyle dokupiłbym go do kolekcji. Tyle, że ciężko znaleźć coś poniżej 4,5keur.

Ale edycja bronze dla Bucherera też trzyma cene w porówaniu do klasycznej odmiany. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was widział na żywo tę limitkę? Dla mnie to chyba najfajniejszy BB 41. Tylko niestety ceny odpłynęły już do 20-23k.

Tak i na żywo ten zegarek prezentuje się świetnie :) ta zieleń bardzo ładnie komponuje się z kolorem wskazówek,

Moim zdaniem ta wersja dużo lepiej prezentuje się na pasku niż na bransolecie. Oceniam na podstawie światła sztucznego niestety nie widziałem na żywo w świetle dziennym.

Sprzedawca nie pozwolił przymierzyć bo wszystkie były już zarezerwowane i czekały na odbiór :(

5b6e3837f94e23c59f64a3be38ebb651.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nie, to był tylko prototyp.

Ludzie od Tudora nawet się chwalą, że posłużył jako inspiracja dla Black Bay Red. Szkoda, że nie posłużył jako inspiracja do zrobienia TAKIEGO WŁAŚNIE Suba :D

Pieniądze dosłownie leżą na ziemi, a im nie chce się ich podnieść.

Dzieki

Tak i nie;)

Tak, bo taki zegarek z giltem byłby po prostu uroczy (i wygodny).

Nie, bo z perspektywy czasy na linii Black Bay dobrze wyszli, co dowodzi słuszności decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie BB Harrods Limited - "wisi" jeden na OLX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wadim :)

I co mnie prześladuje ładnymi zdjęciami!

:P:D;)

Dzieki

Tak i nie;)

Tak, bo taki zegarek z giltem byłby po prostu uroczy (i wygodny).

Nie, bo z perspektywy czasy na linii Black Bay dobrze wyszli, co dowodzi słuszności decyzji.

Powstanie linii Black Bay to się zgodzę - strzał w dziesiątkę, ale Submariner to jest inna para kaloszy. Fajnie jakby sobie dwie linie współistniały. BB są tak odmienne od klasycznego Submarinera, że się nie gryzą - nawet BB58 o mniejszym rozmiarze. No ale rozumiem, że ile można mieć diverów w ofercie. Pelagos robi za flagowego tool-watch divera w ofercie, BB coś a la hybryda neo-vintage, BB58 już jako całkowite odwołanie do przeszłości, więc Submariner czym miałby być?

Co do inspiracji BBR tym czerwonym prototypem to też dużo powiedziane - w sensie ile BBR ma z tego suba? Przepraszam, czerwony bezel (i to sam kolor insertu, bo przecież nie czcionkę, ani ząbkowany rant)? Poza tym kompletnie nic. Inny case, inne wskazówki, indeksy, brak daty (i lupki) - ot czerwony kolor. To tak jakby spojrzeli na czerwoną kredkę i powiedzieli, że była inspiracją dla BBR :D 

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Powstanie linii Black Bay to się zgodzę - strzał w dziesiątkę, ale Submariner to jest inna para kaloszy. Fajnie jakby sobie dwie linie współistniały. BB są tak odmienne od klasycznego Submarinera, że się nie gryzą - nawet BB58 o mniejszym rozmiarze. No ale rozumiem, że ile można mieć diverów w ofercie. Pelagos robi za flagowego tool-watch divera w ofercie, BB coś a la hybryda neo-vintage, BB58 już jako całkowite odwołanie do przeszłości, więc Submariner czym miałby być?

Co do inspiracji BBR tym czerwonym prototypem to też dużo powiedziane - w sensie ile BBR ma z tego suba? Przepraszam, czerwony bezel (i to sam kolor insertu, bo przecież nie czcionkę, ani ząbkowany rant)? Poza tym kompletnie nic. Inny case, inne wskazówki, indeksy, brak daty (i lupki) - ot czerwony kolor. To tak jakby spojrzeli na czerwoną kredkę i powiedzieli, że była inspiracją dla BBR :D

Fakt, inspiracja BB tym czerwonym to trochę bullshit :D ale to nie powinno być problemem jak wskrzeszasz markę w XXI wieku.

Myślę, że sub dla współczesnego Tudora zawsze będzie "restricted area". Tudor będzie mógł zrobić BB, BB58, "BB58-burgund i inne kolory", ale suba na tarczy już nie umieszczą. BB będzie istniał właśnie dlatego, że jest czymś odmiennym.

Swoją drogą ciekawe o co chodziło z teaserem na IG Tudora, bo zdawało się przeczyć ^^^

Zgadzam się nt. Pelagosa i autentycznie trochę mi szkoda tej linii, zapięcie które mają już dawno powinno być standardem w zegarkach +$1.5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Xpovoc

Xpovoc też mnie interesuje ta limitka, ale niestety on jest jak pewnie wiesz dla Harrodsa, a ja akurat rzadko bywam w UK, więc nie widziałem.

Ceny rzeczywiście odpłynęły bo retail był 2630 funtów, za tyle dokupiłbym go do kolekcji. Tyle, że ciężko znaleźć coś poniżej 4,5keur.

Ale edycja bronze dla Bucherera też trzyma cene w porówaniu do klasycznej odmiany. 

Tak i na żywo ten zegarek prezentuje się świetnie :) ta zieleń bardzo ładnie komponuje się z kolorem wskazówek,

Moim zdaniem ta wersja dużo lepiej prezentuje się na pasku niż na bransolecie. Oceniam na podstawie światła sztucznego niestety nie widziałem na żywo w świetle dziennym.

Sprzedawca nie pozwolił przymierzyć bo wszystkie były już zarezerwowane i czekały na odbiór :(

Dziękuję Panowie.

Rozumiem, że oficjalnie można go kupić (lub było można) wyłącznie stacjonarnie w Harrodsie? 

Czy liczba zegarków była limitowana, czy może jednak one są cały czas produkowane?

Tak na bardzo szybko znalazłem takie informacje w sieci:

1. Można było je kupić tylko stacjonarnie w Harrodsie.

2. Pierwotnie można było kupić w przedsprzedaży 100 szt. i były one numerowane. Harrods zamknął podobno listy kolejkowe w okolicach... 2000 chętnych 

3. W połowie 2018 r. dostawali od Tudora po ok. 50 zegarków miesięcznie.

4. Nie ma jawnej informacji ile zegarków dostaną jeszcze od Tudora a lista kolejkowa jeszcze nie zeszła.

5. Podobno Rolex monitoruje grey market i sprzedający w foliach powyżej metki trafiają na czarną listę. (nie wiem na ile to prawda).

6. Egzemplarze z pierwszej setki z numerami sprzedają się po 35-40k PLN. Bez limitacji po 20-23k.

"Także tego" raczej dla mnie już po ptakach.  <_<

Edytowane przez Xpovoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Dziękuję Panowie. Rozumiem, że oficjalnie można go kupić (lub było można) wyłącznie stacjonarnie w Harrodsie? Czy liczba zegarków była limitowana, czy może jednak one są cały czas produkowane?

Harrods jest (jedynie) jedynym kanałem dystrybucji, zegarki nie są limitowane co do ilości sztuk, "limitacja" zawęża się do kanału, kolejne zegarki mają kolejne numery, co w związku z uwarunkowaniami geograficznymi tworzy problem z dostępnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba ta zieleń... ktoś zna mniej więcej cenę?

Ok, widzę 4500Euro

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi