Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość iKrawiec

Jak się podoba mój autorski pomysł na naleśniki ze szpinakiem ,fetą i suszonymi pomidorami? [koktajlowe też są oraz bazylia świeża]  

Nie podoba mi się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba mi się.

To dobrze :P -bo to dla kobiet przygotowałem.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się podoba mój autorski pomysł na naleśniki ze szpinakiem ,fetą i suszonymi pomidorami? [koktajlowe też są oraz bazylia świeża]  :P attachicon.gifnalesniki.jpg

Fajny pomysł na imprezową przekąskę :)  i do tego dip czosnkowy.

Też lubię naleśniki ze szpinakiem ale nie z fetą tyko z lazurem i czosnkiem.

Takie roladki robiłem też z wrapsami bo mają bardziej neutralny smak.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zaprosiłem dzieci z przedszkola :D -było super! :)

post-48316-0-86941200-1424378492_thumb.jpg

Dzieciaki były wspaniałe,same przygotowały pizze [którą póżniej zjadły] ^_^

A czego mozna się dowiedzieć :D

"....moja mama to nie gotuje,babcia nam przynosi jedzenie..."

"...a my to do mc donaldsa chodzimy ,byłem ze 100 razy...."

"....ma pan kiełbase? ,bo mi w domu nie pozwalają..."

"....a mój tata gotuje też, bo mama  tylko krzyczy..."

"....a moja dzwoni i przywożą ....."

etc.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

w moich czasach nie zapraszali nas do restauracji.... napewno wielka radocha dla dzieciakow  :)

my hodowalismy rzezuche i poziej ja wcinalismy ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

cook, świetna akcja! Ciekawe, co mój przedszkolak by Ci powiedział. ;) Ale chyba nic kompromitującego, przynajmniej mam taką nadzieję. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cook, świetna akcja! Ciekawe, co mój przedszkolak by Ci powiedział. ;) Ale chyba nic kompromitującego, przynajmniej mam taką nadzieję. :D

Hehe :D

P.S Wszyscy dostali fartuszki  :) -a ja piękną laurkę na koniec z rysunkami i mnóstwo radości....

Na przyszły  weekend zaprosiłem upośledzone dorosłe osoby z warsztatów terapii zajęciowej które wraz z kelnerami będą obsługiwać gości.....trochę się boję ;) , ale co tam,zobaczymy jakie mamy społeczeństwo.....

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

P.S Wszyscy dostali fartuszki  :) -a ja piękną laurkę na koniec z rysunkami i mnóstwo radości....

Na przyszły  weekend zaprosiłem upośledzone dorosłe osoby z warsztatów terapii zajęciowej które wraz z kelnerami będą obsługiwać gości.....trochę się boję ;) , ale co tam,zobaczymy jakie mamy społeczeństwo.....

Popieram całym sercem takie akcje. Super inicjatywa.

Ja kiedyś prowadziłem na uczelni zajęcia z cyklu "Uniwersytet Dzieci". Dzieciaki miały mnóstwo radochy grając w warcaby z robotem przemysłowym :D

Edytowane przez Szymon_K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akcja super, mam nadzieję że moje dzieci powiedziałyby że ich mama lepiej gotuje ;)

Pamiętam, że jak za dzieciaka zwiedzałem fabrykę, w której pracował mój ojciec największe wrażenie robiła na mnie tłocznia i mięsny posiłek regeneracyjny na stołówce :D

Co do upośledzonych osób - lepiej może uprzedzać gości przy rezerwacjach. Ludzie są różni i lepiej uniknąć nieprzyjemnych sytuacji (nieprzyjemnych dla Twoich podopiecznych żeby była jasność).

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjna akcja... wypowiedzi dzieciarni jak zwykle bezcenne.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pomysłu , bardzo dobra inicjatywa.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak kusicie tym festiwalem golonek,to u mnie dzisiaj golonka po meksykańsku "Cochinita Pibil" z pieczonymi plantanami ,.do tego Puerto ricańska wersja gołąbków z wołowiny w liściach bananowca " Pasteles en Hoja" z sałatką GPS ,.I małe co nieco dla zdrowotności.,

post-67292-0-22111400-1424567979_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

mayor, ale talerz! ze 3k kalorii, ale za nic bym sobie nie domówił takiej uczty! Najwyżej biegałbym kolejne dwa dni, żeby w komin poszło. A i o aspekt zdrowotny zadbane... pięknie! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

mayor, ale talerz! ze 3k kalorii,  ;)

Co Ty... Tam do 3k kalorii to jeszcze bardzo duzo brakuje. :)

Przykłąd porównawczy:

DSC_2106.jpg

IMG_20141127_180832.jpg

Taki stek z kością któregoś razu robiłem. 550g samego mięsa (po odliczeniu kości) + 500g pieczonych ziemniaków.

To jest circa 1300kcal .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Szymon, te wspomniane 3k kcal, to bardziej wynik pierwszego wrażenia, niż zimnej kalkulacji. ;) No,.. ale "mayorowy dodatek prozdrowotny" też ma parę kalorii, które również trzeba mieć na uwadze, hehe. A stek pierwszoklaśny! Jedynie brakuje mi w tej kompozycji czegoś zielonego. Ale ślinka leci na sam widok. Uwielbiam takie słuszne kawały mięcha na talerzu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Szymon, te wspomniane 3k kcal, to bardziej wynik pierwszego wrażenia, niż zimnej kalkulacji. ;) No,.. ale "mayorowy dodatek prozdrowotny" też ma parę kalorii, które również trzeba mieć na uwadze, hehe. A stek pierwszoklaśny! Jedynie brakuje mi w tej kompozycji czegoś zielonego. Ale ślinka leci na sam widok. Uwielbiam takie słuszne kawały mięcha na talerzu. :)

Zielone było, ale w osobnej miseczce bo się nie zmieściło z resztą na jednym talerzu :D (zawsze jest zielone, bo warzywa są u mnie obecne praktycznie w każdym posiłku).

Dodatki prozdrowotne to mają po 7kcal na każdy ml czystego alko, więc też trzeba solidnie wydoić żeby kalorie nabić ;) (piwo to inna historia, bo tam kalorie jeszcze z innych rzeczy są)

A i jeszcze zdjecie wnetrza tego potwora z mojego talerza  :D

IMG_20141127_182012.jpg

Edytowane przez Szymon_K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zonka

Nie moge tutaj w wchodzic po 18.....bo glodna sie robie :))) a nocne jedzenie cos mi ostatnio nie sluzy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, Szymon - bardzo, bardzo apetycznie to wygląda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

No, Szymon - bardzo, bardzo apetycznie to wygląda. 

Był pyszny, ale trzeba przyznać, że jest wyzwanie żeby to pochłonąć :D

Ale mimo tego, że nie jestem zbyt rosłym mężczyzną udało mi się to zrobić z przyjemnością. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi czy termicznie obrabiany?

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak smakuje taki stek i jaką ma konsystencje?

Tunczyka poza puszką jadłem tylko w shushi i był żylasty wiec sie zraziłem. Ale może akurat źle trafiłem bo dałbym mu jeszcze szanse.

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tuńczyka jest kilkanaście gatunków.,które różnią się w smaku konsystencji mięsa i przede wszystkim w cenie.Do puszki trafiają przeważnie te naj....wsze albacore.,Do sushi powinny być używane lepsze gatunki spełniające tzw,."Sushi Grade" zwykle yellowfin.,Jak w Twoim sushi był żylasty to prawdopodobnie "Sushi Chef" był tak dobry w swojej profesji jak ja w strzyżeniu owiec.,.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termicznie, konsystencja-zwarta. -coś jak gotowana cielecina.

Obsmazony z dwoch stron,minute na kazdy centymetr grubosci.

Srodek lekko rózowy,soczysty.

Cena zakupu to 30 $ za kg.

P.s Tunczyka z puszki trudno nazwać tunczykiem w wiekszosci przypadków.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tuńczyk błękitnopłetwy to jedna z najsmaczniejszych ryb, ale jednak najsmaczniejszą rybą morską, którą jadłem, to był karmazyn atlantycki, a następnie halibut atlantycki, jednak nie chodzi tu o takie cuchnące dzieci halibuta , które można często u nas kupić, ale o potwory w okolicach 50-100 kg prosto z oceanu. Co tu dużo mówić, prosto z oceanu to nawet zwykły dorsz smakuje o niebo lepiej niż te nasze karzełki z Bałtyku, że nie wspomnę tu o czarniaku i plamiaku.

Edytowane przez Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi