Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Przed laty byłem bez pracy i też lataliśmy do Egiptu i Tajlandii, oczywiście "all incl..."

Nie dziw się, jak wszędzie są różni ludzie.

Teraz jeżdżę autem do Hiszpani, kupiłem tam domek (Roses) i uważam , że nie ma gorszych "obcych" jak Francuzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Oj... nie cierpię wakacji all inclusive... ale każdemu wg potrzeb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko !

Wysłane z mojego LG-D855

Edytowane przez fankaDaktarina
cytujemy bez zdjęć

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Gotowane dziś było :))

Zupa kapuściana z małymi gołąbki z nadzieniem z krewetek

20160426_113719.jpg

Chrupiące naleśniki z krewetkami rzecznymi zawijane w papier ryżowy z ziołami, zielonym bananem i mango.

20160426_123024.jpg

Sałatka z zielonego mango

20160426_125555.jpg

Chyba nie muszę mówić, że pyszne ;)

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie musisz :D Zazdroszczę tych pyszności, że aż zrobię sobie dzisiaj tagliatelle z krewetkami na whisky ;)

A jak pogoda? Znośna? Nurkujesz cokolwiek? Kumpel szkolił się ostatnio na 1szy stopień uprawnień i zaczynam się zastanawiać czy też nie spróbować.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Nie, nie musisz :D Zazdroszczę tych pyszności, że aż zrobię sobie dzisiaj tagliatelle z krewetkami na whisky ;)

A jak pogoda? Znośna? Nurkujesz cokolwiek? Kumpel szkolił się ostatnio na 1szy stopień uprawnień i zaczynam się zastanawiać czy też nie spróbować.

Pogoda upalna - przenajmniej w centralnej części kraju (o 8:00 juz jest ok 30-32*C). Na północy było trochę chłodniej ale też takie uczciwe 26-28*C.

Nie nurkuje. W Tajlandii w zeszłym roku popływalem jedynie z rurka w rafie i tyle moich przygód z nurkowaniem. Ale fakt faktem, że rafa piękna i wrażenia niezapomniane.

A dziś z tego jedzenia jeszcze większą satysfakcja bo robione własnoręcznie (oczywiscie po instruktażu). :)

A no i z kulinariow to jeszcze odhaczylem zjedzenie baluta :)

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością. Mimo wszystko nurkowanie w Tajlandii, od pewnego feralnego dnia na uczelni, zawsze będzie mi się kojarzyło z pewnym wypadkiem - jedna z kierowniczek katedr na wydziale lekarskim UMedu w Poznaniu podczas pobytu w Tajlandii, nurkowała właśnie z rurką, zupełnie sama(mąż spał na leżaku). Jakiś baran, pijany turysta, wpłynął skuterem wodnym w strefę ograniczoną, w której ona pływała. Nim ktokolwiek zdążył mu zwrócić uwagę, a ona zauważyć cokolwiek, nastąpił splot wydarzeń którego finału chyba nie muszę dopisywać. Zawsze będę miał to w głowie.

Życzę samych przyjemności w Wietnamie ;) 

https://www.youtube.com/watch?v=kE_zqVPr4HI

W sumie temat "zegarkowy".

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu pieprz i sól w powiększeniu lupy z dzialu Omegi ;)

post-48316-0-45958900-1461846706.jpg

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

A tu pieprz i sól w powiększeniu lupy z dzialu Omegi ;)

attachicon.gifIMG_20160422_073153.JPG

Odnośnie Baluta to jedynym problemem jest bariera psychiczna. W smaku bardzo przypomina po prostu jajo na twardo. Ja jadłem podane z sosem chilli i ziołami (w Wietnamie lokalne zioła podają do wszystkiego praktycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Baluta to jeszcze bym zjadł, ale w przypadku ostatniego rarytasu (łożysko) bariera w mojej głowie byłaby nie do pokonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Farfalle z łososiem dla powracajacej z pracy żony....:)post-48316-0-47337500-1461860339_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łożysko jest lajtowe, dla mnie gorsze są te robale w serze czy zgnile jajka.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łożysko i ser - nie da się mnie przekonać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ser, te jajca, nie stanowiłby dla mnie problemu. Nawet skosztowałbym z chęcią, podobnie jak balut. Ale łożysko podchodzi pod kanibalizm. No i nie jest to mięsień, tylko jakaś tkanka... nawet nie wiem jaka. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Baluta to jeszcze bym zjadł, ale w przypadku ostatniego rarytasu (łożysko) bariera w mojej głowie byłaby nie do pokonania.

U mnie też.

Nie podszedlbym też do jedzenia żywych osmiornic biorąc pod uwagę realne ryzyko jakie w tym przypadku jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.
Napisano (edytowane)

Obiad miałem dziś w takiej formie

20160501_132241.jpg

Pieczona nad ogniskiem wieprzowina i tofu, lokalne zioła (zbierane podczas spaceru przez dżunglę ), ryż, ostre papryczki i wspaniała pasta z liści cytrynowych.

Pyszne! cool

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę Ci. Obłędnie to wygląda...

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Prawdziwa podróż kulinarna. Chętnie dosiadłbym się do tej wieprzowinki. ;) Udanego wyjazdu! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Przeważnie na żytnim i bez tajemnych patentów. :) Zaglądam tu:http://przepisnachleb.pl

Dzięki za stronkę. Miałam kilka nieudanych prób z zakwasem za sobą i podchodzilam do tego jak pies do jeża. Zainspirowales mnie jednak, weszłam na stronę i... Taaaa daaaammm. Wyszedł wspaniały zakwas! Kilka chlebow za mną - smakują o niebo lepiej niż wcześniejsze.

Jeszcze muszę popracować na planowaniem,bo dzisiaj np chleb piekłam o 2 w nocy, bo wtedy wyrósł :/ ale co tam - śniadanie za to smakowało jak nigdy ;)b72281d9c2e6ead12a967a2ead643dae.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Dzięki za stronkę. Miałam kilka nieudanych prób z zakwasem za sobą i podchodzilam do tego jak pies do jeża. Zainspirowales mnie jednak, weszłam na stronę i... Taaaa daaaammm. Wyszedł wspaniały zakwas! Kilka chlebow za mną - smakują o niebo lepiej niż wcześniejsze.

Jeszcze muszę popracować na planowaniem,bo dzisiaj np chleb piekłam o 2 w nocy, bo wtedy wyrósł :/ ale co tam - śniadanie za to smakowało jak nigdy ;)

:)  To wcale nie takie trudne.

To ostatni wypiek przed:

fpgpYl.jpg

IRTu0M.jpg

I juz na gotowo:

L2Ma37.jpg

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ecuadorian morcilla,mote & llapingachos.

post-67292-0-23088700-1462740556_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotujemy makaron spaghetti.

Na patelni na oliwie podsmażamy posiekanego pora z 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku.

Wrzucamy do tego puchę lub więcej tuńczyka i jogurt naturalny aby uzyskać sos. Ilość zależy od liczby głodnych. Sól pieprz do smaku. Chwilę dusimy, polewamy i konsumujemy.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi