Paulus57 131747 #4476 Napisano 27 Października 2023 27 minut temu, szuwi napisał(-a): Przewrotny jesteś! 😉 Ja mam leżącego Tissota po śp. Tacie i moona, które nie są w ogóle przeze mnie używane. PA zalozylem kilka razy, zenitha raz. I mam kilka noszonych codziennie. Wszystkie na swój sposób cieszą i ich posiadanie nie jest konieczne, więc mam kolekcję 🙂 Edit - lange mam ok 18 miesięcy, a na ręce był może z 15 razy, więc też prawie leżak... Lange'go to chciałbym mieć, ale też bałbym się nosić. Poza tym masz więcej, niż cztery... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #4477 Napisano 27 Października 2023 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Lange'go to chciałbym mieć, ale też bałbym się nosić. Poza tym masz więcej, niż cztery... Planuję zejść do czterech i dwa "leżaki" - będzie kolekcja, czy nie? Ja się nie boję nosić Lange, ale po COVID sporo się zmieniło i rzadko noszę garniak, a do casual mam raczej inne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4478 Napisano 27 Października 2023 Godzinę temu, szuwi napisał(-a): Planuję zejść do czterech i dwa "leżaki" - będzie kolekcja, czy nie? Ja się nie boję nosić Lange, ale po COVID sporo się zmieniło i rzadko noszę garniak, a do casual mam raczej inne Teraz już całkiem serio. Zegarek noszony powinien być dopasowany do zasobności portfela. Lange to już raczej kwota powyżej 50k i u mnie powodowało to dyskomfort. Niemniej może za jakiś czas uda się i mi dobić do tego pułapu, ale to już musiałbym przejść do kolekcji jakościowej z ilościowej. Na moim etapie zabawy z zegarkami, póki co, ciszę się mnogością. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #4479 Napisano 27 Października 2023 Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Teraz już całkiem serio. Zegarek noszony powinien być dopasowany do zasobności portfela. Lange to już raczej kwota powyżej 50k i u mnie powodowało to dyskomfort. Niemniej może za jakiś czas uda się i mi dobić do tego pułapu, ale to już musiałbym przejść do kolekcji jakościowej z ilościowej. Na moim etapie zabawy z zegarkami, póki co, ciszę się mnogością. Realizuj swoje marzenia i plany! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4600 #4480 Napisano 27 Października 2023 8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Dział nazywa się "Twoja kolekcja". Wasza koncepcja to zestaw użytkowy a kolekcją to można by nieco przewrotnie określić zbiór czegoś co cieszy właściciela, mimo że nie jest konieczne do posiadania. Wtedy to jest zbieractwo 😁😊😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23197 #4481 Napisano 27 Października 2023 4 godziny temu, szuwi napisał(-a): Planuję zejść do czterech i dwa "leżaki" - będzie kolekcja, czy nie? ... Może być ale imo kolekcja to coś więcej niż samo użytkowanie i model na daną okazję. Mi to raczej kojarzy się jak masz taki sam model w kilku kolorach lub dany schemat budowy kolekcji jak np. kilkanaście chronografów, nurków, G-shockow i.t.p 😁 Tak czy inaczej ja widzę inny problem z tym redukowaniem "kolekcji". Kilka razy próbowałem i jak nawet udało się zejść do kilku sztuk to ponownie robiło się kilkanaście a czasami nawet kilkadziesiąt. Dość często to nie sama pasja ale już choroba, tylko czy zegarkowa? ... a może już zakupowa? Oczywiście łatwiej sobie żonglować, "bawić się" w niższym budżecie ale zasada jest podobna. Kupujesz --> sprzedajesz --> odkupujesz ten sam model po raz piąty 🤣 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alleck 3887 #4482 Napisano 27 Października 2023 Lange'go to chciałbym mieć, ale też bałbym się nosić. Poza tym masz więcej, niż cztery... Ale nadal nie odpisałeś od ilu sztuk to już kolekcja wg Twojej definicji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4483 Napisano 27 Października 2023 Godzinę temu, pawel007 napisał(-a): Wtedy to jest zbieractwo 😁😊😉 Zbieractwo to jest jak się ma same chińczyki, ale ja mam ich tylko prawie pół, więc to już raczej kolekcja. 4 minuty temu, alleck napisał(-a): Ale nadal nie odpisałeś od ilu sztuk to już kolekcja wg Twojej definicji Gdybym chciał podnieść poprzeczkę, to bym powiedział 115. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40602 #4484 Napisano 2 Listopada 2023 Stan na koniec tego roku☺️ 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7931 #4485 Napisano 2 Listopada 2023 Do konca roku jeszcze troche czasu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40602 #4486 Napisano 2 Listopada 2023 29 minut temu, cordi7 napisał(-a): Rzeczywiście, różnie być może☺️. Rok temu też nie miałem już nic kupować, ale skusił mnie Citizen Eco od kol. @Jogiego😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7931 #4487 Napisano 2 Listopada 2023 3 minuty temu, paul221 napisał(-a): Rzeczywiście, różnie być może☺️. Rok temu też nie miałem już nic kupować, ale skusił mnie Citizen Eco od kol. @Jogiego😀 U statystycznego forumowicza stan kolekcji jest rownie staly jak rtec w temperaturze pokojowej... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40602 #4488 Napisano 2 Listopada 2023 Teraz, cordi7 napisał(-a): Pełna zgoda😀. Nieustanne zmiany: sprzedaż, kupno, wymiana stała lub czasowa 😃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4489 Napisano 2 Listopada 2023 1 godzinę temu, paul221 napisał(-a): Rzeczywiście, różnie być może☺️. Rok temu też nie miałem już nic kupować, ale skusił mnie Citizen Eco od kol. @Jogiego😀 Z moim ADHD zegarkowym tekst o stanie na koniec roku mógłbym umieścić coś między Wigilią a Sylwestrem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13083 #4490 Napisano 2 Listopada 2023 Z moim ADHD zegarkowym tekst o stanie na koniec roku mógłbym umieścić coś między Wigilią a Sylwestrem. A nie bezpieczniej byłoby po prostu w Nowy Rok? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4491 Napisano 2 Listopada 2023 1 minutę temu, rafi napisał(-a): A nie bezpieczniej byłoby po prostu w Nowy Rok? Chyba znasz mnie lepiej, niż ja sam siebie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aramorco 468 #4492 Napisano 3 Listopada 2023 U mnie mała aktualizacja kolekcji - wjechał wreszcie G-Shock, a konkretnie model limitowany GA-100CM-5AER. Nigdy jakoś nie byłem wielkim fanem G-Shocków, ale kolekcjonować Casio i nie mieć żadnego G to troszkę dziwne... A ten model ma w sobie coś bojowego - pewnie przez ten militarny kamuflaż Jeszcze 2 zegarki (marzę o Oceanusie) i kolekcja będzie kompletna. 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 59855 #4493 Napisano 3 Listopada 2023 @Aramorco. No i jeszcze jakaś kostka, nie koniecznie G, by się przydała🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aramorco 468 #4494 Napisano 3 Listopada 2023 @petrusswłaśnie się nad tym zastanawiam. Poniżej moje pozostałe typy do kolekcji: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4495 Napisano 3 Listopada 2023 13 minut temu, Aramorco napisał(-a): @petrusswłaśnie się nad tym zastanawiam. Poniżej moje pozostałe typy do kolekcji: Zdecydowanie Oceanus. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aramorco 468 #4496 Napisano 3 Listopada 2023 @Paulus57tak Manta jest pewniakiem, ale zanim odłożę taką kasę to sporo wody w Wiśle upłynie 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131747 #4497 Napisano 3 Listopada 2023 1 minutę temu, Aramorco napisał(-a): @Paulus57tak Manta jest pewniakiem, ale zanim odłożę taką kasę to sporo wody w Wiśle upłynie 😁 Używane Oceanusy pojawiają się na naszym bazarku. Myślę, że jak uzbierasz ok. 2k, to będziesz mógł zrealizować swoje plany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aramorco 468 #4498 Napisano 3 Listopada 2023 @Paulus57wiem, czasem zaglądam na bazarek, bo pojawiają się tam czasem Ocki. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości uda mi się wskoczyć do klubu właścicieli Oceanusa🤩 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42465 #4499 Napisano 4 Listopada 2023 W dniu 27.10.2023 o 08:34, pawel007 napisał(-a): ..teraz pudełko opuścił LHD na rzecz 364- trochę żałuję ale nie za dużo 🙂 364 jest REWELACYJNY. Jak patrzę na niego to trochę żałuję, że nie ja go kupiłem. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Butik 11464 #4500 Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) No dobra, teraz dowcip dnia. Moje podejście do "KOŃCOWEJ" kolekcji nr XXX 😈😇 Aby dodać nomen-omen powagi mojemu dowcipowi pragnę zauważyć, że z mojej końcowej kolekcji 4 zegarków prezentowanej tutaj 15 sierpnia nie zostało NIC 😂 Edytowane 5 Listopada 2023 przez Butik 27 Kto rano wstaje ten leje jak z cebra... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach