Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.07.2024 o 19:48, niuti napisał(-a):

Pomarańcza 😎

ae_1720545496407.jpg

A ja tam nie wiem co chcesz od koloru. Pomarańczowy to najbardziej radosny z kolorów. Pasek genialny ;)

IMG_20240716_134426.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

A ja tam nie wiem co chcesz od koloru. Pomarańczowy to najbardziej radosny z kolorów. Pasek genialny ;)

Ja nic....dla mnie ten zegarek to sztosiwo.....mega wakacyjny. Jeszcze mogli dorzucać drinka z palemką :D

6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

@Paulus57 nie wypada nie napisać graty z nabytku nowego, ale ......co Ty robisz z tymi wszystkimi zegarkami :D....przecież nie nosisz wszystkich na raz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.07.2024 o 18:08, Paulus57 napisał(-a):

Niestety mechanizm okazał się wadliwy. Odsyłam z powrotem do nadawcy. 

Nadal masz szalony wybór, chińskie współczesne marki jakie zapamietałem:  

Cadisen, Tandorio,  Starking,  Loreo,  Carnival,  Feice, Sea Gull, Corquet, Pagani Design, Curren, Lige, San Martin, Steeldive, Parnis, Heimdallr,  Poedagar, Sanda, Fngeen, Sapphero, Burei, Wwoor, Oupinke, Megir,  Guanqin, André Belfort, Jaragar, Winner, Forsining, Haiqin, Ailang, Kademan, Chenxi, Kinyued, Benyar, Berny, Tevise, Sewor, Lavared, Pixnora, Fiyta,  Addiesdive.  Coś mi umknęło? 

4 godziny temu, niuti napisał(-a):

@Paulus57 nie wypada nie napisać graty z nabytku nowego, ale ......co Ty robisz z tymi wszystkimi zegarkami :D....przecież nie nosisz wszystkich na raz :D

Ujemną strona dużej kolekcji jest to, że nie można tych zagarków realnie przetestować. Nowy zegarek mechaniczny powinien spędzić na nadgarsku co najmniej kilka tygodni, żeby się "ułozył".  No i szkoda, bo Paulus57 mając  najwiekszą kolekcję  mógłby slużyć radami, co warto kupować, a czego unikać z daleka, a tak  to może tylko  przkazać pierwsze wrażenie.  

Z dużą ilością zegarków  jedynie czerwonoarmiści dawaliby radę, w drodze do Berlina nosili po kilka zdobycznych na każdym ręku, a zdarzało się, że i na nogach - jako lokata kapitału. 

😁

4 godziny temu, niuti napisał(-a):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Euryk napisał(-a):

Nadal masz szalony wybór, chińskie współczesne marki jakie zapamietałem:  

Cadisen, Tandorio,  Starking,  Loreo,  Carnival,  Feice, Sea Gull, Corquet, Pagani Design, Curren, Lige, San Martin, Steeldive, Parnis, Heimdallr,  Poedagar, Sanda, Fngeen, Sapphero, Burei, Wwoor, Oupinke, Megir,  Guanqin, André Belfort, Jaragar, Winner, Forsining, Haiqin, Ailang, Kademan, Chenxi, Kinyued, Benyar, Berny, Tevise, Sewor, Lavared, Pixnora, Fiyta,  Addiesdive.  Coś mi umknęło? 

Ujemną strona dużej kolekcji jest to, że nie można tych zagarków realnie przetestować. Nowy zegarek mechaniczny powinien spędzić na nadgarsku co najmniej kilka tygodni, żeby się "ułozył".  No i szkoda, bo Paulus57 mając  najwiekszą kolekcję  mógłby slużyć radami, co warto kupować, a czego unikać z daleka, a tak  to może tylko  przkazać pierwsze wrażenie.  

Z dużą ilością zegarków  jedynie czerwonoarmiści dawaliby radę, w drodze do Berlina nosili po kilka zdobycznych na każdym ręku, a zdarzało się, że i na nogach - jako lokata kapitału. 

😁

Prawie połowy z tych co wymieniłeś nie miałem. Chodziło mi po głowie, by założyć kanał na YT, ale jakoś się nie zebrałem i chyba nie zbiorę. Jak ktoś mnie pyta o to co mogę polecić a czego nie, z chęcią pomogę. 

Lubię kupować zegarki a droższe zwykle sobie funduję, jak coś sprzedam, wtedy do normalnego limitu (około 1k zł) dochodzi kwota zebrana ze sprzedaży. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Ujemną strona dużej kolekcji jest to, że nie można tych zagarków realnie przetestować. Nowy zegarek mechaniczny powinien spędzić na nadgarsku co najmniej kilka tygodni, żeby się "ułozył".

Własnie dlatego dotarło do mnie ostatnio, że .......chyba za dużo kupiłem, bo niektóre kupione ponad mc temu a nie założyłem jeszcze ani razu a w czasach HO to tylko okres nienoszenia się przeciąga 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.07.2024 o 10:02, niuti napisał(-a):

" ... chyba za dużo kupiłem, bo niektóre kupione ponad mc temu a nie założyłem jeszcze ani razu a w czasach HO to tylko okres nienoszenia się przeciąga". 😁

Staram się kupować nie cześciej niż raz na miesiac, ale w tym miesiącu kupiłem dwa.  Czas na odwyk. 🙃

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.06.2024 o 20:24, tomaliusz napisał(-a):

Heh, dużo tego idzie to się pokrywa ? 

Seesterna chyba sprezentuje bratu na urodziny bo zostawiam sobie tego w kolorze Tiffany.

A Monster to jak już mam pomarańczowego Seiko to jedyny dla mnie ciekawy był właśnie czerwony a w zasadzie wiśniowy którego koloru tarczy nie mam na stanie ?

IMG20240610142205.jpg

To nie tiffany, to aquamarine. Majfrendy nazwali to tiffany, bo kolor zrobił się modny od kiedy Patek wypuścił limitowanego Nautilusa w odcieniu o tej nazwie, ale to nie ten kolor na szczęście. Prawdziwy tiffany blue jest paskudny, z dodatkiem zieleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.07.2024 o 23:13, Paulus57 napisał(-a):

Prawie połowy z tych co wymieniłeś nie miałem.

Wyżej napisałeś, że lepiej ograniczyc się do zegarków uznanych firm. Masz sto procent racji. Diabel mnie podkusił, zeby kupić "nowy EUNGU"  ...  o ten ...    

https://pl.aliexpress.com/item/1005006151819666.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.34.6dba1c24a0Gy5W&gatewayAdapt=glo2pol 

.... pewnie jakieś odpady z produkcji Parnisa złozone w  przysłowiowym garażu. Ten sam,  ale Parnis choć bez logo,  byłby 100 zł droższy, a ja naiwnie "zaoszczędziłem";  jednak nie trzeba było dziadować.  

I tak,  szkiełko mineralne ze specyfikacji Majfrenda  okazało się akrylowe, trochę wzmocnione jak mi powiedział zegarmistrz. Po lekkim zawadzeniu o drzwi, które ledwie zarejestrowałem,   połowa szkiełka po pewnym czasie niespodziewanie spadła na podłogę. Zegarmistrz (pierwszy)  wstawił mi za 100 zł dokładnie takie samo szkiełko. Następnego dnia to szkiełko porysowało się i zaparowało przy wodoszczelonści 5 atm (relata refero, według specyfikacji Majfrenda ).  Po cenie usługi zakładam, że  zegarmistrz nie wstawił mi z rysą.   Poszedlem  do innego zegarmistrza (drugiego),  który zarysowane  szkło  gratis oszlifował. W kolejnym dniu natrafiłem  na deszcz i zegarek znowu zaparował, ale nadal chodzi.  To że odchyłkę ma 30 s. to już drobiazg,  bo zegarmistrz (ten drugi) powiedział, żeby się z takiej cieszył. Ale jakoś nie mogę. 

Drugi zegarek  wojskowy (według  poezji Majfrendów z Kantonu  "polowy pilot")  Tandorio 36 mm (L2L 42,5 mm ) szafir, świetna koperta cała szczotkowana, wykonana ze stali  chirurgicznej 316L,  200 m wtprof, NH35A, za 330 zł  już z watem.  Przyszdł w ciągu 7 dni i rzucił mnie na kolana. No  bo taka jakość za mniej  niż 100 dolarów? A jeszcze dobry miękki pasek i świetne pudełko.  No niemożliwe, prawie za darmo,  a jednak. Odchyłka  8 sek.  na początek,  beat error 0,1  mlisekundy. Tak,  ale Tandorio to firma. Konkretnie spółka utworzona stosunkowo niedawno przez  jednego z najpoważniejszych producentów zegarków w Chinach Guangzhou Shiyi Watch Co. Ltd.  Inną spółką tej firmy z Kantonu jest Parnis.

Najwyrazniej Chińczycy, mając bardzo rozbudowany przemysł producji zegarków, a  zwłaszcza części do nich,  chcą teraz  wylansować własne firmy, by po latach ciagnąc zyski z ich  znaków firmowych,  jak to cwanie robią Szwajcarzy. Na jakimś amerykańskim blogu czytałem, że Chiny produkują 80 proc. części do zegarków w skali swiata (reszta przypada na Szwajcarię), ale zarbiaja na biznesie zegarkowym mniej niż Szwajcarzy. Pewnie dlatego chcą teraz  lansować rodzime firmy.  My dziś z tego korzystamy, ale kiedyś niskie ceny się skończą.  Przecież robimy zapasy ... 😁

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przyszedł dzisiaj :-), mój pierwszy automat. Jestem pod wrażeniem 🙂

1721399282494.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, adalis napisał(-a):

Witam,

przyszedł dzisiaj :-), mój pierwszy automat. Jestem pod wrażeniem 🙂

1721399282494.jpg

Steeldive robi dobre zegarki a luma robi szczególne wrażenie. Miałem ich kilka, w jednym co prawda pojawił się problem z koronką, ale podejrzewam, że akurat mechanizmy to biorą od producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Poganin dzisiaj dotarł na VH88. Na żywo wygląda bardzo dobrze. Koronka nie jest idealna.

Pagani VH88.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minutke temu wyjęty z paczkomatu. Przymiarki beda jak nato dojedzie. Przyszedł chodzący. To może kwarc mi władowali ?  😅

IMG_20240724_160207.jpg

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czerwcowych zakupów - Seestern SUB 600T ze srebrną tarczą o słonecznym szlifie oraz z czarnym ceramicznym bezelem. Nie byłem pewien odnośnie tej wersji kolorystycznej, ale po kilku dniach noszenia stwierdzam, że dobrze zrobiłem, decydując się właśnie na nią. Mam już nurki w innych kolorach, więc warto było spróbować czegoś odbiegającego od któregoś z nich :) Więcej zdjęć w temacie Seesterna i spółki.

20240723-121140.jpg

20240723-153500.jpg

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spełnia kryteria brzegowe. Też miałem takiego, albo bardzo podobnego mechanika. Fajny dizajn, choć za krótkie wskazówki, jak dla mnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam nietypowe tarcze. Mam już wenecką monetę, 2 meteoryty, awenturyn, piasek pustyni. To teraz lapis lazuli 😁

IMG-20240726-173930981-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.07.2024 o 10:16, tofiks_th napisał(-a):

Fajny dizajn, choć za krótkie wskazówki, jak dla mnie. 

Te krótkie wkazówki to właśnie design, w latach 60. było to popularne.  Masz też Bambino z krótkimi wskazówkami, klasyka.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, koorchuck napisał(-a):

Uwielbiam nietypowe tarcze. Mam już wenecką monetę, 2 meteoryty, awenturyn, piasek pustyni. To teraz lapis lazuli 😁

IMG-20240726-173930981-2.jpg

Kusi mnie też jakiś GMT od SM, ale mam już jednego i jak się nie trafi jakaś okazja, to pewnie szybko nie będzie (mimo ich atrakcyjności).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda było, żeby resztka "kredytów zakupowych" przepadła 😀

20240725_115538.jpg

20240727_133627.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi