Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ponosisz kilka miesięcy i się nie rozpadnie, to pokaż, jak wygląda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy octopus k.

IMG20260421131038.jpg

IMG_20260421_152107.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda dziwnie znajomo 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jest uroczy, żadnych komplikacji, brąz świeci jak psu... z patyną będzie lepiej :)

trochę filmów na jutubie pozwoliło mi wybrać ten właśnie model. problematyczny wybór koloru tarczy, bo każda miła dla oka. mój - ciemny niebieski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

no cóż,

IMG_20260421_175612.jpg

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś popularny w dziale chińskim.

IMG_20260422_190132899_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2026 o 21:36, hrabia napisał(-a):

Jak ponosisz kilka miesięcy i się nie rozpadnie, to pokaż, jak wygląda. 

Jasne, tak zrobimy. Odezwę się powiedzmy po wakacjach z fotkami stanu. Jeśli zepsuje się itd., to napiszę o tym co i jak.

Nie będę z nim nurkował w stawie lub morzu ponieważ zabiłbym go od ręki - on nie do tego.

A co do nurkowania na ok. 1,5 do 2 m to w morzu zawsze miałem AMAZfit NEO. Kupiłem sobie taki zegar na rękę i jestem bardzo z niego zadowolony.

Chiny, jasne ale mega dobrze wykonany, bez "smart", na ładowaniu trzyma ponad tydzień no i można nurkować - polecam. Takie jak na załączonym foto ze strony: Amazfit Neo - test. Warto kupić? | gsmManiaK.pl

Nurkowałem z jeszcze jednym zegarkiem na ręce i była to Amfibia - Wostok, którego zresztą mam do dnia dzisiejszego w gablocie.

Działa, można ustawić, założyć i GUT ale jest już stary. Mam go ponad 25 lat i nigdy nie był otwierany czy serwisowany a gwarancję producenta na sprawność bez otwierania miał 10 lat.

Amazfit-NEO-6.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, Jarosław napisał(-a):

Jasne, tak zrobimy. Odezwę się powiedzmy po wakacjach z fotkami stanu. Jeśli zepsuje się itd., to napiszę o tym co i jak.

Nie będę z nim nurkował w stawie lub morzu ponieważ zabiłbym go od ręki - on nie do tego.

Dzięki. Ciekawi mnie, jak się zużyje, również wizualnie. Koperta to stop czy stal? U mnie tani chiński automat przy codziennym noszeniu padł po paru miesiącach. Najpierw zaczęło się słabe nakręcanie, potem zdechł zupełnie. To było tongji, szkielet z automatem. Najtańszy wynalazek z możliwych. Miałem też szkieletowe tongji w manualu w winnerze, którego dość sporo używałem. Tylko w nim z kolei koperta zaczęła obłazić, więc go opchnąłem za grosze.

Edytowane przez hrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i tak...

IMG_20260425_155134224_HDR~2.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie nie było w tym dziale. Pochwalę się swoim nowym zegarkiem z dalekiego wschodu. Świetny fun watch. Jako ciekawostkę dodam że zastosowano pomarańczową lumę. Niestety nie świeci zbyt długo. Koperta z tytanu. Zegarek bardzo paskolubny.
d7979c0c2a1da4b9bbcc608a71fb6dc8.jpg9f9717d51d1e986dc3a3355d842b8d34.jpg3a9570e614323999c85b94d5c22cc448.jpg3a68388e546236ade0b99c91a6ebb908.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.04.2026 o 16:16, Burns napisał(-a):

O znajomości nie może być mowy.  Oris w brązie za 10 tys. zł  na popularnym klonie ETA 2824 (SW200) nie może być znajomym zegarka w brązie  o nazwie  Octopus złożonym  na podobnym klonie ETA 2824 (PT5000).  😄   Przede wszystkim w zegarku Octopus brak pointera wskazującego datę, a wielu ludzi tylko z tego powodu mogłoby teoretycznie rozważyć zakup zegarka Oris.  A tak ogólnie  posiadacz zegarka  Octopus  czuje się chyba  podobnie  jak właściciel  Orisa, tyle że,   niestety,   posiadaczowi Octopusa zostaje w kieszeni nadwyżka w wysokości 9 tys. zł, z którą nie wiadomo co robić. 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam instrukcję do Jaragar z tłumaczeniem, Wynika że automat trzeba dociągać ręcznie jeśli nie nosimy non stop. Zauważyłem że może się zatrzymać jeśli nie dociągniemy. Na razie jest OK i działa dobrze.

IMG_20260416_202430991.jpg

Instrukcja_Zegarka_Mechanicznego.pdf

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nowa Mewa. Naszła mnie ochota na coś bardziej sportowego. Co myślicie?

1003131222_photo6.thumb.jpg.9061c80f8589b85e050b0d0939caa527.jpg

photo1.jpg

photo 5.jpg

photo 4.jpg

Edytowane przez Lukasz013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Lukasz013 napisał(-a):

Nowa Mewa. Naszła mnie ochota na coś bardziej sportowego. Co myślicie?

1003131222_photo6.thumb.jpg.9061c80f8589b85e050b0d0939caa527.jpg

photo1.jpg

photo 5.jpg

photo 4.jpg

b ładna, pokaż tył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, nh35 napisał(-a):

b ładna, pokaż tył

Dzięki za miłe słowa. Teraz jest gorsze światło i trochę gorsza ostrość 

photo 7.jpg

photo 9.jpg

Edytowane przez Lukasz013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Jarosław napisał(-a):

Załączam instrukcję do Jaragar z tłumaczeniem, Wynika że automat trzeba dociągać ręcznie jeśli nie nosimy non stop. Zauważyłem że może się zatrzymać jeśli nie dociągniemy. Na razie jest OK i działa dobrze.

IMG_20260416_202430991.jpg

Instrukcja_Zegarka_Mechanicznego.pdf 18.5 kB · 0 pobrań

automat noszony przez dzień powinien dotrwać do rana na luzie. ale tu mamy mega tani automat w mega taniej wersji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260504_192217.jpg

20260504_192245.jpg

20260504_201406.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, eM_ napisał(-a):

Shenzen, tu powstają nasze zegarki.

Shenzen.jpg

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A któ©e konkretnie zegarki powstają w Shenzhen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, eM_ napisał(-a):

20260504_192217.jpg

20260504_192245.jpg

20260504_201406.jpg

Oko Saurona.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, eM_ napisał(-a):

20260504_192217.jpg

20260504_192245.jpg

20260504_201406.jpg

Muszę przyznać, że jest szybki 🙂

Chyba najszybszy z moich zegarków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2026 o 08:30, Polet napisał(-a):

Zrobiłem pobieżny research  z którego wynika,  że każdy omawiany na tym forum zegarek w mniejszym  lub (raczej) większym  stopniu   pochodzi z Shenzhen

Aiers Watch  
- jeden z największych producentów mechanicznych zegarków, koperty stalowe, tytanowe, brązowe, szafirowe szkła,  obsługuje wiele europejskich mikrobrandów, dobra jakość wykończenia- szczotkowania, polerowania, luma.

Fiyta Precision Technology
- największa chińska marka premium z Shenzhen, produkuje własne modele mechaniczne, także z werkami Miyota, Seagull i  ich własnymi modyfikacjami, ma własne zakłady produkcyjne. Produkuje też OEM dla innych marek z segmentu mid‑range

Shenzhen Timepiece Factory 
- duży producent mechanicznych i automatycznych zegarków specjalizujący się w  stali 316L, brązie, skeletonach, open‑heart; robią pełne projekty od CAD po gotowy produkt.

Shenzhen Zhongshi Watch Co., Ltd.

- fabryka nastawiona na mechaniczne zegarki klasyczne i diverowe, obsługuje mikrobrandy z Europy i USA ich atutem są wysokiej jakości koperty i tarcze.

Shenzhen Rossini Watch Industry Co.
- marka i producent OEM produkuje mechaniczne zegarki klasyczne i eleganckie
część grupy China Haidian. 

Shenzhen Haobo Watch Co. Ltd.
- specjalizuje się w zegarkach mechanicznych w stylu diver, pilot, field, 
duża elastyczność przy małych kosztach, firma popularna wśród mikrobrandów kickstarterowych.

Shenzhen Binger Watch Co. Ltd.
- marka oraz  producent,  produkują mechaniczne zegarki z werkami Seagull i Miyota w segmencie budżet–midrange.

Shenzhen Jinyu Watch Co. Ltd.
- producent mechanicznych zegarków klasycznych i skeletonów, specjalizują się w tarczach i dekoracji. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Polet napisał(-a):

Tego nie dojdziesz. Chiński biznes to mieszanka prawdy, półprawd i marketingowego uogólniania. To, że chińska firma produkuje dla mikrobrandów nic nie mówi o jakości. Nie znamy faktów, brak legitnych danych. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tego nie dojdziesz. Chiński biznes to mieszanka prawdy, półprawd i marketingowego uogólniania. To, że chińska firma produkuje dla mikrobrandów nic nie mówi o jakości. Nie znamy faktów, brak legitnych danych. 

Chiński biznes zegarkowy  jest inaczej zorganizowany niż szwajcarski lub niemiecki choćby z tego powodu, że  powstawał w odmiennych warunkach, na inne zapotrzebowanie (zegarki modowe, okolicznościowe, personalizowane,  mikrobrandy);  poza tym w Azji jest inna skala rynku.  Ale  patrz po skutkach:  jakość w stosunku do ceny. I jeśli twierdzisz, że szwajcarska branża zegarkowa  jest obecnie bardziej  przejrzysta niż chińska to chyba jaja sobie robisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi