Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

regulat.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mała aktualizacja dotycząca mojego Poedagara.

Pierwotnie planowałem wymianę mechanizmu na Sunon PE703, będąc przekonanym, że w zegarku pracuje jeden z mechanizmów rodziny PE. Po otwarciu koperty okazało się jednak, że producent zastosował mechanizm Langexin LD57.

Po analizie dokumentacji i porównaniu wymiarów postanowiłem mimo wszystko spróbować. Ku mojemu zaskoczeniu kołki tarczy pasują do PE703, a oryginalna plastikowa ramka dystansowa, choć bardzo ciasna, również pozwala na montaż nowego mechanizmu.

Modyfikacja zakończyła się powodzeniem i zegarek pracuje obecnie na mechanizmie PE703. Największą zmianą jest uzyskanie klasycznego chronografu z centralnym sekundnikiem stopera. Dzięki temu tachymetr stał się znacznie bardziej użyteczny – odczyt wyniku odbywa się bezpośrednio z głównej wskazówki, bez konieczności przeliczania czasu z subtarczy.

Szczegółowy opis prac i porównanie mechanizmów zamieszczę później w dziale warsztatowym.

IMG_20260521_183944321_HDR.jpg

IMG_20260528_191811053_HDR.jpg

IMG_20260528_194003898.jpg

IMG_20260528_202032944_HDR.jpg

IMG_20260529_001730622.jpg

IMG_20260529_003405951_HDR.jpg

p.s. aby nie rozciągać w tym temacie informacjami więcej napisałem tutaj:

Wymiana mechanizmu w zegarku kwarcowym Poedagar - ZEGARKI CHIŃSKIE - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków 

Edytowane przez Jarosław

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260606_082103.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@beriam, fajne połączenie z tym paskiem. Kolory w sam raz na lato :) Jak natomiast oceniasz czytelność wskazówek na tej tarczy? 

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sea Knight

IMG_20260608_150118.jpg

IMG_20260608_150150.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ponieważ zbliżam się do lipca i podsumowania zakupu mojego Jaragar, muszę wykazać koleją wadę, którą jest pasek. A właściwie to był ponieważ po rozerwaniu się trafił do śmieci. Przez chwilę nosiłem guma pasek od jakiegoś GoWell czy coś takiego (smartwatch w którym rozsadziło baterię), ale że zamówiłem w Chinach nowy pasek typu NATO to teraz całość wygląda jak na załączonym foto.

IMG_20260608_221520105.jpg

IMG_20260608_153121619.jpg

IMG_20260610_181205505_HDR.jpg

Edytowane przez Jarosław

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, ro4ti napisał(-a):

Sea Knight

IMG_20260608_150118.jpg

IMG_20260608_150150.jpg

Serica lubi to.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Serica lubi to.

Sami robią "no logo" więc tutaj nawet to nie kłuje w oczy 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Sami robią "no logo" więc tutaj nawet to nie kłuje w oczy 😁

Skoro nie ma logo to sam już nie wiem. Podróba czy homar :P

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na deklu jest logo ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dotarł pierwszy z portalu na v😀 

IMG_20260609_173412.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.01.2026 o 12:41, meehoo napisał(-a):

Nowy wypust od Baltany. Świetne wykonanie, polecam 😁50360.thumb.jpg.9d8f3c2c5496c4a2a4fc7eb404dae1a8.jpg

50366.thumb.jpg.00e0e766708c7e5d3026eee56be5ba0c.jpg50370.thumb.jpg.d6af6117d167d8f4e783d2f950076fe0.jpg

Jak oceniasz po pół roku użytkowania? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.06.2026 o 22:25, Jarosław napisał(-a):

ponieważ zbliżam się do lipca i podsumowania zakupu mojego Jaragar, muszę wykazać koleją wadę, którą jest pasek. A właściwie to był ponieważ po rozerwaniu się trafił do śmieci. Przez chwilę nosiłem guma pasek od jakiegoś GoWell czy coś takiego (smartwatch w którym rozsadziło baterię), ale że zamówiłem w Chinach nowy pasek typu NATO to teraz całość wygląda jak na załączonym foto.

IMG_20260608_221520105.jpg

IMG_20260608_153121619.jpg

W Jaragarze koperta jest stalowa czy z jakiegoś gównolitu? Pamietam, że to były najtańsze automaty i koperta tam była z jakiegos papieru... A teraz sprawdzałem na alie i w opisie jest stal nierdzewna i ciekawe czy to prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Matek_ napisał(-a):

Jak oceniasz po pół roku użytkowania? 

Nadal śwetnie. Mój ulubiony zegarek obok Ixdao Warrior.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zarobilem ze sprzedaży innych tiktaków, to wydalem na kolejnego kitajca. Kiedyś mialem tudora ze smieszna nazwa na tarczy. Teraz jest poganin😉 

IMG_20260610_173820.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, yacajackowski napisał(-a):

W Jaragarze koperta jest stalowa czy z jakiegoś gównolitu? Pamietam, że to były najtańsze automaty i koperta tam była z jakiegos papieru... A teraz sprawdzałem na alie i w opisie jest stal nierdzewna i ciekawe czy to prawda

Witaj,

nie wiem, nie sprawdzałem ...niestety. Ostatnio ony przejechał ze mną prawie 1100 km na moto, sprawdził się w działaniu, nie zawiódł. Nie porysował się jeszcze jak do tej pory pomimo różnych kolizji ręki / nadgarstka.

Patrząc na drugi egzemplarz, jakiego posiadam w roli dawcy części, nie zauważyłem aby był powlekany na kopercie.

Ten egzemplarz który używam potraktowałem niestety brutalnie podczas ustawiania daty przyciskami ponieważ nie wiedziałem, nie znałem zasady 22 - 02 - nie zmieniać w tym momencie. Nie wiedziałem i dałem mu do wiwatu.

Ale działa i przełącza precyzyjnie pomimo że przyciski - dźwignie / krzywki nie przełączają teraz właściwie.

Na tę chwilę nadal jestem zadowolony z posiadania. Poza tym ma ten zegar już swoją historię która podnosi bardzo mocno wartość, pomimo niskiej ceny wyrażonej w pieniądzu.

Co do koperty, miałem okazję sprawdzić takową z zegarka Poedagar, który modyfikowałem zmieniając mechanizm z LD57 na PE703. Tam koperta jest ..."miętka" = powlekana. Ale zegar kwarcowy, dobry i ładny.  

Edytowane przez Jarosław

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2026 o 19:24, Jarosław napisał(-a):

Witaj,

nie wiem, nie sprawdzałem ...niestety. Ostatnio ony przejechał ze mną prawie 1100 km na moto, sprawdził się w działaniu, nie zawiódł. Nie porysował się jeszcze jak do tej pory pomimo różnych kolizji ręki / nadgarstka.

Patrząc na drugi egzemplarz, jakiego posiadam w roli dawcy części, nie zauważyłem aby był powlekany na kopercie.

Ten egzemplarz który używam potraktowałem niestety brutalnie podczas ustawiania daty przyciskami ponieważ nie wiedziałem, nie znałem zasady 22 - 02 - nie zmieniać w tym momencie. Nie wiedziałem i dałem mu do wiwatu.

Ale działa i przełącza precyzyjnie pomimo że przyciski - dźwignie / krzywki nie przełączają teraz właściwie.

Na tę chwilę nadal jestem zadowolony z posiadania. Poza tym ma ten zegar już swoją historię która podnosi bardzo mocno wartość, pomimo niskiej ceny wyrażonej w pieniądzu.

Co do koperty, miałem okazję sprawdzić takową z zegarka Poedagar, który modyfikowałem zmieniając mechanizm z LD57 na PE703. Tam koperta jest ..."miętka" = powlekana. Ale zegar kwarcowy, dobry i ładny.  

jak znal (a tak zakładam), to trzeba poczekać. oblezie. lepszy w parę miesięcy. gorszy w parę tygodni. ale to się ładnie starzeje. takie śmieszne szare koperty. tańsza wersja zegarków z brązu, bo i jedno i drugie się nie nadaje do tego... jako przykład mój ulubieniec, który najpierw był "stalowy", potem różowy (podkład), a teraz jest szary.

6876798789807.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redukcja, redukcją, ale czasami coś też trzeba kupić. Miał być tylko jeden podczas letniej wyprzedaży i na dodatek, z której firmy jeszcze nie miałem. Z tego względu odpadło kilka podobających się mi zegarków i pozostał wybór z dwóch firm: Agelocer i Proxima. Zdecydowałem się na zegarek z tej drugiej, bo chciałem wydać jak najmniej kasy i tu udało się znaleźć ofertę za 132 USD. 

Bardzo miło zaskoczył mnie sklep, który wysyłki dokonał bardzo szybko, a na dodatek wysłał mi zdjęcia zegarka przed spakowaniem. Pokazano nawet jego parametry, co też warte jest podkreślenia. 

Dostałem fotki, więc je dołączam do posta. 

S35fd8441c0ae42e48ec6ab283b9fbd02N.jpg

S8386b404b2794fad8109094da3161fff2.jpgS820a0fb5bf7446049a670c6604e19b8bL.jpg

Sd7b194ccbe40476e95c6339a012faf21I.jpgSce5ef9c0fd3049dc9a28d649b9aafe0c9.jpgS27ac3930bec2413bb1760babffa434b8A.jpgSd26de9de5de949cb8e0432d96b143273o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Redukcja, redukcją, ale czasami coś też trzeba kupić. Miał być tylko jeden podczas letniej wyprzedaży i na dodatek, z której firmy jeszcze nie miałem. Z tego względu odpadło kilka podobających się mi zegarków i pozostał wybór z dwóch firm: Agelocer i Proxima. Zdecydowałem się na zegarek z tej drugiej, bo chciałem wydać jak najmniej kasy i tu udało się znaleźć ofertę za 132 USD. 

Bardzo miło zaskoczył mnie sklep, który wysyłki dokonał bardzo szybko, a na dodatek wysłał mi zdjęcia zegarka przed spakowaniem. Pokazano nawet jego parametry, co też warte jest podkreślenia. 

Dostałem fotki, więc je dołączam do posta. 

S35fd8441c0ae42e48ec6ab283b9fbd02N.jpg

S8386b404b2794fad8109094da3161fff2.jpgS820a0fb5bf7446049a670c6604e19b8bL.jpg

Sd7b194ccbe40476e95c6339a012faf21I.jpgSce5ef9c0fd3049dc9a28d649b9aafe0c9.jpgS27ac3930bec2413bb1760babffa434b8A.jpgSd26de9de5de949cb8e0432d96b143273o.jpg

W ramach redukcji kupiłem 3 zegarki na "letniej wyprzedaży" i jeden z drugiej ręki na innym znanym portalu. Cena czyni cuda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

za każdym razem kupując u proximy czy uni-dive (bo to pewnie ten sam sklep) dostawałem fotki przed wysłaniem. szybkość wysyłki, komunikacja na pięć gwiazdek.

I w ramach redukcji trzy zegary są w drodze... :D 

S6fdd215b34.jpg

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, ro4ti napisał(-a):

za każdym razem kupując u proximy czy uni-dive (bo to pewnie ten sam sklep) dostawałem fotki przed wysłaniem. szybkość wysyłki, komunikacja na pięć gwiazdek.

S6fdd215b34.jpg

Ja się do tej pory nie spotkałem z taką obsługą, a kupiłem zegarków na Ali dobrze ponad setkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

S6fdd215b34.jpg

też mam, tylko biała klawiatura, jest WYBITNY, coś fenomenalnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

3 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja się do tej pory nie spotkałem z taką obsługą, a kupiłem zegarków na Ali dobrze ponad setkę.

Czytając komentarze ludzi w różnych miejscach odnośnie proximy, mogę potwierdzić słowa @ro4ti, że jest to ich standardowa praktyka i można by rzec, że są jednorożcem (jak ich poprzednie logo) na rynku pod tym względem.

Dodam jeszcze jedno info w ramach ciekawostki, które przeczytałem od innych ich klientów - kupując bezpośrednio na ich stronie, ponoć kontaktują się z kupującym i podsyłają linka z aliexpress do zakupu etykiety wysyłkowej za jednego dolca.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup czegoś od nich - nawet na ostatniej wyprzedaży mocno biłem się z myślami odnośnie jednego modelu, ale jeszcze odłożę to na później.

Czekamy na Wasze wrażenia, Panowie :)

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Hoffhoffski napisał(-a):

Czytając komentarze ludzi w różnych miejscach odnośnie proximy, mogę potwierdzić słowa @ro4ti, że jest to ich standardowa praktyka i można by rzec, że są jednorożcem (jak ich poprzednie logo) na rynku pod tym względem.

Dodam jeszcze jedno info w ramach ciekawostki, które przeczytałem od innych ich klientów - kupując bezpośrednio na ich stronie, ponoć kontaktują się z kupującym i podsyłają linka z aliexpress do zakupu etykiety wysyłkowej za jednego dolca.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup czegoś od nich - nawet na ostatniej wyprzedaży mocno biłem się z myślami odnośnie jednego modelu, ale jeszcze odłożę to na później.

Czekamy na Wasze wrażenia, Panowie :)

Ja do Proximy przymierzałem się też bardzo długo, a teraz wybrałem trochę z przypadku. Oczywiście poinformuję o ocenie bezpośredniej. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi