hrabia 32581 #9326 Posted April 20 Jak ponosisz kilka miesięcy i się nie rozpadnie, to pokaż, jak wygląda. 2 Share this post Link to post Share on other sites
ro4ti 539 #9327 Posted April 21 pierwszy octopus k. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 5114 #9328 Posted April 21 Wygląda dziwnie znajomo 😜 1 Share this post Link to post Share on other sites
ro4ti 539 #9329 Posted April 21 a jest uroczy, żadnych komplikacji, brąz świeci jak psu... z patyną będzie lepiej trochę filmów na jutubie pozwoliło mi wybrać ten właśnie model. problematyczny wybór koloru tarczy, bo każda miła dla oka. mój - ciemny niebieski. 1 Share this post Link to post Share on other sites
ro4ti 539 #9330 Posted April 21 (edited) 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): Wygląda dziwnie znajomo 😜 no cóż, Edited April 21 by ro4ti 1 Share this post Link to post Share on other sites
tofiks_th 16116 #9331 Posted April 22 Kiedyś popularny w dziale chińskim. 7 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9332 Posted April 22 W dniu 20.04.2026 o 21:36, hrabia napisał(-a): Jak ponosisz kilka miesięcy i się nie rozpadnie, to pokaż, jak wygląda. Jasne, tak zrobimy. Odezwę się powiedzmy po wakacjach z fotkami stanu. Jeśli zepsuje się itd., to napiszę o tym co i jak. Nie będę z nim nurkował w stawie lub morzu ponieważ zabiłbym go od ręki - on nie do tego. A co do nurkowania na ok. 1,5 do 2 m to w morzu zawsze miałem AMAZfit NEO. Kupiłem sobie taki zegar na rękę i jestem bardzo z niego zadowolony. Chiny, jasne ale mega dobrze wykonany, bez "smart", na ładowaniu trzyma ponad tydzień no i można nurkować - polecam. Takie jak na załączonym foto ze strony: Amazfit Neo - test. Warto kupić? | gsmManiaK.pl Nurkowałem z jeszcze jednym zegarkiem na ręce i była to Amfibia - Wostok, którego zresztą mam do dnia dzisiejszego w gablocie. Działa, można ustawić, założyć i GUT ale jest już stary. Mam go ponad 25 lat i nigdy nie był otwierany czy serwisowany a gwarancję producenta na sprawność bez otwierania miał 10 lat. 1 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
hrabia 32581 #9333 Posted April 22 (edited) 17 minut temu, Jarosław napisał(-a): Jasne, tak zrobimy. Odezwę się powiedzmy po wakacjach z fotkami stanu. Jeśli zepsuje się itd., to napiszę o tym co i jak. Nie będę z nim nurkował w stawie lub morzu ponieważ zabiłbym go od ręki - on nie do tego. Dzięki. Ciekawi mnie, jak się zużyje, również wizualnie. Koperta to stop czy stal? U mnie tani chiński automat przy codziennym noszeniu padł po paru miesiącach. Najpierw zaczęło się słabe nakręcanie, potem zdechł zupełnie. To było tongji, szkielet z automatem. Najtańszy wynalazek z możliwych. Miałem też szkieletowe tongji w manualu w winnerze, którego dość sporo używałem. Tylko w nim z kolei koperta zaczęła obłazić, więc go opchnąłem za grosze. Edited April 22 by hrabia 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9335 Posted April 26 ...no i tak... 2 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
dawid_999 1623 #9336 Posted April 27 Dawno mnie nie było w tym dziale. Pochwalę się swoim nowym zegarkiem z dalekiego wschodu. Świetny fun watch. Jako ciekawostkę dodam że zastosowano pomarańczową lumę. Niestety nie świeci zbyt długo. Koperta z tytanu. Zegarek bardzo paskolubny. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 323 #9337 Posted April 27 W dniu 21.04.2026 o 16:16, Burns napisał(-a): Wygląda dziwnie znajomo 😜 O znajomości nie może być mowy. Oris w brązie za 10 tys. zł na popularnym klonie ETA 2824 (SW200) nie może być znajomym zegarka w brązie o nazwie Octopus złożonym na podobnym klonie ETA 2824 (PT5000). 😄 Przede wszystkim w zegarku Octopus brak pointera wskazującego datę, a wielu ludzi tylko z tego powodu mogłoby teoretycznie rozważyć zakup zegarka Oris. A tak ogólnie posiadacz zegarka Octopus czuje się chyba podobnie jak właściciel Orisa, tyle że, niestety, posiadaczowi Octopusa zostaje w kieszeni nadwyżka w wysokości 9 tys. zł, z którą nie wiadomo co robić. 😃 2 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9338 Posted April 29 Załączam instrukcję do Jaragar z tłumaczeniem, Wynika że automat trzeba dociągać ręcznie jeśli nie nosimy non stop. Zauważyłem że może się zatrzymać jeśli nie dociągniemy. Na razie jest OK i działa dobrze. Instrukcja_Zegarka_Mechanicznego.pdf 1 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz013 37 #9339 Posted April 30 (edited) Nowa Mewa. Naszła mnie ochota na coś bardziej sportowego. Co myślicie? Edited April 30 by Lukasz013 8 Share this post Link to post Share on other sites
nh35 163 #9340 Posted April 30 Godzinę temu, Lukasz013 napisał(-a): Nowa Mewa. Naszła mnie ochota na coś bardziej sportowego. Co myślicie? b ładna, pokaż tył 0 Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz013 37 #9341 Posted April 30 (edited) 44 minuty temu, nh35 napisał(-a): b ładna, pokaż tył Dzięki za miłe słowa. Teraz jest gorsze światło i trochę gorsza ostrość Edited April 30 by Lukasz013 3 Share this post Link to post Share on other sites
hrabia 32581 #9342 Posted April 30 21 godzin temu, Jarosław napisał(-a): Załączam instrukcję do Jaragar z tłumaczeniem, Wynika że automat trzeba dociągać ręcznie jeśli nie nosimy non stop. Zauważyłem że może się zatrzymać jeśli nie dociągniemy. Na razie jest OK i działa dobrze. Instrukcja_Zegarka_Mechanicznego.pdf 18.5 kB · 0 pobrań automat noszony przez dzień powinien dotrwać do rana na luzie. ale tu mamy mega tani automat w mega taniej wersji 0 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 323 #9344 Posted May 4 (edited) 4 godziny temu, eM_ napisał(-a): Shenzen, tu powstają nasze zegarki. Edited May 4 by Euryk 2 Share this post Link to post Share on other sites
Polet 78 #9345 Posted May 5 A któ©e konkretnie zegarki powstają w Shenzhen? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25968 #9346 Posted May 5 14 godzin temu, eM_ napisał(-a): Oko Saurona. 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
eM_ 47017 #9347 Posted May 5 16 godzin temu, eM_ napisał(-a): Muszę przyznać, że jest szybki 🙂 Chyba najszybszy z moich zegarków. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 323 #9348 Posted May 5 (edited) W dniu 5.05.2026 o 08:30, Polet napisał(-a): A któ©e konkretnie zegarki powstają w Shenzhen? Zrobiłem pobieżny research z którego wynika, że każdy omawiany na tym forum zegarek w mniejszym lub (raczej) większym stopniu pochodzi z Shenzhen. Aiers Watch - jeden z największych producentów mechanicznych zegarków, koperty stalowe, tytanowe, brązowe, szafirowe szkła, obsługuje wiele europejskich mikrobrandów, dobra jakość wykończenia- szczotkowania, polerowania, luma. Fiyta Precision Technology - największa chińska marka premium z Shenzhen, produkuje własne modele mechaniczne, także z werkami Miyota, Seagull i ich własnymi modyfikacjami, ma własne zakłady produkcyjne. Produkuje też OEM dla innych marek z segmentu mid‑range Shenzhen Timepiece Factory - duży producent mechanicznych i automatycznych zegarków specjalizujący się w stali 316L, brązie, skeletonach, open‑heart; robią pełne projekty od CAD po gotowy produkt. Shenzhen Zhongshi Watch Co., Ltd. - fabryka nastawiona na mechaniczne zegarki klasyczne i diverowe, obsługuje mikrobrandy z Europy i USA ich atutem są wysokiej jakości koperty i tarcze. Shenzhen Rossini Watch Industry Co. - marka i producent OEM produkuje mechaniczne zegarki klasyczne i eleganckie część grupy China Haidian. Shenzhen Haobo Watch Co. Ltd. - specjalizuje się w zegarkach mechanicznych w stylu diver, pilot, field, duża elastyczność przy małych kosztach, firma popularna wśród mikrobrandów kickstarterowych. Shenzhen Binger Watch Co. Ltd. - marka oraz producent, produkują mechaniczne zegarki z werkami Seagull i Miyota w segmencie budżet–midrange. Shenzhen Jinyu Watch Co. Ltd. - producent mechanicznych zegarków klasycznych i skeletonów, specjalizują się w tarczach i dekoracji. Edited May 6 by Euryk 2 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25968 #9349 Posted May 5 13 godzin temu, Polet napisał(-a): A któ©e konkretnie zegarki powstają w Shenzhen? Tego nie dojdziesz. Chiński biznes to mieszanka prawdy, półprawd i marketingowego uogólniania. To, że chińska firma produkuje dla mikrobrandów nic nie mówi o jakości. Nie znamy faktów, brak legitnych danych. 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 323 #9350 Posted May 6 13 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Tego nie dojdziesz. Chiński biznes to mieszanka prawdy, półprawd i marketingowego uogólniania. To, że chińska firma produkuje dla mikrobrandów nic nie mówi o jakości. Nie znamy faktów, brak legitnych danych. Chiński biznes zegarkowy jest inaczej zorganizowany niż szwajcarski lub niemiecki choćby z tego powodu, że powstawał w odmiennych warunkach, na inne zapotrzebowanie (zegarki modowe, okolicznościowe, personalizowane, mikrobrandy); poza tym w Azji jest inna skala rynku. Ale patrz po skutkach: jakość w stosunku do ceny. I jeśli twierdzisz, że szwajcarska branża zegarkowa jest obecnie bardziej przejrzysta niż chińska to chyba jaja sobie robisz. 0 Share this post Link to post Share on other sites