Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

E tam nieładnie. Dystans... Brakuje go tu trochę.

Dystans jest. Posta pisałem z uśmiechem, ale forum ma oczywiste ograniczenia więc tego nie widać. Jestem pewien, że podczas rozmowy na żywo wiele dyskusji forumowych potoczyłoby się inaczej (czytaj: pozytywnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zaktualizowałem recenzję Royal Oak 15300ST. Opracowanie w odświeżonej wersji umieściłem na AP Club. Z uwagi na dużą ilość treści poszedłem za radą Władka i podzieliłem artykuł na części. Dzięki Władek za spostrzeżenia.

Wkrótce wrzucę kolejne opracowania w tym trochę nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie facet stracił przez te malunki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaściankowa mentalność. Chciał sobie pomalować włosy to je pomalował. Odrosną. I nic nam do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem recenzję Royal Oak 15300ST. Opracowanie w odświeżonej wersji umieściłem na AP Club. Z uwagi na dużą ilość treści poszedłem za radą Władka i podzieliłem artykuł na części. Dzięki Władek za spostrzeżenia.

Wkrótce wrzucę kolejne opracowania w tym trochę nowości.

Super - ale az sie prosi, aby uaktualniajac artykul o 15300 opisywac tez 15400 - w koncu to ta sama konstrukcja rozniaca sie tylko szczegolami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaściankowa mentalność. Chciał sobie pomalować włosy to je pomalował. Odrosną. I nic nam do tego.

Nie na tym polega bycie autorytetem. Ale nieważne, to temat zegarkowy jest.

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosilbym... B):)

Szczegolnie ten z prawej :rolleyes:

post-25547-0-86444000-1510774801_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Super - ale az sie prosi, aby uaktualniajac artykul o 15300 opisywac tez 15400 - w koncu to ta sama konstrukcja rozniaca sie tylko szczegolami.

15400 to następca 15300 więc wspomniałem o tym modelu przy okazji opracowania zatytułowanego "40 lat Royal Oak". To właściwy czas i miejsce. Nie widzę potrzeby mieszania tych dwóch zegarków w recenzji RO Ref. 15300.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote

Nosilbym... B):)

Szczegolnie ten z prawej :rolleyes:

Ble. Przecietniaki jak na AP.

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie sie bardziej podobaja niz te koncepty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A mnie sie bardziej podobaja niz te koncepty :)

Zegarek byłby ciekawszy, gdyby został wyposażony w tourbillon obracający się w trzech osiach i posiadał włos sferyczny, ale takie cuda byłyby możliwe chyba tylko w kolekcji Concept. Bo to modele koncepcyjne AP pokazały ile można wycisnąć ze stopera (Laptimer) albo z mechanizmu repetycji minutowej (Supersonnerie). Na płaszczyźnie zegarmistrzostwa są to wyjątkowe konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe - jednak jak napisalem - "podoba", to chodzilo mi o kwestie wygladu a nie mechaniki.

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mozliwe - jednak jak napisalem - "podoba", to chodzilo mi o kwestie wygladau a nie mechaniki.

Czyli krótko "mówiąc" prezentujesz feministyczny punkt widzenia w ocenie zegarków. :)  Albo ładne albo nieładne. Kiedyś mojej dziewczynie próbowałem wyjaśnić jak działa zegarek mechaniczny, bo zapytała. Odpowiedziała mi, że zegarek ma wyglądać. A energię od bębna przez przekładnie do wychwytu i oscylatora to mogą nawet krasnoludki przenosić. Tyle było naszej rozmowy na temat obiektów mojej pasji w sensie konstrukcyjnym. Natomiast o wyglądzie zegarków miała dużo do powiedzenia. BTW, uznała, że Royal Oak 15300 jest brzydki jak noc listopadowa. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli do zegarka ktoś podchodzi nie jak do dzieła sztuki na półce ale jak do biżuterii codziennego użytku to " podobanie się " nie jest zarzutem. ( podobnie jak wygoda użytkowania żeby zrobić aluzję do regulacji bransolet ;-) Ponieważ dziś każda komplikacja zegarka ma swój użytkowy odpowiednik w telefonie pozostaje jego ( zegarka ) wymiar estetyczny czy emocjonalny. Mogę docenić kunszt wykonania ręcznie komplikacji czy zdobień mechanizmy ( choć to raczej podobanie ) ale jeśli sam zegarek estetycznie mi nie odpowiada ( na przykład szkielety czy open heart ) to go nie będę nosił. Natomiast mam zegarki 3 wskazówkowe , bez daty z ETĄ w środku które noszę z dużą przyjemnością.

Wygląda na to że jestem kobietą ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jeśli do zegarka ktoś podchodzi nie jak do dzieła sztuki na półce ale jak do biżuterii codziennego użytku to " podobanie się " nie jest zarzutem.

To nie jest zarzut jeżeli zegarki traktujesz w kategorii biżuterii (czytaj: jak dodatek do ubioru). Jeżeli zegarki są Twoją pasją, to już zmienia postać rzeczy. To tak, jak z audiofilami. Komuś, kto pasjonuje się wysoką jakością odtwarzania dźwięku, nie wystarczy informacja, że sprzęt ładnie gra, bo od razu pojawia się pytanie - dlaczego ładnie gra? No i zaczyna się szczegółowe analizowanie konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ble. Przecietniaki jak na AP.

ciężko się nie zgodzić. aspekt estetyczny poniżej przeciętnej. po prostu brzydkie są i tyle.

Nie obrażałbym miłośników czegokolwiek porównaniem z audiofilami, to jest grupa porównywalna z antyszczepionkowcami i członkami stowarzyszenia płaskiej Ziemi. Wiadomo że bez kabla zasilającego za 10k PLN wygładzającego prąd z elektrowni żaden zestaw nie jest kompletny... xD. W sumie tourbillony o których mowa powyżej mają tyle samo sensu w zegarkach naręcznych co te złote kable. Zasada działania prostego zegarka typu 3-wskazówki i data jest bardzo prosta i tutaj w zasadzie nie potrzeba specjalnego zagłębiania się bo wystarczy w sumie 15min film który zrozumie każdy. Sztuką jest, żeby zrobić taki mechanizm jak najefektywniej żeby cała konstrukcja zachowała dobrą dokładność i bezawaryjność jak najdłużej. W przypadku 3-wskazówkowego Royal Oak wykonali najprostsze funkcje w sposób najbardziej skomplikowany i tylko dlatego jest się nad czym rozwodzić, tylko te rozmowy przypominają trochę dyskusje audiofilów na temat prowadzenia kabli, czy ten kabel powinien zginać się pod kątem 5 czy 15 stopni i jaki to ma wpływ na przepływ elektronów.

Oczywiście że wygląd i wygoda jest 100 razy ważniejszy niż mechanika, normalni ludzie noszą zegarek tarczą do góry to doświadczenia na które ma wpływ wygodna bransoleta i estetyczna koperta i tarcza jest najistotniejsze.

zazwyczaj wszelkie uwagi kolegi nicon i sposób prowadzenia i dyskusji jest daleki od tego jaki ja preferuję. również wypowiadane opinie w większości nie są przez mnie podzielane.

jednakże z sensem powyższej wypowiedzi się zgadzam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie otaczac sie rzeczamy ladnymi, ktore mi sie podobaja. Lubie tez, aby te rzeczy mialy jeszcze cos wiecej niz tylko "powierzchowna poswiate", dlatego wybralem np. RO, jednak jesli mialbym go wybrac kierujac sie wylacznie tylko wygladem lub mechanizmem, to pewnie bym tego nie uczynil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zaraz, jak to? Nie wyglądem, nie mechanizmem czyli czym ? Logo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Ale zegarek, aby go nosić, musi tez podobać. Nie wystarczy, ze podnieca co do komplikacji itd...tylko też przyciąga wyglądem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Desmo - RO mnie urzeklo i tym i tym ;) 

Nicon - mowiac/piszac o pieknie, pisalem o swoich odczuciach a nie o ogolnie pojmowanym pieknie w zegarmistrostwie odnosnie kopert/wygladu zewnetrznego. Dla mnie to piekny pod kazdym szczegolem model o dosc kontrowersyjnym wygladzie - i tyle. Kazdy musi znalezc swojego grala - mnie sie udalo, czego wszystkim tu obecnym zycze  B)  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Tym bardziej że ten zegarek wygląda raczej hmm, industrialnie i nie kojarzy się jednoznacznie z HH jak np. dowolne Lange.

To zależy od stopnia znajomości kolekcji. Mnie Audemars Piguet, w ogóle jako firma, kojarzy się z haute horlogerie. Natomiast wygląd Royal Oak też nie przeszkadza w realizacji wizji wielkiego zegarmistrzostwa.

ap_sihh2013_1.jpg

ap_sihh2013_2.jpg

Desmo - RO mnie urzeklo i tym i tym ;)

To fajnie, że jeszcze cokolwiek Cię urzeka, bo mnie po ostatniej reklamacji zegarka w serwisie, coraz więcej rzeczy zaczyna wkurzać. Takiej arogancji, chamstwa i partactwa nie widziałem od czasu naprawy Ingenieur Vintage w serwisie IWC. Przy czym serwis AP pobił poziom IWC.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac zakup zegarka to nie wszystko - ale nie tylko w tej branzy serwisy kuleja i czesto mocno odstaja od wizji swojej marki. Coz - dzis do Francji bym juz w zyciu nie  poslal, ale moze sie okazac, ze za 8 lat po kliku awanturach francuski moze okazac sie jednym z lepszych AP - nie dojdziesz, choc nie ukrywam, ze czekam co Le Brassus powie.

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi