Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

AP ma inny patent na śrubki, są one od strony tarczy umieszczone niejako na stałe w otworach i dlatego są idealnie symetryczne ( nie kręcą się od strony tarczy ) 

Tak przypuszczałem :) Czyli to w pewnym sensie atrapy, niepełniące funkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śruby te nie są wkręcane w pierścień, ale wkładane tak, aby ich charakterystyczne nacięcia układały sie symetrycznie. Sruby nakrecane są nakrętkami mocowanymi od strony dekla.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

@sanik,

gdybyś przeczytał moją recenzję, to wszystko byłoby jasne.  :)

http://kmziz.pl/artykul/audemars-piguet-royal-oak-15300st

W szczegółach wygląda to w ten sposób, że śrubki są wkładane (nie wkręcane) od strony pierścienia i posiadają zmienną średnicę trzpienia. Część nagwintowana (mniej więcej do połowy długości trzpienia) ma mniejszą średnicę. Nie są to oczywiście atrapy. Po włożeniu śrubek, skręca się je od strony dekla. Najpierw, zanim założy się dekiel, idą nakrętki wkręcane głęboko w otwory koperty. Jest to pierwszy element przytrzymujący. Później idą uszczelki i dekiel, który mocowany jest przy użyciu nakrętek z gwintem wewnętrznym łączącym się ze śrubkami osadzonymi w pierścieniu koperty. Śrubki zastosowane w klasycznych modelach Royal Oak wykonane są z białego złota. W kolekcjach Concept oraz Offshore stosuje się szerszy zakres materiałów.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli konkluzja jest taka że te śruby to atrapy ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Czyli konkluzja jest taka że te śruby to atrapy ;)

Gdyby te śruby pełniły wyłącznie funkcję dekoracyjną, to konkluzja byłaby słuszna.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sanik,

gdybyś przeczytał moją recenzję, to wszystko byłoby jasne.  :)

Świetna recenzja.

Wszelkie wątpliwości rozwiał mi film (od 4.20 min) 

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Świetna recenzja.

Dziękuję.

Wszelkie wątpliwości rozwiał mi film (od 4.20 min)

Dokładnie tak, jak napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doradzam odnoszenie się do bierzącej dyskusji a nie wyciąganie trupów z szafy . Kolega chyba sam nie chciałby być już postrzegany jako "nadworny troll" .

To by było jak smagnięcie batem już w ustach zwyczajnego jelenia , a tu sam przodownik .

f*ck , nie ma lekko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by było jak smagnięcie batem już w ustach zwyczajnego jelenia , a tu sam przodownik .

f*ck , nie ma lekko .

Odpowiedź po tygodniu...starzejesz się. Zegarek jakiś pokaż.

post-55792-0-83472100-1510477548_thumb.jpeg

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

LMed,

może zachowaj te swoje mądrości na odpowiedź poprzez PM, skoro już musisz. To jest temat o Audemars Piguet i tu piszemy o firmie z Le Brassus.

@desmo,

to zdjęcie z przymiarki podczas ostatniego spotkania grupy Paneristi?

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LMed,

@desmo,

to zdjęcie z przymiarki podczas ostatniego spotkania grupy Paneristi?

Tak. Ale ewidentne w barowym oświetleniu i towarzystwie PAMów zegarek nie mógł rozwinąć skrzydeł. No i tylko Mariusz był do niego adekwatnie ubrany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15400 to kawał byka jednak... Po cholere zwiekszali rozmiar tego nie rozumiem. Zegar stracil lekkosc i klase poprzednika moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15400 to kawał byka jednak... Po cholere zwiekszali rozmiar tego nie rozumiem. Zegar stracil lekkosc i klase poprzednika moim zdaniem.

Bo celebryci lubia teraz duze ;)

Desmo, az nieco jakby ci koronka uszkodzila dlon, czerwona az od tej kanciastej koronki ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartku - nie moge sie zgodzic - wszystko zalezy od zdjecia, ktore czasem przeklamuje rzeczywistosc ;)

Ja mam nadgarstek o wiele chudszy od @desmo, wiec nie jest mozliwe w rzeczywistosci, aby na jego reku wygladal tak byczo a na moim jak 15300 - wszystko zalezy od perspektywy/wykrzywienia - rzeczywistosc jest jednak inna - patrz fot. nizej ;) Wg mnie 15400, to super wywazony zegarek i powiekszenie wyszlo mu na dobre, bo proporcje indeksow i calosci sa teraz idealne. Jednak oczywiscie wszystko zalezy od nadgarstka i jego budowy - jak z kazdym modelem.

Co do pubowego klimatu, to fakt - AP bardziej na slonce albo wybiegi modelek :P:D

@desmo - na Twoim zdjeciu, to jak kiepska podroba wyszedl... :angry::D

post-25547-0-34621300-1510490330_thumb.jpg

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo celebryci lubia teraz duze ;)

Desmo, az nieco jakby ci koronka uszkodzila dlon, czerwona az od tej kanciastej koronki ;):D

Eee, najpierw mierzyłem większe zegarki z większymi koronkami ;-)

Ale faktycznie dla mnie ten model to piękny ale biżuteryjna zegarek. Dlatego poprzedni ( lub obecny butikowy ) miał imo lepsze proporcje.

Fajne w nim jest to że z której strony go nie oglądasz to jest co podziwiać. Nawet bransoleta która wg mnie jest raczej bransoletką jest atrakcyjna w oglądaniu .

Fajny efekt daje też minimalistyczny, wręcz surowy front i dekoracyjny tył. Ale jako jedyny zegarek - no way.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Co do pubowego klimatu, to fakt - AP bardziej na slonce albo wybiegi modelek :P:D

Taki zegarek pasuje, gdy idziesz się ostrzyc do Warszawskiej Izby Lordów, posiłki jadasz tylko w najlepszych restauracjach, a wolny czas aktywnie spędzasz grając w golfa.  :)  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serio Mariusz, to RO jest super zegarkiem ze sportowa elegancja. Nie jest ani tak bizuteryjny jak mowi Desmo ani tak sportowy jak Ty uwazasz :P Nie jest to zegarek stricte sportowy B) . Ale wlasnie coraz bardziej za to go cenie, bo jest zwyczajnie piekny i juz  :)  I jak juz koledzy wspomnieli (z czym tez sie zgadzam) - jako jedyny nie jest az tak uniwersalny jak Sub (i nie chodzi, ze nie daje rady, tylko zwyczajnie jest zbyt ladny ;) ), jednak po spotkaniu mysle, czy faktycznie nie uzupelnic go jakims klasycznym Pamem - wtedy komplet jak z bajki :wub:

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie jest ani tak bizuteryjny jak mowi Desmo ani tak sportowy jak Ty uwazasz :P Nie jest to zegarek stricte sportowy B)

W kontekście sportowym Golf raczej mu nie zaszkodzi.

Ale wlasnie coraz bardziej za to go cenie, bo jest zwyczajnie piekny i juz  :)  I jak juz koledzy wspomnieli (z czym tez sie zgadzam) - jako jedyny nie jest az tak uniwersalny jak Sub (i nie chodzi, ze nie daje rady, tylko zwyczajnie jest zbyt ladny ;) )

Submariner też nie jest uniwersalnym zegarkiem.

jednak po spotkaniu mysle, czy faktycznie nie uzupelnic go jakims klasycznym Pamem - wtedy komplet jak z bajki :wub:

Panerai tak pasuje do AP jak pięść do oka. Od klasyki to jest np. Lange albo Vacheron Constantin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serio Mariusz, to RO jest super zegarkiem ze sportowa elegancja. Nie jest ani tak bizuteryjny jak mowi Desmo ani tak sportowy jak Ty uwazasz :P Nie jest to zegarek stricte sportowy B) . Ale wlasnie coraz bardziej za to go cenie, bo jest zwyczajnie piekny i juz  :)  I jak juz koledzy wspomnieli (z czym tez sie zgadzam) - jako jedyny nie jest az tak uniwersalny jak Sub (i nie chodzi, ze nie daje rady, tylko zwyczajnie jest zbyt ladny ;) ), jednak po spotkaniu mysle, czy faktycznie nie uzupelnic go jakims klasycznym Pamem - wtedy komplet jak z bajki :wub:

Zgadzam się co do AP.

Pamy też lubisz jak pamiętam, więc dobry wybór.

Dodatkowo coś na baterię, np Sunnto, i już ^_^

Kupuj Mariusz co Ty lubisz, nie słuchaj innych, bo inaczej ciągle będziesz szukał ;)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panerai tak pasuje do AP jak pięść do oka. Od klasyki to jest np. Lange albo Vacheron Constantin.

Ale przecież nie będzie nosił tych zegarków jednocześnie. PAM swietnie wypada z każdym casualem opartym na jeansach i t- shirtach oraz stylem militarnym . A cała elegancko - koszulowa reszta da radę z AP. ( poza black tie ) Chyba że podtekst jest taki że jak ktoś ma AP to nie wolno mu "po godzinach" chodzić w t- shircie ;-) Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ale przecież nie będzie nosił tych zegarków jednocześnie. PAM swietnie wypada z każdym casualem opartym na jeansach i t- shirtach oraz stylem militarnym . A cała elegancko - koszulowa reszta da radę z AP. ( poza black tie ) Chyba że podtekst jest taki że jak ktoś ma AP to nie wolno mu "po godzinach" chodzić w t- shircie ;-)

Ja to widzę inaczej. Moim zdaniem, AP Royal Oak świetnie wypada w zestawieniu z jeansami i t-shirtem, a także z eleganckim ubiorem typu casual. Do stylu militarnego, skoro już musi być, widziałbym Jaeger-LeCoultre Navy SEALs. Natomiast w kontekście "black tie" - Lange Saxonia, Vacheron Constantin Patrimony Traditionnelle lub Audemars Piguet Tradition. Do Panerai trzeba mieć kawał łapy. Nie brałbym pod uwagę zegarków tej firmy przy obwodzie nadgarstka poniżej 20 cm. Ja mam 18,5 cm i z Panerai na ręku czułem się groteskowo.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi