Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robnyc

Czy warto wracac do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Za dwa lata przechodze na emeryture po przepracowaniu 20 lat w Policji w NY, przyjechalem do stanow ponad 20 lat temu po ukonczeniu liceum w Gdansku, College i szkole policyjna skonczylem w NY, zone przywiozlem z Polski 10 lat temu, mamy 2 malych dzieci i reszte rodziny w PL, zona z dziecmi kazde wakacje spedza w Polsce u rodzicow, a teraz zaczelismy sie zastanawiac nad powrotem do PL. Mi tutaj jest dobrze, zone ciagnie do Polski, nie mam pojecia co zrobic....dwa lata zleca szybko, trzeba by tam dom kupic, tutaj sprzedac, sama przeprowadzka to bedzie pain.....

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudna decyzja, i chyba zbyt osobisty problem:-)

Wracaj do ojczyzny,teraz,Ty będziesz jezdził z dziecmi na wakacje do NY :-) zamiast żona do Polski....

P.s Mam nadzieję ze nikt z kolegów nie popisze się stwierdzeniami typu: "a do czego tu wracac....'

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobre pytanie, ktore tez sobie stawiam.Mieszkam w Danii juz ponad 6 lat, dziecko tu sie tez rodzilo.Zona rowniez jezdzi do Polski na wakacje, jednak ja jestem przeciwny powrotu do PL.

Pomysl o swoich dzieciach,jaka przyszlosc ich czeka w PL?Kocham Polske to piekny kraj ale bezprawie jakie panuje, brak poszanowania prawa i urzednicy ktorzy nie odpowiadaja za swoje bledy i tak dalej mozna wyliczac.

Kieruj sie dobrem dzieci a sentymenty nalezy zostawic.Ty praktycznie na emeryturze wiec finansowo jestes zabezpieczony ale jeszcze raz powtarzam pomysl o dzieciach.Dla mnie nie ma przyszlosci w Polsce.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sąsiad mieszka w DE, do PL chce wrócić ale mówi że na razie czeka aż dorośnie mu córka, skończy szkołę, będzie pełnoletnia i pójdzie swoją drogą, ona zdecyduje gdzie będzie chciała żyć a sąsiad będzie chciał zjechać do PL bo tam nie chce się zestarzeć. Jego żona wolała by zostać chyba tam, córka wydaje mi się, że nie będzie miała problemu z wyborem, tam się urodziła, wychowała, w PL z pracą ciężko, albo nie można znaleźć albo wypłata taka, że lepiej nie mówić. W PL kupiłbyś dom na wsi i w spokoju żył ale z drugiej strony za naście lat wyjdą (oby nie) np.jakieś problemy ze zdrowiem i przy naszej służbie zdrowia krzyż na drogę. Sentyment jest, ja z PL nie chciałbym wyjeżdżać ale z drugiej strony żyjemy w kraju absurdów.

Kocham Polske to piekny kraj ale bezprawie jakie panuje, brak poszanowania prawa i urzednicy ktorzy nie odpowiadaja za swoje bledy i tak dalej mozna wyliczac.

Kieruj sie dobrem dzieci a sentymenty nalezy zostawic.Ty praktycznie na emeryturze wiec finansowo jestes zabezpieczony ale jeszcze raz powtarzam pomysl o dzieciach.Dla mnie nie ma przyszlosci w Polsce.Pozdrawiam

x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wracaj. Sorry, nie mogłem tego nie napisać. Zawsze możesz wpaść, odwiedzić, zwiedzić. Ale nie wracaj na stałe.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma po co wracać,przez 20 lat przystosowałeś się do normalnego życia, a w Polsce będziesz miał pod górę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądźcie samolubni z żoną, dajcie szanse rozwoju dzieciom. Wasze dzieci są młodziutkie, WY też jeszcze młodzi jesteście. Pozwólcie małolatom za lat parę zdecydować o własnym ich życiu a wtedy zrobicie co będziecie uważać dla Was za najlepsze. Niewątpliwie emerytura w USD a życie w Polsce kusi, ale pamiętaj, z rodziną to na zdjęciach najlepiej się wychodzi.

:)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tylko o tyle inaczej Robert ze nie mam w Polsce żadnej juz rodziny, całe swoje dorosłe życie mieszkam w Kanadzie i tylko takie znam realia, fajnie do Polski przyjechać na jakąś imprezę, pokazać dzieciakom zkad pochodzą ich rodzice, kulturę i zwyczaje.... ale ja nie mógłbym juz mieszkać w Polsce, wiem ze to może się nie spodobać niektórym kolegom ale ja zawsze mówię to co myślę.... wiec pomimo tego że znam język nie czuje się w Polsce tak jakbym był tam w domu, tak dużo się tam zmieniło od mojego wyjazdu ze stał się to dla mnie prawie że obcy kraj.

Przepraszam jak kogoś urazilem ale tak właśnie wygląda sytuacja

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś po szkole średniej wyjechałem do Austrii, gdzie wcześniej jeździłem dorabiać na studia i życie. Myślałem aby tam zostać i wytrzymałem tylko 6 miesięcy. Wróciłem i wziąłem życie w swoje ręce w Polsce. Teraz choć nie mogę narzekać, bo bym Boga obraził, to żałuję tej decyzji. Nie tylko ze względu na dzieci ale i na siebie. Zmienność przepisów, interpretacja prawa przez urzędasów i próba życia sprowadza się do męki. Niby OK, ale walka cały czas... a do tego jakaś niepewność czym mnie dziś zaskoczy życie.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracaj, wracaj, Polska się zmienia na lepsze, tylko narzekaczy wciąż dużo :)

A tak serio, to zależy jakie masz plany na emeryturze. Jeśli dzieci małe to albo teraz albo za 15 lat i pewnie bez nich.

Decyzja ciężka i tylko wasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myśl o kraju tylko o rodzinie. I tam i tu można dobrze żyć. Pytanie na co Twoje oszczędności i emerytura pozwoli tam i tu ( jaka szkoła dla dzieciaków i ile z tego zostanie na godne życie ) , gdzie żona może realizować się zawodowo ( o ile by chciała a pewnie tak ) , jeśli zostajecie tam to jakie macie możliwości integracji ( szczególnie żona ) bo na dłuższą metę trzeba mieć wokół siebie przyjazne dusze ( rodzinę , znajomych ) a może kompromis - do czasu usamodzielnienia dzieciaków tam , później wy wracacie do kraju.

Wiek, zdrowie, możliwości finansowe dziś i jutro i oczekiwania wobec życia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj spojrzeć na to pod kątem tego, czy w PL odpowiadałaby Tobie (Wam) np. tzw. opieka zdrowotna (w przypadku gdybyś Ty albo ktoś z Twojej rodziny musiał z niej korzystać), czy odpowiadałoby Tobie załatwianie spraw urzędowych, polskie prawo, polska polityka, polska edukacja (jej system), międzyludzkie relacje, itd. I czy w tych podstawowych kwestiach panuje porządek, uczciwość, przyzwoitość, czy jest wręcz przeciwnie.

Czy to by było coś co dawałoby Tobie poczucie spokoju, czy też nie. Ważne jest udzielenie sobie odpowiedzi na pytanie jak bardzo wrosłeś w kulturę kraju, w którym teraz mieszkasz. A może zawsze była Ci ona cierniem w boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Osobiście nie wróciłbym, mając małe dzieci. Tylko dlatego, bo mając uczciwą emeryturę dla mnie miejsce byłoby bez znaczenia.

Pomyślałbym przede wszystkim, jaki tutaj mogą mieć start w dorosłe życie.

A to pytanie retoryczne. Smutno że tak mówię, ale tak prawię swojemu dziecku -  spylaj stąd jak najdalej, jak tylko skończysz edukację.

I nie oglądaj się za siebie. Dlaczego? Z wcześniej wymienionego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym wrócił i wrócę. Tylko nie wiem kiedy. Wszytko zależy od wieku dzieci. Po ukończeniu przez nich dobrych szkół jak najbardziej. NIestety poziom wykształcenia w Polsce ustępuje metodologi nauczania na zachodzie (piszę o Niemcach, UK, USA oraz najlepszym na świecie systemie nauczanie w Luxemburgu).

Z punktu widzenia poziomu życia wszystko jest w Polsce OK, choć moja opinia jest z poziomu widzenia Warszawy. Jak wyjadę na np. na Mazury trochę się sytacja zmienia :-)

Gdyby było mnie jednak stać osiadł bym na stałe w Brazyli :wub:  niestety ceny i koszty życia nie są dla przeciętnego pacownika na etacie czy emeryta.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak......niech nikt nie wraca, reszta niech też wyjedzie, a Polske sprzedajmy na Allegro...

Dom w USA mozna wynająć ,przyjechać do Polski na rok,dwa,spróbować-nie będzie pasowało ,return to USA....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czy warto wracać do Polski?"- Nie, nie warto, zostań w US.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracaj. Z Amerkyańskiej emerytury będziesz żył w PL na poziomie :) Jak msz oszczędności to założyćjakiś sklep czy restauracje i będziesz żył jak panisko.

Dobre pytanie, ktore tez sobie stawiam.Mieszkam w Danii juz ponad 6 lat, dziecko tu sie tez rodzilo.Zona rowniez jezdzi do Polski na wakacje, jednak ja jestem przeciwny powrotu do PL.

Pomysl o swoich dzieciach,jaka przyszlosc ich czeka w PL?Kocham Polske to piekny kraj ale bezprawie jakie panuje, brak poszanowania prawa i urzednicy ktorzy nie odpowiadaja za swoje bledy i tak dalej mozna wyliczac.

JAk się będą uczyć, skoncza odpowiednie studia a nie kosmetologie i nie opierdzielać to będą żyły na dobrym poziomie. Nie bój nic. Warunek?  Celować w dużą aglomeracje. To na prowincji  ludzie klepią biedę bo nie ma zakładów pracy choć też zdarzają się perełki.

Moim zdaniem niesprawiedliwie oceniasz Polske.

Pitolenie o urzędnikach....... ehh temat rzeka... nie przesadzał bym bym . Biurokracja jest przerośnięta ale nei znaczy, że dotyka każdego i cały czas...

To już rośnie na MIT......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert wracaj do Wolski "szczawiu i mirabelek" u nas pod dostatkiem.

P.S. Mam nadzieję, że załapałeś aluzję... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy naprawdę nikt nie widzi, że powoli i z błędami ale zmieniła się Polska na lepsze??!

Jak można porównywać np Szwajcarię ( z 300 lat pokoju i zrównoważonego rozwoju) czy Kanadę z Polską, która ma taką a nie inną historię ?

Wyboru każdy musi dokonać w swoim sumieniu i sercu, ale ktoś kiedyś musi tu być, pracować aby kiedyś do czegoś nasza Ojczyzna doszła. Polska to my a nie jacyś "oni"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, Polacy ciągle się porównują do kilku najbogatszych krajów na świecie i dochodzą do wniosku, że tu jest najgorzej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żyj tam gdzie czujesz się dobrze i wiesz że twoim bliskim też będzie dobrze. A czy to będzie Kanada, Dania, Stany...... nie widzę różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak......niech nikt nie wraca, reszta niech też wyjedzie, a Polske sprzedajmy na Allegro...

Dom w USA mozna wynająć ,przyjechać do Polski na rok,dwa,spróbować-nie będzie pasowało ,return to USA....

mialem tak zamiar zrobic, wyslac zone z dziecmi do PL, zeby syn poszedl do szkoly , zona mieszkala by z rodzicami ktorzy maja duzy dom i przypilnowala by budowe domu (mamy dzialke budowlana pod Gdanskiem), a jezeli by im sie nie spodobalo to niech wracaja. Teraz jest szansa na powrot ze wzgledu na wiek dzieci, corka jeszcze do szkoly nie chodzi i mogla by zaczac w PL, syn dopiero w 2 klasie wiec tez z aklimatyzacja nie mialby chyba problemu.

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A uwazasz ze jest dobrze? W Warszawie jest taka ulica jak al. Krakowska. Rano na wyjazd z Wawy jada same lexusy, audi, bwm... I to nie nawet 10 letnie a raczej takie do lat 5. Poludniem te same samochody wracaja. Wiesz kto nimi jedzie? Nie polscy sredni przedsiebiorcy ktorzy uczciwie placa podatki i licza na to ze skarbowka nie zrobi z ich firmami to co zrobila z Optimusem a jada nimi sami wietnamczycy, turcy, bulgarzy handlarze z Wolki Kosowskiej ktorzy najwyzej maly mandacik dostana za brak wydanego paragonu.

Ja juz za stary jestem ale nie chce aby moje dzieci zyly w kraju gdzie obcokrajowcy traktowani sa jak swiete krowy a jako Polak z gory jestem traktowany przez urzednikow jak przestepca.

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,przyjechać do Polski na rok,dwa,spróbować-nie będzie pasowało ,return to USA...

...łatwo napisać-co spróbować? jak ktoś jest sam i student to tak może zrobić ale nie już dojrzali ludzie, którzy mająjuż jakieś wyrobione zdanie. Patriotyzm tak ale tylko rodzinny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.