Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Man prośbę do znawców PP. Znajoma ma kilka zegarków po ojcu, które leżały w szufladzie (GP, 2 Cartiery i właśnie PP). Do Cartiera znalazła certyfikat autentyczności, do innych papierów niestety nie ma.
Zanim znajdzie jakieś miejsce do oddania zegarka i jego wyceny, poprosiła mnie żeby sprawdzić to to za model, który to może być rocznik itp. Wg mojego szukania po zdjeciach w sieci, to chyba jest Calatrava.

Jeśli ktoś jest w stanie odgadnąć co to za model PP, będę wdzięczny. Aha, i nie jest to historia z rodzaju ‚znalezione po bogatym wujku na strychu’.

post-6729-0-44503000-1538121887_thumb.jpeg

post-6729-0-87987000-1538121900_thumb.jpeg

post-6729-0-02781100-1538121917_thumb.jpeg

post-6729-0-34402100-1538121933_thumb.jpeg

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ trzeba mieć cierpliwość, żeby oglądać takie recenzje. Nie dotrwałem do otwarcia pudełek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej krucjacie widzę to tak: zwykły Rolex wart jest tyle co zwykłe Seiko; zwykły PP wart jest tyle co zwykły Rolex, czyli to wszystko jest ch*ja warte ;)

Już nawet Ikea wie, że każdy zaoszczędzony gram stali przez odchudzanie w masowej produkcji to olbrzymie oszczędności przekładające na zysk... ;)

A tak poważnie to nie wiem po co ten film

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dotrwałem i żałuję, zupełnie bezsensownie porównanie, wychodzi że Patek ma ładniejsze pudełko i więcej papierków bo poza tym gość nie jest w stanie nic konkretnego powiedzieć poza komunałami o historii, prestiżu i przekazaniu następnym pokoleniom. Szkoda czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do tej pory nie wiem czy ten filmik to żart :lol:

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nieudolna reklama aplikacji i videobloga....podobne na pozór kontrowersyjne porównania ale na dużo wyższym poziomie robią na watchfinder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

To ja dla odmiany pokażę materiał filmowy dotyczący repetiera minutowego World Time Ref. 5531R, gdzie narrator zdecydowanie wie o czym mówi i ma coś ciekawego do przekazania. Niezbyt często tego typu materiał wychodzi z firm zegarkowych. Bardzo polecam.  :)

https://www.horologium.pl/videopatekphilippeworldtime5531r001.html

Edytowane przez The Lord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Witam czy może mi ktoś pomóc nigdzie nie moge znaleźć tego modelu zegarek otrzymany w spadku

Nie możesz znaleźć, ponieważ Patek Philippe nigdy nie wykonał takiego zegarka. Zegarek z Twoich zdjęć to podróbka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy może mi ktoś pomóc nigdzie nie moge znaleźć tego modelu zegarek otrzymany w spadku

<a href=https://zapodaj.net/5cbf642319431.jpg.html>15389892688202520628932552611470.jpg</a>

<a href=https://zapodaj.net/3e3ec772dacc4.jpg.html>15389893039923742343104905088203.jpg</a>

słowa klucz:

nie mogę znaleźć tego modelu,

otrzymany,

spadku,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<a href=https://zapodaj.net/5cbf642319431.jpg.html>15389892688202520628932552611470.jpg</a>

<a href=https://zapodaj.net/3e3ec772dacc4.jpg.html>15389893039923742343104905088203.jpg</a>

Spróbuj na OLX lub aledrogo. Tam pewnie są jakieś podobne. :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod młotek go! :)

Może być aukcyjny! :P

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie referencja 5296g- czy ktoś zna się na białym złocie w sensie użytkowania - bardzo jest miękkie i łatwo się rysuje? Jak to wyglada w porównaniu ze stala? Dzieki za odp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem spece od PP Ru by trzeba było Mariusza się zapytać  ale wygląda że się pora chyba piętnasty obraził  na forum,  ale biale złoto jest rodowane, jak się ta powłoka zetrze, porrysuje ( kwestia czasu) to zegarek wygląda bardzo paskudnie  . Z tego powodu raczej już nigdy więcej nie kupię zegarka z białego złota. 

Zaglądaj do tego wątku od czasu do czasu bo Mariusz napewno, tak jak zawsze, wróci  możliwe że pod innym nickiem, on napewno wie dobrze jak koperty w PP są wykonywane. 

Byłbym z skokowany gdyby nie był to rodowanie  Aha nie da się tego " domowym sposobem naprawić " trzeba odesłać zegarek do fabryki

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie referencja 5296g- czy ktoś zna się na białym złocie w sensie użytkowania - bardzo jest miękkie i łatwo się rysuje? Jak to wyglada w porównaniu ze stala? Dzieki za odp...

Złoto jest zdecydowanie bardziej miękkie i w ogóle nie ma porównania ze stalą, łatwo zrobić wgniotkę, porysować itp.

Większość zegarków z białego złota nie jest rodowana.

Miałem kilka zegarkow ze złota w tym jednego kilkuletniego i jednego nowego.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto jest zdecydowanie bardziej miękkie i w ogóle nie ma porównania ze stalą, łatwo zrobić wgniotkę, porysować itp.

Większość zegarków z białego złota nie jest rodowana.

Miałem kilka zegarkow ze złota w tym jednego kilkuletniego i jednego nowego.

star2.gif

Patek white gold refurbishment

Feb 20, 2013,04:36 AM

I have a Patek with a rhodium plated white gold case.  Some experienced watchmakers (not from Patek) suggest that I should never have the case refurbished because of the following two reasons. 

First, it's not possible to remove  the rhodium plating completely by the chemical way, so the whole case (regardless of scratched or not scratched surface) needs to be physically polished anyway. This massive polish work can change the original shape of the case. 

Second, the it's almost impossible to do the second rhodium plating as perfect as the original one. It means you can see the difference (in a negative way) after the refurbishment.

Filip ,Jakie firmy nie Robi rhodium plating na kopertach ? Zniszcznoe biale zloto wyglada paskudnie ,mialem Lange I GP .Nie wiem czy powstala jakas nowa metoda robienia bialego zlota ,ale nawet te mieszane z niklem ( zadko juz stosowane bo uczula ) jest zoltawe . Pozniej robiono biale zloto  mieszajac zloto z palladem ale to tez wychodzi zoltawe , jeszcze niedaeno nie bylo na tyle " bialego " ,metalu zeby pomieszajac je w proporcjach 3/4 -,1/4  ze zlotem dawalo przerazliwie " bialy " finish .

Nietrzeba rodowac cases z bialego 10k I move 14k zlota ,nikt  juz chyba w zegarmistrzostwie nie uzywa takiego stopu  ,wszystkie inne sa pokrywane 
Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek, nie wiem jak jest w patku o ktorym piszesz (może jakiś starszy model), miałem ostatnimi laty sporo zegarków z białego złota w ręku (patki, breguety, roger dubuis, francki mullery itp, ale i egoztyczne jak np tiffany) w tym swojego kilkuletniego bregueta (drugi zegarek mam nowy więc oczywiście nie może mieć żadnych śladów) i ani jeden nie miał śladów zużycia o których mówisz. Oczywiście białe złoto ma lekko żóltawy kolor w porównaniu do stali, rodowane jest zdecydowanie bardziej białe.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien ze to kwestia uzytkowania ,jak nie jest zniszcznoe to zoltosci nie widac . Ale dajcie mi troche czasu to dokopie sie do zniszczonych / zaniedbanych zegarkow z bialego zlota 

I just recently had a chance to see a 5396 IRL and obviously I want one!

There are only two things that prevent me from taking the plunge:
"my" watch is made of white gold, which is not my favorite metal for watches. The AD has given me some good arguments (the case is rhodanized) and gold cases are easier to fix up (new gold is soldered in) so I guess I'm OK with that.

Rhodium jest fajnym metalem ,Tak dlugo jak plating jest nie naruszony .

Przeciez Lange nie jest zla Marka , pozbylem si zegarka wlasnie z powodu tego jak wygladal

Gold is the metal that almost all high-end Swiss manufacturers use to showcase the luxurious nature of their brand. Gold, is beautiful, it’s rich and warm, and it’s the metal of luxury and wealth. Gold is a yellow, precious metal that is used throughout the watch and jewelry industry in a variety of ways. Today, rose and white gold are the most popular alloys in the the watch industry. The Swiss watch industry standard karat value (or fineness of the metal) is 18 karat, or an alloy of 75% gold and 25% other metal. For example, 18kt white gold is usually an alloy of 75% yellow gold and 25% palladium or platinum.

SS also has a big advantage on WG in durability. SS is not only (normally) much harder and it also doesn't have the rhodium plating WG does in jewelry purposes, which tends to wear off. 

white gold watches that don't age well. Has yellowish tone. Which I have to say no to that....

just due to the lack of the rhodium plating. If modern white gold pieces were to be stripped of the thin layer of rhodium plating, they would be the same colour. White gold is slightly yellow

itd

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim 30-to letnim tudorze bezel też jest z białego złota, wygląda perfekcyjnie. Serio, nie spotkałem się przez kilkanaście lat z problemami o których piszesz, więc dla mnie temat nie istnieje pod kątem wyboru zegarka, jakoby ten z białego złota miałby być gorszy pod kątem użytkowym niż ten z żółtego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, mi z metali, w  gablotce najbardziej podoba sie bialego zloto ,ale poniewaz uzywam zegarki w taking sposob a nie inny to nigdy nie kupie zegarka z bialego zlota ,no chyba ze taki do garnituru ,ktory zaklad Raz na rok .

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi