Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

He he. Moje czy kolegi Lukasz2321?

Pamiętam, że jakiś czas temu oglądaliśmy grafikę, która przedstawiała stopień wykończenia w dużym powiększeniu. Dwa najdokładniej wykonane to był Patek i Philip Dufour. Z czego ten drugi był "idealniejszy" :) Więc pomyślałem, że tam na szczycie niezależnych, np. F. P. Journe czy Laurent Ferrier to też jest taki szczebel wyżej od już genialnego poziomu Patka :)

Twoje. :) Mam znacznie mniejsze doświadczenie z zegarkami F.P. Journe niż Patek Philippe, ale raczej nie przyszłoby mi do głowy, żeby z góry przyjmować założenia, co do wyższości jakości wykonania mechanizmów jednego producenta nad drugim.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he. Moje czy kolegi Lukasz2321?

Pamiętam, że jakiś czas temu oglądaliśmy grafikę, która przedstawiała stopień wykończenia w dużym powiększeniu. Dwa najdokładniej wykonane to był Patek i Philip Dufour.

Też kojarze tą grafike i na drugim miejscu po Dufour był chyba Lange.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje. :) Mam znacznie mniejsze doświadczenie z zegarkami F.P. Journe niż Patek Philippe, ale raczej nie przyszłoby mi do głowy, żeby z góry przyjmować założenia, co do wyższości jakości wykonania mechanizmów jednego producenta nad drugim.

To ja mogę napisać, że mój poziom doświadczenia z zegarkami zarówno F. P. Journe, jak i Patek Philippe jest taki sam :) A jaki to poziom jest, to już się domyślasz :)

Niemniej, u mnie to przypuszczenie wynikało z tego, że zawsze brałem niezależnych producentów za ludzi, którzy... po prostu chcą robić lepsze zegarki. Takich, którzy będą siedzieć tydzień i polerować jeden mostek, by był idealny :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To ja mogę napisać, że mój poziom doświadczenia z zegarkami zarówno F. P. Journe, jak i Patek Philippe jest taki sam :) A jaki to poziom jest, to już się domyślasz :)

Niemniej, u mnie to przypuszczenie wynikało z tego, że zawsze brałem niezależnych producentów za ludzi, którzy... po prostu chcą robić lepsze zegarki. Takich, którzy będą siedzieć tydzień i polerować jeden mostek, by był idealny :)

Nie mam takiego przekonania jeżeli porównamy zrzeszonych w AHCI do wierzchołka haute horlogerie. Co więcej, mechanizmy w podstawowych zegarkach Patka w cenie za około 100000 zł nie ustępują jakością wykonania przykładowo werkom Voutilainena stosowanym w zegarkach za 300000 zł. Nie warto generalizować.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie warto .

Ciekawe czy sprecyzowane zostały kryteria lepszy, gorszy , albo taki sam poziom wykonania ?

No i czy można to rozpoznać na oko na przykład lub na zdjęciu ( to zadanie jeszcze bardziej dla eksperta z wysoką samooceną chyba ) .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

No nie warto .

Ciekawe czy sprecyzowane zostały kryteria lepszy, gorszy , albo taki sam poziom wykonania ?

No i czy można to rozpoznać na oko na przykład lub na zdjęciu ( to zadanie jeszcze bardziej dla eksperta z wysoką samooceną chyba ) .

Można polegać na opiniach eksperta z wysoką samooceną albo przypomnieć sobie, że wiele lat temu w ramach certyfikatu Pieczęci Genewskiej zostały określone kryteria kwalifikujące mechanizm jako produkt klasy haute horlogerie, a pisząc bardziej współcześnie - high-end. Wykluczając, z przyczyn oczywistych, wskazane w wymogach położenie geograficzne całą resztę zapisów można spokojnie przyjąć jako właściwe dla mechanizmu wysokiej klasy. Pozostając w temacie miłośników zegarków Patek Philippe wspomnę, że Pieczęć Patek Philippe to podrasowana Pieczęć Genewska, więc też się kwalifikuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak są różne certyfikaty.

I może "ludzkość" wyposażona w rozliczne normy, dysponująca armią ekspertów różnego autoramentu już w sposób wiarygodnie udokumentowany wypowiedziała się w temacie " mechanizm Patka jest lepiej wykonany od tego od Journe".

Stąd moje pytanie o źródło tej opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

5167

post-64114-0-35288500-1541082301_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Dzięki Julek;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leży idealnie Bartek a sam zegar.., marzenie nie jednego... ;)

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Dzięki Rafał, rzeczywiście rozmiar idealny... nie to co te przerośnięte PAM’y;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Passero, dobry strzał!

Wysłane z mojego S9 przy użyciu Tapatalka

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5167

Fajnie wyszedl - jakby byl w brązie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was może wie gdzie dają jakiekolwiek zniżki na Patka? Dzwonię po salonach w Niemczech i niestety takowych nie dają...Genewa jest skora do rozmów ale trzeba pojawić się na miejscu tzn trzeba osobiście zamówić zegarek i osobiście potem go odebrać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Passero, dobry strzał!

Wysłane z mojego S9 przy użyciu Tapatalka

Fajnie wyszedl - jakby byl w brązie :)

Dzięki Panowie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was może wie gdzie dają jakiekolwiek zniżki na Patka? Dzwonię po salonach w Niemczech i niestety takowych nie dają...Genewa jest skora do rozmów ale trzeba pojawić się na miejscu tzn trzeba osobiście zamówić zegarek i osobiście potem go odebrać...

Można coś utargować, ale trzeba być na miejscu w salonie. Jak pytałem o Calatravę we Włoszech, to sprzedawca po dłuższej rozmowie powiedział że 5% może dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki...niestety 5296r-001 nigdzie nie ma i trzeba zamawiać - podobno mało sztuk się produkuje i mimo wszystko to jest chodliwy zegarek...Jeśli zamawiamy to nie rozmawiają o obniżce- no nic trzeba będzie pojechać na miejsce i tam zamawiać - może się ugra te 5%...Myślę jeszcze o F.P. Chronometre Blue, ale tu już w ogóle ciężko z dostępnością - cena wyższa i pare rzeczy mniej mi się w nim podoba...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Było mierzone;-)

post-64114-0-88913000-1541174085_thumb.jpeg

post-64114-0-06147800-1541174125_thumb.jpeg

post-64114-0-82481000-1541174153_thumb.jpeg

1:0 dla JLC.... piękny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Co racja, to racja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Sam muszę dźwigać na swoich barkach ten wątek, nawet Mariusz go olał;-) Może sprzedał Calatrave... i Rolexa kupił:-))

post-64114-0-56801600-1541194172_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobić?!

Nikt nie chce tego nosić! ;):D

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosić to może i by chciał ale to nie są Panie tanie rzeczy...zegarek , serwisy, ubezpieczenia...no i kolegów się traci ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi