Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

FPJ ma mechanizm cały ze złota, piękną niepowtarzalną kopertę.. historię, poza tym takie modele jak Resonance zdecydowanie podnoszą poprzeczke. Co do Blue miałem ten zegarek w ręku jakieś 10 lat temu, piękna rzecz, jego cena na rynku wtórnym od tamtej pory jak pamiętam wzrosła 3 razy.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FPJ ma mechanizm cały ze złota, piękną niepowtarzalną kopertę.. historię, poza tym takie modele jak Resonance zdecydowanie podnoszą poprzeczke. Co do Blue miałem ten zegarek w ręku jakieś 10 lat temu, piękna rzecz, jego cena na rynku wtórnym od tamtej pory jak pamiętam wzrosła 3 razy.

Zgadza się... FP Journe chciałbym kiedyś dodać do kolekcji...Wybór między PP a FP Journe jest bardzo subiektywny... Nie można zle wybrać kupując zegarek tych firm...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że rozmawialiśmy kiedyś na temat dlaczego płacąc olbrzymie pieniądze za luksusowy pasek z gadziny, próbowałeś dowieść mnie od tego pomysłu. Czyli płacąc kwotę XXX za kajmana czy alugatora chcę, żeby nie tylko wyglądał na zewnatrz, ale chcę też go czuć. Z tego co widzę firma FPJ daje mi w standardzie taką satysfakcję???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jakieś specjalne złoto, bo o ile mi wiadomo, to bizuteryjne nie jest najlepszym materiałem konstrukcyjnym. Czy chodzi tylko o mostki, płyty itp.? Używają też silikonu na sprężyny? Jak z trwałością tych mechanizmow? Pewnie trudno ocenić że względu na skalę produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jakieś specjalne złoto, bo o ile mi wiadomo, to bizuteryjne nie jest najlepszym materiałem konstrukcyjnym. Czy chodzi tylko o mostki, płyty itp.? Używają też silikonu na sprężyny? Jak z trwałością tych mechanizmow? Pewnie trudno ocenić że względu na skalę produkcji.

TECHNICAL DESCRIPTION

Mechanical movement with manual winding, 13 lines x 3.75 mm, 21'600 v/h, free-sprung long mysterious balance with connecting train placed under the dial. Baseplate and bridges in 18K rose Gold.

Sam jestem ciekaw jak z trwałością tych mechanizmów, ale znając trochę markę to raczej z tym problemu nie powinno być. Na pewno przy serwisie trzeba mocniej zwrócić uwagę na to złoto- łatwo można porysować...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są różne dodatki do złota, to nie 99,99%, przy stopach można użyć innych metali, utwardzających.

Złoto 18k, to jest takie jakie zostało użyte do produkcji zawiera 75% czystego kruszcu, inne domieszki jakich użyto producent nie podaje.

Miedzi, palladu, niklu....czy innego metalu?

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Złoto prezentuje się efektownie, ale nie ono ma kluczowe znaczenie w kontekście jakości działania Chronomètre Bleu. Moją uwagę zwrócił fakt, iż pomimo autonomii chodu wynoszącej około 56 godzin, producent zastosował dwa bębny sprzężone równolegle zamiast jednego bębna. W takim typie połączenia siła napędowa podwaja się, dlatego sprężyny mogą być cieńsze, a samo rozwiązanie ma na celu wyrównanie momentu napędowego, co nie pozostaje bez wpływu na izochronizm. Skoro jestem przy izochronizmie, to nadmienię, iż regulacja okresu oscylacji balansu została niemalże skopiowana od Patek Philippe przy czym Journe zastosował koło balansu o dużej średnicy, co jak przypuszczam miało na celu zwiększenie momentu bezwładności. Nadmienię jeszcze, że koło wychwytowe ma klasycznie 15 zębów podczas, gdy Patek stosuje przeważnie koła zawierające 20 zębów (nie dotyczy Pulsomax). Zwróciłem też uwagę, że Journe, jako jeden z nielicznych producentów, podaje kąt amplitudy balansu, co jest ciekawą informacją dla kogoś, kogo pasjonuje coś więcej poza wzornictwem zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

StaryWilk, dnia 31 Gru 2018 - 09:33, napisał: 

snapback.png

Nikt, żaden producent nie używa silikonu na sprężyny  :D  :D  :D Jeśli już to jako materiału na uszczelki.

Ten silikon to powszechne i złe tłumaczenie z angielskiego słowa krzem. 
Edytowane przez Eugeniusz Szwed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

StaryWilk, dnia 31 Gru 2018 - 09:33, napisał: 

snapback.png

Nikt, żaden producent nie używa silikonu na sprężyny  :D  :D  :D Jeśli już to jako materiału na uszczelki.

Ten silikon to powszechne i złe tłumaczenie z angielskiego słowa krzem. 

Oczywiście Si-  krzem, nigdzie nie znalazłem polskiego tłumaczenia silikonowy włos balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość durban89

Mariusz ,czemu na Twojej stronie  nie ukazało się że firma Patek często mija się z prawdą?

Ukradli moje opracowanie i opublikowali jako swoje, o czy dobrze wiesz....

Zmieniono wpisy w encyklopediach, gratulacje dostałem na forach od Ukrainy poprzez USA, Kanadę, Nową Zelandię, tylko w Polsce  starano mnie się ......"wykolegować"

@desmo ma rację.

Witam. Pozwolę się wtrącić w dyskusję. Firma Patek ukradła Panu opracowanie w sensie np. kilkustronicowego teksu, który Pan opracował a oni przetłumaczyli go i użyli do własnych celów czy mówimy tylko o fotografii?

Pozdrawiam Dawid

Edytowane przez durban89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość durban89

Sprawa zamknięta i nieistotna na dzień dzisiejszy.

Jeśli wykorzystane zostało zdjęcie, które sam Pan załączył w emailu do firmy bez adnotacji o braku możliwości publikacji tego zdjęcia to nie ma tutaj mowy o kradzieży.

W dodatku wciąganie w to właściciela firmy jest bez sensu bo on nawet tego emaila nie widział.

Najprawdopodobniej asystent/tka odebrała wiadomość przekazała fotografię dalej.

Ktoś na niższym szczeblu, może stażyści zrobili album. Osoby wyżej zweryfikowały go z dostępnymi materiałami.

Został zatwierdzony przez górę i opublikowany.

W przypadku takich firm tylko forma pisemnego listu poleconego do rąk własnych ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru jeśli chciałby mieć Pan pewność przeczytania przez konkretną osobę.

Można było też nałożyć znak wodny na zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mkuka

Witam i pozdrawiam Kolegów w Nowym Roku.

Gwoli wyjaśnienia.

Dwa skany WatchCheck zaraz po zakupie;post-69992-0-35287700-1546376661_thumb.pngpost-69992-0-86287500-1546376633_thumb.png.

Co do Kolegi BURNS: nikt tych zegarków nie widział - czy jakoś tak.

Jak pokazałem dwa, to było o trolowni u babci,i  o dziurawym obrusiku (na oko 60. letnim) bo na nowy  już nie starczyło,

i o odniesieniach do mojej walki z serwisem Seiko, co dla niektórych było niezrozumiałe;

ma  Patki i bije się  o Seiko za 700zł... niezrozumiałe... lipa, itp.

I dlatego uznałem,że nie ma co pokazywać, natomiast jak wynikają na forum sprawy dokładności chodu

to zabieram głos, bo znam to z własnego doświadczenia.

Raz jeszcze pozdrawiam w NR 2019. EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L&S stoi wg mnie na wyzszym poziomie wykonczenia etc.  B)

Wybor PP a nie Lange, to nic innego, jak wybor Rolexa a nie Omegi - ale to moje zdanie :) I stoja za tym takie elementy jak rozpoznawalnosc, odsprzedaz czy chocby postrzeganie marki. Rozsadek mowi, ze to wlasnie L&S "dotarł" na wyzyny zegarmistrzostwa, jednak coz... marketing i reklama nawet wsrod milosnikow zegarmistrzostwa odnosza swoje efekty, wiec coz... takie lajf  :) 

ps

i zeby nie bylo - ja rowniez pewnie kierowalbym sie wyborem PP a nie L&S, choc klasyczne Lange podobaja mi sie o niebo niz Calatravy - jednak rozsadek rowniez bierze gore nad sercem... -_-

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Czyli uważasz Mariusz, że Omega stoi na wyższym poziomie wykończenia niż Rolex?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

L&S stoi wg mnie na wyzszym poziomie wykonczenia etc.  B)

Wybor PP a nie Lange, to nic innego, jak wybor Rolexa a nie Omegi - ale to moje zdanie :)

Chyba Mariusz świętuje jeszcze nowy rok.  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Passero - Omega nie stoi "ogolnie" na wyzszym poziomie, jednak w tym samym przedziale cenowym Omega niczym nie ustepuje teraz Rolexowi, wiec wybor Rolexa podyktowany jest w wiekszosci... rozpoznawalnascia/prestizem.

Mariusz - nie swietuje, jednak jesli uwazasz, ze Lange Grand 1 stoi nizej w wykonczeniu zegarmistrzowskim etc. niz PP Calatrava, to... no wlasnie :)

Moim zdaniem Lange niczym nie "oszukuje" swoich klientow i nie "leci" na swoim logo. Ich mechanizmy i wykonczenie kopert sa na poziomie najwyzszego zegarmistrzostwa a ceny mozliwie adekwatne do tego co przedstawiaja wzgledem konkurencji, wiec nie moge zrozumiec oburzenia na ten temat.

Porownaj sobie swoj mechanizm do tego z Grand 1, to zobaczysz jaka przepasc dzieli te dwa werki pod kazdym wzgledem.

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Mam ofertę aby białą Daytonę wymienić na Aquanaut za PLN 28k dopłatę.....i się zastanawiam.....ale jakoś nie jestem pewny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygłupiaj się.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Nie wygłupiaj się.

Lubię twoje posty :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za Daytonę dopłata ma się rozumieć ;-)

Tak...moja biała + PLN 28k