Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre rzeczy nigdy sie nie zmieniają...5600.

Fajny - to już vintage chyba ;) 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma reguły. Ale zazwyczaj JDM to zegar z serii Master of G, czasami screw backi oraz limitki.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam myślę o żółtym ubranku dla dw 5030c - sam nie wiem.

Mój DW-5600 691H z 1987 jak ktoś zainteresowany jest na bazarku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak się ma GW-5000 do DW-5035 jeśli chodzi o rozmiar i ciężar? DW-5035 to taki DW-5600 z zakręcaną dupką, czy się mylę. Wielkość wydaje mi się identyczna. Czy GW-5000 jest większy/cięższy?

Naszło mnie na kolejną kostkę i zastanawiam się: GW-5000, czy może któraś z odmian GW-M5610. ZTCW, to GW-M5610 jest nieco mniejszy od GW-5000.

I jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś wersja GWX-5600 z zakrętką? Podoba mi się moduł, który w nim siedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak się ma GW-5000 do DW-5035 jeśli chodzi o rozmiar i ciężar? DW-5035 to taki DW-5600 z zakręcaną dupką, czy się mylę. Wielkość wydaje mi się identyczna. Czy GW-5000 jest większy/cięższy?

Naszło mnie na kolejną kostkę i zastanawiam się: GW-5000, czy może któraś z odmian GW-M5610. ZTCW, to GW-M5610 jest nieco mniejszy od GW-5000.

I jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś wersja GWX-5600 z zakrętką? Podoba mi się moduł, który w nim siedzi.

GW-5000, DW-5030 i DW-5035 rozmiarowo i wagowo są identyczne. Mają taki sam rozmiar koperty oraz rozstaw w uszach, czyli bezele i paski można stosować zamiennie. Bezele i paski od DW-5600E także pasują do ww. modeli, można zatem stworzyć wiele wariacji.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GW-5000 do DW-5035 ma się tak samo, ten sam rozmiar koperty ten sam ciężar. Jedynie co to wyświetlacz w 5000 wydaje się większy nieco ;)

DW-5035 to taki DW-5000 tyle że okolicznościowy ;)

Nie ma zakręcanej wersji GWX-5600

Edit  Diego szybszy był :D

clusca - jeśli nigdy nie miałeś zakręcanej kostki to proponuje spróbować, w moim odczuciu różnica miedzy GW-5000 a GW-M5610 jest kolosalna na plus dla metalowej koperty.

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od niedawna DW-5035 i właśnie mnie ciągnie jeszcze do GW-5000 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy dysponuje ktoś linkiem do zestawienia wszystkich kostek g-shock z informacjami co mają, czy mają zakręcane dekle itp? Bo to nazewnictwo jest chore...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyboru pomiędzy 5000 i 5610 to ja bym radził ... obydwa. Serio :) Przewaga 5000 wcale nie jest taka zdecydowana, bardziej psychologiczna (stalowa koperta), będzie was korcić, prędzej czy później się skusicie. 5610 ma to samo, a jest lekki i tani. Kupić oba i skończyć z zakupami. U mnie obydwa mniej więcej równie często na ręce, nie dlatego że tak dzielę, a dlatego, że są równie fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy dysponuje ktoś linkiem do zestawienia wszystkich kostek g-shock z informacjami co mają, czy mają zakręcane dekle itp? Bo to nazewnictwo jest chore...

Zakręcane dekle mają wszystkie współczesne DW-50XX (5000, 5025, 5030, 5035), GW-5000, oraz modele z lat 80-tych DW-5000, WW-5100, DW-5200, WW-5300C, DW-5600C, DW-5800C, z tego okresu zakręcane są jeszcze DW-5400 i DW-5700 ale to nie do końca kostki, oraz współczesna limitka DW-5735 i tyle.

Co do wyboru pomiędzy 5000 i 5610 to ja bym radził ... obydwa. Serio :) Przewaga 5000 wcale nie jest taka zdecydowana, bardziej psychologiczna (stalowa koperta), będzie was korcić, prędzej czy później się skusicie. 5610 ma to samo, a jest lekki i tani. Kupić oba i skończyć z zakupami. U mnie obydwa mniej więcej równie często na ręce, nie dlatego że tak dzielę, a dlatego, że są równie fajne.

Z tym że na większych nadgarstkach GW-5000 leży lepiej niż 5610, a na mniejszych odwrotnie, co do przewagi 5000 to opiera się ona bardziej na bazie indywidualnych odczuć - ja wcześniej nosiłem diver'y które raczej do lekkich nie należały, jak założę GW-M5600 to w zasadzie nie czuję zegarka na ręce a 5000 już wiem ze jest... :)

DSC00662.jpg

DSC00666.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diego04 i Daito, dziękuję za obszerne info odnośnie kostek. Jeszcze zapytam, czy są jakieś szczególne różnice pomiędzy modułami współczesnych kostek, czy to raczej to samo. I jeszcze pytanie o dość istotną dla mnie sprawę - nieszczęsny mniejszy przycisk, który w DW-5600E sprawiał, a w DW-5035 sprawia, że odechciewa się używać stopera i timera ;) Czy w GW-5000 i GW-M5610 jest już pełnowymiarowy i da się go normalnie użytkować?

BTW, najchętniej nabyłbym taką kostkę jak GMW-B5000, tylko z gumowym bezelem i paskiem, jak w GW-5000. Tam już są większe przyciski. o ile się orientuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam dopiero poznaje zagadnienie, więc nie ma za co dziękować - Diego to "stary wyjadacz" tak że tutaj szacun się należy ;)

GW-5000 i GW-M5610 maja ten sam moduł 3159, tak że możliwości masz te same, przyciski wszystkie są jednakowe. Co do stopera to 5035 owszem ma przycisk "adjust"schowany, ale da się do tego przyzwyczaić, mnie, z moimi raczej nie delikatnymi paluchami, to przestało przeszkadzać po kilku dniach - plusem 5035 na pewno są "bardziej wrażliwe" przyciski niż w 5000 i 5610. W 5035 udało mi się parę razy złapać 0,08s a w 5000 i 5610 0,19s udało mi się złapać raz... przeważnie okolice 0,2 łapię.

BTW, najchętniej nabyłbym taką kostkę jak GMW-B5000, tylko z gumowym bezelem i paskiem, jak w GW-5000. Tam już są większe przyciski. o ile się orientuję.

Hmmm... :rolleyes: a ja to bym chciał żeby dolar był po 50 groszy :wub:

drinks.gif  drinks.gif

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniałem o takiej "gumowej" opcji GMW-B5000, bo już pojawił się na gumowym pasku z metalowym bezelem. Naturalną koleją rzeczy byłaby cała gumowa wersja  :)

Poza tym gdzieś na WUS czytałem czyjeś dylematy na temat zakupu GW-5000 i ktoś tam przebąkiwał, że może lepiej poczekać na GMW-B5000 w plastiku, który być może się pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcane dekle mają wszystkie współczesne DW-50XX (5000, 5025, 5030, 5035), GW-5000, oraz modele z lat 80-tych DW-5000, WW-5100, DW-5200, WW-5300C, DW-5600C, DW-5800C, z tego okresu zakręcane są jeszcze DW-5400 i DW-5700 ale to nie do końca kostki, oraz współczesna limitka DW-5735 i tyle.

I te dekle są wkręcane w tworzywo, czy mają wtopioną stalową koronkę?

Bo to troszkę, jak wkręty wkręcane w tworzywo - czyli najsłabsze ogniwo "wielkich twardzieli"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to zegarek ciężki, co powoduje dyskomfort po kwadransie noszenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to zegarek ciężki, co powoduje dyskomfort po kwadransie noszenia...

facepalm.giftaaaaa... całe 73,8 gramy, faktycznie łapa może odpaść po kwadransie ... koło samej d...y :D  https://www.seiyajapan.com/products/g-gw-5000-1jf

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Negatyw, troche tak, ale różnica jest do zniesienia. Jak bardzo sobie cenisz lekkość zegara (ja owszem) to możesz zastanowić się nad najlżejszym kwadratem (z tych z WC i solarem)- GW-S5610, gacie z carbon fibre, dekiel z tytanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi