Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Recommended Posts

Imperator ma to coś w sobie. Z żalem zwracałem swój do sklepu, z uwagi na słabe kąty czytelności ekranu.. Strasznie mnie to raziło. Poza tym to był najwygodniejszy i chyba najładniejszy zegarek jakiego miałem. Teraz w sumie chodzi mi po głowie tańsza wersja - gw-m5610u, bo wypadało by mieć jakąś kostkę na stanie, ale boję się, że znowu trafię na przeciętny ekran. Wszystkie mają słabą czytelność, patrząc pod kątem, czy to trochę loteria? Wrzucę jeszcze zdjęcie z tego forum do podglądu o co mi chodzi. c5cc4e8080826bbfb5d1d5bdbbdc6378.jpg8d5b419f316a1f8b316cb89040eef135.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, Madras napisał(-a):

Wszystkie mają słabą czytelność, patrząc pod kątem, czy to trochę loteria?

Wszystkie:-/

6 godzin temu, p.r.p. napisał(-a):

Bo te kostki to często nadają się dla osób, które noszą zegary na prawej ręce.

Niestety. Ja nie wiem kto to projektował... Może w Japonii nosi się zegarki głównie na prawej ręce?

Gdzieś wcześniej wrzucałem fotki jak to wygląda z perspektywy lewej i prawej ręki. Takie Casio za 100zł mają czytejniejsze wyświetlacze hehe. Ale zegarek jest piękny i trzeba tą wadę jakoś przełknąć 😄

18 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Imperator + bransa V2 ależ to ładnie siadło :) podejscie nr 2 uważam za udane, zostaje :)

IMG_20240123_135001017_HDR.thumb.jpg.e4fa141fe9e685842beb4b1fc5affe1e.jpg

IMG_20240123_134943406_HDR.thumb.jpg.27c6c384a05341893bfdb858b0687a37.jpg

IMG_20240123_135257950.thumb.jpg.fa509b5ae9de24c5882d54443b33737b.jpg

A gw-5610u wędruje na bazarek za pu ceny...

Też mam taki zestawik, czyli 500u z bransą V2. No i u mnie też za drugim podejściem został. Za pierwszym razem odrzuciły mnie kąty widzenia. Ale teraz po pewnym czasie urzytkowania się przyzwycziłem :D

18 godzin temu, Madras napisał(-a):

Imperator ma to coś w sobie. Z żalem zwracałem swój do sklepu, z uwagi na słabe kąty czytelności ekranu.. Strasznie mnie to raziło. Poza tym to był najwygodniejszy i chyba najładniejszy zegarek jakiego miałem. Teraz w sumie chodzi mi po głowie tańsza wersja - gw-m5610u, bo wypadało by mieć jakąś kostkę na stanie, ale boję się, że znowu trafię na przeciętny ekran. Wszystkie mają słabą czytelność, patrząc pod kątem, czy to trochę loteria? Wrzucę jeszcze zdjęcie z tego forum do podglądu o co mi chodzi. c5cc4e8080826bbfb5d1d5bdbbdc6378.jpg8d5b419f316a1f8b316cb89040eef135.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Niestety wszystkie tak mają. Najgorsze jest to, że wcześniejsze wypusty zwykłego DW-5600 były bardzo czytelne pod kątem, a aktualne to tragedia. Sam chciałem jednego do kolekcji, ale jak zobaczyłem to co u Ciebie na drugim zdjęciu, to oddałem. Popytałem wtedy ludzi na OLX, którzy sprzedawali ten model używany sprzed lat aby strzelili mi fotkę właśnie pod takim kątem i tam było o niebo lepiej. Co do GW-M5610, to też jest słabo, ale jak dla mnie to jeszcze było na granicy komfortu, więc wpadł kiedyś do kolekcji i mam go do dziś. Po pewnym czasie zapragnąłem 5000U i pierwszy poszedł na zwrot, gdyż odniosłem wrażenie, że te kąty widzenia już są ciut gorsze od 5610 i niestety przekroczyły już granicę komfortu. Niedawno zrobiłem drugie podejście, przymusiłem się jakoby do niego na siłę :-D. Zacząłem trochę nosić i okazało się, że po paru dniach już człowiek się do tego przyzwyczaja i przestaje mu to dokuczać. Nawet momentami zastanawiałem się, czy coś się w nim samoistnie nie poprawiło od noszenia :-D. Wydaje mi się że właśnie od tego zależy czy np tu na forum jedni się skarżą na ten wyświetlacz, a inni twierdzą że jest ok.

11 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Wszystkie:-/

Niestety. Ja nie wiem kto to projektował... Może w Japonii nosi się zegarki głównie na prawej ręce?

Gdzieś wcześniej wrzucałem fotki jak to wygląda z perspektywy lewej i prawej ręki. Takie Casio za 100zł mają czytejniejsze wyświetlacze hehe. Ale zegarek jest piękny i trzeba tą wadę jakoś przełknąć 😄

Nie też to wkurza. Tym bardziej, że w dzisiejszch czasach zrobić tradycyjny wyświetlacz TN z dobrymi kontami widzenia nie jest żaden problem. Kupiłem córce cyfrowy zegarek SKMEI za parę zł i tam nie ma konta z którego był by problem w odczytniu godziny. Mam też w domu kilka innych urządzeń z wyświetlaczami TN (budziki, termometry, kalkulatory) i wszędzie jest ok. Wcześniej też miałem zegarek TIMEX Ironman i tam też nie było problemu. Niestety w tej kwestii nikt nie wytrąci mnie z mojego punktu widzenia, że Casio ładuje do więkzości zegarków najgorszy szmelc w kwestii wyświetlaczy. Może jest to celowe zagranie aby ludzi nakłonić na ciut droższe modele z STN lub MIP.

W dniu 22.01.2024 o 18:06, p.r.p. napisał(-a):pasują od wszystkich modeli Dw-5030/35, wszystkich odmian dw-5600, gw-m5610 i bodajże gw-b5600?
Bezele jak wyżej oprócz gw-m5610, gmw-b5000, glx 5600. Bo te są za małe. Ale za dużo tego.. Poszukaj koloru ciuchów jakie ci wpadną w oko, pokaz i powiemy czy będą pasować.emoji6.png

Chce zmienić pasek u bezel na jaśniejszy czyli kolory szarości.

Zacząłem poszukiwać w sieci i słabo z dostępnością. Może źle szukam?

21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Imperator + bransa V2 ależ to ładnie siadło :) podejscie nr 2 uważam za udane, zostaje :)

Poproszę o info gdzie można zakupić bransoletę v1/v2 ?

2 minuty temu, 11radekw napisał(-a):

Chce zmienić pasek u bezel na jaśniejszy czyli kolory szarości.

Zacząłem poszukiwać w sieci i słabo z dostępnością. Może źle szukam?

Poszukaj np. w świeciezegarków24, krainie czasu też znajdziesz itp. https://www.swiatzegarkow24.pl/155-dw-5600-

Czy bezel od DW-D5600 (10471140) będzie ok?
Nie, DW-D5600 ma mniejszy bezel niż DW-5600. Do DW-5600 możesz poszukiwać ciuszków od modeli:
DW-5600 (co oczywiste)
DW-5000
GW-5000
GW-B5600
GWX-5600
GRX-5600

12 godzin temu, MShR napisał(-a):

IMG_8145.jpeg

jak ja sobie w brode pluje, ze jak ten model byl dostepny to jeszcze nie doroslem do g shocka za pare tysi 😂

Edited by Funky_Koval

quartz bandit

Proszę o info gdzie mogę kupić z pewnego źródła GMW-B5000GD-1ER, nigdzie nie mogę znaleźć :( wszędzie tam gdzie szukałem - "brak na stanie". Byłbym wdzięczny za jakiś link. Dziękuję!

W dniu 26.01.2024 o 09:22, roro napisał(-a):

Proszę o info gdzie mogę kupić z pewnego źródła GMW-B5000GD-1ER, nigdzie nie mogę znaleźć :( wszędzie tam gdzie szukałem - "brak na stanie". Byłbym wdzięczny za jakiś link. Dziękuję!

o ile stalowe idzie jeszcze kupic tak z czarnymi od jakiegos czasu jest klopot. nie ma w sklepach

EDIT: dlaczego o tym modelu wszędzie piszą że jest damski? damskie są orzecież baby g

287715492_Screenshot_20240127-1135582.thumb.png.7e9758ff8c1063ee5474b26268784e48.png

Edited by Funky_Koval

quartz bandit

(...) dlaczego o tym modelu wszędzie piszą że jest damski? damskie są orzecież baby g (...]

Dlatego, że to zmniejszona wersja modelu GLX-5600 - mówi o tym literka S przed 5600. Jest wiele modeli G-Shock dedykowanych typowo dla kobiet i w takiej kolorystyce oferowanych, np. GMA-S140, GM-S5600, GA-S2100 itp.

Tutaj znajdziesz dobre porównanie GLX-5600 oraz GLX-S5600:
https://www.g-central.com/g-shock-glx-s5600-is-a-smaller-square-g-lide-surfing-watch-with-tide-and-moon-graphs/