Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

To prawda, dzięki za uwagi. Jak widać, nie wystarczy wprowadzić trochę danych, aby AI stworzyło z tego arcydzieło. Treść jest bardzo bezosobowa i aż rzuca się w oczy moim zdaniem  maszynowa bezduszność przekazu. Natomiast sama, treść i sedno, czyli wydarzenia opisane mogą być ciekawe, trzeba by je jednak podać w bardziej ludzki sposób.

Druga moskiewska fabryka zegarków (2MCzZ )  rozpoczęła  produkcję zegarków na mechanizmie k-43 w 1936 roku (  choć są opinie, że prototypy pojawiły się już w 1935) 

Od początku produkcji były to 15 kamieniowe  k-43,  było sporo wzorów tarcz, jedne bardziej popularne inne rzadko spotykane ale nie o tym chciałem 🙂

Około półtora roku temu dowiedziałem się od jednego kolekcjonera że w k-43 z   2MCzZ  można spotkać ciekawa serię dekli. Są one tak rzadko spotykane, że tak naprawdę niewiele o nich  wiadomo.  Są na nich widoczne zarośla, woda, drzewa. W różnej konfiguracji. Takich dekli  widziałem wtedy dwa. 

Kilka dni temu udało mi się kupić zegarek z podobną grafika na deklu  - był to k-43 z 2MCzZ. 

Może ktoś spotkał się z czymś podobnym lub ma jakąś teorie? 

Oczywiście mam swoją jednak nie chce nic sugerować. 

Każdy trop może być ciekawy więc zapraszam do dyskusji nad poniższym deklem 🙂

IMG_20250228_180445.thumb.jpg.31b5683ccae60d5d4e0a451ba3263d92.jpg

IMG_20250228_180631.thumb.jpg.f6a46decde97811428dbadc61721330c.jpg

Hej, załoga weźcie mi wytłumaczcie, po diabła my te ruskie zbieramy? Nie lepiej było wydać te piniędze na konsumpcję (przepić zwyczajnie)?

Ja na szczęście niepijący, no tylko piwo ale to w sumie nie alkohol jak mawiał Ferdek Kiepski bo przecież nie ma banderoli 😅

Posted (edited)
17 godzin temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Hej, załoga weźcie mi wytłumaczcie, po diabła my te ruskie zbieramy? Nie lepiej było wydać te piniędze na konsumpcję (przepić zwyczajnie)?

Jak to kiedyś śpiewały Fasolki:

"Każdy ma jakiegoś bzika,

każdy jakieś hobby ma ...."

😆😉

Edited by Remi124

Remi

witam serdecznie,

w zeszłą niedzielę za śmieszne pieniądze (50 zł) kupiłem sprawny, kompletny zegarek Poljot na werku 2409H (17 kamieni). Chciałbym zadać krótkie, może dosyć niemądre pytanie - czy opłaca się go serwisować? Już teraz, po raptem jednym dniu użytkowania dostrzegłem dużą wadę zegarka, jaką jest montowana na stałe bransoleta. Gdyby się ona uszkodziła, chociażby poprzez zmęczenie materiału - nie sposób byłoby jej wymienić. Czy w takiej sytuacji, pamiętając o tym że zegarek jest całkowicie sprawny, wytrzymuje prawie 20 godzin na pełnym nakręceniu, przy niemalże pełnej dokładności warto inwestować w jego czyszczenie, smarowanie? Ile zazwyczaj biorą zegarmistrzowie za serwis tegoż mechanizmu? Dodam, że gdybym już miał go serwisować to najpewniej u p. Jagielskiego z Torunia.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za szczere porady.

W dniu 11.03.2025 o 06:50, snejk napisał(-a):

witam serdecznie,

w zeszłą niedzielę za śmieszne pieniądze (50 zł) kupiłem sprawny, kompletny zegarek Poljot na werku 2409H (17 kamieni). Chciałbym zadać krótkie, może dosyć niemądre pytanie - czy opłaca się go serwisować? Już teraz, po raptem jednym dniu użytkowania dostrzegłem dużą wadę zegarka, jaką jest montowana na stałe bransoleta. Gdyby się ona uszkodziła, chociażby poprzez zmęczenie materiału - nie sposób byłoby jej wymienić. Czy w takiej sytuacji, pamiętając o tym że zegarek jest całkowicie sprawny, wytrzymuje prawie 20 godzin na pełnym nakręceniu, przy niemalże pełnej dokładności warto inwestować w jego czyszczenie, smarowanie? Ile zazwyczaj biorą zegarmistrzowie za serwis tegoż mechanizmu? Dodam, że gdybym już miał go serwisować to najpewniej u p. Jagielskiego z Torunia.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za szczere porady.

Słuchaj. Jak Ci trochę szkoda tego Poljota to kup drugiego, innego, bez stałej bransoletki. Będziesz miał dwa, ryzyko uszkodzenia spadnie o 50%. Zawsze możesz kupić koljne ruski. 

Popatrz tu

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr

i będziesz wiedział czego szukać.

Posted (edited)
W dniu 11.03.2025 o 10:33, Progfan_87 napisał(-a):

Bez zdjęcia samego zegarka to wróżenie z fusów.

Podejrzewam że to „tachograf" .

I w Ruskich zegarkach wszystkie bransoletki można zdemontować, poza łuczem z bransoletką (mesh) zatopioną w kopertę.

W dniu 11.03.2025 o 10:33, Progfan_87 napisał(-a):

Bez zdjęcia zegarka to wróżenie z fusów.

Edited by Enkil

6 minut temu, Enkil napisał(-a):

Podejrzewam że to „tachograf" .

I w Ruskich zegarkach wszystkie bransoletki można zdemontować, poza łuczem z bransoletką (mesh) zatopioną w kopertę.

Też podejrzewałem tacho, chodziło mi bardziej o stan czy warto się za niego brać. 

11 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a):

Też podejrzewałem tacho, chodziło mi bardziej o stan czy warto się za niego brać. 

Ale "tacho" jest raczej w automacie na 23 kamieniach, 

Możliwe że Snejk chodziło o ten typ koperty i bransoletki 

IMG20250313085526.thumb.jpg.62cba68e38b1cbd41765bd479e2bfb3c.jpg

Połączenie bardziej stałe niż na teleskopie ale jednak rozłączne,

bez zdjęcia się nie obejdzie.

Pozdro 

Remi 

Remi

Już śpieszę rozwiać Wasze wątpliwości.

Zdjęcie dodaję poniżej. Zegareczek dzisiaj wrócił od majstra. Koszt serwisu wyniósł mnie okrągłe 90 zł. Razem całkowity koszt, który przeznaczyłem na ten zegarek to na ten moment 140 zł. Podkładkę pod bransoletę dołożyłem sam od siebie, ze swoich starych zbiorów. Ma to na celu zapobiec szybkiemu jej uszkodzeniu. Uprzejmie prosiłbym o ewentualne sugestie, gdzie szukać zapasowego paska/bransolety z takim dość nietypowym "wycięciem".

https://allegro.pl/oferta/skorzany-pasek-bazylika-do-zegarka-poljot-buran-6989744535

Czy takie coś się nada? Bardzo przepraszam, jeśli złamałem regulamin dodając link do strony z kupnem. Jeśli będzie to problemem, to naturalnie zedytuję post.

IMG_20250314_182446.jpg

Bransoleta nie jest oryginalna. To jakiś samowyrób

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Posted (edited)

Zgadzam się, jednakże nie zmienia to postaci rzeczy, że nie jest to typowa bransoleta mocowana na standardowych teleskopach.

Edit: poniżej dodaję zdjęcie takiego samego poljota jak mój, z tymże bez bransolety. Tak prezentuje się to rzadko spotykane mocowanie. Jak widać nie ma tu "uszu" pomiędzy które montuje się teleskop.

poljot.JPG

Edited by snejk

No dobra, ale temat zaczął się od tego:

Cytat

Już teraz, po raptem jednym dniu użytkowania dostrzegłem dużą wadę zegarka, jaką jest montowana na stałe bransoleta. Gdyby się ona uszkodziła, chociażby poprzez zmęczenie materiału - nie sposób byłoby jej wymienić.

No więc jest sposób, żeby ją wymienić. Albo coś dosztukować, albo kupić złoma z prawidłową. Poza tym bransolety tak szybko się nie rozpadają...

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Oryginalna bransoleta by się przydała ale tak szczerze to nie widzę sensu dalszego inwestowania w ten zegarek. Nie jest to jakiś wybitny model a jak sam zauważyłeś włożyłeś już w niego 140zl więc noś jak jest tylko tą podkładkę wyjmij bo wygląda to paskudnie a niczemu nie pomaga. 

Oryginalną bransoletkę można nabyć nawet za ok. 20 zł. Wystarczyć wyjąć ostatnie ogniwo i będzie pasowała do tej dosyć nietypowej koperty.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

@snejk 140 PLN to spokojnie miałbyś już kolejnego i to fajnego garniturowca. Załoga powyżej dała Ci same dobre rady w temacie. Ja dam Ci tą "najgorszą" - kup kolejnego Poljota, albo sławę pancernika. Zobacz w dziale Wasze ulubione ruski które czasem zakładacie co było ostatnio noszone... POWODZENIA!

Zegarek klubowy na 20-sto lecie KMZiZ.

W dniu 20.03.2025 o 18:55, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Szanowni, na początek trochę specyfikacji zegarka klubowego.

Planowana limitacja: 100 , max 150szt

Mechanizm automatyczny Citizen - Miyota 9015

Wodoszczelność 10ATM, koronka typu lotniczego ( cebulka ) zakręcana i logowana

Szkło szafirowe lekko wypukłe z powłokami AR

Klamerka szczotkowana z logotypem.

Pasek typu aligator ze skóry bydlęcej ( Made in Germany )

Pełny dekielek mocowany na śrubki co oznacza idealnie i powtarzalnie zorientowany grawer. Głęboki wykonywany techniką kwasową grawer logotypu KMZiZ

Wymiary i planowane wykończenie koperty na załączonej grafice.

Pattern wewnątrz tarczy będzie uzyskany dzięki różnemu wykończeniu powierzchni będącej tego samego koloru ( powierzchnią na której są nadrukowane rzymskie indeksy będzie szczotkowana cylindrycznie, natomiast wzór wew tarczy będzie na przemiennie wykończona powierzchnią piaskowaną i szlifem słonecznym. Wzór będzie się uwidaczniał podczas odbić światła.

Zapewni to elegancki i dyskretny wygląd tarczy. Statyczne grafiki niestety nie są w stanie tego zobrazować, należy uruchomić wyobraźnię 🙂

Uprzedzając wątpliwości:

Planowana cena zegarka to ok 1600-1700zl , zaliczka 600-700zl, i po ok 5 miesiącach przed dostawą 1000zl

a.png

B.png

C.png

D.png

Bez tytułu.png

projekt dekla.png

mam takie specyficzne pytanie; otóż czy istnieje jakiś prosty sposób na sprawdzenie, czy zegarek był serwisowany? Prosty, czyli taki który mógłby wykonać nawet "laik" potrafiący ledwo wyjąć werk.

Kupiłem znowu za nieduże pieniądze zegarek, tym razem białoruski Łucz. Ciekawy model z pierwszej połowy lat 90-tych. Ciekawy, dlatego że choć pochodzi już z epoki kiedy w dużej mierze dominowały pamiętne kwarce LCD, to jest całkowicie mechaniczny, a do tego to typowy masowy model produkowany seryjnie. Gwoli ścisłości jest to kaliber 1801.1 łożyskowany na 15 kamieniach. Z wierzchu dość prosty model - nie ma nawet sekundnika. Wizualnie przypomina produkowane po dziś azjatyckie "Perfecty", zasilane bateryjką SR626SW.

Moje pytanie zrodziło się z tego powodu, że człowiek który mi go odsprzedał twierdził że "jest świeżo po serwisie".

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie przepraszam, jeśli pytanie byłoby głupie, bezsensowne.

Można zakładać że był serwis, jeżeli po otwarciu zegarka mechanizm jest czysty. Jeżeli są jakiekolwiek drobiny zanieczyszczeń to raczej nie był serwisowany, lub był niedokładnie. Ale czystość na pierwszy rzut oka, może też oznaczać że nie był serwisowany ani w ogóle otwierany. Jedynie rozebranie mechanizmu może potwierdzić jego stan. Ale jeśli zegarek jest punktualny a mechanizm wygląda dobrze to nie trzeba ruszać.

Czasem na śrubkach widać ślady odkręcania. Warto też spojrzeć na wewnętrzną stronę dekielka - zwykle zegarmistrzowie zostawiają po sobie wpisy (inicjały i daty przeglądów).

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

42 minuty temu, snejk napisał(-a):

mam takie specyficzne pytanie; otóż czy istnieje jakiś prosty sposób na sprawdzenie, czy zegarek był serwisowany? Prosty, czyli taki który mógłby wykonać nawet "laik" potrafiący ledwo wyjąć werk.

Kupiłem znowu za nieduże pieniądze zegarek, tym razem białoruski Łucz. Ciekawy model z pierwszej połowy lat 90-tych. Ciekawy, dlatego że choć pochodzi już z epoki kiedy w dużej mierze dominowały pamiętne kwarce LCD, to jest całkowicie mechaniczny, a do tego to typowy masowy model produkowany seryjnie. Gwoli ścisłości jest to kaliber 1801.1 łożyskowany na 15 kamieniach. Z wierzchu dość prosty model - nie ma nawet sekundnika. Wizualnie przypomina produkowane po dziś azjatyckie "Perfecty", zasilane bateryjką SR626SW.

Moje pytanie zrodziło się z tego powodu, że człowiek który mi go odsprzedał twierdził że "jest świeżo po serwisie".

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie przepraszam, jeśli pytanie byłoby głupie, bezsensowne.

Pokaż tego łucza. W sumie nie wiem, kto miałby serwisować białorusa na damce pod handel. Może ktoś sam robi, albo robił u zegarmistrza dla siebie.

Edited by oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust