Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

Właśnie coraz gorzej z oczami, raczej znajomość rzeczy:-), widać n i znak miękki- wychodzi dzień, dalej d+e+n+i+ja - nic innego mi nie przychodzi jak rażdenija - taki zwrot w deń pobiedy, rażdenija etc, dalej to widomo że od kogoś pierwsze L+ju+d, no raczej Ludmiła (może być jakieś zdrobnienie, ale tego nie widać) bo w 1967 Ludmił, no nie nada 🙂

Czyli

Kochanem mężowi w dzień urodzin, od Ludmiły. ???

Dzięki wielkie!!!

W dniu 26.03.2025 o 06:56, Elob500 napisał(-a):

Pytanie

Co jest napisane na deklu?

DSC05084.JPG

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin mojemu kochanemu mężowi, Ludmiła (?). 25 stycznia (?) 1967

Tak zegarek prezentuje się w pełnej krasie. Przyznam, że trochę boje się go otworzyć - bo potem mogę nie zdołać go zamknąć. Jak widać jest on najprawdopodobniej złocony. Na dekielku znajduję się jedynie wybita liczba 588.

IMG_20250331_185846.jpg

No to serio szczerze wątpię, żeby ktoś się bawił w serwis tej sztuki pod handel. Daj mu jakiś pasek ;)

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Dobrze wiedzieć. Choć na razie zegarek chodzi naprawdę dobrze (ponad dobę na pełnym nakręceniu), to najpewniej tak jak wcześniej poljota oddam go do serwisu.

Wydasz więcej niż on warty.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Wiem o tym, jednakże wiem też że korzystanie z zegarka bez serwisu może spowodować usterkę, która będzie generowała jeszcze większe koszta. Za zegarek zapłaciłem raptem 50zł, jednakże wizualnie mi się on podoba. Na zdjęciu tak tego nie widać, ale prezentuje się on elegancko szczególnie na brązowym pasku. Lubię takie najprostsze modele, bez żadnych bajerów. Coś jak tanie, kwarcowe 'Perfecty'.

Nie skuście się przypadkiem, bo spora szansa, że go nie zobaczycie:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegarek-lucz-23-kamienie-htq

Już raz ten zegarek kupiłem za mniejszy pieniądz, który odzyskiwałem miesiąc, bo się uparłem, że "sprzedającemu" nie odpuszczę nawet złotówki.

Udało mi się samodzielnie otworzyć i zamknąć mojego Łucza. Był w środku czysty, jednakże jedna rzecz przykuła moją uwagę. Ów "damski" werk 1801.1 wspomniany kilka postów wcześniej wyglądał dość nietypowo - przynajmniej nie tak jak na zdjęciach z Internetu. Nie było w nim widać żadnych elementów mechanicznych - wyglądał jak zwykła metalowa, prostokątna kostka. Czy oznacza to, że nie da się go serwisować? Czy spotkaliście się z takim wyglądem werku?

W mojej opinii "zębatek" nie było widać z tego powodu, że mogły być przykryte dorobioną wkładką antymagnetyczną, ale z racji mojego nikłego doświadczenia i wiedzy najprawdopodobniej się mylę.

17 minut temu, snejk napisał(-a):

Udało mi się samodzielnie otworzyć i zamknąć mojego Łucza. Był w środku czysty, jednakże jedna rzecz przykuła moją uwagę. Ów "damski" werk 1801.1 wspomniany kilka postów wcześniej wyglądał dość nietypowo - przynajmniej nie tak jak na zdjęciach z Internetu. Nie było w nim widać żadnych elementów mechanicznych - wyglądał jak zwykła metalowa, prostokątna kostka. Czy oznacza to, że nie da się go serwisować? Czy spotkaliście się z takim wyglądem werku?

W mojej opinii "zębatek" nie było widać z tego powodu, że mogły być przykryte dorobioną wkładką antymagnetyczną, ale z racji mojego nikłego doświadczenia i wiedzy najprawdopodobniej się mylę.

Skoro masz wątpliwości, a miałes już otwarty zegarek czemu nie zrobiłeś zdjęcia i go tutaj nie umieściłeś? Było by łatwiej. Z opisu mogę tylko się domyślać że mechanizm jest zamknięty pod przykrywką. Spotkałem się już kilka razy z czymś takim. 

to osłona jest, da się zdjąć. akurat szukałem czegoś w trupkach i miałem podobnego łucza pod ręką.

5345345.jpg

123123.jpg

Tak! Dokładnie tak to wyglądało. Dziękuję za wyjaśnienie, na ten moment wszystko jasne. Przepraszam, ze nie dodałem fotki, byłem zbyt zaaferowany 😁

Wnioskując z poniższego filmu mechanizm 1801.1 nie jest zbyt skomplikowany. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że poradziłby sobie z nim nawet mało zaawansowany zegarmistrz. Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę. Zaznaczam jednak, że nie zamierzam go w żadnym wypadku rozbierać samodzielnie.

7 minut temu, snejk napisał(-a):

Wnioskując z poniższego filmu mechanizm 1801.1 nie jest zbyt skomplikowany. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że poradziłby sobie z nim nawet mało zaawansowany zegarmistrz. Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę. Zaznaczam jednak, że nie zamierzam go w żadnym wypadku rozbierać samodzielnie.

Jest niewygodny bo mały. I ma te cholerne sprężynki na incablocku. Poza tym prosty

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

I nie opłaca się go serwisować... Trupów na chodzie za grosze jest masa...

47 minut temu, oszolom napisał(-a):

Ja czasami robię damki dla sportu... Oj uczą cierpliwości 😁😁😁

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Mój też jest na chodzie, nawet wyjątkowo dobrym. Na pełnym nakręceniu pociągnie ok. 36 godzin. Żaden z zegarków, które miałem w ostatnich latach nie chodził tak długo. Jak już wspominałem mam jakiś pociąg do tego modelu, głównie z powodu niemalże bliźniaczego podobieństwa do bazarowych "Perfectów". Na serwisie zależy mi z tego względu, że u mnie w mieście trudno o dobrego majstra i z tego co wiem problem jest nie tylko w tym regionie. A jeszcze większy problem jest z kupnem w miarę dobrego zegarka na miejscu (w lombardach i innych komisach królują tandetne, kwarcowe zegarki marek ubraniowych).

Swoją drogą czy są jakieś informacje nt. ewentualnego wzorowania się na Łuczach przy produkcji Perfectów? Spójrzcie chociażby na Łucza "kwarc". Jeden do jednego jak współczesny Perfect, czy inny Curren/Kurren.

3 godziny temu, snejk napisał(-a):

wzorowania się na Łuczach przy produkcji Perfectów? Spójrzcie chociażby na Łucza "kwarc". Jeden do jednego jak współczesny Perfect, czy inny Curren/Kurren.

Widzisz może też podobieństwo w mechanizmach, czy tylko wizualne - okrągła tarcza, 3szt wskazowek, ew datownik?

5 godzin temu, snejk napisał(-a):

Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę. Zaznaczam jednak, że nie zamierzam go w żadnym wypadku rozbierać samodzielnie.

To są tanie mechanizmy.

Rozbierz samodzielnie i złóż tak żeby nadal chodził te 36h..

Wówczas sam wyrobisz sobie opinie..

Ja próbowałem damskie zarie robić i niestety, żadnej nie udało mi się wskrzesić po demontażu a męskich kilka róznych mechanizmów zrobiłem..

Udało mi się kilka mechanizmów od Pabiedy zrobić. Nawet zaczęły chodzić. Przyczyna prozaiczna. Trochę ich się nazbierało, a koszt serwisu u mistrza zaczął przewyższać wartość zegarka. Na szczęście jest to prosty mechanizm. 

7 godzin temu, wiatr napisał(-a):

Udało mi się kilka mechanizmów od Pabiedy zrobić. Nawet zaczęły chodzić. Przyczyna prozaiczna. Trochę ich się nazbierało, a koszt serwisu u mistrza zaczął przewyższać wartość zegarka. Na szczęście jest to prosty mechanizm. 

Bede wiedział do kogo iść w łaskę jak pobieda bedzie do zrobienia :)