Andrzej1 314 #876 Napisano 28 Stycznia 2018 Więcej takich "twarzy" akcji ratujmy kieszonki !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #877 Napisano 29 Stycznia 2018 Czy ta akcja jest sformalizowana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sashimi 51 #878 Napisano 5 Lutego 2018 Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem cały wątek dotyczący kieszonek. Chylę czoła przed Waszą wiedzą na ich temat a zaprezentowane zdobyczne okazy wprost wzbudzają zazdrość. Jako, że moja pasja zegarkowa od dłuższego czasu rozszerza się również na kieszonki, szukam egzemplarza według założeń "laika". Może któryś z Szacownych Kolegów ma do sprzedaży kompletny, sprawny zegarek kieszonkowy w bardzo ładnym stanie technicznym jak i wizualnym, bez ubytków tarczy i szkła, z arabskimi indeksami. Manufaktury i werku nie precyzuję podobnie jak epoki czy przeznaczenia. Chodzi mi o to, żeby zegarek działał na co dzień, z rozsądną odchyłką a nie zalegał w szufladzie. Proszę o PW i pozdrawiam serdecznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #879 Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Coś w ramach akcji: Edytowane 9 Lutego 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #880 Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Cześć! Pozdrawiamy, ja i Sulikowscy... Cześć! Pozdrawiamy, ja i Sulikowscy...Czesc pozdrowienia od brata Edytowane 9 Lutego 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #881 Napisano 9 Lutego 2018 Pociągnął serią... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #882 Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Moge dolozyc jeszcze ale nic ciekawego juz nie ma ,same trupki ....Nie moge odczytac sygnatury... Edytowane 9 Lutego 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #883 Napisano 9 Lutego 2018 Teraz seria z Bregueta? Dawaj nawet stos trupków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #884 Napisano 9 Lutego 2018 piękne! może i ja jutro coś wrzucę.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #885 Napisano 11 Lutego 2018 Czy ktoś potrafi określić kaliber po takich kiepskich zdjęciach? Zegarek będzie u mnie dopiero w środę, ale już chcę rozejrzeć się za balansem: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaido2 122 #886 Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) No to jak ratujmy kieszonki: Lange & Cie cal. 1.5 , 1860. Trup total, oś też, no jedziemy: Mała korekta sekundówki: Tobias na Lepine cal 4, 1850: Oś trup, nakrywki trup, oś kwadrat trup, zapadka trup, koło minutowe - brak zęba - trup, plato - brak przerzutnika - trup, jedziemy: No i bangla: Prezent od żony, jakiś wynalazek od Gruena: Brak tiretu, brak minutowej i sekundnika, szkło do zrobienia. No to generalnie piłujemy: cdn. Czy ktoś potrafi określić kaliber po takich kiepskich zdjęciach? Zegarek będzie u mnie dopiero w środę, ale już chcę rozejrzeć się za balansem:Resized_20180210_113417_9520.jpegResized_20180210_121550_6278.jpegCylindrowy FHF 18,5 Powodzenia Edytowane 11 Lutego 2018 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #887 Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) No i to rozumiem Chętnie pooglądam kolejne wpisy tego typu - niestety ja takiej sekcji nie zrobię...Ciekawe sztuki (Lange - stan pomijam), ale najbardziej podoba mi się wskazówka w Ch Moderne - ta w dziewiczej wersji Edytowane 11 Lutego 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaido2 122 #888 Napisano 12 Lutego 2018 Jak na bryloczek do kluczy to stan Langego może być. Pomalowałem: Szkła nie chciało mnie się dziś dorabiać, zalepiłem ciapą i zrobiłem klimat. Movimento, nawet nie taki biedny ćwiek na jakiego wygląda, kamienie sou, sou! Czyma parametry, trzyma!: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #889 Napisano 12 Lutego 2018 Co to za kaliber? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #890 Napisano 13 Lutego 2018 Cylindrowy FHF 18,5Wszystko wskazuje na to, że jednak nie FHF, choć podobny: Pewnie o kompletnym balansie nie ma co marzyć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #891 Napisano 14 Lutego 2018 Wszystko wskazuje na to, że jednak nie FHF, choć podobny:Mechanizm na pewno Minerwy, ale prawdopodobnie na bazie surowego werku FHF, bo podobieństwa bardzo duże.Kaliber 18/1 - 18/5, referencje 1866Pewnie o kompletnym balansie nie ma co marzyć?Marzyć zawsze można. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #892 Napisano 16 Lutego 2018 Co prawda idzie pod młotek, ale pokażę go - Omega "private label" z Ontario - ciekawy kaliber, prawda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #893 Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Coś w ramach akcji: Ten drugi zegarek- Silena o ile dobrze przeczytałem, można prosić więcej zdjęć i jakieś info. o producencie.Mam taki mechanizm bez sygnatury, może uda się go odbudować. Edytowane 18 Lutego 2018 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #894 Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Montres Silena / Theodor Koch & Cie. Uhren, Uhrenteile; Büren, Schweiz; registriert am 24.1.1919 Takie werki art deco nie są często spotykane - można "zacytować" tutaj jeszcze kanciasty kaliber GP Shell - ciekawy, choć jakościowo słabszy od Sileny. Tarcza Sileny oryginalna: Edytowane 17 Lutego 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #895 Napisano 17 Lutego 2018 Dziękuję bardzo. Jeszcze jedno pytanie , czy koperta Silany jest oryginalna? Stylistycznie nie bardzo do takiego mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #896 Napisano 17 Lutego 2018 Sygnatury nie ma, ale typ tarczy pasuje do koperty. Miałem kiedyś Silenę z art-decową tarczą i kopertą - można i tak i tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9029 #897 Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Gabus - Zenith na Rosję.Więcej tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/159297-wgabus-zenith-na-rosję/ I "jajko niespodzianka" z allegro. W aukcji było to, co powyżej i to, co poniżej: Brak zdjęc wewnętrznego dekla czy mechanizmu, stad "jajko niespodzianka" .Kupiłem, bo za 150zł koperta w takim stanie... W najgorszym razie miałbym ładną kopertę z tarczą i mechanizm do odbudowy... Koperta piękna i niezniszczona, co oznacza, że właściciel albo bardzo zegarek lubił (i rzadko nosił), albo bardzo nie lubił (i rzadko nosił). "MI CHRONOMETRE" z kompasem Jak się zaraz okaże... 'Mi chronometre', to pewnie cos poniżej "Demi chronometre", co z kolei stoi niżej niż "Chronometre", czyli zasadniczo (wiem, ze się narażę) Parnis tamtych czasów Niby ma napisane chronometre, ale to tylko 'mi chronometre', czyli testów COSC raczej nie przechodził.Zresztą - to, co w tamtym okresie wyrabiali Szwajcarzy wcale nie różni się od tego, co dziś robią Chińczycy - od najgorszej tandety po arcydzieła... z mniej lub bardziej bzdurnymi napisami i nierzadkim fałszowaniem parametrów (jak choćby ilość kamieni). Bo i jaki z tego chronometr, jak to zwykły Cylinder??? Piękny i z kompasem, a to zawsze coś. Ogólnie - piękny stan i całkiem fajny zegarek! W sumie dobrze zainwestowane 150 złotych P.S. Bardzo proszę miłośników chińszczyzny, żeby nie hejtować, to tylko taka zabawa... Edytowane 19 Lutego 2018 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #898 Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Mechanizm Gabusa zaiste jest z manufaktury GFJ - ale czy nie jest to przykład kooperacji z Gabusem (umowa udostępniania/składania zakupionych werków pod swoją nazwą, czyli bardziej "private label" niż "Zenith na Rosję")? Favre-Jacot był bardzo popularny w Rosji i chyba nie sprzedawał swych produktów pod nazwą "Gabus" - czy się nie mylę?Widziałem werki GFJ i Zenitha w rozmaitych konfiguracjach i pod wieloma nazwami, ale czy były to egzemplarze firmowane przez manufakturę z Le Locle? Kluczykowy sam w sobie bardzo ładny - tu słowo "chronometre" rozumiem jako "czasomierz" Edytowane 19 Lutego 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9029 #899 Napisano 20 Lutego 2018 Tak, to jest dokładnie "private label" GFJ czy juz Zenitha. I owszem 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #900 Napisano 21 Lutego 2018 Znalezisko bardzo ciekawe - jaka jest średnica mechanizmu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach