Tajtek 110 #1026 Napisano 6 Czerwca 2018 Witajcie Znajoma podrzuciła mi kilka zegarków kieszonkowych po jej zmarłym mężu i poprosiła o pomoc w podjęciu decyzji co z nimi dalej robić. Będzie chciała je sprzedać. Jak stwierdziłem każdy z nich chętnie zobaczyłby ręce zegarmistrza podczas czyszczenia i mniejszych lub większych napraw. Jeśli chodzi o leciwe kieszonki, jestem totalnie zielony i nie w temacie. Nie proszę o o żadną wycenę, ale o podpowiedź czy wśród tych kilku sztuk jest coś szczególnie ciekawego i wartego inwestowania w czyszczenie i naprawy. Może sam coś od niej odkupię. Będę wdzięczny za każdą informację Remontoir 6 Rubis w srebrnej kopercie. Werk sygnowany RM. ELGIN . Werk sygnowany Elgin Natl Watch C.O na 7 kamykach. Po numerze seryjnym ustaliłem rok produkcji na 1918. Chyba FRANKEL, a przynajmniej tak sądzę po sygnaturze na werku NRFF. Srebrna koperta. Marudzę wiem, ale jeszcze tylko chwilę FILS ROSSKOPF PATENT AUTENTICO ZENITH w srebrnej kopercie Będę wdzięczny za każdą informacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1027 Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Wymęczone sztuki - niestety Zenith także, choć dla mnie ładny Ode mnie zestaw mieszany - warto zwrócić uwagę na te mniejsze, u nas mniej popularne. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rutli 1 #1028 Napisano 15 Czerwca 2018 Witam,Po obejrzenie serialu "The Alienist" moją uwagę przykuła dewizka Pana, który na zdjęciu stoi z prawej stron. Przeszukałem kilka portali aukcyjnych, ale niczego podobnego nie znalazłem. Oczywiście nie chodzi mi o konkretny wzór tego łańcuszka, ale zastanawia mnie, czy w ten sposób w ogóle nosiło się zegarek? Przyznam szczerze, że oglądałem sporo filmów i seriali, w których zegarki na dewizkach były podstawowym elementem charakteryzacji bohaterów, jednak z czymś takim spotykam się po raz pierwszy. Swoją drogą na internecie lub na giełdach staroci często widuję dewizki, jak poniżej. Czy one były stworzone właśnie do takiego stylu noszenia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1029 Napisano 16 Czerwca 2018 Nie spodziewałem się, że będę jeszcze cylindry naprawiał... Pierwszy po wymianie złamanego cylindra o średnicy 0.62... upierdliwy 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1030 Napisano 17 Czerwca 2018 Tutaj nie dziwię się - motywacja była większa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #1031 Napisano 17 Czerwca 2018 Nie spodziewałem się, że będę jeszcze cylindry naprawiał... Pierwszy po wymianie złamanego cylindra o średnicy 0.62... upierdliwy Gratulacje ale kto mato robić jak nie Ty - w końcu jesteś mistrzem . W/g mojej miarki do cylindrów i suwmiarki to jest to rozmiar "0" a bywają jeszcze mniejsze czyli "00" i "000" Jak się udało wymienić cały cylinder i zegarek po tej operacji poszedł to miałeś sporo szczęściabo zwykle przy tych zegarkach "to na dwoje babka wróżyła" są one stare i często były wiele razyrobione i wystarczy że jakiś wcześniejszy "macher" coś niedokładnie podmienił np. nie miał tego kalibru cylindra i dał odrobinę większy i cała robota jest na nic bo albo nie trzyma czasu albo się zatrzymuje. A z cylindrami już tak jest że coraz mniej do nich części zapasowych a te które są do kupienia na aukcjachmocno przebrane z najbardziej typowych rozmiarów. W Polsce już chyba nie ma nikogo kto by się podjął dorobienia od podstaw całego cylindra. Ja mam instrukcję jak to się powinno robić "krok po kroku" jak chcesz to mogę Ci podesłaćJeśli podejmiesz się dorabiać całe cylindry to mój podziw będzie WIELKI !!!! Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1032 Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Dochodzę do wniosku, że cylindra po prostu trzeba czuć... To wbrew pozorom bardzo ciekawa konstrukcja, traktowana przez wielu po macoszemu. Tutaj musiałem jeszcze wytoczyć i spasować piastę wieńca i cylindra z miejscem mocowania włosa... Jeśli masz materiały na temat, to będę wdzięczny za udostępnienie...Amlituda balansu jest całkiem przyjemna, tyka już drugi dzień i chyba wszystko będzie OK... Edytowane 17 Czerwca 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1033 Napisano 18 Czerwca 2018 Dochodzę do wniosku, że cylindra po prostu trzeba czuć... To wbrew pozorom bardzo ciekawa konstrukcja, traktowana przez wielu po macoszemu.[...]Wychwyt cylindrowy to ciekawa konstrukcja, jednak większość zegarków z tym wychwytem to zegarki "dla ludu" czyli niewysokiej klasy ogólniej i dlatego traktowane po macoszemu, a nie ze względu na wychwyt. Ale były też zegarki wysokiej klasy wyposażone w cylinder, nie mówiąc już o rarytasach z rubinowym cylindrem i nikt ich na pewno nie traktuje po macoszemu. Sam wychwyt ma swoje niekwestionowane miejsce w historii zegarmistrzostwa i tak prawdę mówiąc jedynym dużym minusem w porównaniu do wychwytów kotwicowych jest to, że nie jest to wychwyt wolny, a spoczynkowy. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1034 Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) A do mnie dotarła dziś Iskierka , chyba nie ruszana bo pasy pasują na mostkach, szkiełko tylko pęknięte ale to nie problemA w przyszłym tygodniu powinna dojść Mołnia z tej samej fabryki zdjęcie z ogłoszenia Edytowane 29 Czerwca 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #1035 Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Dochodzę do wniosku, że cylindra po prostu trzeba czuć... To jest nas dwóch ... To wbrew pozorom bardzo ciekawa konstrukcja, traktowana przez wielu po macoszemu. .... j / w ..... Tutaj musiałem jeszcze wytoczyć i spasować piastę wieńca i cylindra z miejscem mocowania włosa... Czyli miałem rację było grzebane :) .. Jeśli masz materiały na temat, to będę wdzięczny za udostępnienie... Proszę bardzo w końcu znalazłem trochę czasu cylinder.pdf Edytowane 30 Czerwca 2018 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 414 #1036 Napisano 6 Lipca 2018 Trafił mi się taki oto piękny zegareczek... Koperta ze srebra trzy deklowa. A mechanizm ku kotwicowy ale.... ???? Suwak do ustawiania godziny zdejmuje blokadę. Z koronki tylko nakręcanie. Kotwica z jednego kawałka metalu bez kamieni a na środku układu wielki rubin w szatonie... Piękny delikatnie pasowany mechanizm z subtelnym ryflowaniem pod kołem balansowym.A ma ktoś może pomysł jak to przerobić na pasóweczke? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1037 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Nie, bo to barbarzyństwo... Kup mechanizm bez koperty, a nie demoluj ładny i kompletny zegarek...Kotwica ma kamienie... Edytowane 6 Lipca 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 414 #1038 Napisano 6 Lipca 2018 Ale ja żartowałem :-DA co do kamieni w kotwicy, to całość na pewno ma, tylko końce kotwicy przerzucające koło są bez kamieni, na zdjęciu tego nie ująłem jakoś... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1039 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Zegarek ładny, ale wątek tutaj bardziej kieszonkowy niż pasówkowy, tak a propos pytania Widziałem go na aukcji - kotwica kuta, bez kamieni. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1040 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Przepraszam, co Wy tu koledzy za dyrdymały opowiadacie... kotwica ma kamienie kryte. Gdy ją wymontujesz, wtedy zobaczysz...Wuala... Edytowane 6 Lipca 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 414 #1041 Napisano 6 Lipca 2018 Toteż pisze że jako całość ma kamulce ale na ostrzach pusto i tylko wiaterek wieje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1042 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Chyba się nie rozumiemy... Kamienie są, bo inaczej wychwyt by się zatarł... One są wewnątrz, nie widać ich bez wyjęcia kotwicy. Palety pracują w płaszczyźnie wieńca koła wychwytowego. Edytowane 6 Lipca 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 414 #1043 Napisano 6 Lipca 2018 Ok to rozumiem. Mnie chodziło o to że w posiadanych przeze mnie zegarkach końce ramion kotwiczki które pracują na kole zębatym mają umieszczone kamienie. W tym cykadełku nie ma. Za mało precyzji w moim poście ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1044 Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) .. Tutaj też są w końcach ramion kotwicy umieszczone kamienie, tylko w inny sposób. Ramiona mają poziome nacięcia, równoległe do płaszczyzny wieńca koła wychwytowego, w których osadzono kamienie. W tych kotwicach wychwytu szwajcarskiego, które znasz, nacięcia wykonano prostopadle do płaszczyzny wieńca koła wychwytowego i wtedy są widoczne w zmontowanym zegarku. Ten wychwyt, który możemy oglądać w zegarku pokazanym przez Ciebie jest późną wersją przejściową pomiędzy wychwytem angielskim (spitzenankergang), a wychwytem szwajcarskim... Edytowane 6 Lipca 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1045 Napisano 7 Lipca 2018 No i o to chodziło - misja edukacyjna spełniona Często spotyka się to rozwiązanie w zegarkach z przełomu wieków.A co ze złotą kotwicą w Lange/Glashutte? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9133 #1046 Napisano 7 Lipca 2018 Kotwica z Glashutte ma palety montowane podobnie - pokazywałem to w moich zdjęciach zegarka Assmann; W latach 20-tych w Glashuette zmieniono kotwicę na typowo szwajcarską. Z innej beczki - dorwałem ostatnio Seikoshę: "Sekcja" - tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/164319-seikosha-precision-japoński-zenith/ 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #1047 Napisano 7 Lipca 2018 Z innej beczki - dorwałem ostatnio Seikoshę: Czy ona ma coś wspólnego z Seiko ? 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9133 #1048 Napisano 7 Lipca 2018 Ano - Seiko, wcześniej Seikosha - o ile wiem to wciąż ten sam producent 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1049 Napisano 8 Lipca 2018 Trafił mi się taki oto piękny zegareczek... Koperta ze srebra trzy deklowa.A mechanizm ku kotwicowy ale.... ???? Suwak do ustawiania godziny zdejmuje blokadę. Z koronki tylko nakręcanie. Kotwica z jednego kawałka metalu bez kamieni a na środku układu wielki rubin w szatonie... Piękny delikatnie pasowany mechanizm z subtelnym ryflowaniem pod kołem balansowym.[...]FHF, koniec XIX, albo przełom wieków. Może być sygnowany jabłuszkiem ze strzałą pd płytą główną. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 414 #1050 Napisano 8 Lipca 2018 FHF, koniec XIX, albo przełom wieków. Może być sygnowany jabłuszkiem ze strzałą pd płytą główną.Piotrze dziękuję bardzo... Jak zwykle.Zegarek po wizycie u majstra, tu kropelka tam kropelka tak na wszelki wypadek bo chodzi niemal punktualnie tak +/- 30sek na dobę. Przyznam że mnie zauroczył. Pewnie nic z niego szczególnego, a jednak zauroczył. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach