kiniol 2281 #3126 Napisano 11 Maja 2023 Trochę podpadająca jest dźwignia pod ramką... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #3127 Napisano 11 Maja 2023 2 godziny temu, kiniol napisał(-a): Trochę podpadająca jest dźwignia pod ramką... No co ty..... Krzysiek dźwignia jak dźwignia. Nawet gdy nie powinno jej być w Patku z początku XXw. Może lepiej nie otwierać? Po co babcię denerwować.... No ale ciekawość jest. 1 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3128 Napisano 12 Maja 2023 Taka midowa ciekawostka... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3129 Napisano 13 Maja 2023 ...i jeszcze to, bo może to i coś ciekawego... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7827 #3130 Napisano 14 Maja 2023 Dzień dobry mógł bym prosić o informację na temat tego mechanizmu? Szukałem kilka godzin, ale może nie umiem. Tarcza nie opisana. 1 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6273 #3131 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Typ Rosskopf.. Edytowane 14 Maja 2023 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7827 #3132 Napisano 14 Maja 2023 17 minut temu, mkl1 napisał(-a): Typ Rosskopf.. Dzięki , dobrze widzę ze to jeszcze dziewiętnasty wiek? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6273 #3133 Napisano 14 Maja 2023 Patent tak, jak wygasł to wiele firm je poprostu produkowało, bo: dobry system a b. tani... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #3134 Napisano 16 Maja 2023 W dniu 14.05.2023 o 17:35, Enkil napisał(-a): Dzień dobry mógł bym prosić o informację na temat tego mechanizmu? Szukałem kilka godzin, ale może nie umiem. Tarcza nie opisana. Ładny zegarek dla osób niewidzących, choć mechanizm niskiej jakości. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7827 #3135 Napisano 16 Maja 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Piotr Ratyński napisał(-a): Ładny zegarek dla osób niewidzących, choć mechanizm niskiej jakości. Tak, choć bardziej bym się skłaniał, w kwestii tego werku że są niedoceniane. Mam dwa te modele i oba pomimo wieku bardzo dobrze j się trzymają. Edytowane 16 Maja 2023 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6273 #3136 Napisano 16 Maja 2023 3 godziny temu, Piotr Ratyński napisał(-a): Ładny zegarek dla osób niewidzących, choć mechanizm niskiej jakości. Rosskopf po to zrobił taki mechanizm... Tani i mało podatny na uszkodzenia...:) po to był patent na to rozwiazanie 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6797 #3137 Napisano 16 Maja 2023 Taki zbiorek powstał 2 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #3138 Napisano 16 Maja 2023 3 godziny temu, Enkil napisał(-a): Tak, choć bardziej bym się skłaniał, w kwestii tego werku że są niedoceniane. Mam dwa te modele i oba pomimo wieku bardzo dobrze j się trzymają. 3 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Rosskopf po to zrobił taki mechanizm... Tani i mało podatny na uszkodzenia...:) po to był patent na to rozwiazanie No cóż, wychwyt kołkowy i brak kamieni... nie wiem co tutaj trzeba by docenić. 🙂 Obojętnie jakby na to nie patrzeć jest to mechanizm bardzo słabej jakości. To tak jak Trabant wsrod samochodów, też wszędzie można nim dojechać... 😀 1 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7827 #3139 Napisano 16 Maja 2023 Godzinę temu, Piotr Ratyński napisał(-a): No cóż, wychwyt kołkowy i brak kamieni... nie wiem co tutaj trzeba by docenić. 🙂 Obojętnie jakby na to nie patrzeć jest to mechanizm bardzo słabej jakości. To tak jak Trabant wsrod samochodów, też wszędzie można nim dojechać... 😀 Gdybym miał go użytkować zgodnie z jego przeznaczeniem to pewnie rzeczywiście, miał bym średni pogląd na to, która jest godzina. na szczęście w mojej szufladzie, jest to jedynie przedmiot kolekcjonerski, który ma ładnie wyglądać i głośno cykać, i spełnienia swoje zadanie znakomicie. 2 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #3140 Napisano 17 Maja 2023 Z za oceanu dotarł do mnie kolejny Longines do kolekcji. W pięknym stanie zachowania , w srebrnej kopercie , razem z kluczykami. Mam kilka "kluczykowych" Longinów ale w tym są 2 różne rozmiary kwadratów , inny do nakręcania , inny do ustawiania. Czy tak może być? Czy coś było przerabiane? Taki wychwyt też pierwszy raz widzę , jak on się fachowo nazywa? 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3141 Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Jest to wychwyt kołkowy tak zganiony w jednym poście powyżej Najprawdopodobniej kwadrat od nakręcania zużył się na tyle, że został spiłowany na mniejszy rozmiar. Edytowane 17 Maja 2023 przez Szpindlakfan 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3142 Napisano 11 Czerwca 2023 W końcu udało się kupić rack levera i to na dobrym chodzie i w bardzo ładnym stanie, żeby nie było, że kupuję same złomki 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3143 Napisano 11 Czerwca 2023 Fajny zegarek z ciekawym wychwytem. Czy to patent Petera Litherlanda? Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3144 Napisano 12 Czerwca 2023 Jeśli chodzi o wychwyt to chyba tak, choć przyznam szczerze, że nie udało mi się znaleźć szczegółów tego patentu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3145 Napisano 12 Czerwca 2023 https://mb.nawcc.org/threads/must-see-peter-litherland-1792-rack-lever-patent-the-actual-document.177806/ Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3146 Napisano 12 Czerwca 2023 W poszukiwaniach też natknąłem się na ten wątek, ale niestety dokumenty patentowe wydają się już być niedostępne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3147 Napisano 12 Czerwca 2023 Tu jest o tym patencie https://www.researchgate.net/publication/271590450_Peter_Litherland_and_the_Rack_Lever_escapement Na tej stronie można pobrać w PDFie lub poczytać na podglądzie. A tutaj są zdjęcia oryginalnego patentu. Dokumenty wystawione na aukcji w 2018 roku. https://www.invaluable.com/auction-lot/antiquarian-horology-peter-litherland-1755-1804-o-156-c-ab3435da0b Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3148 Napisano 13 Czerwca 2023 Dzięki! Taka jeszcze ciekawostka, tylko szkoda, że w agonalnym stanie. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3149 Napisano 13 Czerwca 2023 No ooo super ciekawostka, a wychwyt jeszcze lepszy. Barraud to rodzina londyńskich zegarmistrzów. Tu ładnie opisane i są przykłady różnych zegarków, jest też ten. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mcintyre.com/present/Barraud%20and%20Lund.pdf&ved=2ahUKEwj6gKeS2sD_AhXa6CoKHR4-ArMQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3pI1sTMZ2EC-k9AU_P5kGm Z tego co udało mi się wyszukać... Wychwyt skonstruował szwajcarski zegarmistrz DeBaufre. Ten sam od kamieni. Peter i Jacob DeBaufre w 1704 roku opatentowali wykorzystanie rubinów w zegarkach - patent obejmował Wielką Brytanię. Na NAWCC zdania są podzielone... https://mb.nawcc.org/threads/1819-james-houghton-ormskirk-verge-pair-case.159021/ Trudno mi sobie wyobrazić i zrozumieć zasadę działania tego wychwytu. Z tego co udało mi się znaleźć to te 2 kółka obracają się raz w jedną raz w drugą stronę... Może ktoś z zegarmistrzów miał coś takiego i wytłumaczy więcej. Jeśli napisałem coś nie tak, to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam Jacek 4 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #3150 Napisano 13 Czerwca 2023 Zasada działania jest dość prosta, na tym filmiku to w miarę dobrze widać. Obydwa koła obracają się w tę samą stronę i są ustawione tak, żeby "palce" kół wychwytowych były ustawione względem siebie naprzemiennie, pomiędzy nimi pracuje niepełny talerzyk umieszony na osi balansu, impuls na koło balansowe przekazywany jest przez skośne zakończenie tych palcy/ramion - nie wiem jak to prawidłowo nazwać Jak widać występuje tam duże tarcie, więc wychwyt ten był podatny na szybkie zużycie, dlatego pewnie się nie przyjął. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach