graver 416 #3226 Napisano 5 Września 2023 12 minut temu, Grigoris1 napisał(-a): Uspokajam dywagacje: - zegarek jest srebrny i ma punce i szwajcarskie i rosyjskie 84 - nie ma żadnego repusowania czy innego tłoczenia i dlatego sądzę, że to dzieło powstałe w Szwajcarii, a nie u grawera warszawskiego A czemu kolega robi uszczypliwości (u grawera warszawskiego) Ja tego nie wykonałem a zdjęcia przekłamują i w tym przypadku widać wyraźnie że pomnik jest powyżej tła, stąd napisałem jw. A w Szwajcarii czy Rosji to Polaków nie było wówczas? Nie mogli zamówić grawerunku w którymś z miast? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3227 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) Nie o to mi chodziło, miałem na myśli tego sugerowanego grawera w czasie tworzenia zegarka. Zagadek jest sporo. Pomnik jest powyżej tła, ale też zgadza się z układem budynków w tle. Ja tego wzoru nigdy nie widziałem i dla mnie to unikat. Edytowane 5 Września 2023 przez Grigoris1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #3228 Napisano 5 Września 2023 (edytowane) 24 minuty temu, Grigoris1 napisał(-a): Nie o to mi chodziło, miałem na myśli tego sugerowanego grawera w czasie tworzenia zegarka. Zagadek jest sporo. Pomnik jest powyżej tła, ale też zgadza się z układem budynków w tle. Ja tego wzoru nigdy nie widziałem i dla mnie to unikat. Oczywiście, jak już wcześniej napisałem jest to polonik, pisałem wcześniej także, że było sporo temu podobnych grawerunków na zegarkach, ale moim zdaniem jak się powiększy to widać że zegarek miał delikatne giloszowanie w kształcie koła i ze względu na wycieranie wykonano grawerunek ale nie współcześnie. Być może się mylę co do giloszowania i powstało pod rysunek Edytowane 5 Września 2023 przez graver 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #3229 Napisano 6 Września 2023 Taki kolejowy Babczyński trafił dzisiaj do mojej kolekcji. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3230 Napisano 6 Września 2023 Piękny stan, mam takiego, ale podniszczonego, wrzucę fotkę porównawczą jak wrócę z wakcji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #3231 Napisano 6 Września 2023 33 minuty temu, ksylo1 napisał(-a): Piękny stan, mam takiego, ale podniszczonego, wrzucę fotkę porównawczą jak wrócę z wakcji Dziękuję. Fajnie, że będzie można porównać zegarki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3232 Napisano 7 Września 2023 Fajny, a w środku Eterna z trzema palcami 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3233 Napisano 7 Września 2023 co ciekawe, Babczyński jako nieliczny "robił" głównie w Eternach... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3234 Napisano 7 Września 2023 Uzupełniam wątek deklowo-grawerunkowy o kolejny materiał źródłowy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #3235 Napisano 9 Września 2023 Pytanie ogolne. Jaka jest najmniejsza rezerwa chodu ( fabryczna, ze sie tak wyraze ) spotykana w zegarkach kieszonkowych? Z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3236 Napisano 9 Września 2023 Vintage to chyba 8 dni…0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6169 #3237 Napisano 9 Września 2023 8-śmio dniowce to raczej samochodowe, podróżne i niektóre inne ------często zaznaczano to na tarczy. Klasycznie to 30 + godzin. Nigdy nie zgłębiałem tematu. To tylko na podstawie obserwacji moich kieszonek.. Cylinderki trochę ponad 20h, "kotwiczne dłużej..." ale jak to fabrycznie było??? nie wiem. ps. Ja mam często stare "sprane" sprężyny i to zniekształca długość chodu... W jednym przypadku Elgin- po zmianie spreżyny na nową to chodzi ponad 32 godziny 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #3238 Napisano 9 Września 2023 Panowie, powtarzam pytanie: Jaka jest najmniejsza rezerwa chodu ( fabryczna, ze sie tak wyraze ) spotykana w zegarkach kieszonkowych? Mam zegarek , ktory chodzi 10,5 godz. pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6169 #3239 Napisano 9 Września 2023 17 minut temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a): chodzi 10,5 godz. Tak małej rezerwy chodu chyba fabrycznie nikt nie ustawiał... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3240 Napisano 9 Września 2023 haha no tak każdy przeczytał jak chciał... mój błąd, szczerze, to nie wiem jeśli chodzi o najmniejszą... jaki sens miało by robienie mniej niż 24h, może w zegarkach specjalnego przeznaczenia... natomiast 8 dniowe kieszonki bywały, hebdomas, omega np. kolejowa, lecoultre 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #3241 Napisano 9 Września 2023 No wlasnie ! Minimalna rezerwa powinna być taka, żeby zegarek trzeba było nakręcać 1 raz dziennie czyli minimum 24 godziny plus lekki zapas 2-3 godz ? - nie mowie o zegarkach specjalnych! ale to jest moje zdanie. pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #3242 Napisano 9 Września 2023 3 godziny temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a): Panowie, powtarzam pytanie: Jaka jest najmniejsza rezerwa chodu ( fabryczna, ze sie tak wyraze ) spotykana w zegarkach kieszonkowych? Mam zegarek , ktory chodzi 10,5 godz. pozdrawiam Zmieniałeś spreżyne? Jest zastawka maltańska? (Dobrze złożona) 1 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #3243 Napisano 9 Września 2023 Kiedyś mój majster nie miał sprężyny i w skrócił tą co była Z 15 godzin max trzymał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #3244 Napisano 9 Września 2023 Panowie, jezeli jestescie zainteresowani moja "walka"z tym zegarkiem o ktory pytam to zapraszam: link ponizej https://zegarkiclub.pl/forum/topic/206199-zegarek-kieszonkowy-montre-de-poche-pocket-watch-buren-schweiz/page/4/#comments pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3245 Napisano 10 Września 2023 A ja wrzucić postanowiłem kolejną rzadkość: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3246 Napisano 10 Września 2023 Może na sprzedaż? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #3247 Napisano 10 Września 2023 Tata z synem I takie wojaki 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1417 #3248 Napisano 10 Września 2023 A mnie takie marnoty dzisiaj wpadły wraz z innymi.Nie stety wszystkie zlomki. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 207 #3249 Napisano 10 Września 2023 Taki mi się marzył... marzenie ziściłem... teraz dalej marzę ...w środku siedzi coś takiego... ktoś ma pomysł co to za wół roboczy? częsty widok w różnych francuskich goliatach i nie tylko 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #3250 Napisano 11 Września 2023 @fox Jak ustawia się tam datę? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach