szalony amator 276 #1951 Napisano 20 Sierpnia 2020 No kompletny badziew !,... To to nie jest z pewnością. Zupełnie nie jest. Podziwiam za sam start w licytacji, ale kto bogatemu zabroni biednie żyć? Nie, to było odwrotnie; Kto biednemu zabroni bogato żyć? Czy jakoś tak. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9029 #1952 Napisano 20 Sierpnia 2020 Jedno i drugie - bezkamieniowy badziew. Ruhlę se kup czy Ingersolla i tez będziesz zadowolony 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1953 Napisano 20 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Szpindlakfan napisał: Jo niy wia czy jo mom tela piniendzy Co sądzicie o poniższych zegarkach? Błagam napiszcie, że to badziew i nie ma czego żałować, bo mnie przebiły jakieś PIERONY i nie umiem tego odżałować Już nie opowiadaj, rozliczymy się w towarze... ;)... Zegarki piękne... Szkoda by było nie kupić... Ech... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1954 Napisano 21 Sierpnia 2020 18 godzin temu, szalony amator napisał: No kompletny badziew !,... To to nie jest z pewnością. Zupełnie nie jest. Podziwiam za sam start w licytacji, ale kto bogatemu zabroni biednie żyć? Nie, to było odwrotnie; Kto biednemu zabroni bogato żyć? Czy jakoś tak. No właśnie w tym cały ból, że te zegareczki były w zasięgu zwykłego śmiertelnika, a że moim kolekcjonerskim celem jest zebranie kieszonek z różnymi wychwytami to tym bardziej nie mogę przeboleć tego pierwszego, bo zostałem przebity o zaledwie 50 euro, a już nie miałem możliwości podniesienia swojego maksimum 16 godzin temu, pmwas napisał: Jedno i drugie - bezkamieniowy badziew. Ruhlę se kup czy Ingersolla i tez będziesz zadowolony 17 godzin temu, kiniol napisał: Już nie opowiadaj, rozliczymy się w towarze... ;)... Zegarki piękne... Szkoda by było nie kupić... Ech... Problem w tym, że byłoby z nim sporo roboty, duże koło przekładni kątowej jest skrzywione, chyba jest złamany jeden czop, bo oś kołami pośrednimi jest luźna. Muszę to przemyśleć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1955 Napisano 21 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Szpindlakfan napisał: No właśnie w tym cały ból, że te zegareczki były w zasięgu zwykłego śmiertelnika, a że moim kolekcjonerskim celem jest zebranie kieszonek z różnymi wychwytami to tym bardziej nie mogę przeboleć tego pierwszego, bo zostałem przebity o zaledwie 50 euro, a już nie miałem możliwości podniesienia swojego maksimum Problem w tym, że byłoby z nim sporo roboty, duże koło przekładni kątowej jest skrzywione, chyba jest złamany jeden czop, bo oś kołami pośrednimi jest luźna. Muszę to przemyśleć. W razie "w" części mam... masz coś na wymianę? Za robotę...bezgotówkowo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5971 #1956 Napisano 26 Sierpnia 2020 JUMELLE czy ZENITH ?? co było pierwsze? Taki oto mechanizm Jumelle wcale nie "przypomina" Zenith'a a podobmo ta sama stajania.. W takim rzie Jumelle to "second brand Zenith's, czy raczej zupełnie coś innego..? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1957 Napisano 26 Sierpnia 2020 Pokazywany Jumelle nie nosi cech manufaktury GFJ - bardziej przypomina Tavannesa. Mechanizm pochodzi ze złotego (pewnie damskiego) zegarka z lat 20 (może troszkę wcześniej). To znalazłeś na M dotyczy Movado i Movado/Zenith - naręcznych z lat 60-80. No, chyba, że chodzi o trzecie zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5971 #1958 Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 8 minut temu, Grigoris1 napisał: Pokazywany Jumelle nie nosi cech manufaktury GFJ - bardziej przypomina Tavannesa. Mechanizm pochodzi ze złotego (pewnie damskiego) zegarka z lat 20 (może troszkę wcześniej). Dokładnie chodzi o Jumelle z 2 pierwszych zdjeć. ( trzecie to moje poszukiwanie podobieństw( których brak) do Zenith'a) Masz rację mechanizm podobno był założony w złotym zegarku "damce" .... tyle o nim wiem. Chę się pocieszyc, że sam mechanizm , jako mechanizm, nie jest całkowitym "szajsem" a ta literka "O" czy cyferka "0" ?? -What the hell does that mean? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greenmag 5407 #1959 Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) A u mnie taki gości po dziadku. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez greenmag 3 > Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtbar 62 #1960 Napisano 27 Sierpnia 2020 Super pamiątka w świetnym stanie ... a Cortebert fajny także w środku. Wskazówka minutowa wymieniona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1961 Napisano 1 Września 2020 Czy możecie coś więcej powiedzieć o tym zegarku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5971 #1962 Napisano 1 Września 2020 DRZEWNIANY ?? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1963 Napisano 1 Września 2020 Tak, cudeńko jeszcze cała nadzieja w tym ze zwycięzca nie zapłaci, heh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1964 Napisano 1 Września 2020 No, drewniak... rzadkość... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1965 Napisano 1 Września 2020 Zatkało mnie! Rewelacja! Teraz to ja mam misję!😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5971 #1966 Napisano 1 Września 2020 Wiem bardzo mało widziałem, ale to jest coś co aż trudno mi uwierzyć, że "kieszonkę" można było zrobić z drewna ( no płyty przynajmniej...) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1967 Napisano 1 Września 2020 1 godzinę temu, mkl1 napisał: Wiem bardzo mało widziałem, ale to jest coś co aż trudno mi uwierzyć, że "kieszonkę" można było zrobić z drewna ( no płyty przynajmniej...) Nie tylko płyty, poniżej zdjęcie zegarka niemal w całości wykonanego z drewna. Ogólnie rzecz ujmując im bardziej poroniony pomysł dawnych konstruktorów tym ciekawsze okazy do zbierania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1968 Napisano 1 Września 2020 2 godziny temu, shreq napisał: Zatkało mnie! Rewelacja! Teraz to ja mam misję!😁 Czy to znaczy, że planujesz sobie takiego wystrugać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1969 Napisano 2 Września 2020 A kto, jak nie stolarz, zrobić to powinien😊? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1970 Napisano 2 Września 2020 Mistrzostwo w godzeniu układu słojów z izochronizmem A propos pytania o "O" - to symbol materiału koperty - "Or" czyli złoto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1971 Napisano 2 Września 2020 W dniu 27.08.2020 o 14:37, greenmag napisał: A u mnie taki gości po dziadku. W dniu 27.08.2020 o 19:56, Wojtbar napisał: .......Wskazówka minutowa wymieniona. Powinna być taka Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5971 #1972 Napisano 2 Września 2020 5 godzin temu, Grigoris1 napisał: A propos pytania o "O" - to symbol materiału koperty - "Or" czyli złoto. Dzieki Taka była "legenda" o pochodzeniu werku.. 5 godzin temu, Grigoris1 napisał: Mistrzostwo w godzeniu układu słojów z izochronizmem Ciekawe jak z zębami kół, ze względu na układ słojów... ??- przeciez jedne zęby i tak bedą "w poprzek słojów"= czyli słabowite i podatne n urwanie/złamanie .. no chyba, ze to "sklejka" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #1973 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Nieaktualne. Edytowane 3 Września 2020 przez Odin Ogłoszenie usunięte 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1974 Napisano 3 Września 2020 nic nie widać 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1975 Napisano 3 Września 2020 18 godzin temu, mkl1 napisał: Dzieki Taka była "legenda" o pochodzeniu werku.. Ciekawe jak z zębami kół, ze względu na układ słojów... ??- przeciez jedne zęby i tak bedą "w poprzek słojów"= czyli słabowite i podatne n urwanie/złamanie .. no chyba, ze to "sklejka" Koła zębate wykonane z drewna bukowego, którego miękisz i twardziel (to te słoje) mają podobną gęstość i twardość. Z drewna bukowego często wykonywano właśnie koła zębate w np. kieratach, czy gwinty np, w stołach stolarskich. Mostek kół pośrednich to czereśnia lub wiśnia, Mostek balansu i wałka sprężyny to najprawdopodobniej jawor lub jawor- klon, często wykorzystywany w lutnictwie. Balans to drewno z drzewa owocowego, jabłoń lub grusza, drewno bez słojów, bardzo stabilne. Dekielek i główka z kawałkiem bigla, to czeczot brzozy. Koperta prawdopodobnie z brzozy, ale naprawdę niewiele widać i mogę się mylić. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach