Szpindlakfan 621 #2326 Napisano 26 Kwietnia 2021 Też tak myślałem, ale na powiększeniu widać, że to tylko ubytek (niestety zdjęcia po wrzuceniu na forum mają mniejszy rozmiar). Na zdjęciach wygląd głębszych ubytków zdaje mi się, żeby wskazywał na lite złoto, ale na kopercie jest też sporo ciemnych plamek (choćby uszkodzona warstwa złocenia) Kolor też nie jest jednolity (różne materiały?) jeśli spojrzeć na ucho i kominek. Ramka wokół tarczy też mi na złotą nie wygląda. W zasadzie czy jest on złoty, czy tylko złocony to dla mnie nie ma większego znaczenia, bo to piękny zegarek z rzadkim wychwytem, niestety jest to kwestia znacząco wpływająca na jego wycenę dlatego mam wątpliwości, bo żądana cena jest adekwatna dla zegarka złotego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2327 Napisano 26 Kwietnia 2021 O, kolejny wynalazek z wychwytem Virgule'go... Może być złoty, ale trzeba by go obejrzeć na żywo... choć z taką miniaturą to chyba raczej złoto... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mawis 537 #2328 Napisano 27 Kwietnia 2021 Pierwszy zmęczony ale sprawny Zenith dołączył do mojej kolekcji. Jak dobrze odszyfrowałem rok produkcji to wychodzi że jest z 1913 rokuWysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 931 #2329 Napisano 27 Kwietnia 2021 Wcale nie taki zły,tylko uszko musiałbyś zdobyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2330 Napisano 6 Maja 2021 Datowanie Zenitha to złożony temat. Ja dla upamiętnienia wrzucam taki o to mechanizm - wygląda na LeCoultre z końca XIX wieku. Ma i "wilcze zęby" i kotwicę chronometryczną i 21 kamieni - pięknie dźwięcznie chodzi. Niestety moje poszukiwania koperty legły w gruzach i chyba go oddam w dobre ręce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2331 Napisano 6 Maja 2021 9 godzin temu, Grigoris1 napisał(-a): Datowanie Zenitha to złożony temat. Ja dla upamiętnienia wrzucam taki o to mechanizm - wygląda na LeCoultre z końca XIX wieku. Ma i "wilcze zęby" i kotwicę chronometryczną i 21 kamieni - pięknie dźwięcznie chodzi. Niestety moje poszukiwania koperty legły w gruzach i chyba go oddam w dobre ręce. Przytulę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2332 Napisano 7 Maja 2021 (edytowane) Ja też, ja też, ja też. Dla ułatwienia nadmienię że mam kilka, 2, 3 mechanizmy Zenith kieszonkowe na czesci oraz kompletnego malucha Zenith 20 mm z klasycznym pieknym układem mostków, sprawny? ,do przegladu i czyszczenia. Edytowane 7 Maja 2021 przez szalony amator 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2333 Napisano 8 Maja 2021 Wrzuć zdjęcia tych mechanizmów, jeśli możesz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 931 #2334 Napisano 8 Maja 2021 Zegareczki po generalnym remoncie już na chodzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2335 Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) Ciekawy cylinderek, francuski? Czy da się coś więcej powiedzieć na jego temat? Przy okazji wrzucę zdjęcia "chińskiego dupleksa" który okazał się być japońskim cylindrem takiego mechanizmu jeszcze nie widziałem, niestety na żadnym zdjęciu nie udało mi się tego porządnie uchwycić. Edytowane 14 Maja 2021 przez Szpindlakfan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2336 Napisano 7 Czerwca 2021 Takie oto dziwadło znalezione na francuskim ebay-u. Czy ktoś wie co to może być? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1834 #2337 Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Ale fajne znalezisko. to wygląda jak jakaś "maszyna matematyczna" albo wskaźnik do czegoś .. zegarek swoją drogą odmierzał czas, a na tych tablicach być może jakiś współczesny zegarków i inźeniêré suwakiem wprowadzał dane obliczeniowe i uzyskiwał jednocześnie wynik. To wygląda jak podręczna pomoc naukowa - myśmy mieli kątomierze z naniesionymi wynikami potęgowania, pierwiastkowania lub liczenia jakichś trudnozapamiętywanych funkcji, a wyższy technik musiał mieć inne pomocne przyrządy.. po krótkim namyśle .. może to wskaźnik kucharski do odmierzania ilości/objętości produktów zawartości procentowej i czasu potrzebnego do "czegoś".. "farines" to z francuskiego "mąka".... Edytowane 7 Czerwca 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2338 Napisano 8 Czerwca 2021 Weź nie gadaj, że to jakiś przyrząd do gotowania jajek, bo cały czar pryśnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3479 #2339 Napisano 8 Czerwca 2021 https://www.mikrocontroller.net/topic/397892 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9193 #2340 Napisano 12 Czerwca 2021 Hayden Wheeler pocket watch made by Hamilton - YouTube Taki Hamilton Ciekawy mechanizm Hamiltona - ZEGARKI AMERYKAŃSKIE - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków (zegarkiclub.pl) Składaczek, ale to rzadki mechanizm... 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2341 Napisano 20 Czerwca 2021 Paweł nie przestaje zadziwiać efektami swoich poszukiwań ...a naiwność, że widziało się już sporo trwa, a życie wciąż zaskakuje A tak przy okazji - co się stało z działem sprzedaży kieszonek? Był i nie ma go... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 208 #2342 Napisano 20 Czerwca 2021 ...przewietrzony przy niedzieli 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2343 Napisano 21 Czerwca 2021 Pytanie do znawców , Co to za mechanizm ? kto może być producentem? Z jakich lat pochodzi? Dobrze myślę że ma wychwyt kotwicowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2344 Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) dobrze myślisz... to Lepine cal.5 , taki typ mechanizmu... producent NN, około 1850 Edytowane 21 Czerwca 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2345 Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Tak właśnie myślałem że to Lepine , ale... Oglądając na necie zdjęcia mechanizmów nie mogę trafić na identyczny model , zawsze są pewne różnice. Czy to jest możliwe że mechanizm Lepine cal. V może mieć jakieś zmiany w budowie i nadal to ten sam model? Chodzi mi o 2 miejsca 1-mostek przykręcany 2 śrubkami pod kołem balansowym trzymający chyba kotwice (dokładnie nie wiem bo zegarka nie mam jeszcze w ręce) 2-blokada przy bębnie ze sprężyną , rodzaj wystającej zapadki Edytowane 21 Czerwca 2021 przez motoolo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2346 Napisano 22 Czerwca 2021 Nikt, nic nie dopowie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2347 Napisano 23 Czerwca 2021 To jest mechanizm typu Lepine 5. Nie model, ale typ. Dużo wiecej znajdziesz w sieci. To tak jak konstrukcja samochodu na ramie albo samonośna. Twoje pytanie przekladajac na porównanie samochodowe brzmi czy gdy skrzynię biegów przymocujemy inna iloscią śrub do ramy to czy to bedzie typ konstrukcji na ramie ? Mogę tylko powtórzyć za Kiniolem dobrze myślisz... to Lepine cal.5 , taki typ mechanizmu... producent NN, około 1850. 1 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2348 Napisano 23 Czerwca 2021 Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie tematu. Teraz zrozumiałem co Kiniol mi powiedział wczesniej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #2349 Napisano 5 Lipca 2021 Jak donosi archiwum Longinesa - ten egzemplarz został zafakturowany przez firmę Schwob (ich agenta na Rosję) w dniu 17.09.1898. Oto mój 123 letni, nowy nabytek . Miłego popołudnia. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 759 #2350 Napisano 6 Lipca 2021 A w/g moich mądrych książek wyprodukowany w 1897 czyli nawet 124 latek . Miłego dnia Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach