Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

... to jest  jakaś funkcja chyba a nie zwykłe okręgi. Dlatego prawie na pewno trzeba narysować coś w rodzaju jednego łuku i powielać najlepiej. Niestety mam wrażenie że im mniejszy kwiatek wyjściowy to wzór szybciej się kończy. Dlatego trzeba ten wzór leciutko zmodyfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

…....tak jak napisałem już wcześniej, za wzór i projekt tarczy wezmę się w niedzielę.

Kwiatek jako logo Regulatora, tak, tak, tak.........................jako wzór-tylko po modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1. Hmn... 3 wskazówki to atut Leszku według mnie... co do układu to wierz mi że mechanicznie jest najbardziej niezawodny. Dokładając kolejne przekładnie zwiększamy opory, punkty newralgiczne itd...

Ad.2. No fakt to jest jakiś argument choć nie z takimi tarczami :)

Ad.3. Sprawdzę jego kompatybilność z tymi które mam i dam znać ...

Ad.4. Może inni nam wybaczą ale czy my sami sobie wybaczymy porzucenie "projektu regulator"?

1) Jak już pisałem  3 wskazówki to jeszcze strawię - ale w układzie pionowym lub trójkąt.

Na Mołni proponujecie tylko dołożenie wskazówki nie modyfikację.

2) Tarcza nawet z emalią i giloszem nic tu nic nie zmieni.

Każdy skojarzy taki regulator z e-bay i regulatorami tam wystawianymi o nazwie : krigsmarine, russia, swastykani, gwiazdami , leninami itp.  link : https://www.google.pl/search?q=Mo%C5%82nia+Regulateur&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjYwZHLh8vLAhVEFg8KHa9UChoQsAQIGw&biw=1024&bih=497

Będziesz chciał go kiedyś sprzedać dostaniesz mniej niż włożyłeś.

3) Nie ma kompatybilnych :-)

4) Dostosuję się do woli większości grupy :-) ale w poście nr 2 była mowa o innym zegarku  :

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/132351-regulateur-penta-zegarek-pi%C4%99ciu/?do=findComment&comment=1699131

No ja właśnie też tego narysować nie potrafiłem :) Mi nie chodzi o stricte takie linie, a o ułożenie tak mniej więcej tego drobnego giloszu. Tak, żeby to się mniej więcej tak układało. Jestem absolutnie przeciwny grawerowaniu takiego wzoru, a po prostu myślałem nad takim poprowadzeniem giloszu.

Ten kwiatek do logo jak najbardziej.

tu pomoże tylko Jimmy bo to on mi maluje wszystko :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

…....tak jak napisałem już wcześniej, za wzór i projekt tarczy wezmę się w niedzielę.

Kwiatek jako logo Regulatora, tak, tak, tak.........................jako wzór-tylko po modyfikacji.

Krzysztof tylko ustaw te wskazówki w jakiś logiczny układ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.............ok, pomyślę jak to wszystko ogarnać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jednak asian unitasa weźmy do projektu. Będzie taniej niż w wersji swiss, a 3 wskazówki w jednej linji osiągniemy.

Na początku nie byłem za chińczykiem, ale to może być sensowny kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie układ wskazówek to nie kwestia projektu a technologii.

Z tą godzinową wskazówką na minucie trzeciej to jest najłatwiejsza i najmniej kosztowna przeróbka nie wymagająca praktycznie żadnych skomplikowanych dodatkowych części poza paroma drobiazgami. Do tego ilość oporów jak przy oryginalnym nie przerabianym mechanizmie.

Na Mołni proponujecie tylko dołożenie wskazówki nie modyfikację.

Nie dokładam tylko przenoszę Leszku i to jest właśnie modyfikacja. W przekładni chodu to jest praktycznie nie możliwe coś zrobić. Lepiej by było zrobić cały mechanizm od nowa.

2) Tarcza nawet z emalią i giloszem nic tu nic nie zmieni.

Każdy skojarzy taki regulator z e-bay i regulatorami tam wystawianymi o nazwie : krigsmarine, russia, swastykani, gwiazdami , leninami itp

Te na azjatyckich Unitasach też są w obiegu  np.. podróbki IWC... ale spoko rozumiem Twój pogląd... chcesz mieć coś czego nie ma gdzie indziej... i powiem Ci , że coraz bardziej zaczynasz przekonywać mnie do Swojego punktu widzenia. Pamiętaj tylko o możliwościach produkcyjnych przeciętnego zegarmistrza w tym kraju: Jakbym mógł wyprodukować własny mechanizm to myślisz , że bawiłbym się w przeróbki?

Też poddam się woli większości żeby nie było , że coś blokuję. W razie czego Mołnia jest skończona jeśli chodzi o tę wersję - zrobiłem i mogę ją w razie czego produkować lub trzymać w rezerwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Jestem absolutnie przeciwny grawerowaniu takiego wzoru, a po prostu myślałem nad takim poprowadzeniem giloszu.

Wackor jak masz na imię ? :-)

Wackor giloszowanie to też forma grawerowania. :)

Musisz tylko wiedzieć czym różni się grawerunek rylcem od grawerunku frezem obrotowym np. w CNC.

Grawerunek rylcem lub diamentem w giloszarce lśni - skrzy się jak diament  nawet na mosiądzu.

fd738870efd77978b9d07495d339d515.jpg

Po nałożeniu emalii te rysy nadal się świecą.

aade6f87786981b66b0f10ca5be5beda.jpg

Po obróbce frezarką CNC grawerunek jest blady. 

Nie zrozumcie mnie źle. Nie mam nic przeciwko tarczy z CNC.  Pod warunkiem że projekt jest autorski a nie ukradziony ze stron z lewymi programami. Po drugie : nie jest kopiowany w setkach razy.

Tutaj masz przykład pięknej tarczy chyba ręcznie grawerowanej :

c26262fa17a32714c6fefc50e01f3fb7.jpg

To może jednak asian unitasa weźmy do projektu. Będzie taniej niż w wersji swiss, a 3 wskazówki w jednej linji osiągniemy.

Na początku nie byłem za chińczykiem, ale to może być sensowny kompromis.

Sanik może być tania wersja Asiana a jak będziesz chciał może być droższy Szwajcar.

Przeróbka jest podobna :

2632e846d809d49afcffe18eb53b98d6.jpg

Panowie układ wskazówek to nie kwestia projektu a technologii.

Od projektowania się zaczyna.

Sorki wybaczcie ale koncepcja takiego regulatora jest archaiczna i tysiące razy powielana.

4r-073.jpg

może przynajmniej przesunąć tą koronkę na 1 jak tutaj proponował kolega ..........(?) wtedy dwa małe zegarki będą na dole, Gdyby wyrównać średnicę ich kółek i dać jednakowe wskazówki to jakoś bym to strawił :unsure::lol: :lol:

Ale róbmy jak chce większość. Ja się będę cieszył z każdego projektu - ukończonego !!! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka w przedziale od 2 do max 4 dalej to albo są lugi albo już zaczynają przeszkadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyciąć ług frezarką. Myślałem o takim rozwiązaniu . Tylko końcówkę ośki godzinowej stoczyć do wymiaru sekundowej i zrobić 2 jednakowe wskazówki. Nic bardziej nie szpeci tych regulatorów jak dopasowanie wskazówek do istniejących osi.

7198427334.jpg

do tego gilosz delikatny i przykręcana tabliczka z logiem u góry.

Te dwa małe kółka mogą mieć dodatkowo zamocowane pierścienie z podziałką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko końcówkę ośki godzinowej stoczyć do wymiaru sekundowej i zrobić 2 jednakowe wskazówki. Nic bardziej nie szpeci tych regulatorów jak dopasowanie wskazówek do istniejących osi.

To nie oś tylko tuleja koła godzinowego

Z takiej samej wskazówki to nie bardzo bo sekundniki różnią wyglądem od godzinowych.

Poza tym to najpierw musisz wiedzieć jakie wskazówki chcesz założyć (było już kilka koncepcji , zaczęło się od robionych, z tego co pamiętam ostatnio miały być kupne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie oś tylko tuleja koła godzinowego

Z takiej samej wskazówki to nie bardzo bo sekundniki różnią wyglądem od godzinowych.

Poza tym to najpierw musisz wiedzieć jakie wskazówki chcesz założyć (było już kilka koncepcji , zaczęło się od robionych, z tego co pamiętam ostatnio miały być kupne)

Ale efekt dwóch jednakowy wskazówek jest bezcenny.

Tuleję skrócić, zakołkować stoczoną końcówkę do fabrycznych wskazówek. O wskazówkach jeszcze nic nie było Przegłosowaliśmy  dopiero że wersja to tzn. regulator. Jak trzeba będzie to wytnie się wskazówki ręcznie.

Czy w kopercie którą proponowałem da radę dać tą koronkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wackor jak masz na imię ? :-)

Wackor giloszowanie to też forma grawerowania. :)

Wacor, nie Wackor :)  Mam na imię Adam, ale przyjaciele (w tym moja żona :) ) mówią na mnie Wacor

Dzięki za wyjaśnienie o co chodzi z giloszowaniem, ale wiesz o co mi chodziło...żeby nie grawerować/giloszować tych linii, a użyć tego jako wzór...

Sanik może być tania wersja Asiana a jak będziesz chciał może być droższy Szwajcar..

Od projektowania się zaczyna.

Ale róbmy jak chce większość. Ja się będę cieszył z każdego projektu - ukończonego !!! :P

Tak jak piszesz teraz Leszku, to może rzeczywiście na Unitasie? Może nawet szwajcarskim? Tak jak wcześniej pisałem, zgadzam się na Mołnije bo się nie znam :) Jakby ktoś zapytał o Unitasa też bym się zgodził :)

Chciałbym żebyśmy wszyscy byli zadowoleni i dumni z projektu. Jeżeli będzie to wymagało większych kosztów - spoko, jakoś damy radę...Zawsze koszty można w czasie rozłożyć...

Fajnie, że temat żyje, chociaż trudno się dyskutuje na odległość...Dobrze, że jest nas tylko 5 :)

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może eta 2824? Trzeba by tylko dorwać jakiegoś w rozsypce i poeksperymentować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale efekt dwóch jednakowy wskazówek jest bezcenny.

Tuleję skrócić, zakołkować stoczoną końcówkę do fabrycznych wskazówek. O wskazówkach jeszcze nic nie było Przegłosowaliśmy  dopiero że wersja to tzn. regulator. Jak trzeba będzie to wytnie się wskazówki ręcznie.

Czy w kopercie którą proponowałem da radę dać tą koronkę ?

Hehe... nie jest to takie proste bo oś tego koła musi być stabilna a jak stoczysz tuleję i nawet zakołkujesz  to będziesz musiał dołożyć jakieś dodatkowe wsparcie bo to kółko będzie latać jak w kaczej du...e.  Dlatego plan pierwotny zakłada stałą oś wkręconą na gwint do płyty a oryginalna tuleja daje tę "sztywność" taką jak na oryginalnym ćwiertniku.

Ta koperta to chyba przeróbka oryginalnej kieszonkowej z Mołnij z dolutowanymi lagami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może eta 2824? Trzeba by tylko dorwać jakiegoś w rozsypce i poeksperymentować...

W tym trzeba by już 2 ośki dorabiać, bo 2824 ma centralny sekundnik.

Jak ma być ładne ułożenie trzech wskazówek i nie drogo to asian unitas byłby chyba najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centralna sekunda by została - nawet na chwilę nie pomyślałem o jej przenoszeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wacor, nie Wackor :)  Mam na imię Adam, ale przyjaciele (w tym moja żona :) ) mówią na mnie Wacor

...Dobrze, że jest nas tylko 5 :)

Soorki Wacor :-)

6 to już tłum.

Nie znam mechanizmu masz jakiś przykład ?

Hehe... nie jest to takie proste bo oś tego koła musi być stabilna a jak stoczysz tuleję i nawet zakołkujesz  to będziesz musiał dołożyć jakieś dodatkowe wsparcie bo to kółko będzie latać jak w kaczej du...e.  Dlatego plan pierwotny zakłada stałą oś wkręconą na gwint do płyty a oryginalna tuleja daje tę "sztywność" taką jak na oryginalnym ćwiertniku.

Ta koperta to chyba przeróbka oryginalnej kieszonkowej z Mołnij z dolutowanymi lagami

Nic nie jest proste dlatego budujemy Regulator nie regulator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie jest proste dlatego budujemy Regulator nie regulator

Poproszę o projekt to będziemy budować - na razie to mam wrażenie, że gdybamy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o projekt to będziemy budować - na razie to mam wrażenie, że gdybamy ...

Nie gdybamy, a rozważamy rożne wersje/opcje. Jest jakaś idea i my tu przecież myślimy jak ją zrealizować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze pytanie:

Jaka jest różnica w cenie pomiędzy Mołniją, Asian Unitasem a Swiss Unitasem? Rozumiem, że Swiss Unitas jest najdroższy, ale i najlepszy...

Druga sprawa: żeby nie było, że robimy sobie przysłowiowe jaja, proponuję wpłatę po np. 300zł na poczet projektu na konto naszego skarbnika (Jimmy z tego co pamiętam). Skarbnik by rozesłał nr konta na PW. Co wy na to? Poza tym jak się rozłoży płatność, to będzie można wydać więcej, bo się tego tak nie odczuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planujemy nie gdybamy  :D 

Jak projekt to tylko Jimmy bo ja się nie znam on zawsze wszystko pasuje na rysunku a ja toczę i wstawiam mechanizmy :lol:

407d6fe01eb4bf6a36b066022d3600e1.jpg

Nie gdybamy, a rozważamy rożne wersje/opcje. Jest jakaś idea i my tu przecież myślimy jak ją zrealizować...

Wracam z warsztatu. Tych sinusoid nie da się zrobić. Jeszcze do prostej i jednakowej jakoś można koła obliczyć ale do takich nie regularnych potrzeba takiej podzielnicy :

3b19dc81b6656193bdd536aefbad1179.jpg

można by pod jeden wzór wydrukować 3 koła i na plexi złożyć ale należało by to wszystko przeliczyć na kompie.

Sprawdzałem czy wzór będzie się rwał ale raczej tu nie było by trudności :

1c5c2c710425f69574f6ac4cd955b725.jpg

A jeszcze pytanie:

Jaka jest różnica w cenie pomiędzy Mołniją, Asian Unitasem a Swiss Unitasem? Rozumiem, że Swiss Unitas jest najdroższy, ale i najlepszy...

Druga sprawa: żeby nie było, że robimy sobie przysłowiowe jaja, proponuję wpłatę po np. 300zł na poczet projektu na konto naszego skarbnika (Jimmy z tego co pamiętam). Skarbnik by rozesłał nr konta na PW. Co wy na to? Poza tym jak się rozłoży płatność, to będzie można wydać więcej, bo się tego tak nie odczuje :)

Nie znam cen sam zastanawiam się ile ten Szwajcarski może kosztować. Jimmi pisał że NOS rosyjski 100 zł. Jimmi daj link do mechaników :-)))

Wpłata tylko nie przed świętami :-)))) bo żona wszystko ze mnie wydarła :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym skarbnikiem to ja żartowałem :D ..................................nie chcę być odpowiedzialny za trzymanie kasy  :ph34r:

Leszek, na all i na bazarku całe Mołnie chodzą w granicy 100-150zł, a nawet i taniej. Jeśli zdecydujemy się na Mołnie, to zapytam kolegów z CW o pięć sztuk w stanie NOS. Nie wykluczam wyboru innej opcji-mechanizmu. Zaproponowałem Mołnię, bo jest to najtańszy mechanizm z wymienionych.

….........może lepiej szarpnąć się na Unitasa (i zaprojektować taki układ wskazówek, który będzie wszystkim odpowiadał). Zegarka nie musimy zrobić w przeciągu miesiąca, dwóch, trzech. Pośpiech to zły doradca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc.

Ten mi się podoba bo jest czysty i super do dekorowania.

Jakie jest cło i podatek na ten mechanizm ?

Czy dają zniżki :-)  za ilość ?

unitas6498-1_standard.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.