Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ktoś chciał wymienić bransoletę od SBGX 26x (19mm) na bilety NBP, to piszcie. Tak samo, jak komuś gdzieś się rzuci do kupienia za sensowne pieniądze…

Ktoś, coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 7/20/2024 at 8:17 AM, mylof said:

Na razie nie mam. Liczę na Ciebie z podpowiedziami 😉

SBGZ003J były świetny, tylko pasek bym mu zmienił. 

Żadne z tych co pisali inni.

Sorry Bibbi, Twój grail tez nie dla Michała (aczkolwiek widziałbym na nim Twojego SBGK005).

Masz już najlepszego GS high-beat w stali więc na pasku spring drive mój typ dla Ciebie to SBGD202 lub 201 w platynie, zamiata wszystko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie absolutnym szczytem w GSAch jest (jak na razie, oczywiście) SBGY026 Hana-ikada.

image.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Żadne z tych co pisali inni.

Sorry Bibbi, Twój grail tez nie dla Michała (aczkolwiek widziałbym na nim Twojego SBGK005).

Masz już najlepszego GS high-beat w stali więc na pasku spring drive mój typ dla Ciebie to SBGD202 lub 201 w platynie, zamiata wszystko!

SBGD202 / 201 - super opcje... 🥴 Chyba tylko dlatego, że drogie albo nie ze stali, bo jak to tak plebejską stal nosić. ;)
43 mm... 150g / 168g sama koperta --> tu potrzebny nadgarstek pudziana, żeby to komfortowo nosić.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, beniowski said:

Dla mnie absolutnym szczytem w GSAch jest (jak na razie, oczywiście) SBGY026 Hana-ikada.

image.png

Bardzo piękny, tez jeden z moich ulubionych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, machlo napisał(-a):

SBGD202 / 201 - super opcje... 🥴 Chyba tylko dlatego, że drogie albo nie ze stali, bo jak to tak plebejską stal nosić. ;)
43 mm... 150g / 168g sama koperta --> tu potrzebny nadgarstek pudziana, żeby to komfortowo nosić.

Rzeczywiście - spore te propozycje. Jak już zdążyłem się zorientować, adresat chyba preferuje mniejsze rozmiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się ale ja tego pana @mylof próbuje przekabacić na większe zegarki bo to kawał chłopa jest i spokojnie mógłby nosić takiego SBGD202!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

Rowniez polecam SBGY011 :)

Gratulacje ! Świetnie wygląda.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

No i stało się.

Jak jestem fanem Tudorów, diverów, Omegi Seamaster - tak zachorowałem na Grand Seiko. W krwi i kości jestem minimalistą, nie tylko w przedmiotach, i ten GS tak mnie trafił... Teraz tylko pytanie. Jaki. Zdecydowanie na tarczy muszę mieć to nowe logo, "GS". Ta czcionka jest boska

Problem pojawia się z budżetem. Maks 10000 zł, a najlepiej trochę mniej. Tylko kwarce wchodzą w grę, i nie przeszkadza mi to. Tarcza "Snowflake" to spełnienie wszystkich zachcianek. Myślałem o modelu SBGX355 - ale wątpię żeby udało się go dostać w tej kwocie.

Liczę na Was, panowie!

EDIT: Ah, 41 mm wydaje mi się za duży, na tego typu zegarek. Raczej 40 mm w dół.

Edytowane przez codybronco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i stało się.

Jak jestem fanem Tudorów, diverów, Omegi Seamaster - tak zachorowałem na Grand Seiko. W krwi i kości jestem minimalistą, nie tylko w przedmiotach, i ten GS tak mnie trafił... Teraz tylko pytanie. Jaki. Zdecydowanie na tarczy muszę mieć to nowe logo, "GS". Ta czcionka jest boska

Problem pojawia się z budżetem. Maks 10000 zł, a najlepiej trochę mniej. Tylko kwarce wchodzą w grę, i nie przeszkadza mi to. Tarcza "Snowflake" to spełnienie wszystkich zachcianek. Myślałem o modelu SBGX355 - ale wątpię żeby udało się go dostać w tej kwocie.

Liczę na Was, panowie!

EDIT: Ah, 41 mm wydaje mi się za duży, na tego typu zegarek. Raczej 40 mm w dół.

SBGX355 to swietny wybor. Tyle, ze w budzecie do 10.000 pln na razie chyba bez szans. Najtansze sztuki na CH24 nawet z Japonii to ok. €3.200 + oplaty importowe. W Kruku to juz w ogole odlot - 18.200 pln.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Forumowy kolega Wojtek generalnie dał mi znać, że są czarne. Zakochałem się, na szczęście, w taniej opcji. Mowa o SBGX 261. Ktoś wie, kto ma, chcę się pozbyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, codybronco napisał(-a):

Forumowy kolega Wojtek generalnie dał mi znać, że są czarne. Zakochałem się, na szczęście, w taniej opcji. Mowa o SBGX 261. Ktoś wie, kto ma, chcę się pozbyć?

musi byc nowy?

https://omegaforums.net/threads/price-reduction-grand-seiko-6145-8000-rare-early-variant-dial-in-excellent-condition.173262/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Kurcze, ten model niestety do mnie nie przemawia - ale dzięki za linka.

Oczywiście, że nie musi być nowy - ryski mi nie strszne.

Edytowane przez codybronco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@codybronco
Za nieco ponad 10k mam SBGX093. 🙄

IMG_1764_2.jpg

Edytowane przez machlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest większa wersja 40mm o symbolu SBGP011. Na Chrono24 da się znaleźć nowy do 10.000 zł. SBGX261 to fajny sikor, ale malutki. Chyba, że nadgarstek też masz mały, wtedy ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

40 mm w tym wydaniu wydaje się dla mnie za duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SBGX261 jest dla naprawdę niedużych ludzi, miałem starszą wersję SBGX061 i mimo że  ogólnie super to dość szybko zmieniłem na 40mm SBGV007 ( który ma dodatkowo lepszą bransoletę ) bo jakoś nie mogłem się przekonać do tej wielkości. 

Kwarce GMT z serii SBGN maja nominalnie 40mm ale dzięki zaokrąglonym uszom i małej grubości bardzo wygodnie się układają nawet na małym nadgarstku. 

Oprócz wielkości liczy się też kształt ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy nadgarstku 17.5-18cm bardzo polubiłem filigranowość SBGX261. Początkowo też nie byłem w 100% przekonany i odruchowo zacząłem szukać odpowiednika w rozmiarze 40mm, ale finalnie cieszę się, że zegarek został ze mną. Dla mnie to taki kwarcowy odpowiednik OP36 lub EXP36. Oczywiście nie porównuję specyfikacji, prestiżu, wygody noszenia, itd. Bardziej chodzi mi o to, że to taki uniwersalny, nierzucający się w oczy,solidnie wykonany zegarek codzienny. Noszę też IWC Mark XVIII czy Omegę Seamaster 300 Heritage, i ten konkretny GS jest dla mnie fajną alternatywą gdy chce założyć coś kompaktowego, lekkiego i z bardzo dokładnym mechanizmem, który dodatkowo ma zawsze ustawiony dobry czas. Taki grab and go, który pasuje mi prawie do wszystkiego. Niemniej, zdaję sobie sprawę z tego, że na moim nadgarstku może być odbierany jako mały. Czy mi to przeszkadza? Nie 😉 

Każdy musi sobie ocenić co będzie dla niego najlepsze, bardzo dobrze że koledzy zwracają uwagę na mały rozmiar zegarka (w tym wypadku 37mm). 

P.S. na bransolecie nosi się jak trochę większy niż na pasku dzięki męskim end-linkom.

DSC02972-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro o SBGX261 - gdyby ktoś chciał zamienić swojego na srebrnego SBGX295, to jestem chętny

133f09ecc74c3d01b16dc5667f3bb128.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wojtek91 napisał(-a):

Ja przy nadgarstku 17.5-18cm bardzo polubiłem filigranowość SBGX261. Początkowo też nie byłem w 100% przekonany i odruchowo zacząłem szukać odpowiednika w rozmiarze 40mm, ale finalnie cieszę się, że zegarek został ze mną. Dla mnie to taki kwarcowy odpowiednik OP36 lub EXP36. Oczywiście nie porównuję specyfikacji, prestiżu, wygody noszenia, itd. Bardziej chodzi mi o to, że to taki uniwersalny, nierzucający się w oczy,solidnie wykonany zegarek codzienny. Noszę też IWC Mark XVIII czy Omegę Seamaster 300 Heritage, i ten konkretny GS jest dla mnie fajną alternatywą gdy chce założyć coś kompaktowego, lekkiego i z bardzo dokładnym mechanizmem, który dodatkowo ma zawsze ustawiony dobry czas. Taki grab and go, który pasuje mi prawie do wszystkiego. Niemniej, zdaję sobie sprawę z tego, że na moim nadgarstku może być odbierany jako mały. Czy mi to przeszkadza? Nie 😉 

Każdy musi sobie ocenić co będzie dla niego najlepsze, bardzo dobrze że koledzy zwracają uwagę na mały rozmiar zegarka (w tym wypadku 37mm). 

P.S. na bransolecie nosi się jak trochę większy niż na pasku dzięki męskim end-linkom.

DSC02972-2.jpg

Miałem go w zamierzchłych czasach, jeszcze z koszernym logiem - potwierdzam, że bardzo dobry rozmiar. :)

image.thumb.png.9dadb3c65a4d5ac27d9fc34fb5ead3c5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdzie w Warszawie najlepiej wymienić baterię? Żeby nie przepłacić, ale też żeby nie było niespodzianek.

IMG_0552.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi