Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Picy napisał(-a):

Hej. Zaczyna za mną chodzić aby dołożyć do pudełka coś z Japonii. Wzięło mnie na GS i jego top wykonanie. Z obecnych modeli podoba mi się bardzo SBGM221. Wiem że to mechanizm trochę słabszy (może mniej skomplikowany lepsze określenie) niż SpringDrive. Kilka pytań jako że w japońcach jestem zielony.
1. co myślicie o tej dacie. Ktoś na żywo widział, a może ktoś tutaj ma i powie jak robi wrażenie srebrna tarcza w zestawieniu z kremową tarczą. 

2. Jak wygląda kwestia serwisu. Ten mechanizm robi się u jakiś magików u nas czy w Europie? 
3. Jakie macie doświadczenia z odsprzedażą późniejszą GS? 

kilka zdjęć dla zobrazowania o czym mowa. 

IMG_2747.jpeg

IMG_2744.jpeg

Mierzylem ten zegarek w butiku w Tokio. Jest boski bo bardzo stonowany. W ogole nie zauwazylem ze tlo datownika jest srebrne. Mi by to nie przeszkadzalo. Nie wzialem ze wzgledu na rozmary - L2L na granicy i za gruby.

AFAIK, serwis na Polske jest w Niemczech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1750603898177.gs.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 21.06.2025 o 16:32, Picy napisał(-a):

Hej. Zaczyna za mną chodzić aby dołożyć do pudełka coś z Japonii. Wzięło mnie na GS i jego top wykonanie. Z obecnych modeli podoba mi się bardzo SBGM221. Wiem że to mechanizm trochę słabszy (może mniej skomplikowany lepsze określenie) niż SpringDrive. Kilka pytań jako że w japońcach jestem zielony.
1. co myślicie o tej dacie. Ktoś na żywo widział, a może ktoś tutaj ma i powie jak robi wrażenie srebrna tarcza w zestawieniu z kremową tarczą. 

2. Jak wygląda kwestia serwisu. Ten mechanizm robi się u jakiś magików u nas czy w Europie? 
3. Jakie macie doświadczenia z odsprzedażą późniejszą GS? 

kilka zdjęć dla zobrazowania o czym mowa. 

Tego akurat nie miałem w ręku, ale jakością wykonania i smaczkami na pewno się nie zawiedziesz.

Natomiast jeżeli chodzi o odsprzedaż to na pewno łatwo nie będzie i tutaj musisz się liczyć ze znaczącą stratą, albo poluj od razu na używany, jeżeli często rotujesz.

Edytowane przez rmak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1001255686.gs.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1753117569508.c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W gdańskim Kruku można obejrzeć SLGW005. 

Na niskiej jakości zdjęciach poniżej można zobaczyć obok mojego 61GS. Co ciekawe szlify od Lapinista wyglądają na żywo jak fabryczne w nowym Seiko. SLGW005 ma uwspółcześniony rozmiar i bardzo ładny mechanizm, ale obejrzenie go na żywo uświadomiło mi jak wiele do zaoferowania mają dobrze zachowane 44GS/61GS dostępne na rynku. 

IMG_2915.jpeg

IMG_2916.jpeg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hugo012 napisał(-a):

Na niskiej jakości zdjęciach poniżej można zobaczyć obok mojego 61GS. Co ciekawe szlify od Lapinista wyglądają na żywo jak fabryczne w nowym Seiko. SLGW005 ma uwspółcześniony rozmiar i bardzo ładny mechanizm, ale obejrzenie go na żywo uświadomiło mi jak wiele do zaoferowania mają dobrze zachowane 44GS/61GS dostępne na rynku. 

IMG_2915.jpeg

IMG_2916.jpeg

Zdecydowanie Twój vintage - lepsze proporcje.

Powinni zrobić reedycje, ale bez psucia tego, co było dobre. 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratki [mention]Mirosuaw [/mention] niech się nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2025 o 16:55, hugo012 napisał(-a):

IMG_2915.jpeg

IMG_2916.jpeg

Lapinist robi fenomenalną robotę i dlatego ma takie kolejki.

Mając dobrze zachowany, profesjonalnie serwisowany i ew. odnowiony 61GS - jak ten, który przed renowacją był i tak w bardzo dobrym stanie - można mieć praktycznie to co nowe za ułamek kwoty. Wrażenie robi też że ten egzemplarz jest, o ile pamiętam, z 1969r ma więc 56 lat i w rękach troskliwego właściciela pewnie podziała jeszcze drugie tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.07.2025 o 12:29, Mirosuaw napisał(-a):

Doleciał SBGP011. Jeszcze w foliach, ale nie mogłem się powstrzymać, tak się jaram emoji2956.png

Gratulacje, świetny zegar!
Nie rozważałeś modelu SBGP003?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, radek3545 napisał(-a):
Gratulacje, świetny zegar!
Nie rozważałeś modelu SBGP003?

Dzięki.
Rozważałem, jednak 003 jest bardziej wyrafinowany i biżuteryjny, a wolałem prostszy EDC.

6624d2e169337356e97e89a55efb2763.jpg

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przymiarki w Tokyo - z obecnej kolekcji ten model mi najbardziej przypasował - tarcza i rozmiar 38mm na plus. Zastanawiam się czy jednak nie poszukać czegoś vintage… na przykład 44KS - zdam raport z poszukiwań. 🙂

f9a9f99e-c855-4be2-afcd-a07c329769a9.jpeg

IMG_3916.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi