Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość JUSUP

Perfumy

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiejsze zakupy (moje, zony i dzieciakow)

IMG_5138.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.03.2026 o 13:22, rafalmosty napisał(-a):

Zapach bardzo przyjemny.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, przyjemny - mam już próbkę. Zresztą generalnie uważam Atkinsonsa za dosyć bezpieczną opcję zapachową. Na razie po testach moim faworytem jest The Big Bad Cedar.

Ja dzisiaj walczę z tym zawodnikiem - to jest dosyć "szorstka, męska przyjaźń"😉Na pewno nie polecam zakupów w ciemno. Potrafi mnie zachwycić (wtedy, kiedy akurat pachnie wytrawnymi, szorstkimi cytrusami i mocnym drewnem) jak i autentycznie odrzucić (kiedy czuję woń wędzonki albo smolastego ogniska)🤔

Zdjęcie z netu🤷‍♂️

amouage-search.jpg.f300b37cf8f8c1fd02f9be841cf441f5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Musa19 napisał(-a):

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, przyjemny - mam już próbkę. Zresztą generalnie uważam Atkinsonsa za dosyć bezpieczną opcję zapachową. Na razie po testach moim faworytem jest The Big Bad Cedar.

Ja dzisiaj walczę z tym zawodnikiem - to jest dosyć "szorstka, męska przyjaźń"😉Na pewno nie polecam zakupów w ciemno. Potrafi mnie zachwycić (wtedy, kiedy akurat pachnie wytrawnymi, szorstkimi cytrusami i mocnym drewnem) jak i autentycznie odrzucić (kiedy czuję woń wędzonki albo smolastego ogniska)🤔

Zdjęcie 

Edytowane przez pawel007
.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Monarch jest genialny. Myślę, że moje TOP 3-5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak oceniacie vanilla oud od vertusa? Z tego co widzę to raczej pozytywnie. Do czego można porównać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vanilla oud dla mnie jest raczej w drugiej połowie Vertusowych wypustów. 

On ma bardzo fajne parametry, daje dużo za niedużo, ale dla mnie nie ma czegoś "wow". Używam okazjonalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TylerVega napisał(-a):

A jak oceniacie vanilla oud od vertusa? Z tego co widzę to raczej pozytywnie. Do czego można porównać? 

Coś oud-owego przebija się przez wanilię ale to tyle.
Oczywiście są zwolennicy takiego połączenia.

Proponowałbym zamówić próbkę.

Od Vertusa ciekawy jest np. Sole Patchuli.

Bez próbek bym nie kupował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu coś co bym określił wilgotnym lasem z mocnym podszytem lub skrajem lasu. Takim soczystym, lipcowym, kiedy jest więcej dni z deszczem niż upalnych. Owoce leśne, trochę iglaków, krzaków. Oryginalny, nietuzinkowy, ale raczej nie rekomendowałbym komuś kto nie chce mieć więcej niż 3-4 flakony. 

b bird.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z moich faworytów, wielu faworytów.
Idealny na każdą porę dnia i roku.
Kilkanaście godzin olfaktorycznej przyjemności

bf6800fd1eec2fbb428be5d4a43ea3ee.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 najfajniejsze Vertusy na jednej stronie👍

Anka gdzieś nawet zalega, dzięki za przypomnienie, znajduję i "odpalam" ;)

P.S. Jak psiknę dziś... to przy niedzielnym śniadaniu będzie jak znalazł 🤭

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Keniutek napisał(-a):

2 najfajniejsze Vertusy na jednej stronie👍

Anka gdzieś nawet zalega, dzięki za przypomnienie, znajduję i "odpalam" ;)

P.S. Jak psiknę dziś... to przy niedzielnym śniadaniu będzie jak znalazł 🤭

Próbki Vertusa są słabo dostępne (poza discovery setem za ponad 1k zł), zatem Anka mało znana.

Kupowanie całych flakonów nie ma sensu.

Obecnie produkuje się tyle flankerów, że to jest już marnotrawstwo. 

Na allegro czasem można było dostać, ale niedawno wprowadzili zakaz sprzedaży sprzedaży jakichkolwiek próbek.

Próbki znanych marek niszowych można zamówić, w perfumerii Quality, ale Vertus jako marka klonów (bez podania nazwiska tzw. nosa) nie jest u nich oferowana.

Widziałem, że jakaś perfumeria w Polsce oferuje całą paletę perfum Vertusa ale bez możliwości zamówienia próbek.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbki Vertusa są słabo dostępne (poza discovery setem za ponad 1k zł), zatem Anka mało znana.
Kupowanie całych flakonów nie ma sensu.
Obecnie produkuje się tyle flankerów, że to jest już marnotrawstwo. 
Na allegro czasem można było dostać, ale niedawno wprowadzili zakaz sprzedaży sprzedaży jakichkolwiek próbek.

Próbki znanych marek niszowych można zamówić, w perfumerii Quality, ale Vertus jako marka klonów (bez podania nazwiska tzw. nosa) nie jest u nich oferowana.
Widziałem, że jakaś perfumeria w Polsce oferuje całą paletę perfum Vertusa ale bez możliwości zamówienia próbek.

Polecam Ci wyśmienitą perfumerię Mon Credo gdzie zamówisz tyle próbek ile chcesz (przez internet albo na miejscu w Konstancinie zrobią Ci odlewkę).
Czego oni tam nie mają (szczególnie w Vitkacu).
Zajrzyj będąc w Wwie.

QM nie ma Vertusa ale też nie ma wyśmienitej Patrici de Nicolai i wielu, wielu innych. Po prostu nie można mieć wszystkiego.
Sądzę, iż każdy wedle swojego gustu, checi i możliwości finansowych dokonuje wyborów.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest tajemnicą, że żaden ze mnie wielki fan Vertusa ;) Testowałem 5 albo 6 zapachów, zostały chyba dwa... ale do Monarch'a bym wrócił. Ostatnimi czasy zaczynam co raz bardziej doceniać "zwykłe - designerskie" perfumy. Wiele flankerów to ciekawe i trwałe kompozycje za w miarę normalne pieniądze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perfumy mam różne , ale jak szukacie czegoś naprawdę nietuzinkowego, to polecam obczaić ofertę w salonach Louis Vuitton (jeśli macie możliwość). Ja kupuję w Berlinie, w KaDeWe albo na Kurfürstendamm.

U mnie przez ostatnie 6-7 lat z każdego z tych poniżej poszło po 2 butelki.

Orage – na początku dając po 2 razy na każdą stronę masz mocną eksplozję świeżego cytrusa: bergamotka z grejpfrutem wydaje się agresor , taki lekko gorzki i zielony kop.Potem po 10-15 minutach wchodzi pudrowy irys, pieprz i robi się ziemisto-drzewnie (słowa mojej Pani).Końcówka ultra czysta, delikatna, z tym eleganckim, luksusowym nietuzinkowym klimatem.Super na wiosnę i jesień, jak chcecie coś świeżego, ale nie banalnego i nie codziennego.

Nouveau Monde – to już mój numer 1 z tego co mialem i mam, jeden z najbardziej odjechanych i odważnych zapachów w całej linii LV.Na początku potrafi dać w nos ostrym, lekko zwierzęcym oudem  i skórą, ale szybko po 5-7 minutach łagodnieje dzięki kakao, szafranowi i wanilii z karmelem.Więc finalnie nie jest to agresywny, czysty oud tylko wychodzi ciepły, czekoladowo-skórzany klimat z nutą róż i paczuli.

Trwałość tych perfum miażdży imo wszystko co miałem, niezależnie czy kupione w iperfumy czy Douglasie.Więc paradoksalnie butelki po 200 ml mimo ,że cholernie drogie to jak zaczynacie używać okazuje się ,że nie jest żle bo potrzeba tego niewiele aby aromat utrzymywał się cały dzień od 6 rano do wieczora.Minus taki ,że prawdziwe perfumy LV kupicie wyłącznie  w butikach LV więc dostępność słaba.A jak widzicie  jakieś oferty w sieci perfumerii innych niż LV to na 99,9% fake.

IMG-9660.jpg

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie aż tak drogie jakby mogło się wydawać (to poziom Amouage czy PDM). 
Lepiej jest brać 100ml i potem uzupełniać ;) Wychodzi podobnie cenowo, butelki poręczniejsze, no i można zabierać perfumy ze sobą na podróże po świecie (choć głupi limit 100ml zaczyna znikać). 
W Warszawie też nabijają (ale butelka musi być wypsikana do zera). Przekonałem się na własnej skórze, musiałem kiedyś zaaplikować ze 30 strzałów L'immensité na raz 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dostum napisał(-a):

Polecam Ci wyśmienitą perfumerię Mon Credo gdzie zamówisz tyle próbek ile chcesz (przez internet albo na miejscu w Konstancinie zrobią Ci odlewkę).
Czego oni tam nie mają (szczególnie w Vitkacu).
Zajrzyj będąc w Wwie.

Dzięki.

O to zmienia postać rzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Keniutek napisał(-a):

Nie aż tak drogie jakby mogło się wydawać (to poziom Amouage czy PDM). 
Lepiej jest brać 100ml i potem uzupełniać ;) Wychodzi podobnie cenowo, butelki poręczniejsze, no i można zabierać perfumy ze sobą na podróże po świecie (choć głupi limit 100ml zaczyna znikać). 
W Warszawie też nabijają (ale butelka musi być wypsikana do zera). Przekonałem się na własnej skórze, musiałem kiedyś zaaplikować ze 30 strzałów L'immensité na raz 🤭

Z tymi 30 strzałami to ładnie poszedłeś... Choć z tą trwałością to też dużo zmiennych bo co człowiek może być inaczej.A jak oceniasz trwałość na sobie L'immessite jak porównasz do podobnej pólki cenowej ?

btw.Moim zdaniem 200 ml odnowienie 1 ml=1,45 euro a 100 ml odnowienie 1 ml =2,2 euro to  spora różnica na korzyść większych butli.No ale jak ktoś zabiera kilkanaście sztuk na wyprawę to faktycznie 100 ml wygrywa.Ja właśnie na wyjazdy , czy jakieś fajne imprezy , spotkania używam  głownie LV i tylko tych pokazanych powyżej.Tego Twojego nie kojarzę muszę obczaić jak będę miał okazję... 

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a):

Perfumy mam różne , ale jak szukacie czegoś naprawdę nietuzinkowego, to polecam obczaić ofertę w salonach Louis Vuitton (jeśli macie możliwość). Ja kupuję w Berlinie, w KaDeWe albo na Kurfürstendamm.

U mnie przez ostatnie 6-7 lat z każdego z tych poniżej poszło po 2 butelki.

Orage – na początku dając po 2 razy na każdą stronę masz mocną eksplozję świeżego cytrusa: bergamotka z grejpfrutem wydaje się agresor , taki lekko gorzki i zielony kop.Potem po 10-15 minutach wchodzi pudrowy irys, pieprz i robi się ziemisto-drzewnie (słowa mojej Pani).Końcówka ultra czysta, delikatna, z tym eleganckim, luksusowym nietuzinkowym klimatem.Super na wiosnę i jesień, jak chcecie coś świeżego, ale nie banalnego i nie codziennego.

Nouveau Monde – to już mój numer 1 z tego co mialem i mam, jeden z najbardziej odjechanych i odważnych zapachów w całej linii LV.Na początku potrafi dać w nos ostrym, lekko zwierzęcym oudem  i skórą, ale szybko po 5-7 minutach łagodnieje dzięki kakao, szafranowi i wanilii z karmelem.Więc finalnie nie jest to agresywny, czysty oud tylko wychodzi ciepły, czekoladowo-skórzany klimat z nutą róż i paczuli.

Trwałość tych perfum miażdży imo wszystko co miałem, niezależnie czy kupione w iperfumy czy Douglasie.Więc paradoksalnie butelki po 200 ml mimo ,że cholernie drogie to jak zaczynacie używać okazuje się ,że nie jest żle bo potrzeba tego niewiele aby aromat utrzymywał się cały dzień od 6 rano do wieczora.Minus taki ,że prawdziwe perfumy LV kupicie wyłącznie  w butikach LV więc dostępność słaba.A jak widzicie  jakieś oferty w sieci perfumerii innych niż LV to na 99,9% fake.

IMG-9660.jpg

Perfumy dla LV tworzy jeden z najlepszych nosów, twórca/współtwórca wielu hitów np. Aqua di Gio...
https://www.fragrantica.pl/nosy/Jacques_Cavallier_Belletrud.html
To już najlepsza wizytówka.
Perfum LV godnych polecenia jest o wiele więcej...

Jakiś czas temu w ofercie był set minaturek 10ml.

Bez atomizera niestety.

Może być niedostępny ponieważ perfumy LV stały się popularne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L'lmmensité, rześki, świeży i czysty, parametry bardzo przyzwoite (te 30 strzałów, to tylko dlatego, że nie chciało mi się urządzać kolejnej wycieczki w celu napełnienia). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Remy napisał(-a):

Perfumy dla LV tworzy jeden z najlepszych nosów, twórca/współtwórca wielu hitów np. Aqua di Gio...
https://www.fragrantica.pl/nosy/Jacques_Cavallier_Belletrud.html
To już najlepsza wizytówka.
Perfum LV godnych polecenia jest o wiele więcej...

Jakiś czas temu w ofercie był set minaturek 10ml.

Bez atomizera niestety.

Może być niedostępny ponieważ perfumy LV stały się popularne. 

No ja używam perfumów LV od początku jak wyszły męskie linie zapachów , czyli jakoś od 2018 roku z tego co kojarzę.A wszystko dzięki żonie,  bo wtedy pierwszy raz  zaciągnęła mnie do butiku po torebkę LV... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a):

Z tymi 30 strzałami to ładnie poszedłeś... Choć z tą trwałością to też dużo zmiennych bo co człowiek może być inaczej.A jak oceniasz trwałość na sobie L'immessite jak porównasz do podobnej pólki cenowej ?

btw.Moim zdaniem 200 ml odnowienie 1 ml=1,45 euro a 100 ml odnowienie 1 ml =2,2 euro to  spora różnica na korzyść większych butli.No ale jak ktoś zabiera kilkanaście sztuk na wyprawę to faktycznie 100 ml wygrywa.Ja właśnie na wyjazdy , czy jakieś fajne imprezy , spotkania używam  głownie LV i tylko tych pokazanych powyżej.Tego Twojego nie kojarzę muszę obczaić jak będę miał okazję... 

L'immeniste ma bardzo dobrą trwałość biorąc pod uwagę niszę.
Nie jest jakimś mocarzem ale dobrze projektuje.

Stosuję zawsze 1 psik, na skórę klatki.

To wystarcza, abym cieszył się jego zapachem i nie dominował nim otoczenia. 

Poza tym, nie lubię zbyt trwałych perfum.

Z rana coś innego, na wieczór coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi