unadarek 3339 #4276 Napisano 30 Listopada 2021 19 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Co to jest RC? radyjko ustawia zegareczek co noc (od 2 do 5 zdaje się- tak w Citizen ) oczywiście jak włączysz- Radio Control- u nas ściąga z Niemiec gdzie jest najbliższy nadajnik - fale długie, zasięg ok 2200 km innych rozgłośni na razie nie łapie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4277 Napisano 30 Listopada 2021 Radio controlled. Korekta czasu drogą fal radiowych, ale to pewnie już wiesz, zapewne chodziło o rozszyfrowanie skrótu Tak chodziło o to co kolega skrótem miał na myśli. Ale z tego co czytałem to radyjko to nie najlepszy pomysł bo wygaszają stacje czy coś?Jak wspomniałem nie znam się kompletnie na Eco drive 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4278 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) 14 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Tak chodziło o to co kolega skrótem miał na myśli. Ale z tego co czytałem to radyjko to nie najlepszy pomysł bo wygaszają stacje czy coś? Jak wspomniałem nie znam się kompletnie na Eco drive jeszcze - nie - ale czytałem ze w Niemczech mieli w 2020 wygasić bo kasy nie było na utrzymanie ale jeszcze działa to widocznie znaleźli - myślę że chyba nie zrobią w bambuko milionów ludzi z zegarkami - i nie tylko bo te informacje także są zbierane przez stacje przemysłowe do regulacji a nie tylko zegarki prywatne. Z satelity fajowe bo sam ustawia strefę czasową ale niestety drogie to jeszcze. Edytowane 30 Listopada 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4279 Napisano 30 Listopada 2021 A ten moduł? Bo to jak z mechanizmami automatycznymi, każdy pewnie inny i ma jakieś cechy ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4280 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) 18 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): A ten moduł? Bo to jak z mechanizmami automatycznymi, każdy pewnie inny i ma jakieś cechy ?? ogólnie tak - Citizen ma trochę modułów i wstawia je do rożnych kopert - funkcje w nich te same - np H500 to moduł chronografu i wszystkie z tym modułem zegarki są chronografami - a koperty mają rożne, tarcze itd... w tym co pokazałeś jest H128 z radyjkiem i jak już większość Citizenów Solar - do tego to jest wysoka seria Attesa - tu masz instrukcje i przejrzyj ją - Citizen dobry kierunek obrałeś https://www.citizenwatch-global.com/support/pdf/h128/e.pdf Edytowane 30 Listopada 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28144 #4281 Napisano 30 Listopada 2021 Jest jeszcze alternatywa do satelity i radia, żonie kupiłem na zeszłą gwiazdkę Citka eco z bluetooth, i mam spokój bo praktycznie jest bezobsługowy. Jednakże żona nie wykorzystuje jego możliwości.Attesa powstała z myślą o osobach często podróżujących liniami lotniczymi. I zgodzę się , że super wykończone. Miałem chrono Attesa w tytanie i trochę żałuję, że sprzedałem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4282 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) BT to też rozwiązanie -ale mało jest modeli z tym rozwiązaniem ogólnie to znam dwa ... BZ1020-14L, BZ1002 /1/6 - chyba to zarzucili Edytowane 30 Listopada 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4283 Napisano 1 Grudnia 2021 A jakiś inny model byście polecili z poziome wykończenia jaki mam obecnie w moich NB1041 oraz NB1050 a także tym CB? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4284 Napisano 1 Grudnia 2021 I jak to będzie z ewentualnym serwisem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #4285 Napisano 1 Grudnia 2021 I jak to będzie z ewentualnym serwisem?A co tam chcesz serwisować?Wymiana aku po kilku-kilkunastu latach w "ASO" Citizena 110zł o ile dobrze pamiętam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4286 Napisano 1 Grudnia 2021 No nie wiem właśnie dlatego pytam W Polsce jak mniemam jest oficjalny serwis. Czy ten egzemplarz będzie trzeba np wysyłać do Japan? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4287 Napisano 1 Grudnia 2021 2 minuty temu, MieszkoMieszko napisał(-a): No nie wiem właśnie dlatego pytam W Polsce jak mniemam jest oficjalny serwis. Czy ten egzemplarz będzie trzeba np wysyłać do Japan? mam citizena co ma z 16 lat i chodzi bezproblemowo jak kupisz Atesse nową to zapomnij o serwisie z radiem zapomnij o ustawianiu z Solarem zapomnij o baterii ogólnie nie zapomnij tylko o zegarku noś i ciesz PS dobrze żeby miał wieczny kalendarz - to i data będzie sama się przestawiać - jeszcze tylko funkcja żeby sam wskakiwał na nadgarstek i się zapinał i byłby całkowicie bezobsługowy 2 godziny temu, MieszkoMieszko napisał(-a): A jakiś inny model byście polecili z poziome wykończenia jaki mam obecnie w moich NB1041 oraz NB1050 a także tym CB? przejrzyj sobie modele http://citizen.pl/kolekcja/lista/ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #4288 Napisano 1 Grudnia 2021 W Polsce jak mniemam jest oficjalny serwis. Czy ten egzemplarz będzie trzeba np wysyłać do Japan?Jest, Anyro. Ale zmieni to też każdy zegarmistrz, a jak masz czym otworzyć dekiel to i sam zmienisz. Kwestia zakupu odpowiedniego aku. @unadarek nie musi mieć "wbudowanego" wiecznego kalendarza - przy synchronizacji godziny powinien ustawić też datę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4289 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 14 minut temu, M.Mike napisał(-a): Jest, Anyro. Ale zmieni to też każdy zegarmistrz, a jak masz czym otworzyć dekiel to i sam zmienisz. Kwestia zakupu odpowiedniego aku. @unadarek nie musi mieć "wbudowanego" wiecznego kalendarza - przy synchronizacji godziny powinien ustawić też datę właśnie miałem to sprawdzić- ale musiałbym kalendarz przestawić - u mnie jest wieczny kalendarz mimo synchronizacji radiowej który ustawia się ręcznie łącznie z ustawianie właczenia czasu letniego lub automatu lub wyłączenia - i właśnie nie wiem czy ustawia date - bo sygnał jest nadawany z tą opcją ale sygnał jest także dla przemysłowych ustawień i innych - nie wiem do końca jak jest z tym czy ma także odbiór ustawienia daty Edytowane 1 Grudnia 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4290 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 15 godzin temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Jako że choroba mocno daje się we znaki. A na dodatek choruje na coś z burgundową tarczą a jednocześnie: -nie chce schodzić już do poziomu orienta mako/kamasu -wydanie min 6k na Orisa big crown pointer date nie jest dla mnie chyba zwłaszcza że wchodzi się powoli poziom The Citizen To oblukalem takie coś: Nigdy nie miałem Eco Drive. Ani tytanu z Duratect ale forma koperty i wszystko inne idealnie wpisuje się w mój gust Więc mnie oświećcie czy to dobry trop?? Proponuję się upewnić przed zakupem czy radio nie działa tylko w Japonii - pomimo napisu World Time w ofercie. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4291 Napisano 1 Grudnia 2021 Na tej recenzji gość przestawia go na czas moskiewski? Czyli chyba działa nie tylko w JP? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4292 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 9 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Na tej recenzji gość przestawia go na czas moskiewski? Czyli chyba działa nie tylko w JP? Jak tak to ok. Sam zegarek, kolor tarczy spoko. Tyle ze trochę mały i zapięcie bransolety mogłoby by być wykończone na motylkowe jak np. w Citizenie One. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4293 Napisano 1 Grudnia 2021 @unadarek RC ustawia datę też. Nie ustawia tylko strefy czasowej - to trzeba zrobić ręcznie. Jak już mamy zegarek z RC, to najlepszym sposobem na sprawdzenie co ustawia RC a co nie, jest ustawienie ręcznie wszystkiego niezgodnie z bieżącą datą i godziną - uruchomienie aktualizacji i ponowne sprawdzenie, co zostało ustawione. @zorro Sprawdzenie przed zakupem, z jakich wież radiowych działa RC to obowiązek, ale jestem prawie pewny, że w przypadku tego Citizena działa w Europie też. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4294 Napisano 1 Grudnia 2021 1 minutę temu, alpaczino napisał(-a): RC ustawia datę też. Nie ustawia tylko strefy czasowej - to trzeba zrobić ręcznie. Jak już mamy zegarek z RC, to najlepszym sposobem na sprawdzenie co ustawia RC a co nie, jest ustawienie ręcznie wszystkiego niezgodnie z bieżącą datą i godziną - uruchomienie aktualizacji i ponowne sprawdzenie, co zostało ustawione. może i tak - wieczny kalendarz możne jest do tego że jak ktoś nie ma możliwości lub nie chce RC to też wtedy datę będzie poprawnie pokazywać - bo tak jest to zdublowane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4295 Napisano 1 Grudnia 2021 14 minut temu, zorro napisał(-a): Jak tak to ok. Sam zegarek, kolor tarczy spoko. Tyle ze trochę mały i zapięcie bransolety mogłoby by być wykończone na motylkowe jak np. w Citizenie One. @zorro Na 100% działa w Europie, USA, Japonii i Chinach - czyli tak, jak wszystkie Citizeny z RC. Poniżej instrukcja w angielskim, ale nawet jak go nie znasz, to na stronach od 19 do 21 są obrazki, które pokazują gdzie działa RC w tym modelu. H128_en.pdf Mam nadzieję, że pomogłem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4296 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 55 minut temu, alpaczino napisał(-a): @zorro Na 100% działa w Europie, USA, Japonii i Chinach - czyli tak, jak wszystkie Citizeny z RC. Poniżej instrukcja w angielskim, ale nawet jak go nie znasz, to na stronach od 19 do 21 są obrazki, które pokazują gdzie działa RC w tym modelu. H128_en.pdf 4 MB · 1 pobranie Mam nadzieję, że pomogłem. Dzięki „Alpaczino”. Ale to kolega MieszkoMieszko chce kupić tego Citizena. Ja posiadam Junghansa Mega Solar, który oprócz tego ze ciągnie sygnał z zegarów atomowych z UE, JP, USA to sobie sam ustawia automatycznie strefę czasową w zasięgu tych zegarów za wyjątkiem wschodniego i zachodniego wybrzeża stanów bo tam to już trzeba to sobie skorygować ręcznie. Przypomniała mi się jeszcze taka ciekawostka poza tematem. Junghans jako pierwszy na świecie opracował i wprowadził do sprzedaży zegarek naręczny z radio control. O ile dobrze pamiętam w 1991 roku. Model Junghans Mega 1. Antena była umieszczona w pasku do zegarka. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4297 Napisano 1 Grudnia 2021 22 minuty temu, zorro napisał(-a): Dzięki „Alpaczino”. Ale to kolega MieszkoMieszko chce kupić tego Citizena. Ja posiadam Junghansa Mega Solar, który oprócz tego ze ciągnie sygnał z zegarów atomowych z UE, JP, USA to sobie sam ustawia automatycznie strefę czasową w zasięgu tych zegarów za wyjątkiem wschodniego i zachodniego wybrzeża stanów bo tam to już trzeba to sobie skorygować ręcznie. Przypomniała mi się jeszcze taka ciekawostka poza tematem. Junghans jako pierwszy na świecie opracował i wprowadził do sprzedaży zegarek naręczny z radio control. O ile dobrze pamiętam w 1991 roku. ale w sygnale europejskim DCF77 nie ma zdaje się podanych stref czasowych są tylko godziny i cała obsługa kalendarza oraz informacja pogodowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4298 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 11 minut temu, unadarek napisał(-a): ale w sygnale europejskim DCF77 nie ma zdaje się podanych stref czasowych są tylko godziny i cała obsługa kalendarza oraz informacja pogodowa Tego nie wiem na pewno. Ale tam gdzie dochodzi sygnał DCF77 zegarek zawsze pokazuje mi właściwą godzinę bez przestawiania ręcznie plus/minus godzinę/dwie do przodu do tyłu. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4299 Napisano 1 Grudnia 2021 Teraz, zorro napisał(-a): Tego nie wiem na pewno. Ale tam gdzie dochodzi sygnał DCF77 zegarek zawsze pokazuje mi właściwą godzinę bez przestawiania ręcznie plus/minus godzinę/dwie do przodu do tyłu. strefy czasowe automatyczne są w zegarkach z GPS - w RC trzeba ręcznie je ustawiać przynajmniej ja tak mam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4300 Napisano 1 Grudnia 2021 6 minut temu, unadarek napisał(-a): strefy czasowe automatyczne są w zegarkach z GPS - w RC trzeba ręcznie je ustawiać przynajmniej ja tak mam W Japończykach tak po prostu jest po to są te nazwy miast naokoło. Czas letni/zimowy też trzeba ręcznie ustawić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach