jarbis68 11 #426 Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam wszystkich serdecznieJestem szczęśliwym użytkownikiem ecodrive'a, po pół roku zauważyłem, że spieszy się pół minuty. Wystawiałem na okno ( blokowisko ) kilka razy na noc, bez efektu. Ręcznie można minuty tylko nastawiać, więc mogę tylko cofnąć o minutę, wówczas będzie się późnił.Co mogę zrobić? Aby wyregulować idealnie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127066 #427 Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam wszystkich serdecznieJestem szczęśliwym użytkownikiem ecodrive'a, po pół roku zauważyłem, że spieszy się pół minuty. Wystawiałem na okno ( blokowisko ) kilka razy na noc, bez efektu. Ręcznie można minuty tylko nastawiać, więc mogę tylko cofnąć o minutę, wówczas będzie się późnił.Co mogę zrobić? Aby wyregulować idealnie?Czy ma stop sekundę? Tzn., czy podczas regulacji sekundnik stoi? Jeżeli tak, to ustawiasz sobie wskazówkę minutową, a koronkę wciskasz wtedy, gdy sekundnik jest we właściwym miejscu. W ten sposób masz czas dokładny co do sekundy.Jeszcze jedno eco-drive to zegarek pobierający energię ze słońca i innych źródeł światła, ale nie znaczy że sam się reguluje. Taką opcję mają Citizeny radio-controled i satellite-controled. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10197 #428 Napisano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Sekundnik zatrzymuje się po wyciągnięciu koronki, wszak to zegarek kwarcowy. A 30 sekund na 6 miesięcy to bardzo dobry wynik, jeśli to zegarek bez automatycznej synchronizacji czasu.Jarbis68 jaki masz model Citizena? Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Jogi 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarbis68 11 #429 Napisano 7 Sierpnia 2018 Citizen cb0013-04a.Powinien sam się regulować, ale mieszkam na obrzydliwym blokowisku i to stąd może być problem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127066 #430 Napisano 7 Sierpnia 2018 Citizen cb0013-04a.Powinien sam się regulować, ale mieszkam na obrzydliwym blokowisku i to stąd może być problemW takim razie musisz wyjść poza swoje giga-blokowisko i tam dokonać regulacji. Pół minuty na pół roku to bardzo dobra dokładność i wystarczy jedna wycieczka w teren sprzyjający, nawet raz na rok.Wysokie budynki to przyczyna Twoich kłopotów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarbis68 11 #431 Napisano 7 Sierpnia 2018 Czyli mam w instrukcji wyczytać, jak ustawia, a raczej wymusza się samoregulację? I to zrobić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #432 Napisano 7 Sierpnia 2018 Ułóż go na noc na parapecie.Tarczą w dół, indeksem "12" na zachód.Zobaczymy jutro rano. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaweknh 240 #433 Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam Zegarek na noc położyć po prostu na parapecie godziną 9 skierowaną do okna i tyle. W dzień nie ma sensu włączać synchronizacji na żądanie bo niepotrzebnie wyczerpuje to akumulator, sychronizacja w dzień najczęściej trwa dłużej i kończy się niepowodzeniem z uwagi na silniejsze zakłócenia elektromagnetyczne oraz upał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127066 #434 Napisano 7 Sierpnia 2018 Przy takiej dokładności Twojego zegarka nie przejmowałbym się kilkoma sekundami w tą, czy w drugą. Chyba czasami wydostajesz się poza swoje blokowisko? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarbis68 11 #435 Napisano 8 Sierpnia 2018 Mam dużo, bardzo dużo pracy, bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc mam mało czasu, wieczorem zwalam się do łóżka jak trup, nie myślę o telefonie, w ogóle mało myślę. Ale bardzo dziękuję za wszystkie porady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127066 #436 Napisano 8 Sierpnia 2018 Mam dużo, bardzo dużo pracy, bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc mam mało czasu, wieczorem zwalam się do łóżka jak trup, nie myślę o telefonie, w ogóle mało myślę. Ale bardzo dziękuję za wszystkie porady.Może więc problem z automatyczną samoregulacją rozwiąże się samoistnie, o ile nie przenosisz się z jednego blokowiska do drugiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artsky 52 #437 Napisano 8 Sierpnia 2018 Czy BN0151 ma stop sekundę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
4palce 390 #438 Napisano 8 Sierpnia 2018 Stop sekunda to kompilacja właściwa dla zegarków mechanicznych. W tym kwarcu sekundnik się zatrzyma jak maksymalnie wysuniesz koronkę, ale to nie jest tożsame. 0 Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy89 0 #439 Napisano 8 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie. Mam kolejne Otóż mam możliwość po taniości zakupić mało używanego citka bk2250-56e, jednak jest on na bransie - nigdy nie nosiłem na bransolecie, chciałbym spróbować, ale też chciałbym, żeby była opcja zmiany na pasek i pytanie, czy w tym modelu da się wymienić branse na pasek. Dzięki ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127066 #440 Napisano 8 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie. Mam kolejne Otóż mam możliwość po taniości zakupić mało używanego citka bk2250-56e, jednak jest on na bransie - nigdy nie nosiłem na bransolecie, chciałbym spróbować, ale też chciałbym, żeby była opcja zmiany na pasek i pytanie, czy w tym modelu da się wymienić branse na pasek. Dzięki ! Twoja decyzja, twój pomysł. Czy warto zamieniać bransoletę tytanową na pasek? Zegarek z tytanu ważyć może mniej niż stalowy z paskiem skórzanym. Nie lepiej wybrać jakiś inny model nie z tytanu? Może, jak cena okazyjna to go kup i odsprzedaj z zyskiem, a potem kup coś na pasku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
4palce 390 #441 Napisano 8 Sierpnia 2018 Odpowiadając na pytanie: do tej koperty żaden standardowy pasek nie spasuje. Możliwe, że Citizen ma w ofercie pasek dedykowany, ale szczerze mówiąc wątpię. 0 Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy89 0 #442 Napisano 8 Sierpnia 2018 W tym pytaniu bardziej chodziło mi o to, czy konstrukcja tego zegarka pozwala na ściągnięcie bransolety i zastąpienie jej skórą/gumą i jeśli tak, to czy będzie pasowała większość pasków, czy jakiś specjalny typ. Nigdy nie miałem do czynienia z zegarkami na bransie i też się nimi nie interesowałem i interesuje mnie, czy są jakieś zegarki sprzedawane na bransie (bardziej o jakiej konstrukcji), do których nie podejdzie żaden pasek, tylko bransa.Tego citka mierzyłem i jak na moje gabaryty jest prawie niewidoczny, ale czegoś takiego właśnie szukam (pod koszulę) no i mogę go mieć prawie darmo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #443 Napisano 8 Sierpnia 2018 Standardowe paski i gumy nie będą pasowały do tego zegarka. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy89 0 #444 Napisano 8 Sierpnia 2018 Wszystko jasne, podziękował panowie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarbis68 11 #445 Napisano 8 Sierpnia 2018 Instrukcja citka cb013-04b mówi o tym, że sygnał do regulacji wysyłany jest o godzinach 2,4 i 5 przed południem, zegarek należy położyć na parapecie szerokiego okna pod kątem ok 45 stopni do okna. Niestety przeprowadzam się w ramach tego blokowiska, co prawda będę mieszkał niby wysoko, bo trzecie piętro, jednak co z tego, gdy przede mną ok 200 , 300(?) m dalej niebo zasłania mi i piękny świat obrzydliwie wielki wieżowiec.I ten mój zegarek dziwnie się zachowuje.Po wciśnięciu krótkim przycisku wskazówka powinna pokazać, czy jest możliwy odbiór sygnału, czy nie . A ona w ogóle tego nie pokazuje, tylko zatrzymuje się pomiędzy 12 a 13 godziną. No nic, w przyszłym tygodniu napiszę, czy mi się udało.PozdrowieniaJarrro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaweknh 240 #446 Napisano 8 Sierpnia 2018 Instrukcja citka cb013-04b mówi o tym, że sygnał do regulacji wysyłany jest o godzinach 2,4 i 5 przed południem, zegarek należy położyć na parapecie szerokiego okna pod kątem ok 45 stopni do okna.Niestety przeprowadzam się w ramach tego blokowiska, co prawda będę mieszkał niby wysoko, bo trzecie piętro, jednak co z tego, gdy przede mną ok 200 , 300(?) m dalej niebo zasłania mi i piękny świat obrzydliwie wielki wieżowiec.I ten mój zegarek dziwnie się zachowuje.Po wciśnięciu krótkim przycisku wskazówka powinna pokazać, czy jest możliwy odbiór sygnału, czy nie . A ona w ogóle tego nie pokazuje, tylko zatrzymuje się pomiędzy 12 a 13 godziną.No nic, w przyszłym tygodniu napiszę, czy mi się udało.PozdrowieniaJarrroW tej sytuacji sprawdziłbym położenie wskazówek i wykonał korekcję pozycji referencyjnej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarbis68 11 #447 Napisano 10 Sierpnia 2018 Co znaczy wyrażenie korekcja pozycji referencyjnej?Zegarek wyregulowany siłą osobistą został przeze mnie po wnikliwej lekturze instrukcji obsługi. Jako wzór czasu posłużył telefon komórkowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaweknh 240 #448 Napisano 11 Sierpnia 2018 Masz tam taką opcję musisz zobaczyć w instrukcji - "Checking and correcting ... reference position". Pewną manipulacją koronką i przyciskiem sprawdzasz położenie "wyjściowe" wszystkich wskazówek oraz datownika. W skrócie chodzi o to aby wszystkie wskazówki w tym momencie sprawdzania znalazły się dokładnie równo na godzinie 12. Jeśli tak nie jest należy dokonać ręcznej korekty. Przypuszczam że w Twoim modelu siedzi mechanizm H144 lub H145 http://www.citizenwatch-global.com/support/pdf/h144/e.pdf Czasem właśnie nieprawidłowe położenie wskazówki np. minutowej spowodowane np. silnym wstrząsem lub silnym polem elektrostatycznym mimo prawidłowej synchronizacji powoduje błędne wyświetlanie czasu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #449 Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) W oczekiwaniu aż pojawi się nowy "majtek" w wersji NY0082-17X (foto zapożyczone z netu) na rękę trafił starszy brat Nieco MZ przekombinowali z tą "samurajową" koronką w nowych wersjach. BTW, czy komuś zdarzyło się, że długo nie używany bezel zaczął się "zapiekać". Nie wiem nawet jak to nazwać, ale efekt jest taki, że ciężko go ruszyć z miejsca, jak już się nieco obróci, to kręci się bez problemu do momentu, kiedy znów dojdzie do pozycji, w której stał przez jakiś czas nieruchomo. Potem przez jakieś 1/5 obrotu znów idzie ciężko, jakby coś kleistego go blokowało, a później znów jest ok na resztę pełnego obrotu. Wykonałem kilkanaście pełnych obrotów bezelem i jest ok, ale zastanawia mnie ta sytuacja, bo nie przypominam sobie, żeby mi się coś lepkiego wylało na zegarek, a takie właśnie wrażenie można odnieść - jakby się coś w środku lepiło. Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonJestem 61 #450 Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Jaka będzie jego cena? Ktoś wie? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez SzymonJestem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach