kornel91 84690 #5126 Napisano 27 Kwietnia 2022 11 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 71 #5127 Napisano 27 Kwietnia 2022 Mam pytanie do kolegów znających się na citizenach; niektóre citizen należą do linii promaster i mają na tarczy dodatkowy znaczek czy też logo. Czym właściwie jest linia promaster i czym promastery różnią się od nie promasterow? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
incubus05 12102 #5128 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) 21 minut temu, Karakal napisał(-a): Mam pytanie do kolegów znających się na citizenach; niektóre citizen należą do linii promaster i mają na tarczy dodatkowy znaczek czy też logo. Czym właściwie jest linia promaster i czym promastery różnią się od nie promasterow? Hej, poczytaj ten wątek - post#8 wzyż. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez incubus05 Literówka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 71 #5129 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, chociaż wyjasnienie : "Seria Promaster to zegarki przeznaczone do profesjonalnego użytkowania" brzmi wg mnie nieco marketingowo. Zapytam zatem jak to wygląda w praktyce, czy promastery są faktycznie lepiej wykonane. bardziej wytrzymale, dokladniejsze itp niz nie promastery i czy warto do nich doplacac, czy są po prostu drozsze, a ich cena wynika ze sprytnego marketingu? Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez Karakal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5694 #5130 Napisano 27 Kwietnia 2022 30 minut temu, Karakal napisał(-a): Dzięki za odpowiedź, chociaż wyjasnienie : "Seria Promaster to zegarki przeznaczone do profesjonalnego użytkowania" brzmi wg mnie nieco marketingowo. Zapytam zatem jak to wygląda w praktyce, czy promastery są faktycznie lepiej wykonane. bardziej wytrzymale, dokladniejsze itp niz nie promastery i czy warto do nich doplacac, czy są po prostu drozsze, a ich cena wynika ze sprytnego marketingu? Moim skromnym zdaniem nie ma co się wgryzać w "lepsze wykonanie" - Citizen ogólnie robi świetnie wykonane zegarki, nie bardzo mogę sobie wyobrazić na jakiej podstawie można ocenić czy jakieś szczotkowanie, czy polerowanie koperty jest lepsze czy gorsze.... W "bardziej dokładne" też bym się nie zagłębiał bo jak kupujesz zegarek z mechanizmem z automatycznym naciągiem to taki mechanizm, w większości, można wyregulować tak żeby był dokładny - moje wszystkie automaty nie mają większego odchyłu niż 1/2s/24h niezależnie od producenta - bo lubię dokładne zegarki, a już w przypadku tzw. kwarcowych mechanizmów z radiową czy przez GPS synchronizacją zegarek nie ma odchyłek. W/g mnie jak się podoba i nie ma jakichś finansowych przeciwwskazań to należy się cieszyć zegarkiem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 71 #5131 Napisano 27 Kwietnia 2022 Dzięki Daito za bardzo zdroworozsądkową odpowiedź. Wiem, ze kupując jakiegokolwiek Citizena błędu nie zrobię, ale mam małe doświadczenie z tą marką. Mam na razie tylko jednego Citizena, chronograf w lotniczym stylu, raczej z nieco niższej półki AN3620-01H Przyznam, ze kusi mnie ostatnio kilka Citizenow, zarówno z linii promaster, jak i zwykłych i dlatego zastanawiałem się, czy warto upierać się na promastera, niestety kosztem wyższej ceny, czy wystarczy kupić zwykłego Citizena, który wcale od promastera nie będzie gorszy, a na pewno tańszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5132 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Karakal napisał(-a): Dzięki Daito za bardzo zdroworozsądkową odpowiedź. Wiem, ze kupując jakiegokolwiek Citizena błędu nie zrobię, ale mam małe doświadczenie z tą marką. Mam na razie tylko jednego Citizena, chronograf w lotniczym stylu, raczej z nieco niższej półki AN3620-01H Przyznam, ze kusi mnie ostatnio kilka Citizenow, zarówno z linii promaster, jak i zwykłych i dlatego zastanawiałem się, czy warto upierać się na promastera, niestety kosztem wyższej ceny, czy wystarczy kupić zwykłego Citizena, który wcale od promastera nie będzie gorszy, a na pewno tańszy. Szukaj przecen, okazji i kupisz promastera w dobrej cenie i nie kupuj już żadnych kwarców pospolitych a Eco-drivera aby nikt nie pchał łapek do środka prze najbliższe 10-15 lat lub automat tez można np: nurki w ładnej ceni znaleźć w przecenach bywają .... i Będzie Pan Zadowolony Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5694 #5133 Napisano 27 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Karakal napisał(-a): Przyznam, ze kusi mnie ostatnio kilka Citizenow, zarówno z linii promaster, jak i zwykłych i dlatego zastanawiałem się, czy warto upierać się na promastera, Oczywiście że nie warto się upierać - ale jak nie sprawdzisz sam to nie będziesz wiedział Możesz pytać innych o zdanie, tyle że po co? Każdy ma swój gust i swoje upodobania... swoje dlatego że osobiście wyrobione. Zastosuj metodę proponowaną wyżej przez @unadarek poluj i szukaj okazji, nie przekreślaj też ofert na zegarki używane, zwracaj tylko uwagę na ich stan - to chyba nawet lepsza frajda niż samo posiadanie zegarka 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5134 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) 29 minut temu, Daito napisał(-a): Oczywiście że nie warto się upierać - ale jak nie sprawdzisz sam to nie będziesz wiedział Możesz pytać innych o zdanie, tyle że po co? Każdy ma swój gust i swoje upodobania... swoje dlatego że osobiście wyrobione. Zastosuj metodę proponowaną wyżej przez @unadarek poluj i szukaj okazji, nie przekreślaj też ofert na zegarki używane, zwracaj tylko uwagę na ich stan - to chyba nawet lepsza frajda niż samo posiadanie zegarka 100% się zgadzam - POLOWANIE na zegareczek, negocjacje i kupienie w super cenie, nowy, używka - ta adrenalina - potem przesyłka i pierwsze rozpakowanie -pierwsze założenie - pierwsze ustawianie .... nie ma nic przyjemniejszego !!! ...a potem jak w dobry starym małżeństwie - nuda dnia codziennego, pierwsze znudzenie, .... i na koniec rozstanie ... i proces zaczynamy od nowa: POLOWANIE ... Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128490 #5135 Napisano 27 Kwietnia 2022 54 minuty temu, unadarek napisał(-a): 100% się zgadzam - POLOWANIE na zegareczek, negocjacje i kupienie w super cenie, nowy, używka - ta adrenalina - potem przesyłka i pierwsze rozpakowanie -pierwsze założenie - pierwsze ustawianie .... nie ma nic przyjemniejszego !!! ...a potem jak w dobry starym małżeństwie - nuda dnia codziennego, pierwsze znudzenie, .... i na koniec rozstanie ... i proces zaczynamy od nowa: POLOWANIE ... Znak czasów, miłość aż do... pierwszej niezgodności. No i nowe poszukiwanie brakującej połówki (tej jedynej), którą już mieliśmy, tylko brakło dojrzałości. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39725 #5136 Napisano 29 Kwietnia 2022 Jest dość "głęboki". Pozdrawiam 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5137 Napisano 29 Kwietnia 2022 5 minut temu, alpaczino napisał(-a): Jest dość "głęboki". Pozdrawiam ..dobre musi być głębokie .... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 18893 #5138 Napisano 30 Kwietnia 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #5139 Napisano 1 Maja 2022 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84690 #5140 Napisano 2 Maja 2022 6 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #5141 Napisano 2 Maja 2022 1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a): Druga fotka urywa jajca! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84690 #5142 Napisano 2 Maja 2022 Tomek dziękuję bardzo 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17736 #5143 Napisano 2 Maja 2022 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84690 #5144 Napisano 3 Maja 2022 4 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 71 #5145 Napisano 5 Maja 2022 Czy mechanizm e101 jest gorszy niz e168, czy są to mechanizmy podobnej klasy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5146 Napisano 6 Maja 2022 10 godzin temu, Karakal napisał(-a): Czy mechanizm e101 jest gorszy niz e168, czy są to mechanizmy podobnej klasy? porównaj E101 E168 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 71 #5147 Napisano 6 Maja 2022 Czyli wychodzi, że to praktycznie takie same mechanizmy. Wielkie dzięki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5148 Napisano 6 Maja 2022 1 minutę temu, Karakal napisał(-a): Czyli wychodzi, że to praktycznie takie same mechanizmy. Wielkie dzięki. różnice mogą być czysto techniczne w budowie - ale to trzeba zagłębiać się w dokumentację techniczną - np zastosowanie cewki silnika skokowego w którym np lepsza trwalsza, czy takie same itd... dane te pewnie nie do odnalezienia w powszechnym necie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128490 #5149 Napisano 6 Maja 2022 27 minut temu, Karakal napisał(-a): Czyli wychodzi, że to praktycznie takie same mechanizmy. Wielkie dzięki. 22 minuty temu, unadarek napisał(-a): różnice mogą być czysto techniczne w budowie - ale to trzeba zagłębiać się w dokumentację techniczną - np zastosowanie cewki silnika skokowego w którym np lepsza trwalsza, czy takie same itd... dane te pewnie nie do odnalezienia w powszechnym necie Chyba jest jedna różnica E101 to solar. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #5150 Napisano 6 Maja 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Paulus57 napisał(-a): Chyba jest jedna różnica E101 to solar. oba to solary - E168 jest montowany w seriach nurków citizena BN eco-drive - taki zamiennik mechanicznych Citizena NY - wiec jest wybór można wziąć mechaniczny lub solarny nurek - do wyboru Ps: nie solarne moduły nie zaczynają się od E ,U czy innych - nie solary to wersje np 6850 - starsze moduły - Citizen już praktycznie idzie w solary co jest bardzo ekologiczne i jak zawsze powtarzam nie pcha się co dwa lata łapek w zegarek bo i po co wachlować te baterie i rozszczelniać zegarek co ma fabrycznie z 100, 200, 300 m zakręcone z odpowiednia siła i w niektórych wypadkach testowane aby mieć iso 6425 i mieć napis diver legalnie. dodam jeszcze że po wymianie baterii podobno w Polsce max testuje sie zegarek do 100m wiec jak sie ma 200 to testowany jest do 100m - nie wiem ile w tym prawdy ale....wiec jak kupisz coś z 200m i trzeba wymieniać baterie to może być kłopot bo kupiłeś 200m a masz przetestowane do 100m a z eco drive ten problem znika na ok 10-15 lat Edytowane 6 Maja 2022 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach