borowik1981 436 #6176 Napisano 25 Lipca 2023 W dniu 21.07.2023 o 11:21, Johnny15 napisał(-a): Chcę sobie kupić tego Skajhołka, ale mam zagwozdkę. Chciałem wersję w tytanie i sobie ją dobrze pomacalem, ale jest ona tak lekka, że aż nieswojo się czuję z nim na ręce. Zastanawiam się teraz nad stalą, ale nie mam gdzie przymierzyć. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami - nie chciałbym, żeby stał była za ciężka bo zegarek mały nie jest. Witam Mam z tym samym modułem JY8085 Kupiłem wersję na pasku a potem dokupiłem oryginalną bransoletę Wszystko w stali Na pasku nosił się bardzo wygodnie ale miałem obawy czy na bransolecie nie będzie zbyt ciężki Noszę na bransolecie od około miesiąca i przyzwyczaiłem się do ciężaru (będzie łącznie ok. 190 g, na pasku ok. 110 g) Myślę, że najważniejsza jest regulacja długości bransolety żeby nie latał na ręce i nie obcierał W razie jakby jednak był za ciężki to możesz go dać na pasek Z drugiej strony warto jednak rozważyć tytan jak radził kolega @alpaczino ponieważ masz ten sam zegarek z bransoletą który nosi się tak jakby był na pasku lub jakby miał wymiary koperty 40 mm/10 mm w stali 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikas 8415 #6177 Napisano 25 Lipca 2023 Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84772 #6178 Napisano 26 Lipca 2023 9 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6179 Napisano 27 Lipca 2023 Pozdrawiam 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9554 #6180 Napisano 27 Lipca 2023 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6181 Napisano 28 Lipca 2023 Pozdrawiam 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #6182 Napisano 28 Lipca 2023 W dniu 23.07.2023 o 20:09, alpaczino napisał(-a): Szanuję wszystkie gusta, ale osobiście sądzę, że "zaskakująca" lekkość tytanowych zegarków wynika z braku doświadczenia w tej materii a nie z upodobań. Pierwsza przymiarka tytanowego zegarka jest na tyle zaskakująca, że pojawiają się irracjonalne wnioski. Myślę tak dlatego, ponieważ wszystkim wiadomo, że zegarków nie robi "specjalnie" cięższymi lub grubszymi. Nadmierny ciężar albo grubość są raczej przymusem, czyli wynikiem ograniczeń a nie wyborów konstruktorów. (Inna sprawa jest z wielkością zegarków, bo tu praktyczność i komfort mogą być przeciwstawne.) Ponieważ wspomniana lekkość zegarka nie jest sprawą gustu a raczej wspomnianego zaskoczenia zupełnie nowym doświadczeniem, proponuję się przyzwyczaić do lepszego. Pozdrawiam jest jeszcze jeden aspekt - cena - cięższe - tańsze więcej odbiorców 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johnny15 379 #6183 Napisano 28 Lipca 2023 Byłem, mierzyłem jeszcze raz.Tego vs. wszystkie inne, podobnej wielkości w tytanie. Ten najbardziej mi odpowiadałał. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6184 Napisano 29 Lipca 2023 Byłem, mierzyłem jeszcze raz.Tego vs. wszystkie inne, podobnej wielkości w tytanie. Ten najbardziej mi odpowiadałał.Mnie ten też odpowiada. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15871 #6185 Napisano 29 Lipca 2023 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #6186 Napisano 29 Lipca 2023 Te ze zintegrowaną bransoletą są już dostępne? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17817 #6187 Napisano 31 Lipca 2023 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128853 #6188 Napisano 31 Lipca 2023 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6189 Napisano 31 Lipca 2023 Pozdrawiam 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 17746 #6190 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Jakiś czas temu kupiłem w promocji niebieski pasek do Galaxy Watch za niecałe 20zl. Nie wiedziałem po co mi on. Do czasu... Citek NH8350-83L kupiony po taniości z timestore Edytowane 31 Lipca 2023 przez Petru23 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sulej 186 #6191 Napisano 1 Sierpnia 2023 Czy AT8234-85L (i inne wersje kolorystyczne) mają w zestawie dodatkowe ogniwa? Czy takowe można kupić? Przymierzałem takiego i ledwo go zapiąłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17817 #6192 Napisano 3 Sierpnia 2023 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6193 Napisano 5 Sierpnia 2023 Pozdrawiam 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84772 #6194 Napisano 6 Sierpnia 2023 8 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39832 #6195 Napisano 8 Sierpnia 2023 Pozdrawiam 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #6196 Napisano 10 Sierpnia 2023 Cześć,Chyba dojrzałem do EC i Super Titanium - przynajmniej chciałbym spróbować. Ale bije się z myślami co by tu.. I tak mamy:CB3030-76E który byłby idealny ale nie do końca mi tu cena pasuje (3k za kwarca) i nie wiem czy będzie dostatecznie czytelny (mam średnie wspomnienia z czarnymi tarczamiCA0837-65L dosyć duży (42mm) ale zintegrowana bransoleta może to zniwelować. Ale tu nie ma RC za to jest chrono ale ogólnie plus za kolorystykę.AT8181-63W bardzo ciekawy kolorystycznie ma RC oraz super clear antyrefleks. Jednakże rozmiar... 42mm to sporo zwłaszcza z tą bransoleta.AT6080-53L dobry rozmiar ale to taki trochę beater. A wolałbym coś w bardziej w stylu CB3030. W ogóle pytanie czy seria modele AT są np wyższa półka od CB/CA czy to nie ma żadnego znaczenia? Czy lepiej wybrać coś z RC czy bez?Co w ogóle byście rozważali? Albo na co powinienem zwrócić uwagę? Na mechanizm? Nie za bardzo ogarniam mechanizmów solarnych od Cit8zena 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #6197 Napisano 10 Sierpnia 2023 Chociaż nie miałem żadnego z podanych to jakieś Attesy, tytany i RC mam. Zdecydowanie poszedłbym w RC, zegarek staje się bezobslugowy i może służyć za wzorzec czasu dla innych zegarków. Dodatkowo masz wieczny kalendarz, automatyczną zmianę czasu letniego i zimowego. Nawet Chronomastery muszę czasem synchronizować, a RC nie trzeba w ogóle dotykać i zawsze pokazują właściwy czas i datę. Tytan z powłoką to fajna sprawa, większość moich zegarków wygląda jak nowe (chociaż przy tej ilości nie daję im za bardzo okazji żeby się porysowały). Nowe rysy z niczego się na nich nie pojawiają, w przeciwieństwie do stalowych bez powłok. Z podanych przez Ciebie propozycji wybrałbym CB3030.AT6080 z tego co pamiętam ma odbiornik tylko japońskich fal więc u nas nie skorzystasz z dobrodziejstw RC. Jeżeli zależy Ci na małym rozmiarze to np. AT909* mają 41mm:No i moja ulubiona seria, wielkościowo troszkę większy (jakoś około 42mm nie licząc gardy koronki), konfiguracja topowa z tym mechanizmem. 2007 rok i wg mnie dalej nie powstało nic lepszego czy nawet porównywalnego z U600/U680: 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #6198 Napisano 10 Sierpnia 2023 Dzięki za odpowiedź.A co sądzisz o AT8181? Duży to kloc będzie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #6199 Napisano 10 Sierpnia 2023 Nie miałem, więc ciężko mi powiedzieć. Patrząc po zdjęciach myślę, że przy tym rozmiarze bardziej byłbyś zadowolony ze zintegrowanej koperty, która przechodzi w wąską bransoletę (np. CB0210 - biały jest świetny).W ciemno brałbym CB3030, kwintesencja Attesy, "czysty", prosty, z ostrymi krawędziami na kopercie, przestrzenna tarczą, RC, szafirowa wkładka lunety, niecałe 10mm grubości. Ale... chyba nie ma zewnętrznego antyrefleksu i jeżeli tak jest to byłaby to jedyna rzecz która by mnie wstrzymała. Jeżeli zależy Ci na czytelności o czym wcześniej wspomniałeś to szukaj modelu z zewnętrznym antyrefleksem. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128853 #6200 Napisano 10 Sierpnia 2023 2 godziny temu, M.Mike napisał(-a): Nie miałem, więc ciężko mi powiedzieć. Patrząc po zdjęciach myślę, że przy tym rozmiarze bardziej byłbyś zadowolony ze zintegrowanej koperty, która przechodzi w wąską bransoletę (np. CB0210 - biały jest świetny). W ciemno brałbym CB3030, kwintesencja Attesy, "czysty", prosty, z ostrymi krawędziami na kopercie, przestrzenna tarczą, RC, szafirowa wkładka lunety, niecałe 10mm grubości. Ale... chyba nie ma zewnętrznego antyrefleksu i jeżeli tak jest to byłaby to jedyna rzecz która by mnie wstrzymała. Jeżeli zależy Ci na czytelności o czym wcześniej wspomniałeś to szukaj modelu z zewnętrznym antyrefleksem. Słyszałem, że zewnętrzny antyrefleks bywa źródłem kłopotów (łatwo ulega uszkodzeniu). 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach