Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajna Slava, zanieś do zegarmistrza dobierze wsazówkę godzinową (powinna mieć czarne wypełnienie) i za parę groszy zrobi czyszczenie z regulacją. U ciebie brakuje jednej śrubki trzymającej mechanizm do pierścienia dystansowego.

Kupisz prawdopodobnie używaną Slavę podobnym stanie, która także będzie wymagała interwencji.

Eksperymentować na trupkach jak najbardziej trzeba, czasem warto zacząć od czegoś większego np. budziki:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/80497-pytania-poczatkujacego-laika/?hl=%20olej%20%20czarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszystkie są OK. Rakieta też. Oprócz tego, że ma porysowaną tarczę przez źle osadzoną wskazówkę godzinową.

Dziękuję bardzo, 

utrafiłem slavę. Zobaczymy co przyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to są za zegarki??? i ile mogą być warte??? Jeśli ktoś zna rosyjski to może byłby w stanie rozszyfrować co wygrawerowane jest na drugim zegarku. Z góry dzięuję  :)

post-68465-0-00007200-1389186990.jpg

post-68465-0-81180900-1389186996_thumb.jpg

post-68465-0-18530200-1389187003_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle to samo, ile, ile i ile. W celu rejestracji trzeba zaakceptować regulamin, a tam wyraźnie jest napisane, że tu zegarków się nie wycenia. Pierwszy zegarek to Pabieda a drugi Zim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie mam pojęcia co to za zegarki to chyba warto wiedzieć co trzymam pod dachem... Nie każdy musi być od razu materialistą, chodzi o czystą ciekawość :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się akceptuje regulamin to warto wiedzieć co w nim napisane. Nie każdy musi od razu nauczyć się go na pamięć, ale powinno się zapamiętać czego robić nie wolno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się akceptuje regulamin to warto wiedzieć co w nim napisane. Nie każdy musi od razu nauczyć się go na pamięć, ale powinno się zapamiętać czego robić nie wolno :)

Skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytania to może sie wogóle nie wypowiadaj? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytania to może sie wogóle nie wypowiadaj? :)

Masz unikatowe zegarki i koledzy z forum nie są,wstanie "wogóle" ich wycenić,Porób lepsze fotki i napisz zapytanie  do Sotheby's oni się specjalizują, w wycenach cennych czasomierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz unikatowe zegarki i koledzy z forum nie są,wstanie "wogóle" ich wycenić,Porób lepsze fotki i napisz zapytanie  do Sotheby's oni się specjalizują, w wycenach cennych czasomierzy.

:D super odpowiedź :D

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś zna rosyjski to może byłby w stanie rozszyfrować co wygrawerowane jest na drugim zegarku. Z góry dzięuję  :)

Na zegarku marki Zim jest wygrawerowane : Synowi Koli w dniu Sowietskiej Armii od mamy CCCP.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Edytowane przez Goral35

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamilcz lepiej

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ci nowi, wpadnie na chwilę, ciśnienie podniesie  :D . Ale .... kiedyś sami byliśmy nowi  :blink:

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę się czepiać i szukać dziury w całym, ale ilu z nas zaczynało od pytania "ile jest warty?" Rozumiem, że można nie znać cyrylicy (sam niestety nie jestem w stanie czytać po rosyjsku) więc ciężko jest takie znalezisko ugryźć, ale tak w pierwszym poście "ile", a jak się zwraca uwagę, to zamiast powiedzieć sorry nie doczytałem, to jeszcze pretensje. :wacko:   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację waski123, my byliśmy i chyba nadal jesteśmy pokoleniem hobbystów-kolekcjonerów a nowi coraz częściej traktują zegarki jako okazję do zarobienia kilku groszy. Czasem do mojego syna przychodzą koledzy i oglądają moje gablotki z zegarkami i najczęściej padające pytanie to " ile ten zegarek jest warty?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Eeeech... tak to jest z tymi znaleziskami z piwnic, strychów, garaży i starych szaf. Każdy uważany jest przez szczęśliwego znalazcę za nie wiadomo jaki skarb,
Później taki "jednopostowiec" jest rozczarowany, że dostał opieprz na dzień dobry za pytanie o cenę, a później jeszcze bardziej rozczarowany, gdy okazuje się, że jego znalezisko to najwyżej równowartość flaszki, no może dwóch, w porywach do trzech ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzieciarnia :D  na hobby starego patrzy z pobłażaniem i rączek do sikorków nie wyciąga. Z jednej strony dobrze ale gdyby złapali tatusiowego bakcyla to na łowy ruszalibyśmy całą bandą :D

Trzeba dużo cierpliwości do nowych, trzeba im pomagać, a bezczelność trzeba piętnować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobnym zagadnieniem jest to, że to forum prezentuje dość wysoki poziom ogólny i przywiązanie do netykiety.

Natomiast większość osób wpadających interesownie czy "na szybko" czy "jednopostowców" to współczesne pokolenie internetu. Oni są przyzwyczajeni do niskiej jakości i niedbałego postępowania - na większości forów pisze się byle co, byle jak. Bez specjalnej odpowiedzialności za słowo i bez specjalnego zastanawiania się.

No i w ten sposób następują konfrontacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewne pytania można przewidzieć po dacie rejestracji na forum. Dziś rejestracja, dzis pytanie o cenę, jutro zapomni jaki ma nick na forum.

Kto się zarejestrował z powodu prawdziwego zainteresowania zegarkami to nie zaczyna od pytań a od czytania forum.

chociaż wiem że niektórzy koledzy wpadli "na chwilę" i ... wpadli po uszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzieciarnia :D  na hobby starego patrzy z pobłażaniem i rączek do sikorków nie wyciąga. Z jednej strony dobrze ale gdyby złapali tatusiowego bakcyla to na łowy ruszalibyśmy całą bandą :D

I to byłby niezły system na bazarki i giełdy. Jak człowiek wpadnie samemu to ciężko wszystko ogarnąć i ktoś sprzed nosa sprzątnie fajny zegarek. A tak to, w grupie każdy wie o co chodzi, obstawia sektory i jazda :D

Co do tych pytań o wartość zegarków, to racja bywa to irytujące. Ale mam na to rozwiązanie. Można zrobić podtytuł tematu:

"Regulamin zabrania wyceny zegarków", albo "Nie wyceniamy zegarków".

Czy coś takiego moderator jest w stanie zrobić? Bo osoba, która założyła temat jest już nieobecna na forum. Myślę, że to na większość pytających "jednopostowców" mogłoby zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można zrobić podtytuł tematu:

"Regulamin zabrania wyceny zegarków", albo "Nie wyceniamy zegarków".

Może jeszcze inaczej: założyć jako pierwszy na forum główny temat "PYTANIA O WYCENE ZEGARKOW".

Jest szansa że pytania będą trafiały właśnie tam, i ponieważ nie znamy się na wycenie, to nikt nie będzie tam odpowiadał ani nawet zaglądał. No, chyba że akurat ktoś będzie potrzebował odreagować ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi