Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie to nie moja aukcja - mechanizm to na 100% stary kirow tylko zdjęcia słabe coby odczytać coś więcej to na pewno nie mołnia nawet ta stara zdobiona - koperta też puszkowa a nie z dekielkiem wciskanym - wskazówki dopasowane ze starej kieszonki na pewno nie oryginalne ale wskazówki to nie problem - dzidowsko wygląda tylko ta tarcza pewnie oryginalna była zniszczona i ktoś zamienił - co do ceny się nie wypowiadam nawet bo jest kosmiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiązując do tematu stalowych kopert . czy te dwa są oryginalne czy skladaki ?

Moim zdaniem chyba OK :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pytałem się o jeden zegarek, ten co widać poniżej też wstawiłem, ale chyba go nie widać, zatem zapytam jeszcze raz czy warto się pobawić w jego odnowienie? z góry dzięki

25585083634718982627.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa Rakieta. Nigdy takiej nie widziałem. Co do ewentualnego odnawiania, to moim zdaniem powinieneś ją zostawić w takim stanie w jakim jest obecnie. Ta patynka dodaje jej tylko uroku, a znacznych uszkodzeń tarczy czy koperty nie widzę. Może ewentualnie jakieś zabiegi czysto kosmetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie. 

Z tego co wiem już, mój zegarek jest to prawdopodobnie podróba KOMANDIRSKICH.

Opłaca się go dawać do wyregulowania zegarmistrzowi? Bo ja nie mogę poradzić sobie. śpieszy mi się o prawie godzine na dobę. I czy opłaca się go troszkę odnowić?? Aha i powiedzcie mi coś na temat mechanizmu czy szajs czy w miarę ok. 

Wrzucam zdjęcia: 

post-68165-0-95565900-1388689535_thumb.jpg

post-68165-0-10658800-1388689540_thumb.jpg

Z góry dzięki za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Ci się podoba i chcesz go nosić to zanieś do zegarmistrza, wyczyści, przesmaruje i będzie chodził, koszt 40-50pln, w odnawianie nie ma sensu się bawić. Zobacz ile kosztują podobne na alle i podejmij decyzję czy się opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja ale do tego mam sentyment bo to pamiątka. Miałem przez chwile plan nawet go pozłocić bo mam kumpla złotnika i mógł by mi to zrobić za 0zł bez problemu, ale raczej odpuszczam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 80-100 kupisz oryginalnego komandira w bardzo dobrym stanie.

Którego i tak trzeba będzie zanieść do zegarmistrza w celu przesmarowania i wyczyszczenia w cenie 40-50pln :) 

Oczywiście nikogo nie namawiam, żeby kupował i zbierał podróbki, ale skoro już jest to może warto się nad nim pochylić. Tym bardziej, że masz do niego sentyment ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz mechanizmu który może mi zrobić zegarmistrz, jak mogę popracować nad resztą?? takie złocenie jak mówiłem sens ma?? W końcu i tak nie jest to oryginał to można by zrobić coś innego z niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, kwestia gustu, o ile wiem to te zegarki są stalowe więc złocenie ich mówiąc delikatnie jest chybione i w ogóle do niego nie pasuje. Ale to moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie wiem co zrobić żeby bransoleta i cala reszta wyglądała jak nówka. A z jakiej stali są wykonane?? bo mi się wydaję że z 316 bo nie widzę na nim przedzierającej się miedzi od chromowania słabego tylko nawet w głębokich rysach nadal jest ten sam materiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu Ci niestety nie pomogę, bo komandiry to nie moja bajka. Generalnie jeżeli ta koperta jest stalowa (a tak mi się wydaje) to kupujesz pastę do biżuterii i naprzód polerka (tylko uważaj, żeby farby z bezela nie zetrzeć) i będzie lśnił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko można zrobić na błysk bez chodzenia do majstra. Dużo się pisało o tym na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajtek jestem tu nowy i nie ogarniam dobrze jeszcze forum. Pisze w temacie "ogólnym" na ten temat a dokładnie temat tych zegarków bo jeszcze nie potrafie się dobrze poruszać tutaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Każdy kiedyś zaczynał. Jeśli potrzebujesz podpowiedzi to pisz na PW może troszkę pomogę w miarę swej niewielkiej wiedzy i doświadczenia kosmetycznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty ruskich komandirów były raczej z chromowanego mosiądzu, nie stalowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś rozpozna tego typka?

Namierzony w Wietnamie, i tam pozostał- bo chcieli za dużo.

post-34219-0-36307300-1388739910_thumb.jpg

post-34219-0-13244400-1388739929_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta faktycznie jak w zarii.Może to być współczesna produkcja lub coś zrobione kiedyś na zamówienie (choć nigdzie w sieci nie znalazłem takiego zegarka). Teraz jest na mołotku rakieta z podobnym motywem :

http://molotok.ru/chasy-raketa-bajkonur-pl-oshchadka-95-vks-i3851967276.html?utm_source=archive&utm_medium=similar_item_panel 

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdamKoX wyślij lub zanieś zegarek do jakiegoś renomowanego zakładu, samą kopertę daj do profesjonalnego złocenia, koniecznie razem z koronką (tą z przedniej górnej jedynki). Stalową bransoletę wywal - bo nie pasuje (!) i najlepiej kup z litego złota, lub zleć złotnikowi jej zrobienie... wtedy dopiero nadgarstek będzie prezentował się odlotowo :)

Koperty ruskich komandirów były raczej z chromowanego mosiądzu, nie stalowe

MagMa

primo: nie "raczej" a "na pewno"

secundo: przedmiot pytań AdamKoX nie ma nic wspólnego z ruskim czy sowieckim komandirem ...no chyba, że to ...... że nie jest wykonany ze stali   :)

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdamKoX wyślij lub zanieś zegarek do jakiegoś renomowanego zakładu, samą kopertę daj do profesjonalnego złocenia, koniecznie razem z koronką (tą z przedniej górnej jedynki). Stalową bransoletę wywal - bo nie pasuje (!) i najlepiej kup z litego złota, lub zleć złotnikowi jej zrobienie... wtedy dopiero nadgarstek będzie prezentował się odlotowo :)

Ja bym nie brał tego wpisu na poważnie myśle że nie warto wogóle pisać szczególnie początkującym zbieraczom takich dyrdymałów - gośc napisał że wie iż to chinski wyrób  a mimo to chciałby go uruchomic ewentualnie odnowić może od kogoś dostał może znalazł jedno jest pewne chce nosić

AdamKoX ja bym ten zegarek dał do zegarmistrza niech go uruchomi koszt nie będzie wielki jesli jest kompletny - koperte samemu wyczyśc i daj nowy pasek taki za 15 zeta i go noś - kiedys jak się ewentualnie wciągniesz w zegarkową pasje to będziesz go wspominał jako ten pierwszy ;)   a że był troche takim lisem bez oka i kulawą nogą to nie ważne ważne że był pierwszy

Powodzenia i nie bierz poważnie niektórych wpisów niektórych ludzi może oni ci go poprostu zazdroszczą :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pomoże mi ktoś stwierdzić, czy to w miarę prawdziwy Poljot, czy też jakiś składak?

1499459_10201737029644857_335518439_n.jp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi