Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

Poproszę o pomoc kogoś, kto jest bardziej obeznany w temacie.

Czy występował Wostok Amfibia z takim mechanizmem? Czy jest z nim wszystko w porządku?

attachicon.gifDSC_4463.JPG

Dziękuję

Biorąc pod uwagę radzieckie Amfibie, to można napisać, że ten mechanizm (17-kamieniowy 2409A) występował w nich powszechnie. Wcześniej stosowany był 2209 (18-kamieniowy), ale nie w tym modelu koperty, jaki pokazałeś na zdjęciach.

W amfibiach rosyjskich stopniowo przechodzono do automatycznej wersji werku bazowego - i taka też występuje we współczesnych Amfibiach

Reasumując - z tą Amfibią wszystko jest OK. Werk prawidłowy, raczej nie kombinowany (wszystkie elementy charakterystyczne dla tej generacji 2409A). Pozostałe elementy (koronka, dekiel, uszczelka, blaszka) też rasowo amfibiowate ;)

Jeżeli to zegarek z aukcji i planujesz jego zakup, to jedyną pułapką może okazać się stan techniczny - tzw. przesuwka regulacji tempa chodu znajduje się w skrajnym położeniu, co może sugerować konieczność konserwacji mechanizmu.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę radzieckie Amfibie, to można napisać, że ten mechanizm (17-kamieniowy 2409A) występował w nich powszechnie. Wcześniej stosowany był 2209 (18-kamieniowy), ale nie w tym modelu koperty, jaki pokazałeś na zdjęciach.

W amfibiach rosyjskich stopniowo przechodzono do automatycznej wersji werku bazowego - i taka też występuje we współczesnych Amfibiach

Reasumując - z tą Amfibią wszystko jest OK. Werk prawidłowy, raczej nie kombinowany (wszystkie elementy charakterystyczne dla tej generacji 2409A). Pozostałe elementy (koronka, dekiel, uszczelka, blaszka) też rasowo amfibiowate ;)

Jeżeli to zegarek z aukcji i planujesz jego zakup, to jedyną pułapką może okazać się stan techniczny - tzw. przesuwka regulacji tempa chodu znajduje się w skrajnym położeniu, co może sugerować konieczność konserwacji mechanizmu.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mój niepokój wzbudził brak jakichkolwiek oznaczeń.

Zegarek kupiłem dość okazyjnie, jest ogólnie w świetnym stanie. Tym bardziej cieszy mnie wiadomość, że jest z nim wszystko w porządku w kwestii oryginalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mój niepokój wzbudził brak jakichkolwiek oznaczeń.

Zegarek kupiłem dość okazyjnie, jest ogólnie w świetnym stanie. Tym bardziej cieszy mnie wiadomość, że jest z nim wszystko w porządku w kwestii oryginalności.

Dla pewności możesz jeszcze pokazać przód zegarka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/wielki-radziecki-wostok-automat-i3941006119.html

Wostok z koniem? automat? Co to za twór, bo bardzo mnie ciekawi

Co do zasady - model i tarcza znane chociaż występuje już nie tak często jak dawniej. Można spotkać się z opiniami, że jest to edycja poświęcona radzieckiej kawalerii konnej. Na pewno cenny punkt w kolekcji. Szczegóły tego konkretnego egzemplarza musisz sobie zweryfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popularny model, lata bodajże 80. Sam mam taką i jest ona chyba moją ulubioną.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dokładny...  wygrzebałem go dzies u dziadka w szufladzie ..warto to sprzedawac?? czy lepiej trzymac na pamiatke ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dokładny...  wygrzebałem go dzies u dziadka w szufladzie ..warto to sprzedawac?? czy lepiej trzymac na pamiatke ?

Zawsze bardzo cieszą mnie takie pytania :angry:  i odpowiem na nie następnym..................... a ile pamiątek masz po dziadku, że w ogóle taką ewentualność rozważasz ?? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze bardzo cieszą mnie takie pytania :angry:  i odpowiem na nie następnym..................... a ile pamiątek masz po dziadku, że w ogóle taką ewentualność rozważasz ?? :angry:

on zyje jak cos..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprzedałbym pamiątki po dziadku, a na pewno nie za kilkadziesiąt zeta. No ale ja to ja...

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tym bardziej. Ja bym nie mógł spojrzeć w oczy ofiarodawcy gdybym sprzedał ofiarowany zegarek :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż twoja sprawa, chcesz sprzedawać to sprzedawaj. Na przyszłość staraj się nie zadawać takich dziwnych pytań bo większość kolekcjonerów bardzo ceni sobie pamiątki i prezenty od rodziny i znajomych. Sorki ale we mnie za każdym razem jak słyszę coś takiego to krew się burzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj tego głupiego gadania, sprzedaj, pojedziesz na super wakacje z laskami i wypasioną furę sobie kupisz. :angry:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż twoja sprawa, chcesz sprzedawać to sprzedawaj. Na przyszłość staraj się nie zadawać takich dziwnych pytań bo większość kolekcjonerów bardzo ceni sobie pamiątki i prezenty od rodziny i znajomych. Sorki ale we mnie za każdym razem jak słyszę coś takiego to krew się burzy

No to prosze na przyszłosc zrozumiec kontekst w jakim zadawane jest pytanie .

Po pierwsze nie było mowy ze chce sprzedac tylko czy warto boo...moze.......jakis własnie KOLEKCJONER miał by z niego jakas radosc i moze chciałby go miec w swojej kolekcji. Dla mnie to ruski stary zegarek i na pewno jego sprzedaz nie zmieniał by mojego statusu społecznego

Po drugie to jest forum plotkarskie gdzie panowie wylewaja swoją zółć czy forum miłosników zegarów zegarków? wiec prosze trzymac sie tematu a nie wygłaszac swoje skadinad   durne komentarze Pzdr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to prosze na przyszłosc zrozumiec kontekst w jakim zadawane jest pytanie .

Po pierwsze nie było mowy ze chce sprzedac tylko czy warto boo...moze.......jakis własnie KOLEKCJONER miał by z niego jakas radosc i moze chciałby go miec w swojej kolekcji. Dla mnie to ruski stary zegarek i na pewno jego sprzedaz nie zmieniał by mojego statusu społecznego

Po drugie to jest forum plotkarskie gdzie panowie wylewaja swoją zółć czy forum miłosników zegarów zegarków? wiec prosze trzymac sie tematu a nie wygłaszac swoje skadinad   durne komentarze Pzdr 

Nie mam zamiaru dłużej prowadzić tej niepotrzebnej dysputy. W jednym się z tobą zgodzę to jest forum miłośników zegarków, a nie doradców sprzedać czy nie sprzedawać. Baw się dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj tego głupiego gadania, sprzedaj, pojedziesz na super wakacje z laskami i wypasioną furę sobie kupisz. :angry:  

:wacko: nie wiem to miało byc smieszne czy jak......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Jaśiu dalej szaleje na forum - kilka dni temu zapytał o zegarek CARTIER jak mu chłopaki powiedzieli że to podróba to się strasznie zjeżył i zaczął wojować aż temat zamknięto

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/100800-orginał-czy-replika/page-1

Teraz widze powtórka z rozrywki na dziale radzieckim :lol:  :lol:  :lol:

Janie Dżony przywołuje cię do pożądku !!!! :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na tym forum wieloletnim i cenionym użytkownikiem , ale pozwolę sobie zacytować regulamin.

11. Nie wytykać innym Użytkownikom niezgodności zamieszczanych przez nich treści z Regulaminem i nie prowadzić dyskusji na ten temat na Forum. Do zgłaszania treści niezgodnych z Regulaminem służy przycisk ?raportuj?. 12. Temperować negatywne emocje.

Ponadto Użytkownik zobowiązany jest do respektowania szczególnych zasad obowiązujących na Forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków: 13. Zamieszczać treści komercyjne jedynie w przeznaczonym do tego dziale RYNEK , na którym obowiązuje dodatkowy regulamin dotyczący reguł sprzedaży. 14. Nie dokonywać wycen i nie zamieszczać próśb o dokonanie wyceny przez innych Użytkowników.

§

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sprzedać - ja dam za niego 50pln (licząc z kosztami przesyłki) :) - akceptujesz warunki - odezwij się na priv.

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wacko: nie wiem to miało byc smieszne czy jak......

no kolega wąski o jachcie zapomniał napomnieć  :D  :D  :D

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi