Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy koperta tego Wostoka nosi ślady autentyczności? :)

post-31719-0-61915400-1396185663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa.... i wszystko jasne. Powiększyłem sobie i dopiero teraz widzę. Mój powyższy wpis na temat Lynne Cox uznajmy za nieważny, OK? ;)

Tam jest też jakiś napis na niebiesko. Chyba jest wpisany rok 1937, w takim razie to niewyraźne nazwisko powyżej należy chyba do Walierija Czkałowa, samolot to Tupolew ANT-25, a wyznaczona na tarczy trasa ZSRR-USA prowadzi z Moskwy do Vancouver w stanie Waszyngton i rzeczywiście przebiega nad biegunem.

To ma sens na fali pieriestrojki w latach '80.

Więcej na ten temat (i z ilustracjami) pisałem tutaj:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/51947-nasze-nowe-nabytki-vintage/page-242?do=findComment&comment=1169335

pozdrawiam

Narfas

Panowie. Ja mam tylko nadzieję, że Wy chyba nie wierzycie, że ta tarcza pochodzi z epoki?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wygląda wiarygodnie - ja tam wierze i wierzył będę dopóki ktoś mi nie przedstawi dowodów że jest inaczej bo na razie opieramy się na zapisach typu "wydaje mi się że" "według mnie " i tym podobnych - które tarcze są podrabiane na ukrainie to wiemy jest tego pełno na allegro i giełdach staroci ktoś to produkuje masowo więc jest tego dużo - natomiast takich choć chyba najciekawsza nie widziałem nigdy.Więc jak to jest ?? ktoś zrobił super tarcze która mogłaby być hitem i zrobił tylko jedną czy kilka sztuk ??? a mniej popularne klepie w tysiące??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika na tarczy jednoznacznie wskazuje na związek tego zegarka z rekordowym przelotem Walerego Czkalowa i to raczej tym drugim z 1937.Moje pytanie jest raczej o stronę techniczna zegarka.Jaki to mechanizm i w jakich latach był produkowany?? Czy może upamiętnia np. 50 rocznice rekordowego przelotu?? Moim zdaniem autentyczność tego zegarka nie budzi wątpliwości .Mimo ze na forum przeważają opinie typu:" jeżeli coś nie występuje w katalogach Antonowa to nigdy nie mogło się zdarzyć"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, na wstępie z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale obecnie aparat mi padł ;) Czy ta amfibia to oryginał czy składak? Jak dla mnie, dziwne wskazówki i nigdy nie widziałem ich z taką tarczą.

http://bankfotek.pl/view/1698387

Edytowane przez troublesome

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, na wstępie z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale obecnie aparat mi padł ;) Czy ta amfibia to oryginał czy składak? Jak dla mnie, dziwne wskazówki i nigdy nie widziałem ich z taką tarczą.

http://bankfotek.pl/view/1698387

Zadałeś pytanie w którym sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. :P 

Naskładane. :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wygląda wiarygodnie - ja tam wierze i wierzył będę dopóki ktoś mi nie przedstawi dowodów że jest inaczej bo na razie opieramy się na zapisach typu "wydaje mi się że" "według mnie " i tym podobnych - które tarcze są podrabiane na ukrainie to wiemy jest tego pełno na allegro i giełdach staroci ktoś to produkuje masowo więc jest tego dużo - natomiast takich choć chyba najciekawsza nie widziałem nigdy.Więc jak to jest ?? ktoś zrobił super tarcze która mogłaby być hitem i zrobił tylko jedną czy kilka sztuk ??? a mniej popularne klepie w tysiące??

Grafika na tarczy jednoznacznie wskazuje na związek tego zegarka z rekordowym przelotem Walerego Czkalowa i to raczej tym drugim z 1937.Moje pytanie jest raczej o stronę techniczna zegarka.Jaki to mechanizm i w jakich latach był produkowany?? Czy może upamiętnia np. 50 rocznice rekordowego przelotu?? Moim zdaniem autentyczność tego zegarka nie budzi wątpliwości .Mimo ze na forum przeważają opinie typu:" jeżeli coś nie występuje w katalogach Antonowa to nigdy nie mogło się zdarzyć"..

Panowie. Życzę powodzenia :D

Niezależnie od wiadomych okoliczności, których dotyczy, to w mojej opinii tarcza nie tylko nie jest wyprodukowana w czasach ZSRR ale uważam, że nawet nie jest wczesnym postsovietem tylko czymś późniejszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Życzę powodzenia :D

Niezależnie od wiadomych okoliczności, których dotyczy, to w mojej opinii tarcza nie tylko nie jest wyprodukowana w czasach ZSRR ale uważam, że nawet nie jest wczesnym postsovietem tylko czymś późniejszym.

Chętnie poznałbym uzasadnienie takiej tezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy koperta tego Wostoka nosi ślady autentyczności? :)

attachicon.gif20140330_150741_resized.jpg

Koperta jak najbardziej wostokowa - pierwsze zdjęcie.

post-41034-0-25070500-1396202813_thumb.jpg

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadałeś pytanie w którym sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. :P

Naskładane. :)

Dzięki za odpowiedź, kupiony za całe 40 zł, myślę, że sama koperta w idealnym stanie jest więcej warta, na pasku nato, mimo wszystko świetnie wygląda - będzie noszony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, kupiony za całe 40 zł, myślę, że sama koperta w idealnym stanie jest więcej warta, na pasku nato, mimo wszystko świetnie wygląda - będzie noszony :)

Noś i w międzyczasie szukaj trupa z dobrą tarczą i wskazówkami.  :P

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piksele tego malunku aż w oczy dają

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papiery wcale nie są mocne. Po pierwsze data produkcji wskazana w paszporcie to 54 rok a data na mechanizmie II kwartał 55 roku. Mechanizm z przyszłości?  Po drugie numer mechanizmu w paszporcie to 475755 a na mechanizmie inny. Kwitek z Kijowa może dotyczyć wszystkiego. Choć "grawiuczas kijów" to była raczej mennica. Patrz tu 

https://www.google.pl/search?q=%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8E%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2&client=opera&hs=iv2&channel=suggest&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Oa45U6irC6LA7AajyoDwAg&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1117&bih=858

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o autentyczność tego zegarka.Papiery niby mocne,ale ten malunek na tarczy??Czy kwitek z Kijowa może dotyczyć usługi namalowania portretu zbrodniarza na tarczy??http://www.ebay.com/itm/171278662935?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648

A co tu pisać? Przecież to pachnie ściemą na kilometr.. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papiery wcale nie są mocne. Po pierwsze data produkcji wskazana w paszporcie to 54 rok a data na mechanizmie II kwartał 55 roku. Mechanizm z przyszłości?  Po drugie numer mechanizmu w paszporcie to 475755 a na mechanizmie inny. Kwitek z Kijowa może dotyczyć wszystkiego. Choć "grawiuczas kijów" to była raczej mennica. Patrz tu 

https://www.google.pl/search?q=%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8E%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2&client=opera&hs=iv2&channel=suggest&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Oa45U6irC6LA7AajyoDwAg&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1117&bih=858

Dzięki za rzeczowa ekspertyzę,Faktycznie argumenty mocne,dużo mocniejsze od tych w rodzaju: "nie ma w katalogu u Antonowa to nie ma na świecie" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy  :)  Zawsze jak mogę i wiem to pomogę. Polecam się na przyszłość. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa ,ale znalazłem inny zegarek z podobnym portretem na tarczy.Tym razem tez lipa ??? Czy może seryjna produkcja z Charkowa??-http://www.ebay.com/itm/vintage-russian-watch-with-painetd-portrait-of-joseph-stalin-runs-/321366538980?pt=Pocket_Watches&hash=item4ad2f03ae4

Sądzę, że to nie seryjna twórczość z Charkowa, ale twórcze rozwinięcie kalkomanii z hakenkrojcami.

Jednocześnie zegarek kolejowy na deklu i Josif na tarczy? To się po prostu nie zdarzało.

Za Sajuza po prostu nie było obyczaju, znanego z czasów caratu, żeby dawać przywódców na tarczach zegarków. A na tarczy zegarka służbowego - to już niewyobrażalne.

Dzięki temu mam też wątpliwości co do autentyczności graweru służbowego na deklu.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a werk jest z łucza czy z poljota de lux ?

bo na alle ten werk znalazlem w obu markach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Koledzy mam pytanie czy ktoś wie ile wersji tego modelu Sekondy wyszło ? 2 lub 3 a może więcej? kiedyś pytałem bo podobno jest jedna źle wydrukowana w katalogu poljota. Poljoty też wychodziły w takiej wersji i tu drugie pytanie : ile było poljotów. chciałem porównać. dzięki.

post-41580-0-45822100-1396421753_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi