Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma jej w katalogach, jest oryginalna.

Były takie w eksportowej wersji?(ang dzień tygodnia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem.. Że co? Jaki angielski dzień tygodnia? "Piatnik"? :huh:

"piatnica", dla ścisłości :)

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w "piatnicu" przypada "prazdnik" i robimy piknik, to może być "Piatnik" :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież napisałem.. Że co? Jaki angielski dzień tygodnia? "Piatnik"? :huh:

Napisałeś, że ta jest ori, co oczywiście rozumiem, ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli z dniami tygodnia(mon, tue...), bo widziałem takiego i się zastanawiam czy składak czy takie też były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś, że ta jest ori, co oczywiście rozumiem, ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli z dniami tygodnia(mon, tue...), bo widziałem takiego i się zastanawiam czy składak czy takie też były.

Jeśli jest to wersja eksportowa, to oprócz datownika anglojęzycznego, inne napisy również będą nie w cyrylicy. A więc porównaj napisy na cyferblacie, werku i datowniku - jeśli część jest rosyjska, część angielska, to składak na 100%. Jeśli wszystkie angielskie, to przypuszczalnie nie-składak, ale pewności też do końca nie ma. W tym konkretnym przypadku, jeśli dobrze rozumiem o co pytasz, byłby cyferblat z rosyjskimi symbolami jakiejś ich służby (KGF, KFG? Komitiet Gosudarstwiennyj Federalnyj? Nie wiem, kto zacz) i jednocześnie byłoby to przeznaczone na eksport - jakoś mi się to kłóci, ale nie przesądzam.  

Edytowane przez Po Bieda

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli (..)

Twoje pytanie @prw6 jest z założenia błędnie sformułowane -  rozróżnianie "wersja krajowa" vs "wersja eksportowa" ma sens w przypadku zegarków sowieckich/radzieckich a konkretnie gdzieś tak do końca lat 80-tych. W latach przełomu 80/90 i później dzieje się już <<RÓBTA CO CHCETA>>

Pokazana sławka to noworus. Nie mam pojęcia, co oznacza ta gwiazda z  кфг  w środku? Może to jakieś firmowe logo, może znak instytucji?? Gdyby ożenić to z łacińskim kalendarzem, wyglądałoby to dziwacznie

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No składak Orienta i Slavy. Ale cena .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pytanie @prw6 jest z założenia błędnie sformułowane -  rozróżnianie "wersja krajowa" vs "wersja eksportowa" ma sens w przypadku zegarków sowieckich/radzieckich a konkretnie gdzieś tak do końca lat 80-tych. W latach przełomu 80/90 i później dzieje się już <<RÓBTA CO CHCETA>>

Pokazana sławka to noworus. Nie mam pojęcia, co oznacza ta gwiazda z  кфг  w środku? Może to jakieś firmowe logo, może znak instytucji?? Gdyby ożenić to z łacińskim kalendarzem, wyglądałoby to dziwacznie

Czy medyczne Slavy nie miały takiego logo кфг ?

A jednak chyba nie  :)

Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miały, lodówki. Poluję od dawna na taką. Bywają też big zero ale już nie są takie ciekawe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie takie samo.

Z tym KFG na forum rosyjskim mają problem, ale wszystko wskazuje na to, że zegarki były wykonane dla Краснознаменный флотский госпиталь (Red banner (awarded) fleet hospital) - Szpital floty odznaczony orderem Czerwonego Sztandaru w Sewastopolu.

Pewności nie ma nikt.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, nie wiedziałem, że to noworus. Ciężko się połapać jak nawet w katalogach nie ma ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No składak Orienta i Slavy. Ale cena .....

Czekaj, chyba nie. Wg oznaczeń, tylko dekiel jest stalowy, a Orient ma całość w stali - chyba że dekiel też podmieniony. Ale poza tym, to Orient King Diver. Miał ktoś pomysł :)

Tak, właśnie mi coś świtało, jakbym to już gdzieś widział. To jest to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Powie mi ktoś coś o tym mechanizmie? Najważniejsza jest przybliżona data produkcji. Dzięki!

aa9bda67b75e2131ea40635629e5c216.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm wyprodukowany w Petersburskiej fabryce. Data na werku drugi kwartał 1958 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przybliżeniu widać że drugi 56 :D pobieda z petrodworca, z roku 1956 przy czym zakład oficjalnie produkuje zegarki od roku 1960, wcześniej tylko elementy mechanizmów. W rzeczywistości są w katalogach z końca lat pięćdziesiątych zegarki z logo pczz I tej tu pobiedy nie można z całą pewnością sklasyfikować jako składak. :) miło było by zobaczyć tarczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm wyprodukowany w Petersburskiej fabryce. Data na werku drugi kwartał 1958 roku.

a dziękuję bardzo serdecznie. W takim razie idealnie trafiłem. Szukałem z lat 50' i to był zakup pod wpływem :P Takie najciekawsze potem  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przybliżeniu widać że drugi 56 :D pobieda z petrodworca, z roku 1956 przy czym zakład oficjalnie produkuje zegarki od roku 1960, wcześniej tylko elementy mechanizmów. W rzeczywistości są w katalogach z końca lat pięćdziesiątych zegarki z logo pczz I tej tu pobiedy nie można z całą pewnością sklasyfikować jako składak. :) miło było by zobaczyć tarczę :)

Już jestem ślepy Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem ślepy

Jak dla mnie to też drugi 58 ...

Powiększam i pomniejszam i ciągle 58

Teraz zagadka kto jest faktycznie ślepy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to też drugi 58 ...

Powiększam i pomniejszam i ciągle 58

Teraz zagadka kto jest faktycznie ślepy :D

Najłatwiej ocenić właścicielowi z bliska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak by było najłatwiej ale widać nie można iść na łatwiznę :D

Skoro już obstawiamy to też dołącz do zabawy ;)

Edytowane przez Ziben86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi