Qba. 4737 #1 Napisano 23 Stycznia 2018 Cześć,na pewno, na naszym zegarkowym forum znajdzie się jakiś maniak sprzętu audio.Od dawien dawna chodził mi po głowie sprzęt stereo z gramofonem, a tak wyszło, że pod choinką znalazłem gramofon Niestety, jestem jeszcze w temacie zielony. Chciałbym kupić jakiś amplituner (ewentualnie wzmacniacza i osobno tuner) + kolumny podstawkowe. Budżet to ~1600 zł. Możecie coś polecić na start? Coś co fajnie będzie grało Rock, rege, chillout, czasem elektronikę? Wiem, że szaleństwa nie ma w tym budżecie, ale od czegoś muszę zacząć, a nie chce kupić źle spasowanego zestawu. Mowa oczywiście o używanych podzespołach. Myślałem nad czymś vintage, a jak się uda to nowych kolumnach podstawkowych, pokój ok.25m2 . Myślałem, na początku o Pioneer SA-508 ewentualnie TX-608 + z czasem tuner + CD. Czy korzysta ktoś z takiego sprzętu? Mam dylemat między vintage, a czymś bardziej współczesnym (na plus przemawia zestaw z pilotem) Jeżeli macie inne propozycję będę wdzięczny.Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Kuba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ROLMEGA #2 Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Co to za gramofon?prawdopodobnie potrzebujesz do niego przedwzmacniacz, czasem te układy sa wbudowane w wzmacniacze/amplitunery.https://www.tophifi.pl/aktualnosci/jaki-przedwzmacniacz-gramofonowy-wybrac Edytowane 23 Stycznia 2018 przez ROLMEGA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4737 #3 Napisano 23 Stycznia 2018 Gramofon to raczej nic specjalnego, automatyczny Pioneer z wbudowanym przedwzmacniaczem, ale muszę przyznać, że gra całkiem przyjemnie Teraz chcę kupić resztę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timex605 2 #4 Napisano 30 Stycznia 2018 Poszukaj używanego Yamaha Pianocraft. Wystarczy na początek, a nawet trochę dłużej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4737 #5 Napisano 2 Lutego 2018 Myślałem, że temat już umarł :)Też myślałem nad czymś w stylu Pianocraft, ale jednak chciałbym coś bardziej "rozwojowego" i jednak żeby to jakoś współgrało z gramofonem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #6 Napisano 2 Lutego 2018 A co za problem z gramofonem? Znośny przedwzmacniacz nie musi być zbyt drogi (o ile masz gramofon MM/MC a nie z jakąś piezoelektryczną wkładką). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #7 Napisano 19 Sierpnia 2019 Odwiedziłem dziś stare mieszkanie rodziców które stoi puste już 10 lat i taką piękna 30 letnia ze sobą przywiozłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #8 Napisano 19 Sierpnia 2019 Midi, ale z tych porządniejszych...New Class A wzmacniacz, jednobitowy przetwornik... Na sprzęcie Technicsa dojrzewałem (wcześniej był "krajowy"). Po dłuższym używaniu konturu, basów i sopranów skręconych na maksa w prawo odkryłem, że dźwięk po właczeniu source direct nie jest może taki efekciarski, ale...lepszy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #9 Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja sobie zrobiłem sam Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #10 Napisano 20 Sierpnia 2019 Spoko, chętnie bym to skonfrontował z posiadanymi przeze mnie wzmacniaczami. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #11 Napisano 20 Sierpnia 2019 Wzmacniacz dostał nowe kolumny. Tannoy eclipse one.Zmiana mocno na plus w stosunku do moich lipnych kolumn jvs 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1947 26 #12 Napisano 25 Października 2019 Chcę usłyszeć kable w moim PianoCrafcie MCR N-670D. Kupiłem w dobrej cenie Melodikę MDC2400 z bananami (tak się to nazywa?). Za cholerę nie wiem jak to podłączyć bez zagniatania ich po stronie klocka. Jakieś porady? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #13 Napisano 25 Października 2019 Nie podejdą ci tu. "Grające "kable, to wierutna bujda. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3721 #14 Napisano 25 Października 2019 Powinny dać się wetknąć w dziurki. Czerwony w czerwoną itd Nie wiem tylko, czy Yamaha to przewidziała 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #15 Napisano 25 Października 2019 Raczej nie.Gniazda pod banan są grubsze. W lampowcu sobie takie montowałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1947 26 #16 Napisano 25 Października 2019 Nie podejdą ci tu. "Grające "kable, to wierutna bujda. Pozdrawiam.To był żart Oryginalne są tak beznadziejne, że aż strach. Te kupiłem są 150 zł, więc głupio byłoby nie skorzystać. W sumie to może być słychać kable głośnikowe jeśli mają za mały przekrój. W otwory nie wejdą. W głośnikach weszły, tu są inne "porty" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4787 #17 Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Akurat te kable, które służą do połączenia końcówek z głośnikami, do pewnego stopnia oczywiście, wpływ mają. Absurdalne jest za to udowadnianie wpływu jakości kabli na przesyłu sygnału cyfrowego. Ale każdy sam rządzi się swoimi pieniędzmi i może wydać tysiące na ten sam efekt, który można uzyskać za kilkanaście złotych. Edytowane 25 Października 2019 przez Adi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #18 Napisano 25 Października 2019 Wejdą, bez obaw. Rotel ma np. bardzo ciasne gniazda a harman takie, że trzeba wcześniej wtyki rozpychać. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #19 Napisano 25 Października 2019 Dobrej jakości linka miedziana o dobrym przekroju w cenie 10 zł od metra i mam dobre przewody:)Przy wzmacnisczu na lampach i dobrych kolumnach mam super dźwięk. Uspokoiłeś mnie, jak to był żart 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #20 Napisano 25 Października 2019 Ja tam słyszę różnicę między zwykłym drutem z marketu budowlanego a przyzwoitym kablem. Z drugiej strony za trzy tygodnie ekipa remontowa przedstawia mi ścianę i robi zabudowę sufitu w celu poprawy akustyki, więc nie stanowię najlepszej grupy reprezentatywnej... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #21 Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Nie zwykły drut, a porządna linka Youtube, reduktor szumu, audiovoodu. Polecam. Edytowane 28 Października 2019 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 767 #22 Napisano 5 Listopada 2019 Sobie gra Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8733 #23 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Nie zwykły drut, a porządna linka Youtube, reduktor szumu, audiovoodu. Polecam. To jest świetna seria. Bardzo mi się podobało jak robili pomiary na kablach.No i moje ulubione są audiofilskie kable HDMI xD Edytowane 6 Listopada 2019 przez Szymon. 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 45878 #24 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Co do sprzętu Stereo , sprzęt ma 20 lat, wszystko sprawne, kiedyś to robili coś na lata no i made in Japan Kolumny made in Spain ;] Edytowane 6 Listopada 2019 przez lysolek007 0 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8733 #25 Napisano 6 Listopada 2019 Co do sprzętu Stereo , sprzęt ma 20 lat, wszystko sprawne, kiedyśto robili coś na lata no i made in Japan Kolumny made in Spain ;] U moich rodziców stoi podobny (chyba troszkę starszy) - z dwiema kieszeniami na kasety i zmieniarką na 5 CD. 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach