Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

@TomcioMiki, patrz znalazłem, idealnie dla Ciebie - gotowe rozwiązania zestawów vintage w różnych kategoriach cenowych.

Polecam ten kanał ale to zestawienie tylko tak bardziej dla ciekawostki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Bugs napisał(-a):

@TomcioMiki, patrz znalazłem, idealnie dla Ciebie - gotowe rozwiązania zestawów vintage w różnych kategoriach cenowych.

Polecam ten kanał ale to zestawienie tylko tak bardziej dla ciekawostki

Też oglądam Reduktora szumu 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Też oglądam Reduktora szumu 🤗🤗🤗

Jak na gościa, który heheszkuje z audiofilów, cieszy się muzyką, a nie sprzętem itp. - całkiem dużo czasu poświęcasz na grzebanie w internetowym śmietniku, szukając wiedzy i idealnego dla siebie rozwiązania technicznego. Zadziwiające 🥷🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam już siły na Was 😜

Z tego powodu poobcuję sobie ze swoimi zabawkami...

IMG_20250104_140715.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Jak na gościa, który heheszkuje z audiofilów, cieszy się muzyką, a nie sprzętem itp. - całkiem dużo czasu poświęcasz na grzebanie w internetowym śmietniku, szukając wiedzy i idealnego dla siebie rozwiązania technicznego. Zadziwiające 🥷🏻

Lubię czasami posłuchać, pooglądać, a na końcu i tak kupię to co mi się spodoba w moim budżecie, a widzisz o wiimie wcześniej nie wiedziałem i dowiedziałem się tutaj że coś takiego jest, życie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Burns napisał(-a):

IMG_20250104_140715.jpg

Te środowe wyglądają hak Sthila do lasu😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, satanic napisał(-a):

Jeszcze to do kompletu 😁😁😁

33055.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jeszcze to do kompletu 😁😁😁

33055.jpg

Zakładaj i lecisz zarobić na wzmacniacz a nie darmozjadzisz na forum 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, satanic napisał(-a):

Bo to są Stihla do lasu tylko ładnie zapakowali, dali audiofilską nazwę że hificośtam i się Burns nabrał ;) 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. środo-niedziela, po czym dwie soboty i niedziela robią swoje. Polać Wam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie, sobota po 12 dawno, to już pite było🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Adi napisał(-a):

Ja dużo płyt nie mam, może 500 - 600. Najbardziej ulubione przekonwertowałem  na flac, a te które lubiłem trochę mniej na  możliwie wysokiej jakości mp3 i odtwarzacz stał się zbędny. 

4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja jednak lubię mieć coś namacalnego, chyba starej daty jestem. To tak jak z zegarkiem ,można godzinę sprawdzić w smartfonie ale bez zegarka nie wyjdę czegoś mi brakuje na nadgarstku .🤔🤔🤔

Ja z kolei przywiązuję wagę do poligrafii, dlatego też wolę nośnik fizyczny od plików. W przypadku CD szczególnie zbieram wydania miniLP, ale lubię też wersje box, digipack oraz digibook. Nie lubię wydań w plastikowych pudełkach. Co do muzyki na CD, to sprawa jest złożona, bo jest sporo wydań remasterowanych w różnych technologiach, są też dostępne mastery z oryginalnych taśm, a to robi dużą różnicę. Na mnie w ostatnim czasie największe wrażenie zrobiły dwie płyty w kontekście jakości nagrań, a mianowicie: Duke Ellington - "Masterpieces By Ellington" (wydanie Analogue Productions CAPJ 4418 SA) i Cannonball Adderley - "Somethin' Else" (wydanie Mobile Fidelity UDSACD 2270).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

IMG_20250104_140715.jpg

Drogie cholerstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Drogie cholerstwa.

No co Ty, trzy w cenie połowy jednych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

No co Ty, trzy w cenie połowy jednych ;)

A które najfajniej według Ciebie grają? I otwarte czy jednak zamknięte? :-) I które do czego się najbardziej nadają? :-)

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas śledzę temat… jest poczytny😉

Podbiję z innym aspektem, czy według Was jest różnica z maskownicą i bez niej ? 
Ja już testy organoleptyczne ogarnąłem. 

IMG_8386.jpeg

IMG_8387.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Duke Ellington - "Masterpieces By Ellington"

Pięknie:-) Ja jedynie słucham wersję dostępną na Tidal - nie wiem co to za wydanie. Ale niestety "lekko" szumi i słychać w tle jakby ktoś gniótł taśmę magnetofonową:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

A które najfajniej według Ciebie grają? I otwarte czy jednak zamknięte? 🙂 I które do czego się najbardziej nadają? 🙂

Odnośnie zamkniętych to zobaczymy co z nich wyjdzie po modyfikacji. Czekam na przesyłkę.

Najlepiej grają otwarte, czy to jednak jeszcze słuchawki czy już głośniki, ciężko zdeklarować. Nie nadają się do słuchania w pracy i w obecności domowników.  Tyle samo co do ucha = tyle samo wydobywa się na zewnątrz, można to porównać do małych zewnętrznych głośników komputerowy.

Kolejność jest taka:

-Deva Pro (chociaż mam je najkrócej, dzisiaj odebrałem więc za wcześnie na ostateczny wyrok)

-HE400SE

-Sundara CB

Dużo też zależy od utworów i gatunków muzycznych, które do czego.

Czemu kupiłem 3 pary słuchawek po ~500zł a nie jedne porządne (porządniejsze) ? A miałem już kupić model Arya za 2800zł

Dużo wyjaśniłem kilka postów wcześniej.

Jestem w  siódmym niebie z tego powodu.

Dźwięk to jedno i to dzisiaj pominę.

Wydawało mi się, że HE400SE (Deva Pro) mają tandetny pałąk mocujący. Sundara, wydawało mi się, że ma jedyny właściwy, na tyle właściwy, że miałem robić przekładkę między nimi i podmienić / zamienić. Arya ma jeszcze inny, z jedną osią obrotu więcej.

Niestety po kilku dniach okazało się, że powoduje taki nacisk na głowę, że po godzinie mogę wywalić je przez okno. Tak mocno sprężynuje i mimo, że całymi nocami rozwarty jest na maksa na jakimś kartonie, to nic się nie zmienia. Znalazłem kilkanaście skarg w internecie na tą przypadłość.

Widać to też na wyżej zamieszczonym moim zdjęciu gdzie trzy pary słuchawek leżą swobodnie.

Zresztą siłę nacisku / ścisku też w wielu recenzjach mierzą, ale to pewnie zależy od samego rozmiaru głowy, kto bardziej to odczuje.

HifiMan, strasznie miesza z tymi pałąkami między seriami i cena o niczym nie świadczy.

Podsumowując: słuchawki to nie tylko dźwięk, ale i wygoda a na to składa się wiele elementów budowy samych słuchawek.

Gdybym kupił słuchawki za 1600-2800-7000zł z taką przypadłością to bym się chyba rozpłakał...

Nie ma też wielu części zamiennych a same oryginalne pady do moich słuchawek kosztują 270zł. Na dzień dzisiejszy to nawet nie mam jeszcze zdania, czy nie wolałbym kupić całych nowych słuchawek niż je naprawić, coś w nich wymieniać...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

Pięknie:-) Ja jedynie słucham wersję dostępną na Tidal - nie wiem co to za wydanie. Ale niestety "lekko" szumi i słychać w tle jakby ktoś gniótł taśmę magnetofonową:D

Dawno tej płyty nie słuchałem, więc zapodałem ją sobie teraz w wersji SACD (mam też winyl). W tle absolutna cisza 🙂. Recenzent prasy audio napisałby - "czarne tło". 😉 Ale brzmienie jest niesamowite, a piszę o materiale zarejestrowanym 19 grudnia 1950 r. To w ogóle był jeden z pierwszych albumów wydanych na 12'' płycie Microgroove LP. Natomiast pierwotnie materiał został zarejestrowany na taśmie magnetycznej 3M-111 za pomocą Ampex 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Dawno tej płyty nie słuchałem, więc zapodałem ją sobie teraz w wersji SACD (mam też winyl). W tle absolutna cisza 🙂. Recenzent prasy audio napisałby - "czarne tło". 😉 Ale brzmienie jest niesamowite, a piszę o materiale zarejestrowanym 19 grudnia 1950 r. To w ogóle był jeden z pierwszych albumów wydanych na 12'' płycie Microgroove LP. Natomiast pierwotnie materiał został zarejestrowany na taśmie magnetycznej 3M-111 za pomocą Ampex 200.

To jest kolejny króliczek którego można gonić w nieskończoność...

W paczkomacie czeka na mnie "Jazz at the Pawnshop", płyta uznawana za jedno z najlepiej zrealizowanych nagrań jazzowych, wydanie 30th anniversary na SACD. Nie sądzę żebym potrzebował lepszego, nawet nie wiem czy to odróżnię od zwykłego CD..

Wydano ją jednak chyba we wszelkich możliwych formatach, włącznie z niemal ręcznie robionym kolekcjonerskim FIM K2 HD UDC 24bit 100kHz Gold limitowanym do 1000 egzemplarzy z których jeden widzę teraz na ebay za 1800 dolarów. To też pewnie jeszcze nie koniec.

A pomyśleć że oryginalnego nagrania dokonano na trzymanym na kolanach ( wg innych źródeł - stojącym w kuchni klubu ) reporterskim Kudelski Nagra IV ( dokładnie to na dwóch ) :)

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wynika z tego filmiku ? Przede wszystkim jedno, patrzycie ile tego naklepali przez dekady, olbrzymi przemysł. Podejrzewam, że jakby to zgromadzić na jedynym kontynencie, mogłoby nie wystarczyć miejsca... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Burns napisał(-a):

Dżizas, co oni pier.....ą o tych magnetofonach? "Jednokaseciak z autorewersem, taki japoński, głowica potężna autorewersowa"? To trzygłowicowy deck, nie ma żadnego autorewersu. Ten dolny dwugłowicowy ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Dżizas, co oni pier.....ą o tych magnetofonach? "Jednokaseciak z autorewersem, taki japoński, głowica potężna autorewersowa"? To trzygłowicowy deck, nie ma żadnego autorewersu. Ten dolny dwugłowicowy ma.

Nieźli są 🙂 "Jakiś ma tutaj system, proszę was" i facet pokazuje napis, że magnetofon ma 3 głowice... Faktycznie, goście gadają, co im ślina na język przyniesie. Telewizja internetowa, fenomen naszych czasów, każdy może gadać, jak mu w kiszkach gra.

BTW, jak się tu tyle gadało o przedwzmacniaczach gramofonowych, ja mam akurat ModWrighta SWP 9.0SE do tego celu, ktoś oprócz mnie używa tego? Model już nie produkowany, po mojemu bardzo dobry, ale wymagał poprawki w zasilaczu (nie przeze mnie wykonanej).

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik jakich wiele...

Graciarnia jakich wiele...

Ciekawostką w nim są kolumny Bose jak to kiedyś kombinowali z rozproszeniem dźwięku, nie wiem jak to gra, mam obawy, ale ciekawie zbudowane i Technics SL-PS860 jakie miał parametry jak na 93 rok,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi