Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Przepraszam że się wtrącę, ale dedykować to można komuś utwór muzyczny. Dlaczego zamiast okropnej kalki z angielskiego (dedykowany) nie można używać ‘przeznaczony’?

"Zboczenie" zawodowe, gdzie mam do czynienia między innymi z serwerami dedykowanymi. Takie określenie funkcjonuje w IT.

44 minuty temu, Szymon. napisał(-a):

Nic śmieszniejszego dziś nie przeczytacie:

To pewnie trolling zwłaszcza, że ktoś nie rozumie podstawowych pojęć opisujących dźwięk. Zakres dynamiki, a szczegółowość brzmienia to różne pojęcia. Reszty nie komentuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, McIntosh napisał(-a):

"Zboczenie" zawodowe, gdzie mam do czynienia między innymi z serwerami dedykowanymi. Takie określenie funkcjonuje w IT.

17 lat pracowałem w korpo, więc wiem o czym mówisz. Co jednak nie znaczy że np. w tym dziale powinniśmy, używając analogii, focusować się na naszym docelowym targecie (sprzęcie), używając takiego języka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, McIntosh napisał(-a):

To pewnie trolling zwłaszcza, że ktoś nie rozumie podstawowych pojęć opisujących dźwięk. Zakres dynamiki, a szczegółowość brzmienia to różne pojęcia. Reszty nie komentuję.

Jeśli producent kabli trolluje to może i tak być. Cytat jest ze strony Siltecha.
Jak się coś sprzedaje bajkami z mchu i paproci...

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, GostRado napisał(-a):

Zaczęło mi się bardzo podobać.

Sprawa rozwiązana => będzie wzmacniacz słuchawkowy. Podobno do słuchania jazzu lampowy jest lepszy?

Na razie jest amplituner av Onkyo TX-RZ720. Wzmacniacz stereo poczeka, bo teraz bardziej mi zależy na słuchawkach (te Audeze mi się nie podobają. Wiem, że nie bierze się pod uwagę wygląd, gdzie sam to mówię przy wyborze sprzętu do parzenia kawy 🤦‍♂️🤦‍♀️, jednakże 🫤) i siłą rzeczy wzmacniaczu do nich.

Wszystko ma znaczenie, ale oczywiście dźwięk jest najważniejszy (moim zdaniem). A skoro o wyglądzie mowa, to może LCD-3? Tak wyglądają moje słuchawki.

spacer.png

Szkoda byłoby rezygnować ze słuchawek planarnych, bo jakością brzmienia dystansują słuchawki dynamiczne. Co do wzmacniacza, to nie ma jednej idealnej odpowiedzi. Ja uwielbiam jazz i słucham tej muzyki na wzmacniaczu Pass Labs HPA-1, a to wzmacniacz tranzystorowy. Jest tu wszystko. Mocny, precyzyjny bas, doskonale nasycona średnica o naturalnej barwie, świetnie doświetlona i nasycona góra bez jakichkolwiek przejaskrawień oraz szczegółowość. Skoki dynamiczne są takie, że czasem można się przestraszyć. Jest też doskonała przestrzeń, precyzja, selektywność. Nie ma się do czego przyczepić. Żeby Ci jeszcze bardziej namieszać, to dodam, że czasem wzmacniacz tranzystorowy potrafi zagrać jak lampa, a lampa podąża w kierunku brzmienia wzmacniaczy tranzystorowych. Producenci mają jakiś swój pomysł na dźwięk, więc uogólnianie nie zda tu egzaminu.

14 minut temu, Szymon. napisał(-a):

Jeśli producent kabli trolluje to może i tak być. Cytat jest ze strony Siltecha.
Jak się coś sprzedaje bajkami z mchu i paproci...

Serio to ze strony Siltecha? Aż trudno uwierzyć. To firma szanowana i ceniona w branży audio dysponująca dużym dorobkiem. Niektóre ich kable mają status wręcz legendarnych. Nie wiem, co napisać.  

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

to może LCD-3? Tak wyglądają moje słuchawki.

No ładne, tylko następne 3k więcej do wydania plus wzmacniacz za 20k:

wzmacniaczu Pass Labs HPA-1

🤒🤕🥵😵💫 masakra. Wiesz, za młynek do kawy to dałbym 20.000 😁 ale za wzmacniacz i to do słuchawek?! Tak to już jest z naszymi paskami 🤦‍♂️🤦‍♀️ Tak jak dla mnie Mahlkönig ICON jest game over, to dla Ciebie LCD-3 i HPA-1?

Przy dużej impedancji tych słuchawek to tylko odpowieni wzmacniacz? Coś tańszego byś znalazł? 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, GostRado napisał(-a):

No ładne, tylko następne 3k więcej do wydania plus wzmacniacz za 20k:

🤒🤕🥵😵💫 masakra. Wiesz, za młynek do kawy to dałbym 20.000 😁 ale za wzmacniacz i to do słuchawek?! Tak to już jest z naszymi paskami 🤦‍♂️🤦‍♀️ Tak jak dla mnie Mahlkönig ICON jest game over, to dla Ciebie LCD-3 i HPA-1?

Przy dużej impedancji tych słuchawek to tylko odpowieni wzmacniacz? Coś tańszego byś znalazł? 

Nie twierdzę, że powinieneś kupić Pass Labsa. To był tylko przykład na bazie mojego toru audio obrazujący, że wzmacniacz tranzystorowy potrafi grać wspaniale. Poza tym, to jest nie tylko wzmacniacz słuchawkowy, ale też preamp. Dokładasz końcówkę mocy i masz z głowy (czytaj: nie ma potrzeby kupowania wzmacniacza zintegrowanego). Co do pytania, to zdecydowanie nie jest game over. Dla mnie najlepsze audio to sprzęt firmy Dan D'Agostino Master Audio Systems i to jest dopiero koniec zabawy w tranzystorach. Jeżeli chodzi o lampy, to uwielbiam dźwięk wzmacniaczy Kondo Audio - coś pięknego. Co do słuchawek Audeze to pomyślę czym można by je wysterować. Dystrybutor poleca Copland DAC 215, ale ludzie, którzy porównywali go z Passem twierdzili, że dopiero z Pass Labsem Audeze pokazały co naprawdę potrafią. Pytanie, jaki lubisz dźwięk? Czego oczekujesz konkretnie? Ma być liniowo czy dopuszczasz podbarwienia? Potrzebuję jakichś informacji od Ciebie jeżeli mam coś doradzić.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Ma być liniowo czy dopuszczasz podbarwienia? Potrzebuję jakichś informacji od Ciebie jeżeli mam coś doradzić.  

Jak najbardziej naturalne, bez podbić. Lubię też czytelną średnicę.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, GostRado napisał(-a):

Jak najbardziej naturalne, bez podbić. Lubię też czytelną średnicę.

Czytelna średnica bez podbarwień, dźwięk neutralny. Proszę bardzo... ATC SIA2-100. Tylko nie wiem czy Ci wygląd podejdzie choć na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach. W każdym razie sprzęt warty uwagi i zakup wzmacniacza będziesz miał z głowy, bo to integra ze wzmacniaczem słuchawkowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stereo pewnie byłoby super, ale ubogi jest w gniazda. Chyba nie można cyfrowo podłączyć dvd. Wzmacniacz musi mieć też wyjścia na dwa suby, wtedy można z niezłym efektem oglądać filmy w stereo.  Raczej pozostanę przy wzmacniaczu do słuchawek. Wzmacniacz stereo może poczekać. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Stereo pewnie byłoby super, ale ubogi jest w gniazda. Chyba nie można cyfrowo podłączyć dvd. Wzmacniacz musi mieć też wyjścia na dwa suby, wtedy można z niezłym efektem oglądać filmy w stereo.  Raczej pozostanę przy wzmacniaczu do słuchawek. Wzmacniacz stereo może poczekać. 

Propozycja nr 2 do posłuchania. Naim Uniti Atom Headphone Edition.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Naim Uniti Atom Headphone Edition.

Podoba mi się.  Mają ho w salonach Denona, więc można go wypróbować z różnymi słuchawkami.

Nie chcę Cię już męczyć, ale jakbyś jeszcze polecił taką  "najtańszą-dobrą" propozycję wzmacniacza słuchawkowego? Cena Naima trochę mnie przytłacza 😉

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Burns napisał(-a):

O jak się ladnie tutaj łechtacie.

Jaka szkoda, że @GostRado tego nie odczyta, powiedziałbym, że wystarczy:

https://amzn.eu/d/4Bwep0K

Nie słuchałem Toppinga. Zerknąłem natomiast do Audio Video i tam Topping oceniany jest bardzo dobrze, ale jakość dźwięku zakwalifikowali do klasy C. Klasa C według ich rankingu to przyzwoite granie. Biedy nie ma, ale szału też nie ma w porównaniu do klasy B nie mówiąc już o klasie A, gdzie jest hi-end. Co kto lubi. 

3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Podoba mi się.  Mają ho w salonach Denona, więc można go wypróbować z różnymi słuchawkami.

Nie chcę Cię już męczyć, ale jakbyś jeszcze polecił taką  "najtańszą-dobrą" propozycję wzmacniacza słuchawkowego? Cena Naima trochę mnie przytłacza 😉

To może sprzęt używany? Pamiętam, że kiedyś firma Cary Audio miała świetny wzmacniacz słuchawkowy. To był model HH-1. Co jeszcze mogę polecić? No na przykład Trilogy 931. Aktualnie kosztuje coś około 7 tys. zł. Jak ponegocjujesz to może urwiesz z tego 15-20%. Warto. Jeżeli nadal za drogo to za około 3 tys. zł można kupić wzmacniacz Audeze. Nazywa się Deckard. Nie słuchałem tego urządzenia, ale gdybyś zdecydował się na słuchawki Audeze, to mógłbyś uzyskać ładną synergię, bo pewnie producent "robił" dźwięk pod swoje słuchawki. Ja szedłbym w kierunku Trilogy. Gdybyś wyrwał sprzęt za około 5500 zł, to byłoby spoko. Tylko wcześniej wypożycz do odsłuchu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chwilę pomyślałem, bo musiałem przypomnieć sobie dźwięk ze swoich odsłuchów wzmacniaczy słuchawkowych i tak... Trilogy 931. Znalazłem w Internecie ten sprzęt w cenie 5490 zł. Mam nadzieję, że sklep jest uczciwy. W każdym razie za taką kasę możesz kupić urządzenie, które w sensie jakości brzmienia jest o krok od klasy hi-end (moim zdaniem). Porządna brytyjska firma i produkcja w Anglii.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

HH-1

Ten najbardziej mi się podoba. Jeśli HH-1 może napędzać słuchawki o impedancji od 30 do 600 Ω, to słuchawki, które mają poniżej 30, nie mogą być podłączone, czy dźwięk będzie gorszy? 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Ten najbardziej mi się podoba. Jeśli HH-1 może napędzać słuchawki o impedancji od 30 do 600 Ω, to słuchawki, które mają poniżej 30, nie mogą być podłączone, czy dźwięk będzie gorszy? 

Ten model Cary Audio nie jest już produkowany dlatego pytałem, jak zapatrujesz się na zakup z rynku wtórnego. Poza tym, nie kupuj książki po okładce. Trzeba posłuchać sprzętu, żeby poznać "treść", ale skoro dźwięk ma być super i wygląd w klimacie HH-1, to proszę bardzo. Oto sprzęt po wysłuchaniu którego jedynym Twoim zmartwieniem będzie jak uzyskać podobny dźwięk ze wzmacniacza i zespołów głośnikowych. dCS Lina Headphone Amplifier - oto produkt klasy ultra hi-end. Cena: 46 100,00 zł. 😀 Świetną relację jakości do ceny ma też integra McIntosh MA8950, gdzie wraz z ładnym wyglądem sprzętu dostaniesz też porządny wzmacniacz słuchawkowy. Nie będzie grał tak dobrze jak dCS czy Pass Labs, ale lipy też nie będzie. Cena: 48 500,00 zł. Albo przestań kombinować i posłuchaj Trilogy 931. Co do pytania, to tu masz wszystko wyjaśnione od podstaw.

https://www.avtest.pl/artykuly/technika/item/791-moc-a-impedancja-jak-dobierac-wzmacniacze-i-sluchawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Impedancja, a teraz dołożyłeś długość kabla do słuchawek. To za wiele, jak na moje zdolności z zakresu fizyki. 

Jak widzisz ciekawa to pasja. BTW, pytałeś o wzmacniacz lampowy, więc czas na kolejną porcję wiedzy. Przekonasz się, jak lampy wpływają na brzmienie wzmacniaczy. Właściwy materiał zaczyna się od 5:48. Polecam, warto obejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonasz się, jak lampy wpływają na brzmienie wzmacniaczy. Właściwy materiał zaczyna się od 5:48. Polecam, warto obejrzeć.

Teraz wiem. 

Czytałem dzisiaj recenzje o Copland DAC 215 🤔

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Teraz wiem. 

Spoko, ale przede wszystkim posłuchaj. Co do Coplanda, to nie jestem fanem przetworników ESS Technology. Bardziej preferuję japońskie AKM. Może dlatego, że słyszałem więcej udanych implementacji na AKM niż na ESS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to Twój zakup. Poszukałem z ciekawości w sieci, co ludzie piszą o Trilogy. Trafiłem na następujące podsumowanie jednej recenzji w punktach:

• Popisowa przejrzystość i klarowność.
  • Super szczegółowość.
  • Doskonale wyrazisty obraz.
  • Dobrze uchwycona, minimalnie idąca ku górze tonacja.
  • Żadnych ostrości.
  • Imponująca rozwartość pasma.
  • Dźwiękowa świeżość.
  • Żadnych rozjaśnień.
  • Dobry światłocień ani ostrości.
  • Potrafi kreować high-endowej miary realizm.
  • Zero nudy.
  • Dopasowanie do różnych słuchawek.
  • Spora moc.
  • W efekcie odpowiednia szybkość i dynamika.
  • Nietuzinkowy wygląd.
  • Angielskie wzornictwo.
  • Łatwo się przenosi.
  • Zajmuje mało miejsca.
  • Czysta klasa A.
  • Żadnych op-ampów.
  • Ani kondensatorów w ścieżce sygnału.
  • Dwa wejścia.
  • Made in England.
  • Polski dystrybutor.

A z kolei Audio Video wlepił Trilogy 931 kategorię A czyli hi-end. Recenzent napisał tak:

Jestem pod wrażeniem tego urządzenia. Ten niepozorny, mały wzmacniacz o bardzo skromnej funkcjonalności (brak wyjścia, regulacji wzmocnienia, przetwornika c/a), podłączony do wysokiej klasy słuchawek pozwala im pokazać to, co naprawdę potrafią. Zapewnia kapitalną rozdzielczość i przestrzenność połączone z doskonałym basem, zwartością, dynamiką i nasyconą – choć w żadnym razie „lampową” – barwą dźwięku. Nie ma wbudowanego DAC-a – i dobrze, bo musi polegać na źródle, które też powinno być high-endowe, jeśli nasz system słuchawkowy ma być taki, o jakim marzymy. Jeśli takowe posiadasz, zamierzasz kupić Audeze, HD800 czy inne wyborne „nauszniki” (albo już je masz), to odsłuch tego modelu jest jedną z pierwszych rzeczy, jaką powinieneś zrobić. Gorąca rekomendacja, o czym niech dodatkowo zaświadczy fakt, że model 931 zagości na dłużej w redakcyjnym systemie, będąc wsparciem w przyszłych testach słuchawek, a może i źródeł.

Jak widać dostałeś ode mnie dobrą poradę, a wybór jest Twój. Powodzenia. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Teraz wiem. 

Przed podjeciem decyzji polecam wypozyczyc i posluchac dla porownania Hifiman Arya , nowe w cenach 2300, a powystawowe ok 1800.

Troche tych sluchawek ostatnio przerzucilem i na moje ucho byly ponad konkurencja w budzecie do 3000zl. 

Zagraja dobrze z wiekszoscia wzmacniaczy, ja czesto uzywam z malutkim ale rewelacyjnym Cayin RU6  na r2r kupionym na rynku wtornym za kilka stowek i po wyjsciu zbalansowanym gra to hiendowo. 

Jako zrodlo Iphone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odchodząc trochę od słuchawek - czy może ktoś z Was miał/ma styczność z Denon DRA-900H lub Marantz Stereo 70s? Czy biorąc pod uwagę, iż w zasadzie to są te same urządzenia, warto dopłacać do Marantza?
Sieć przeglądałem, więc suchą teorię znam; natomiast fajnie byłoby poznać opinię kogoś kto to faktycznie używa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijam aspekty techniczne i cenę, ale jaką przyjemną atmosferę tworzyły by lampy tego wzmacniacza podczas wieczornego słuchania jazzu. Wygląda niesamowicie!

Screenshot_20260110_091006_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260110_090502_Samsung Internet.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh

Co powiesz o tych słuchawkach Ultrasone Edition 10? W jednej recenzji gość pisze o wkurzających wysokich tonach. Wyglądają super i mają to, co co lubię w słuchawkach: naturalną skórę, metal i drewno plus przydatne akcesoria porządne pudełko do przechowywania i stojak, co nie jest takie oczywiste przy zakupie sluchaek w okolicach 10000zł 🤦‍♂️🤦‍♀️

Godzinę temu, Muzzy napisał(-a):

Hifiman Arya

Mam znajomego, który pracuje w salonie, gdzie mają produkty Hifimana. Miałam zapytać, co sądzicie o tej firmie, bo mógłbym kupić w bardzo atrakcyjnej cenie. 

Screenshot_20260110_093819_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi