Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tito1081

Automat na co dzień.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czytam namiętnie forum od kilku dni i łeb mam jak sklep.

Dzięki uprzejmości kolegów wykonujących zestawienia zegarków sporo się dowiedziałem, też dzieki nim dokonałem pewnych mniej lub bardziej świadomych wyborów odnosnie mojego pierwszego automata.

Po pierwsze zastanawiam się w ogole czy automat na ile bedzie mnie denerwował. Z racji wykonywanego zawodu niestety nie bede w stanie nosić go zbyt często w ciągu dnia 2-3 h. Czy opisywane zapasy godzinowe 40 i wiecej godzin są realne przy kilku godzinnym noszeniu zegarka na co dzień? 

Z drugiej jednak strony zawsze chcialem miec zegarek z duszą ale nie chce tez wydawac na niego majątku do dyspozycji 2-3 tys

Po przejrzeniu miliona stron internetowych wychodze z założenia że chyba najbardziej podchodzą mi wyglądem przynajmniej Tissot i Certina, Edoxy tez ale  tam ponoc cena jest  mało adekwatna do ceny.

O to typy:

Automaty:

http://www.zegarmistrz.com/Zegarek_Certina_DS_Podium_Chronograph_Automatic_C0014271629700_C0014271629700-6580.html

http://www.zegarmistrz.com/Zegarek_Certina_DS1_Powermatic_80_C0298071608101_C0298071608101-11175.html?gclid=CjwKCAiA8vPUBRAyEiwA8F1oDNqeyWCHj9J23zrc6RUwNvCASAX9j6sVWCC5RdO9YoVOdLQSgQBeQhoCApoQAvD_BwE

http://www.zegarmistrz.com/Zegarek_Tissot_Tradition_Automatic_T0639071605800_T0639071605800-11112.html

Kwarce:

http://www.zegarmistrz.com/Zegarek_Certina_DS_8_Chrono_Moon_Phase_C0334501608100_C0334501608100-9252.html?gclid=CjwKCAiA8vPUBRAyEiwA8F1oDAdGs9EBH41OIfjTIEeW1_N7Y--yqOglQ2xRR32yAzqHDtclVHj3fRoC7wkQAvD_BwE

Zegarków jest ogrnom w cenach mniej lub bardziej niebanalnych, dlatego proszę Was o pomoc w wyborze przedewszystkim mechanizmu czego szukać co jest warte uwagi a co pochodzi 3 lata i padnie.

Może patrzac na to co podeslalem macie jakies propozycje alternatywy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W mojej ocenie ciekawą alternatywą może być SEIKO z linii SDGM. W kwocie do 3000 zł powinieneś się spokojnie zmieścić, a masz tam mechanizm 6R15, który zapewnia ok. 50 h rezerwy chodu. 

Ewentulanie, w tej kwocie poszukałbym zegarka od Hamiltona, na mechanizmie H-30 - np.: Hamilton H43515735. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej cenie możesz pomyśleć o czymś mniej spotykanym niż Tissot i Certina. spokojnie kupisz Alpinę, bądź przy większej dozie szczęścia Eternę Legacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się powtarzał, ale rozrzut masz jak stara pepesza :). Każdy prezentowany przez Ciebie zegar z innej parafii.

Na początek napisz może jaki masz obwód nadgarstka, czy chrono jest Ci potrzebne? Sądzę, że nie, bo 2 wybrane przez Ciebie zegarki je mają, a dwa kolejne nie. Mniej więcej kolor się zgadza wśród Twoich typów.

Automat jest OK. ale 2 godziny noszenia w ciągu dnia nie naciągną sprężyny w stopniu umożliwiającym chód przez dobę. Musiał byś przez te 2 godziny machać ręką jakbyś się właśnie oganiał od roju pszczół :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Musiał byś przez te 2 godziny machać ręką jakbyś się właśnie oganiał od roju pszczół :).

I to jest jakiś pomysł  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie tak źle, wystarczy ponosić w weekend, a potem 2-3 godzinki dziennie powinny podtrzymać chód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może patrzac na to co podeslalem macie jakies propozycje alternatywy??

Jeśli rzeczywiście podoba Ci się ta Certina DS1 Powermatic, to w podobnej kolorystyce masz Orienta Bambino FAC08003A0.

10988610_IMGP1967-4.jpg

Będzie nieco większy bo to 42 mm i pasek 22 mm. Szkło tylko mineralne, ale cena duużo niższa bo już w PL kupisz go poniżej 800 zł z przysłowiowym palcem. A jak się skusisz na zakupy „zagranico”, przy odrobinie szczęścia zejdziesz do 550 zł, więc 2500 zł zostanie na kolejny zegarek albo inne wydatki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi jednak Seiko mi nie podchodzi... chrono czasem sie z pewnoscia przyda. obwód nadgarstka 20 cm. Seb71 masz racje rozbieznosci sa spore bo ciężko mi sie zdecydować. Nie ukrywam tez że z chrono bardziej mi się podobają, a  dodatkowa funkcja z ktorej mozna skorzystać jak najbardziej na plus.

Wczoraj przymierzalem cos takiego http://www.zegarmistrz.com/Zegarek_Tissot_Couturier_Chronograph_Automatic_Gent_T0356271605100_T0356271605100-631.html

ale gdzies na forum był już temat ze to lipa i szkoda zawracać sobie głowę.

Generalizując z tego co piszecie spokojnie moge zdecydować się na automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie że dwie godziny to trochę za mało na naciągnięcie sprężyny ale można też w domu założyć, np. do kolacji zasiąść z zegarkiem na ręku... :D Elegancko, dystyngowanie, z klasą... :) Zwsze to parę minut machania ręką i nie trzeba jak epileptyk chodzić i specjalnie machać rękami. :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze po prostu za 200-300 pln kup rotomat? Przy codziennym noszeniu 2-3h, jak zegarek wrzucisz do rotomatu na noc 2 razy w tygodniu, to powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat jest jakimś wyjściem, choć nienajlepszym.

Co do zegarka, to zobacz StarTimery Alpiny. 44mm na 20cm nadgarstka jak znalazł. Jeśli tylko się spodoba...... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat jest jakimś wyjściem, choć nienajlepszym.

A tak z ciekawości , dlaczego nie najlepszym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości , dlaczego nie najlepszym?

No ponoć rotomat niezbyt służy mechanizmom (zwłaszcza taki tani). Rotomat to ostateczność.

Ja zegarki trzymam w pudle i ich nie kręcę. Jest kilka wątków na ten temat na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ale mam nadzieje ze nie bedzie mi potrzebny ten rotomat , poza tym poki co musze kupic zegarek.

A czy jestem w stanie zmieścic sie z automacie z chronographem z rozsadnym mechanizmem? Z tego co pisaliscie to ETA C01.211 jest do bani? 

Swoja droga te mechanizmy automatyczne są w ogole naprawialne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat kręcę, ale rotacyjnie bo tylko mam 2 miejsca w rotomacie, a w zasadzie jedno wolne bo zegarek żony ma priorytet. :D

Lubię wybierać zegarek dnia, więc dobrze jak są na chodzie. Generalnie nie zauważyłam nic złego, zegarki trzymają czas (nie namagnesowały się).

Wyszedłem z założenia że zegarki są dla mnie, a nie ja dla zegarków, więc się trochę kręcą i  trochę odpoczywają - jest wygoda. ;)

P.S.

Niech rotują, mam jakieś wewnętrzne opory przed częstym dokręcaniem automatów koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja akurat kręcę, ale rotacyjnie bo tylko mam 2 miejsca w rotomacie, a w zasadzie jedno wolne bo zegarek żony ma priorytet. :D

Lubię wybierać zegarek dnia, więc dobrze jak są na chodzie. Generalnie nie zauważyłam nic złego, zegarki trzymają czas (nie namagnesowały się).

Wyszedłem z założenia że zegarki są dla mnie, a nie ja dla zegarków, więc się trochę kręcą i  trochę odpoczywają - jest wygoda. ;)

P.S.

Niech rotują, mam jakieś wewnętrzne opory przed częstym dokręcaniem automatów koronką.

Ja około września/października zeszłego roku porzuciłem rotomat, mimo posiadania kilku zegarków z naciągiem automatycznym. I dobtrze mi z tym. Było to w konsekwencji głosów w pewnym temacie, którym sam zresztą założyłem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zegarek będzie noszony codziennie, a w rotomacie ma lądowac ze 2 razy w tygodniu na noc, to nie sądzę, by to moglo mu zaszkodzic. Ostatnio noszę wylacznie zegarek z naciagiem manualnym, więc automat sobie leży nienakrecony, a raz w tygodniu pozwalam mu sie pokrecic, żeby "płyny ustrojowe" się nie zastaly :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zegarek ma byc uzyty tylko pare godzin na dobe to raczej radzilbym moze sie przyjrzec manualom np na unitasie 6497/-8 lub ecie 2801/-4 albo 7001.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do certiny z szarym blatem na maxtime  widzialem za  1800 ostatnio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TigerBear

No ponoć rotomat niezbyt służy mechanizmom (zwłaszcza taki tani). Rotomat to ostateczność.

Ja zegarki trzymam w pudle i ich nie kręcę. Jest kilka wątków na ten temat na forum.

Ja jak chce odkręcić automat, to biorę odkurzacz i jadę rejon :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahaha na to bym nie wpadł. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TigerBear

Miało być "dokręcić" :)

Poważnie piszę. A że noszę zegar na prawej łapie, to lepiej idzie :)

Pieniądze oszczędzone, bo nie inwestuje w rotomat i żona zadowolona, a co za tym idzie, bardziej skłonna zezwolić na następny zegarek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge sie nie zgodzic z kol. TigerBear :-) Zdecydowanie przebija propozycje z rotomatem - Zona szczesliwa, czysto na kwadracie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz do wydania ok. 3 tys. na jeden zegarek, to proponuję:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/159446-arsenale-swiss-made-meccaniche-veneziane/

Ale pewnym, wcale nie takim złym rozwiązaniem, jest kupno... dwóch zegarków. Na przykład takich dwóch:

1. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/159312-redentore-swiss-made-meccaniche-veneziane/

2. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/159274-meccaniche-veneziane-model-nereide-wersja-swiss-made/

:)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Edmund Exley
      Zapraszam do zapoznania się z napisaną przeze mnie recenzją, która dostępna jest na naszej klubowej stronie:
      https://kmziz.pl/artykul/tissot-heritage-1938-automatic-cosc

• Przez GostRado
      Dzień dobry 

Moją pasją jest kawa i wszystko, co jest z nią związane, co widać na zdjęciu. Myślę, że osiągnąłem już w tej dziedzinie "game over", no może prawie 😉 W razie pytań związanych z ziarnami kawy, młynkami, ekspresami i kawowymi akcesoriami służę pomocą 🙂 

Co do zegarków mam sprecyzowany gust. Kiedyś marzyłem o Louis Erard 1931 retrograde i Breitling blackbird. Obecnie najbardziej podobają mi się czarne zegarki: sportowe (mam Tissot Supersport Chrono i klasyczne szkieletowe ( posiadam Roamer competence skeleton). Od ponad 20 lat mam Citizena promaster, który dużo przeszedł perypetii i wciąż chodzi, jest niezniszczalny, a jedyna konserwacja to wymiana baterii.

Zapisałem się do Waszego forum, aby zdobyć "zegarkową" wiedzę dla samej przyjemności oraz w celu wykorzystania w przyszłości do zakupów zegarków. 

W Nowym Roku życzę Wszystkim  zdrowia, szczęścia i mnóstwa pieniędzy na zakupy wymarzonych zegarków!

Grzegorz 

PS
      Roamer, po zdobyciu dzięki Wam wiedzy, idzie na sprzedaż 🙂

• Przez luwi
      Witam forumowiczów. Jestem zupełnym laikiem noszącym Timex przez ok. 20 lat. Poszukuję nowego zegarka na pasku brązowym/jasnobrązowym (to akurat można wymienić), natomiast najważniejsze cechy to:
      kwarcowy fazy księżyca szkło szafirowe wygląd klasyczny/vintage pasujący do koszuli/garnituru na pasku skórzanym do 1500zł Z tymi parametrami znalazłem tylko jeden Bergstern Harmony  B072G322 w Apart za 1050zł. Niestety naczytałem się tutaj, że to firma krzak pod Aparta, więc nie wiem gdzie dalej szukać. Podobają mi się poniższe zegarki, ale mają mineralne szkło.
      Zeppelin LZ120 Rome Quartz
      Timex Marlin

Prosiłbym Was o podpowiedzi i sugestie.
    • Przez billyhargrove
      Cześć zegarkowicze,

Jak na tle Certina DS Action 43mm wypada Davosa Argonautic? Jakie opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania, czy też samą markę? Czy jest coś co w tej cenie konkuruje z tymi dwoma diverami?

Dla kontekstu: Byłem przymierzać swój pierwszy, potencjalny zegarek, Certina DS Action 38mm - okazał się mniejszy niż zakładałem wizualnie na moim 17cm nadgarstku. Przeskoczyłem od razu do mierzenia wersji 43mm - poza lepszą jakością i zapięciem, wizualnie też prezentował się o wiele lepiej. Sprzedawca wiedząc o preferencjach, zasugerował mi przymiarkę zegarka Davosa Argonautic  - zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie, na zdjęciach w Internecie nie prezentował się tak dobrze jak na żywo i po chwili rozmowy nawet można było odnieść wrażenie, że całościowo jest o wiele lepszy niż Certina.

Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może się wypowiedzieć o obu modelach? Czy może jest coś w tym budżecie co może z nimi konkurować? Szukałem opinii na grupach na facebooku i zazwyczaj jeśli ktos miał coś do zarzucenia to fakt, że Davosa próbuje naśladować marki premium. Aktualnie jest 60/40 w stronę Certiny, ale może ktoś z Was pomoże te szalę przechylić, bądź zasugeruje nowego zawodnika.

• Przez billyhargrove
      Cześć forumowicze!

Mam 26 lat i jestem przed wyborem pierwszego zegarka, na który mam zamiar przeznaczyć około 3000-3400 złotych.
      Jestem absolutnie zielony w zegarkach, poczytałem ostatni tydzień o brandach, mechanizmach, typach i nie ukrywam, że najbardziej mi siedzą zegarki typu diver - do codziennego użytku do pracy / do wyjść ze znajomymi, na nadgarstek 17 centymetrów.
      Po intensywnych poszukiwaniach i przebrnięciu przez różne firmy pokroju Seiko (długo tutaj dumałem nad wyborem), znalazłem zegarek firmy Certina - DS Action Powermatic 80, 38mm, trochę podobny do submarinera. 
      Niestety po zasięgnięciu porady wśród kilku osób, spotkałem się o dziwo ze sceptycznym podejściem - Certina była ich zdaniem albo przereklamowana, albo "nudna", albo" mechanizm był słaby", albo "w tym budżecie masz Orisa i o wiele lepsze zegarki np Ball". 

Także przybywam dziś do prawdopodobnie najlepszego miejsca w polskim Internecie, pełnego entuzjastów zegarków, zasięgnąć Waszej porady, bo ja w temacie jestem jeszcze zielony. Zegarek wizualnie mi się podoba, pod komentarzami na anglojęzycznym YouTube zbiera pozytywne opinie pod recenzjami, niestety mam wrażenie, że u nas jest odbierany negatywnie. Czy faktycznie jest w tej cenie coś o wiele lepszego od Certiny, a sama Certina jest przereklamowana? W sklepie model 38mm kosztuje co prawda 4000 złotych, natomiast przy odpowiedniej rozmowie da się spokojnie go wytargować na mój budżet. 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.