Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
Eugeniusz Szwed

Warsztaty Zegarmistrzowskie 6 / 2018

Recommended Posts

Sobota już za nami, ale wciąż wielu z nas ma przed oczami te wspaniałe zegary ! Jeśli ktoś sądzi, że stare zegary źle komponują się z nowoczesnymi wnętrzami, to proszę popatrzeć na zdjęcia ... było znakomicie ! Pragnę podziękować całej licznie przybyłej grupie za obecność / byli wszyscy ! /, za punktualność i czynny udział w warsztatach. Miłośnicy zegarków Błonie otrzymali od Władysława solidną porcję wiedzy. A, przecież oprócz zegarków Błonie były też inne nie mniej ciekawe. Było to jedno z ciekawszych spotkań realizowanych w ramach warsztatów klubowych, tym bardziej, że z uczestnikami przyjechały wspaniałe eksponaty i prasa branżowa z lat 30-tych.  

Oprócz zdjęć był realizowany przez Piotra  /członek Zarządu/  zapis video całości spotkania. Będzie on prawdopodobnie  dostępny na naszym kanale YouTube. 

Na jednym ze zdjęć widać do jakich poświęceń zdolni są klubowicze ! Wszystko w imię nauki i pogłębiania wiedzy ... Chociaż niektórzy twierdzili, że to oddawanie hołdu marce motoryzacyjnej   :)

post-24159-0-67783600-1542109033_thumb.jpeg

post-24159-0-33805000-1542109060_thumb.jpeg

post-24159-0-75008300-1542109088_thumb.jpeg

post-24159-0-57953700-1542109119_thumb.jpeg

post-24159-0-47746500-1542109406_thumb.jpg

post-24159-0-96793100-1542109424_thumb.jpg

post-24159-0-07498200-1542109441_thumb.jpeg

Edited by Eugeniusz Szwed

Szkoda, że mnie nie było, ale musiałem wyjechać do Krakowa. Czy ktoś zetknął się może z zegarmistrzem J. Moszczyńskim? Mam jego tabliczkę na zegarze wiszącym Beckera. Oprócz nazwiska jeszcze adres ul. Chłodna 34. Dotarłem do dwóch Moszczyńskich. Jeden z Moszczyńskich Jerzy brał udział w powstaniu pseudonim "Kmicic", ale to chyba nie ten. Bardziej pasuje Moszczyński Józef ponieważ mieszkał na ulicy Chłodnej 55. Urodził sie 1915 roku i został zabity między 5 a 17.08.1944 na ulicy Wolskiej 76, kościół św. Wojciecha. Czy ktoś ma dokładniejsze informacje?

Bardzo dziękuję wszystkim za tak miłe przyjęcie , mam nadzieję że nie nagadałem głupot i nie nudziłem  :)

Dla mnie to był zaszczyt .

Oczywiście wiem , że muszę się jeszcze trochę podszkolić , nie wyczerpaliśmy tematu , myślę  że  przy następnej okazji wynajdę jeszcze parę ciekawostek.

Z pozdrowieniami dla wszystkich Piotr

To my dziękujemy za znakomitą prezentację i przekazaną nam wiedzę. Cała przyjemność po naszej stronie  :)

Co do następnej okazji, to zacznij, a w zasadzie zacznijcie  już się przygotowywać na czerwiec przyszłego roku. Miło będzie posłuchać Was podczas XV klubowego spotkania 2019 ! 

Nie chwaliłem się Dyplomem - Podziękowaniem jakie otrzymałem od Klubu
- czas to zrobić:
Dziś załoga dała nawet posta na Facebooku sklepowym z obrazkiem - tutaj

post-9-0-16643000-1550223771_thumb.jpg

Szkoda tylko, że część zapisu audio-video z tego spotkania podczas montażu uleciało ...   Miał być extra materiał o "Błoniakach" i niestety nie da się już tego odzyskać :( 

Szkoda tylko, że część zapisu audio-video z tego spotkania podczas montażu uleciało ...   Miał być extra materiał o "Błoniakach" i niestety nie da się już tego odzyskać :(

po porostu warto.. bywać na Warsztatach :-)

Edited by Władek Meller

Szkoda, że mnie nie było, ale musiałem wyjechać do Krakowa. Czy ktoś zetknął się może z zegarmistrzem J. Moszczyńskim? Mam jego tabliczkę na zegarze wiszącym Beckera. Oprócz nazwiska jeszcze adres ul. Chłodna 34. Dotarłem do dwóch Moszczyńskich. Jeden z Moszczyńskich Jerzy brał udział w powstaniu pseudonim "Kmicic", ale to chyba nie ten. Bardziej pasuje Moszczyński Józef ponieważ mieszkał na ulicy Chłodnej 55. Urodził sie 1915 roku i został zabity między 5 a 17.08.1944 na ulicy Wolskiej 76, kościół św. Wojciecha. Czy ktoś ma dokładniejsze informacje?

Również mam u siebie zegar z tabliczką "J.Moszczyński, Chłodna 34". Google w odpowiedzi na takie zapytanie pokazuje wynik z polskiej książki adresowej z 1928 roku.