arek1a2b 127 #1 Napisano 18 Sierpnia 2018 Znajomy zegarmistrz zrobił na zamówienie kolejny już zegar astronomiczny z miesięczną rezerwą chodu.Bardzo spodobała mi się jego praca i poprosiłem o możliwość pokazania Wam zdjęć jego pracy.Wszystkie czopy są na malutkich łożyskach kulkowych. Wahadło ma około 5 kg, sam werk 2,5 kg.Póki co tarcza jest jeszcze w produkcji a skrzynka w gestii nabywcy więc zdjęć nie mam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #2 Napisano 18 Sierpnia 2018 Widzę że to zła kategoria Proszę moda o przemieszczenie i przepraszam za kłopot. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #3 Napisano 19 Sierpnia 2018 Kamienie ma jakieś? Łożyska, palety? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #4 Napisano 19 Sierpnia 2018 Łożyska kulkowe, palety chyba stalowe. Koło sekundowe ma własny mostek. Dodatkowy bęben odsadzający obciążnik. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #5 Napisano 19 Sierpnia 2018 W tym konkretnym palety są z utwardzonej stali. Ale jeśli zleceniodawca ma życzenie mieć je z kamieni nic nie stoi na przeszkodzie. Wykonawca bardzo elastyczny jest. A wszystkie osie do sztuki są na łożyskach kulkowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #6 Napisano 19 Sierpnia 2018 Tak patrzę na ten temat i patrze i widzę iż nie celowo zrobiłem ogłoszenie.Proszę odebrać ten temat jako ciekawostkę nie ofertę handlową. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #7 Napisano 19 Sierpnia 2018 Ile pan woła? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #8 Napisano 19 Sierpnia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #9 Napisano 19 Sierpnia 2018 kółeczko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #10 Napisano 19 Sierpnia 2018 kółeczko No i...? Widzę, że nawet wewnętrzne krawędzie wieńca nie obrobione po drutówce. Jeszcze sporo pracy z tym kółeczkiem jest do wykonania... Nie na kogo, tylko ile...? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #11 Napisano 19 Sierpnia 2018 Całe szczęście że zauważyłeś niedoświadczony twórca na pewno wyciągnie wniosek z tej lekcji. Może nawet o praktykę błagać będzie u mistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #12 Napisano 19 Sierpnia 2018 Wiesz, mam to w pompie, ale gdy coś zachwalasz, to może poznaj do końca... Dobra, idę spać, miałem nadzieję, że coś fajnego się objawi, a tu jak zwykle... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #13 Napisano 19 Sierpnia 2018 Wiesz, mam to w pompie, ale gdy coś zachwalasz, to może poznaj do końca... Dobra, idę spać, miałem nadzieję, że coś fajnego się objawi, a tu jak zwykle... I takim sposobem zrobiłeś ze mnie ambasadora, a jako ambasador mam dostrzegać tylko plusy więc się nie dziw.Objawiania nie będzie, dobrej nocy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #14 Napisano 20 Sierpnia 2018 A czym jest wypełniona ta szklana rurka na końcu wahadła? Pytam tak z ciekawości. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 224 #15 Napisano 20 Sierpnia 2018 Czy tu jest jakaś koincydencja http://www.kucharczyk.pl/astro/index.htm#Contact W 2015(ostatnia aktualizacja) o ile to jest zbliżone to Pan wołał 10300 EUR a tu dla "poddzierżenia razgawora"http://zegarkiclub.pl/forum/topic/2673-zegary-astonomiczne/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #16 Napisano 20 Sierpnia 2018 Na żadne z tych pytań nie potrafię odpowiedzieć, zachęcę osobę kompetentną aby się wypowiedziała. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #17 Napisano 20 Sierpnia 2018 Panowie, no nie róbmy tu debaty narodowej. Zegar widziałem, cena jest bardzo przyzwoita i zdecydowanie przystępna i nijak się nie ma do przytoczonych tutaj (z kosmosu). Jeśli ktoś ma ochotę mogę i jest zainteresowanym zgłębieniem tematu przekazać informacje na priv .Jak by nie było jest w Polsce niewielu zegarmistrzów produkujących mechanizmy. Nie mogę się wypowiedzieć jako fachowiec , bo po prostu nim nie jestem. Niemniej należy się szacunek dla kogoś komu się chce...Resztę ustali rynek i opinia użytkownika. Na zegar trafiłem przypadkiem korzystając z usług zegarmistrzowskich, z których byłem i jestem zadowolony. Tyle może ... dla uspokojenia emocji. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #18 Napisano 20 Sierpnia 2018 A czym jest wypełniona ta szklana rurka na końcu wahadła? Pytam tak z ciekawości. Ponieważ używanie rtęci w UE jest zakazane, jedyna możliwość to mimetic polyalloy znany z T-1000. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #19 Napisano 20 Sierpnia 2018 W wahadle jest stalowy balast z tuleją kompensacyjną cokolwiek by to nie znaczyło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #20 Napisano 20 Sierpnia 2018 Producentów regulatorów astronomicznych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki (stolarza ), a więc każda kolejna inicjatywa jest nader cenna i powinna być wspierana ze strony włodarzy tego forum. Drobne niedogodności można dopracować.Może do tego zacnego grona dołączy w niedalekiej przyszłości (potencjalny) emeryt z Piaseczna ale musi najpierw stać się wolnym człowiekiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #21 Napisano 21 Sierpnia 2018 Poprosiłem Znajomego o przygotowanie materiału na temat produkowanych jego ręką regulatorów. Zamieszczenie go nie będzie chyba problemem, bo okazuje się, że jest członkiem naszego Szacownego Grona. Myślę, że to dobry pomysł. Mam tylko nadzieję że nie zapomniał hasła ... w razie czego Piotr pomoże , a materiał może być naprawdę ciekawy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #22 Napisano 21 Sierpnia 2018 Witam szanownych forumowiczów. Namowiono mnie abym wypowiedział się w związku z wątkiem przedstawionym na tym forum.Jestem twórcą prezentowanego zegara. Jest to 18 egzemplarz zbudowany w moim warsztacie. Wszystkie części wykonuje sam własnoręcznie bez udziału obrabiarek CNC. Jedyny element to tarcza, której wykonanie zlecam firmie zewnętrznej. Ten konkretny mechanizm jest łożyskowany na 10 łożyskach kulowych, natomiast palety są stalowe. Rezerwa chodu to 40 dni.Wahadło jest wyposażone w zespół bimetaliczny w celu kompensacji rozszerzalności cieplnej. Wszystkie te elementy są ukryte pod stalową tuleją. Sam pręt niestety nie jest jeszcze invarowy, ale z uporem pracuję nad tym. Mam ponad trzydziestoletnie doświadczenie zawodowe. W mojej wieloletniej pracy zajmowałem się konserwacjami oraz rekonstruowaniem zegarów. Myślę, że na ten moment wystarczy a jeżeli ktoś jest chętny to zapraszam do dyskusji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #23 Napisano 21 Sierpnia 2018 Bardzo nam miło, ze się odezwałeś, Bartku. Oto nasz stary-nowy, oszczędny w postach Kolega realizuje swoją pasję (przeczytałem powitalny wpis sprzed 11 lat) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #24 Napisano 21 Sierpnia 2018 To fakt że nie jestem zbyt częstym bywalcem na forum. Mam nadzieję że może to się zmieni. Bartek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3502 #25 Napisano 21 Sierpnia 2018 Myślę że to bardzo dobry "zakup forumowy" 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach