longcase1 481 #26 Napisano 21 Sierpnia 2018 Postaram się nadrobić te 11lat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #27 Napisano 21 Sierpnia 2018 Bartek za swą aktywność medal powinieneś dostać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #28 Napisano 21 Sierpnia 2018 No cóż zapracowany człowiek ze mnie jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #29 Napisano 22 Sierpnia 2018 Myslal kolega o zastosowaniu szkla kwarcowego jako preta wahadla,,kompensacja barometryczna baryczna na odcinku wahadla ?Czytam o tym czesto na forach zagranicznych przy amatorskich zegarach precyzyjnych .Gdzie mozna dostac takie lozyska kulkowe jak tutaj sa zastosowane? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #30 Napisano 22 Sierpnia 2018 Pręt kwarcowy już stosowałem o średnicy 12mm z pozytywnym skutkiem. Ale z uwagi na kruchość materiału było to tylko raz. Jeśli chodzi o kompensacjię baryczną to pracuję nad tym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #31 Napisano 22 Sierpnia 2018 Myslal kolega o zastosowaniu szkla kwarcowego jako preta wahadla,,kompensacja barometryczna na odcinku wahadla ?Czytam o tym czesto na forach zagranicznych przy amatorskich zegarach precyzyjnych .Gdzie mozna dostac takie lozyska kulkowe jak tutaj sa zastosowane?https://www.albeco.com.pl/ 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #32 Napisano 22 Sierpnia 2018 Mam jeszcze jedno pytanie. Co powoduje to, że osadzasz oś koła wychwytowego na mostku a nie na tylnej płycie? 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #33 Napisano 22 Sierpnia 2018 Zmniejszenie wpływu naprężeń płyt na koło wychwytowe. Krótka oś mniejsze opory pracy i mniejsze ewentualne błędy współosiowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #34 Napisano 23 Sierpnia 2018 https://m.youtube.com/watch?v=Pm2_Ja7tNmk Coś dla podtrzymania tematu.Regulator nr16 zbudowany w ubiegłym roku na zamówienie mojego stałego klienta. Konstrukcja mechanizmu nieco inna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #35 Napisano 25 Sierpnia 2018 https://m.youtube.com/watch?v=Pm2_Ja7tNmkCoś dla podtrzymania tematu.Regulator nr16 zbudowany w ubiegłym roku na zamówienie mojego stałego klienta. Konstrukcja mechanizmu nieco inna.A ile to wahadło waży , a ciężarek ? On tak po jednej stronie , to pionizery mają co robić . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #36 Napisano 25 Sierpnia 2018 To wahadło nie zalicza się do bardzo ciężkich jego waga to 5kg . Masa napędowa to 3kg przy rezerwie chodu 40 dni. Waga jest odsunięta na bok żeby uniknąć kolizji z wahadłem oraz wychylnikiem. To prawda że pionizery przenoszą duże obciążenie, dlatego są 4szt a tylna ściana szafy ma grubość 20mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #37 Napisano 25 Sierpnia 2018 Może to oczywiste pytanie a może i nie ale, co tak naprawdę charakteryzuje zegary astronomiczne jaka jest ich geneza i w czym są lepsze od choćby wiedeńczyków wysokiej klasy, jeśli oczywiście są. Myślę że wielu forumowiczów jest ciekawa o co chodzi z tymi astronomami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #38 Napisano 25 Sierpnia 2018 Moim zdaniem chodzi o astronomiczne ceny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #39 Napisano 25 Sierpnia 2018 Moim zdaniem chodzi o astronomiczne ceny a astronomiczna to jaka ? kosmiczna to wiadomo z kosmosu ale astronomiczna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #40 Napisano 25 Sierpnia 2018 Zegary astronomiczne, często nazywane też laboratoryjnymi. Budowane najczęściej na zamówienie różnych instytucji gdzie dokładny pomiar czasu był istotny. Są to zegary produkowane w bardzo małych ilościach. Mechanizm był zawsze wysokiej jakości z grubych płyt często łożyskowane na kamieniach. Podstawowa różnica to przekładnia wskazań. Taki układ zwiększa czytelność minut i sekund często same godziny nie grały tak istotnej roli.Pozostaje jeszcze kwestia samego wahadła (regulatora) tutaj jest spory wachlarz rozwiązań konstrukcyjnych od kompensacji bazujących na rtęci po mechaniczne oparte na rurkach mosiężnych itp. Jest jeszcze kompensacja baryczna. Ogólnie jest to temat rzeka i można długo pisać różne eseje i nie wyczerpać tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #41 Napisano 25 Sierpnia 2018 Gratuluję wiedzy, doświadczenia i charyzmy. Bardzo fajne są te zegary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #42 Napisano 25 Sierpnia 2018 Miło mi. Dobre słowo zawsze w cenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #43 Napisano 25 Sierpnia 2018 Zegary astronomiczne, często nazywane też laboratoryjnymi. Budowane najczęściej na zamówienie różnych instytucji gdzie dokładny pomiar czasu był istotny. Są to zegary produkowane w bardzo małych ilościach. Mechanizm był zawsze wysokiej jakości z grubych płyt często łożyskowane na kamieniach. Podstawowa różnica to przekładnia wskazań. Taki układ zwiększa czytelność minut i sekund często same godziny nie grały tak istotnej roli.Pozostaje jeszcze kwestia samego wahadła (regulatora) tutaj jest spory wachlarz rozwiązań konstrukcyjnych od kompensacji bazujących na rtęci po mechaniczne oparte na rurkach mosiężnych itp. Jest jeszcze kompensacja baryczna. Ogólnie jest to temat rzeka i można długo pisać różne eseje i nie wyczerpać tematu. Myślę, że Krzysztofowi w pytaniu "co takiego mają w sobie zegary astronomiczne" chodziło raczej o precyzję wskazań.Wygląd tarczy i jej czytelność - dobry, choć z nieco innej bajki argument. Można dodawać różne udziwnienia, kompensacje i cudować.By to miało sens warto by chyba było podać jakie różnice w precyzji wskazań się uzyskuje na poszczególnych elementach.Jaką dokładność mają zegary Tworzone przez CIebie ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #44 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udało mi się osiągnąć dokładność na poziomie 1 sekundy na miesiąc Uczciwie przyznaje że to był okres zimowy. Tak więc stała temperatura i zegar wisiał w piwnicy mojego domu. Względnie stałe warunki pracy Dodam że korzystałem wtedy z tależyka regulacjnego na środku długość wahadła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 225 #45 Napisano 25 Sierpnia 2018 Zegary robią wrażenie, gratulacje.Czy wykonujesz je bazując na swoim parku maszynowym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #46 Napisano 25 Sierpnia 2018 Dziękuję Wszystko robię samodzielnie. Jedynie tarcza jest grawerowana w firmie zewnętrznej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9888 #47 Napisano 25 Sierpnia 2018 Szacun ! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #48 Napisano 25 Sierpnia 2018 Dzięki wielkie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #49 Napisano 25 Sierpnia 2018 Sekunda na miesiąc.. dobrze że nie widać mojej miny 8-0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #50 Napisano 25 Sierpnia 2018 Zazdroszcze wiedzy i umiejetnosci-oczywiscie w pozytywny sposob.Bardzo ciekawy temat ,gratuluje.Jesli mozesz to powiedz ile czasu poswieciles na prace przy pierwszym zegarze.Pozdrawiam serdecznir 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach