Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arek1a2b

zegar astronomiczny Made in Poland

Rekomendowane odpowiedzi

Bartek za swą aktywność medal powinieneś dostać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslal kolega  o  zastosowaniu szkla kwarcowego  jako  preta wahadla,,kompensacja  barometryczna  baryczna na  odcinku  wahadla  ?Czytam o  tym czesto  na  forach  zagranicznych  przy amatorskich  zegarach  precyzyjnych .Gdzie mozna  dostac  takie  lozyska  kulkowe  jak  tutaj sa zastosowane?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pręt kwarcowy już stosowałem o średnicy 12mm z pozytywnym skutkiem. Ale z uwagi na kruchość materiału było to tylko raz. Jeśli chodzi o kompensacjię baryczną to pracuję nad tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslal kolega  o  zastosowaniu szkla kwarcowego  jako  preta wahadla,,kompensacja  barometryczna  na  odcinku  wahadla  ?Czytam o  tym czesto  na  forach  zagranicznych  przy amatorskich  zegarach  precyzyjnych .Gdzie mozna  dostac  takie  lozyska  kulkowe  jak  tutaj sa zastosowane?

https://www.albeco.com.pl/

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie. 

Co powoduje to, że osadzasz oś koła wychwytowego na mostku a nie na tylnej płycie? 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszenie wpływu naprężeń płyt na koło wychwytowe. Krótka oś mniejsze opory pracy i mniejsze ewentualne błędy współosiowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://m.youtube.com/watch?v=Pm2_Ja7tNmk

Coś dla podtrzymania tematu.

Regulator nr16 zbudowany w ubiegłym roku na zamówienie mojego stałego klienta. Konstrukcja mechanizmu nieco inna.

A ile to wahadło waży , a ciężarek ? On tak po jednej stronie , to pionizery mają co robić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wahadło nie zalicza się do bardzo ciężkich jego waga to 5kg . Masa napędowa to 3kg przy rezerwie chodu 40 dni. Waga jest odsunięta na bok żeby uniknąć kolizji z wahadłem oraz wychylnikiem.

To prawda że pionizery przenoszą duże obciążenie, dlatego są 4szt a tylna ściana szafy ma grubość 20mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to oczywiste pytanie a może i nie  ale, co tak naprawdę charakteryzuje zegary astronomiczne jaka jest ich geneza i w czym są lepsze od choćby wiedeńczyków wysokiej klasy, jeśli oczywiście są. 

Myślę że wielu forumowiczów jest ciekawa o co chodzi z tymi astronomami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem chodzi o astronomiczne ceny :D:lol::P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem chodzi o astronomiczne ceny :D:lol::P

:D a astronomiczna to jaka ? :P

kosmiczna to wiadomo z kosmosu ale astronomiczna  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary astronomiczne, często nazywane też laboratoryjnymi. Budowane najczęściej na zamówienie różnych instytucji gdzie dokładny pomiar czasu był istotny. Są to zegary produkowane w bardzo małych ilościach. Mechanizm był zawsze wysokiej jakości z grubych płyt często łożyskowane na kamieniach. Podstawowa różnica to przekładnia wskazań. Taki układ zwiększa czytelność minut i sekund często same godziny nie grały tak istotnej roli.

Pozostaje jeszcze kwestia samego wahadła (regulatora) tutaj jest spory wachlarz rozwiązań konstrukcyjnych od kompensacji bazujących na rtęci po mechaniczne oparte na rurkach mosiężnych itp. Jest jeszcze kompensacja baryczna. Ogólnie jest to temat rzeka i można długo pisać różne eseje i nie wyczerpać tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję wiedzy, doświadczenia i charyzmy. Bardzo fajne są te zegary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary astronomiczne, często nazywane też laboratoryjnymi. Budowane najczęściej na zamówienie różnych instytucji gdzie dokładny pomiar czasu był istotny. Są to zegary produkowane w bardzo małych ilościach. Mechanizm był zawsze wysokiej jakości z grubych płyt często łożyskowane na kamieniach. Podstawowa różnica to przekładnia wskazań. Taki układ zwiększa czytelność minut i sekund często same godziny nie grały tak istotnej roli.

Pozostaje jeszcze kwestia samego wahadła (regulatora) tutaj jest spory wachlarz rozwiązań konstrukcyjnych od kompensacji bazujących na rtęci po mechaniczne oparte na rurkach mosiężnych itp. Jest jeszcze kompensacja baryczna. Ogólnie jest to temat rzeka i można długo pisać różne eseje i nie wyczerpać tematu.

Myślę, że Krzysztofowi w pytaniu "co takiego mają w sobie zegary astronomiczne" chodziło raczej o precyzję wskazań.

Wygląd tarczy i jej czytelność - dobry, choć z nieco innej bajki argument.

Można dodawać różne udziwnienia, kompensacje i cudować.

By to miało sens warto by chyba było podać jakie różnice w precyzji wskazań się uzyskuje na poszczególnych elementach.

Jaką dokładność mają zegary Tworzone przez CIebie ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się osiągnąć dokładność na poziomie 1 sekundy na miesiąc

Uczciwie przyznaje że to był okres zimowy. Tak więc stała temperatura i zegar wisiał w piwnicy mojego domu. Względnie stałe warunki pracy

Dodam że korzystałem wtedy z tależyka regulacjnego na środku długość wahadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary robią wrażenie, gratulacje.

Czy wykonujesz je bazując na swoim parku maszynowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję

Wszystko robię samodzielnie. Jedynie tarcza jest grawerowana w firmie zewnętrznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacun :) !

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekunda na miesiąc.. dobrze że nie widać mojej miny 8-0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszcze wiedzy i umiejetnosci-oczywiscie w pozytywny sposob.

Bardzo ciekawy temat ,gratuluje.

Jesli mozesz to powiedz ile czasu poswieciles na prace przy pierwszym zegarze.

Pozdrawiam serdecznir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.