rafalmosty 156698 #59126 Napisano 6 Stycznia 2023 😎 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59127 Napisano 6 Stycznia 2023 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156698 #59128 Napisano 7 Stycznia 2023 😎 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9246 #59129 Napisano 7 Stycznia 2023 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gamemaster 391 #59130 Napisano 7 Stycznia 2023 Hej, Używacie szkiełek hartowanych lub hybrydowych na GShocki? Jeżeli tak, może ktoś polecić markę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 21085 #59131 Napisano 7 Stycznia 2023 28 minut temu, gamemaster napisał(-a): Hej, Używacie szkiełek hartowanych lub hybrydowych na GShocki? Jeżeli tak, może ktoś polecić markę? W Protreku mam naklejone hartowane 9H. Jakiej firmy? Chyba wszystko jedno - ja kupiłem jakieś na Amazone bo było najtaniej i przesyłka darmowa. Tam gdzie mam szkiełka szaforowe to nie kleje. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9246 #59132 Napisano 8 Stycznia 2023 Chyba się włączył wygaszacz ekranu. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Torquemada 1 #59133 Napisano 8 Stycznia 2023 Cześć! Może jakaś dobra dusza mi pomoże z moim sikorem, albo chociaż powie, gdzie się zwrócić i czy w ogóle jest sens 😉 Zegarek to GST-S110 - czyli wersja bez Multiband 6. Kupiłem go pewnie z 6 lat temu w jakimś zagranicznym sklepie internetowym. Naprawdę, nie pamiętam już jakim, ale chyba gdzieś w Azji. I nie, nie była żadna wielka okazja, ani sklep widmo z kopiami czy podróbkami. Po prostu, tam był wtedy najtańszy bo była na niego promocja. Wątpię żeby była to lewizna. W każdym razie, już przynajmniej od roku zaczęły się dziać dziwne rzeczy - w czasie ustawiania np. godziny, czy nawet alarmu zegarek jakby się zawieszał: zaczynały mrugać wszystkie trzy indykatory od poziomu naładowania baterii i nie dało się przez jakiś czas ustawić zupełnie nic, bo zegarek nie reagował na przyciski. Po pewnym czasie, zwłaszcza jak zegarek złapał więcej słońca, to wtedy dużo szybciej, zegarek zaczynał działać normalnie, wskazówki ustawiały się na właściwą godzinę, zgodną z wyświetlaczem elektronicznym, który nigdy prawidłowo działać nie przestawał. Od przynajmniej pół roku, bo w wakacje bardzo dużo czasu spędzałem na zewnątrz i miał kupę słońca, zegarek bardzo często sam z siebie przestaje przesuwać wskazówki. Jak się go chwilę doświetli, to sytuacja się naprawia. Głównie ze wskazówkami, czyli dobrze się ustawiają, bo niestety dalej zegarek się "wiesza" jak kilka razy naciśnie się przyciski w czasie ustawiania czegokolwiek i migają wtedy punkciki od wskaźnika naładowania. Od dawna, mimo tego, że bateria co chwilę siada, cały czas pokazuje, że jest poziom naładowania H, o ile nie migają wszystkie indykatory. Dzisiaj zmieniłem baterię (nowa z torebki i tak miała w sobie dużo więcej prądu niż ta w zegarku), niestety, jest, jak było. Na początku w ogóle wszystko przestało działać, mimo resetowania, pan zegarmistrz nie był w stanie wskrzesić zegarka. Po paru minutach cyfrowy wyświetlacz wrócił, ale dalej jest identycznie ze wszystkim jak przed wymianą. Coś jest chyba z modułem nie tak. Swoją drogą sprawdzając solar w trybie serwisowym (test wyszedł ok) odkryłem, że moduł ma inne numery niż te, które są na kopercie i w bazie Casio. Powinien być niby 5445, a wyświetla się 5230, czyli jak w AWG. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12106 #59134 Napisano 9 Stycznia 2023 Taki wesoły czerwony negatyw właśnie kurier mi przyniósł… Jeszcze nie na nadgarstku bo w garniaku jestem. 🙂 6 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9246 #59135 Napisano 9 Stycznia 2023 @Torquemada Wszystko, co opisujesz, masz opisane w instrukcji. Miganie wszystkich trzech wskaźników naładowania akumulatora to tzw. tryb recovery, czyli zegarek zawiesza na chwilę działanie mechaniki, żeby złapać nieco "oddechu" po dużym jednorazowym obciążeniu akumulatora. Jeśli zegarek ma 6 lat i był regularnie doładowywany (nie padał do zera w trakcie eksploatacji), to raczej akumulator nie powinien jeszcze wołać wymiany. Na początek dałbym zegar (zważywszy na obecną pogodę) na jakiś tydzień albo dwa na parapet i wg mnie powinno mu się poprawić. Piszesz, że zmieniłeś baterię. Ale na jaką? I czy to faktycznie jest bateria, a nie akumulator? Bo jeśli jest to bateria (nieładowalna), to szybko wyślesz w ten sposób zegar do krainy nietykających zegarów. A jeśli jest to akumulator (w co wątpię po opisanych objawach), to tak samo - najpierw należy go naładować, a dopiero potem przejść do eksploatacji zegarka. Jest oczywiście możliwość, że moduł faktycznie padł, ale jest to zjawisko nader rzadkie i nie występuję raczej w zegarkach kilkuletnich. Jeśli elektronika ma usterkę, to najczęściej objawia się ona w pierwszych tygodniach użytkowania zegarka, a nie po kilku latach. No chyba, że zegar z jakiegoś względu dostał wilgoci, to już inna sprawa. Odnośnie numeru modułu to wszystko jest w porządku. Pierwowzorem konstrukcyjnym dla elektroniki tego zegarka jest istotnie moduł 5230 zastosowany pierwotnie w modelu AWG-M100. Po pewnym czasie doczekał się on upgrade'u w postaci białego podświetlenia i podświetlenie dodatkowo powędrowało również pod wyświetlacze (w AWG-M100 podświetlana była tylko tarcza jedną bursztynową diodą, a wyświetlacze nie miały podświetlenia) i ten nowy moduł znalazł zastosowanie właśnie w Twoim GST-S110, GST-W110, GST-W310 oraz w GAW-100, gdzie bodajże w wersji W z Multibandem miał oznaczenie 5444, a w wersji S bez Multibandu właśnie 5445, jak piszesz. Ale w każdym przypadku po wywołaniu ekranu testowego numer modułu był wyświetlany 5230, bo o niego oparta jest elektronika w tym module. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Torquemada 1 #59136 Napisano 10 Stycznia 2023 16 godzin temu, TomG80 napisał(-a): @Torquemada Wszystko, co opisujesz, masz opisane w instrukcji. Miganie wszystkich trzech wskaźników naładowania akumulatora to tzw. tryb recovery, czyli zegarek zawiesza na chwilę działanie mechaniki, żeby złapać nieco "oddechu" po dużym jednorazowym obciążeniu akumulatora. Jeśli zegarek ma 6 lat i był regularnie doładowywany (nie padał do zera w trakcie eksploatacji), to raczej akumulator nie powinien jeszcze wołać wymiany. Na początek dałbym zegar (zważywszy na obecną pogodę) na jakiś tydzień albo dwa na parapet i wg mnie powinno mu się poprawić. Tomasz, ale to "recovery" zdarzało się od dawna przy niby full akumulatorze. Wystarczy, że chciałem ustawić alarm. Naciśnięcie kilka razy przycisku, raczej wszystko jedno którego, wywoływało taki efekt. Nie ma mowy o niedoładowaniu, bo przez całe wakacje pływałem łódką - taką mam pracę i zegarek dostawał masę energii codziennie. Poza tym, nie pamiętam już kiedy ostatnio świecił się inny indykator niż H. Teraz też tak jest, chociaż prądu raczej nie ma, więc normalne to chyba nie jest? Nie ulega wątpliwości, że jak ma naprawdę dużo słońca, to wskazówki nie przestają się przesuwać i w ten tryb sam z siebie nie wchodzi, ale niestety, da się to ciągle sprowokować gmeraniem przy przyciskach. 16 godzin temu, TomG80 napisał(-a): Piszesz, że zmieniłeś baterię. Ale na jaką? I czy to faktycznie jest bateria, a nie akumulator? Bo jeśli jest to bateria (nieładowalna), to szybko wyślesz w ten sposób zegar do krainy nietykających zegarów. A jeśli jest to akumulator (w co wątpię po opisanych objawach), to tak samo - najpierw należy go naładować, a dopiero potem przejść do eksploatacji zegarka. Wymieniłem na akumulator, który powinienem, czyli CTL-920F - dokładnie Panasonic. 16 godzin temu, TomG80 napisał(-a): Jest oczywiście możliwość, że moduł faktycznie padł, ale jest to zjawisko nader rzadkie i nie występuję raczej w zegarkach kilkuletnich. Jeśli elektronika ma usterkę, to najczęściej objawia się ona w pierwszych tygodniach użytkowania zegarka, a nie po kilku latach. No chyba, że zegar z jakiegoś względu dostał wilgoci, to już inna sprawa. Nie wiem, zegarek na pewno miał skłonność do parowania. Może za dużo tej wilgoci dostawał i coś padło. 16 godzin temu, TomG80 napisał(-a): Odnośnie numeru modułu to wszystko jest w porządku. Pierwowzorem konstrukcyjnym dla elektroniki tego zegarka jest istotnie moduł 5230 zastosowany pierwotnie w modelu AWG-M100. Po pewnym czasie doczekał się on upgrade'u w postaci białego podświetlenia i podświetlenie dodatkowo powędrowało również pod wyświetlacze (w AWG-M100 podświetlana była tylko tarcza jedną bursztynową diodą, a wyświetlacze nie miały podświetlenia) i ten nowy moduł znalazł zastosowanie właśnie w Twoim GST-S110, GST-W110, GST-W310 oraz w GAW-100, gdzie bodajże w wersji W z Multibandem miał oznaczenie 5444, a w wersji S bez Multibandu właśnie 5445, jak piszesz. Ale w każdym przypadku po wywołaniu ekranu testowego numer modułu był wyświetlany 5230, bo o niego oparta jest elektronika w tym module. Rozumiem, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do zegarka - czy jeśli przyjmiejmy, że to jednak nie kwestia "naturalnego" niedoładowania, to czy jest sens się bawić w próbę naprawy? Podejrzewam, że najtaniej wyszłoby wymienienie całego modułu? Czy masz namiary na kogoś, kto mógłby i chciał przyjrzeć się problemowi, poza serwisem w Sochaczewie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 60965 #59137 Napisano 10 Stycznia 2023 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59138 Napisano 11 Stycznia 2023 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59139 Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Pierwszy G w 23r jest 😎 GW-3000BD Blue Falcon 💪 Edytowane 12 Stycznia 2023 przez murcins 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 40799 #59140 Napisano 12 Stycznia 2023 ... też pilotPozdrawiam 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59141 Napisano 12 Stycznia 2023 To jeszcze ze takie ✈️ 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7205 #59142 Napisano 12 Stycznia 2023 4 godziny temu, alpaczino napisał(-a): ... też pilot Pozdrawiam Tęsknię za nim 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5852 #59143 Napisano 12 Stycznia 2023 5 godzin temu, murcins napisał(-a): Pierwszy G w 23r jest 😎 No to teraz trzeba czekać na pierwszego G z 23r 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59144 Napisano 12 Stycznia 2023 1 minutę temu, Daito napisał(-a): No to teraz trzeba czekać na pierwszego G z 23r Cały czas czekam na kosteczkę project team tough 💪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 40799 #59145 Napisano 12 Stycznia 2023 Tęsknię za nim Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59146 Napisano 13 Stycznia 2023 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31279 #59147 Napisano 13 Stycznia 2023 Podrzuci ktoś aku do b5600? Z alle najlepiej ofertę lub jak nie ma to skądś indziej lub oznaczenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #59148 Napisano 13 Stycznia 2023 5 godzin temu, eddi87 napisał(-a): Podrzuci ktoś aku do b5600? Z alle najlepiej ofertę lub jak nie ma to skądś indziej lub oznaczenie. https://allegro.pl/oferta/akumulator-bateria-ctl-1616-1616f-casio-g-shock-9179300862 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156698 #59149 Napisano 14 Stycznia 2023 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #59150 Napisano 14 Stycznia 2023 ☺️ 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach