Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

PM u mnie widełki są ok 6 mm osadzone od górnej zawieszki

A widzisz , może mam za wysoko ? Mój mniejszy , więc odległość ma być mniejsza .... ale wychodzi , że czyszczenie i sucha góra . :)

A możesz swojego roczniaka pokazać z przodu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj.. nie ma szału heh ;)

A w Twoim, jak te kilka minut chodzi- słychać te charakterystyczne "pyknięcia"?

post-104610-0-78323600-1568993399_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM mimo wszystko spróbuj regulacji widełkami , raczej w dół.

Cały czas zakładam że włos jest odpowiedni....

Edytowane przez longcase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj.. nie ma szału heh ;)

A w Twoim, jak te kilka minut chodzi- słychać te charakterystyczne "pyknięcia"?

Słychać ,,pykania,,

Twój ładny :) Przecież nie wyskoczyliśmy z czymś , co oddech odbiera , tylko zaczynamy od zwykłych niewyszukanych . Trzeba jakoś ,, zakumać ,, o co chodzi  ;) 

Twój wysoki i z normalnej wielkości mechanizmem ?

PM mimo wszystko spróbuj regulacji widełkami , raczej w dół.

Cały czas zakładam że włos jest odpowiedni....

Teraz , robi cały obrót , a jak miałem o milimetr niżej , to obrót był około 330 st. , a może 320 st.  Więc jak niżej , to obrót będzie mniejszy .... w sumie , to nie wiem , ile w tych małych , powinno być.

W poniedziałek się za to wezmę , bo w weekend , to mi nie pozwolą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę, czy widełki nie obejmują zbyt ściśle drążka kotwicy. Po drugie - pamiętaj o regulacji kąta ustawienia włosa i widełek w górnym zawieszeniu, to zwykle jest podstawa (jeżeli mechanizm jest w dobrym stanie oczywiście). Dzięki "wolnobieźności"  roczniaków można spokojnie przyglądać się kiedy następuje konflikt kotwicy z kołem wychwytowym i regulować to w spokoju ducha ;)

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ma ok 27 cm wysokości. A czy on normalny czy mniejszy to pojęcia nie mam :D

Dżizus - "kąt ustawienia włosa i widełek w górnym zawieszeniu" - to chyba nie ja byłam jak mocowalam zerwany włos i ustawiałam toto wszystko. Tam jest tyle rzeczy które o wszystkim decydują a ja robiłam to zupełnie spod bereta °°

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ma ok 27 cm wysokości. A czy on normalny czy mniejszy to pojęcia nie mam :D

Dżizus - "kąt ustawienia włosa i widełek w górnym zawieszeniu" - to chyba nie ja byłam jak mocowalam zerwany włos i ustawiałam toto wszystko. Tam jest tyle rzeczy które o wszystkim decydują a ja robiłam to zupełnie spod bereta °°

Tak najlepiej :) Często przy pierwszym podejściu , na luzie ... wszystko wychodzi !

Mój z kloszem ma 23.5 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu cisza , jak makiem zasiał :(

Gzymsik jest od dołu, znaczy się piętkę brody ma dzierżyć

A jak tam gzymsiki i reszta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno wszyscy wygrzewają się w ostatnim słońcu tego lata, albo zbierają grzyby...

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca  ;) . Ja kupowałem wiedeńczyka ...  :ph34r:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to po co :blink: ... bo lubię  :P . Poza tym trzeba ratować zegary. :ph34r:

No i patrz zmarnowałem 2000 post żeby napisać ci po co kupiłem  ... kurna dobrze, że nie zapytałeś po co oddychać ... bo tu bym się zastanawiał  :D  :D  :D .

Krzychu , nie zadawaj trudnych pytań bo się zacznę zastanawiać  ... :unsure:

;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz jak mnie traktujesz... Odpowiedź kiniolowi- zmarnowanym postem...  :P  Ja całe życie zastanawiam się "po co"?

Dzisiaj zrekonstruowałem wychwyt w zegarku kieszonkowym... bardzo wczesny cylinder, jeszcze w formie zegarka z wychwytem szpindlowym... No fajne, ale po co?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu cisza , jak makiem zasiał :(

A jak tam gzymsiki i reszta ?

Oj tam...tam

Nie wiadomo w co paznokiety wetknąć.

Borussię rozparcelowałam w drobny mak. Pomalowana była więc nie mam dylematu - oryginalny oryginał i zamachu na dziewiczość nie czynić. Mogę czynić. Zagruntowałam, a dziś zacierałam pumeksmi ;)

Gzymsik prawie skończony. Himalaje fachu to nie są..nie czarujmy się ;)

Najgorsza politura na gzymsiku. Rozrobiłam se czarną, jak z piekła, na bejcy z proszku.

Asz kurnia! Jaki BLASK! Ócz boli ;)

Jak skończę to normalnie wełną stalową lekko przetrę. Żaden wosk tego nie zgasi :P

Widzisz jak mnie traktujesz... Odpowiedź kiniolowi- zmarnowanym postem... :P Ja całe życie zastanawiam się "po co"?

Dzisiaj zrekonstruowałem wychwyt w zegarku kieszonkowym... bardzo wczesny cylinder, jeszcze w formie zegarka z wychwytem szpindlowym... No fajne, ale po co?

Żeby inni wiedzili że potrafisz!! :D Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz jak mnie traktujesz... Odpowiedź kiniolowi- zmarnowanym postem...  :P  Ja całe życie zastanawiam się "po co"?

Krzysiu , Ty to jesteś "kokiet". Jak to po co ... a bo to Ci sprawia satysfakcję, mnie też, bo mam szacunek dla tych ludzi którzy 180 lat temu z użyciem prymitywnych narzędzi jak na współczesne czasy robili takie cuda. Trzeba je ratować zanim się rozpadną, bo są tego warte. A co byś robił innego ... pisał książki , malował? czy pracował w biurze, a może łowił ryby... 

No i ktoś zapytałby tak samo, po co kolejny obraz , albo książka , albo ryba na stole .... dla mnie to naprawdę jest takie samo pytanie jak ... po co oddychać? W końcu i tak jak tu wszyscy jesteśmy staniemy się kupką nawozu ... A po to ,że w tej chwili warto i w następnej też warto - do ostatniej warto ... jasne że warto!  ;)

Ps gratuluję rekonstrukcji wychwytu. Szpindlaki są takie piękne  :D

Ps 2 Zmarnowany, bo jak tu inteligentnemu gościowi  tłumaczyć takie rzeczy ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co macie do "pracy w biurze"..? ;) To mowa "nienawiści" ;);)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiu , Ty to jesteś "kokiet". Jak to po co ... a bo to Ci sprawia satysfakcję, mnie też, bo mam szacunek dla tych ludzi którzy 180 lat temu z użyciem prymitywnych narzędzi jak na współczesne czasy robili takie cuda. Trzeba je ratować zanim się rozpadną, bo są tego warte. A co byś robił innego ... pisał książki , malował? czy pracował w biurze, a może łowił ryby... 

No i ktoś zapytałby tak samo, po co kolejny obraz , albo książka , albo ryba na stole .... dla mnie to naprawdę jest takie samo pytanie jak ... po co oddychać? W końcu i tak jak tu wszyscy jesteśmy staniemy się kupką nawozu ... A po to ,że w tej chwili warto i w następnej też warto - do ostatniej warto ... jasne że warto!  ;)

Ps gratuluję rekonstrukcji wychwytu. Szpindlaki są takie piękne  :D

Ps 2 Zmarnowany, bo jak tu inteligentnemu gościowi  tłumaczyć takie rzeczy ... ;)

Ale to wychwyt cylindrowy... :rolleyes: Lechu przecież wiem, ze robimy to po to, żeby nie ześwirować... Mój kolega, literat, (fajne słowo) gdy go spytałem dlaczego pisze książki, to mi odpowiedział: żeby nie chlać... :lol:

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co macie do "pracy w biurze"..? ;) To mowa "nienawiści" ;) ;)

Nudna jest, pracuje teraz w biurze... to wiem  ;)  . Pracując w biurze nawet nie wiesz jak wygląda mowa nienawiści ... Pracowałem lata temu na budowie. Moi elektrycy przez cały weekend kładli kabel do wykańczanego budynku . W poniedziałek sanitarni podjechali z koparką i zerwali kabel, bo kładli rurę z wodą. Tam to dopiero była mowa nienawiści ...  :D   do dziś się uśmiecham jak sobie przypomnę co ludzie potrafią powiedzieć, żeby zbluzgać drugiego ...  :blink: . A po odbiorze i tak wszyscy razem pili wódkę z grilowej imprezie ... ;)

;)  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LES - jesteś w błędzie. Dobrze wiem o mowie nienawiści i innych ciemnych aspektach ludzkiej natury. Tak się akurat zawodowo składa, ze mam z tym nieco do czynienia :P :P

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pracownikiem krajowej administracji skarbowej albo wymiaru sprawiedliwości... B)

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pracownikiem krajowej administracji skarbowej albo wymiaru sprawiedliwości... B)

Eee - eee..!

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dostrzegam i nie widzę nigdzie wokół siebie mowy nienawiści. Serio. :) 

Gdyby nie media to bym nie wiedział co to takiego jest. :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dostrzegam i nie widzę nigdzie wokół siebie mowy nienawiści. Serio. :) 

Gdyby nie media to bym nie wiedział co to takiego jest. :)

W necie się tego bezmiar wylewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wchodż do netu, szkoda czasu.  :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wchodż do netu, szkoda czasu.  :)

Za dużo mam do stracenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi