kiniol 2281 #4926 Napisano 20 Października 2019 Słuchajcie, bo Wy wszystko wiecie... Czy potraficie mi powiedzieć co to za utwory? Tytuł, ewentualnie jeszcze autor... https://www.youtube.com/watch?v=bcpZ3Ot1cAw&t=4s https://www.youtube.com/watch?v=XufXZrlRDQU 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6098 #4927 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) Słoń mi na ucho nadepnąłi nie odpowiem ZASTDRASZCZAM pięknego mechanizmu Edytowane 20 Października 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4928 Napisano 20 Października 2019 (edytowane) The Rolling Stones? :D Edytowane 20 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4929 Napisano 20 Października 2019 Słoń mi na ucho nadepnąłi nie odpowiem ZASTDRASZCZAM pięknego mechanizmuNiestety nie mój... tylko naprawiłem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4930 Napisano 20 Października 2019 Przeceniasz nas ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4931 Napisano 20 Października 2019 Eee tam... pewnie "tradycyjna melodia ludowa"...ech... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4932 Napisano 20 Października 2019 Zawsze mam problem z rozpoznaniem melodii z pozytywki:-) Ale zawsze podziwiam tych którzy robili te wałki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4933 Napisano 20 Października 2019 Zawsze mam problem z rozpoznaniem melodii z pozytywki:-)Ale zawsze podziwiam tych którzy robili te wałkiTak , też podziwiam ..... jedną pozytywkę mam i to samo , nie da się rozgryźć tej melodii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4934 Napisano 20 Października 2019 No i jeden już zidentyfikowany... https://www.youtube.com/watch?v=yMxZZObq6QY 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4935 Napisano 20 Października 2019 Nawiązując do Bagdada , to jest tu taki .... zdjęcie nie najlepsze , ale widać te złocenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4936 Napisano 21 Października 2019 PM tutaj ładnie widać faktycznie. Powiem że nawet ładnie się prezentuje z czernią. W moim widać trochę złocenia ale są zamalowane farbą niestety i nawet nie wiem czym takie złocenia odtworzyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4937 Napisano 21 Października 2019 Nie wiem co na to powiedzą koledzy, ale myślę o tz. srebrzance . Z tym, że chcę poprawić całość, a później tylko lekko poczernić wystające detale zdobień. Głębia zostanie złocona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4938 Napisano 21 Października 2019 Nie wiem co na to powiedzą koledzy, ale myślę o tz. srebrzance . Z tym, że chcę poprawić całość, a później tylko lekko poczernić wystające detale zdobień. Głębia zostanie złocona. Tylko nie "srebrzanka" lub "złotol" dawne złocenia wykonywane były przy pomocy "złota płatkowego" cały czas do dostania w sklepach z materiałami plastycznymi i konserwatorskimi. Technika dość prosta wystarczy poduszka i pędzel + trochę wprawy . Jeśli już musicie używać "erzacy" to chyba najlepiej zastosować "goldfinger" też dostępny w w/w sklepach. PozdrawiamRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4939 Napisano 21 Października 2019 Tylko nie "srebrzanka" lub "złotol" dawne złocenia wykonywane były przy pomocy "złota płatkowego" cały czas do dostania w sklepach z materiałami plastycznymi i konserwatorskimi. Technika dość prosta wystarczy poduszka i pędzel + trochę wprawy . Jeśli już musicie używać "erzacy" to chyba najlepiej zastosować "goldfinger" też dostępny w w/w sklepach. PozdrawiamRomanZgadza się to daje najlepszy efekt. Można ewentualnie użyć szlagmetalu a potem zabezpieczyć werniksem.Na koniec spatynować asfaltem syryjskim:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4940 Napisano 21 Października 2019 Ja bym nie ruszał tego detalu , będzie wygląd jak bombka na zbliżające się święta ...Wiem co pisze, dość dawno temu popełniłem taki krok i do dziś dwa zegary stoją w garderobie ... na najwyższej półce . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4941 Napisano 21 Października 2019 Ja bym nie ruszał tego detalu , będzie wygląd jak bombka na zbliżające się święta ...Wiem co pisze, dość dawno temu popełniłem taki krok i do dziś dwa zegary stoją w garderobie ... na najwyższej półce . To już najlepsza opcja;-) też bym tak zrobił:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4942 Napisano 21 Października 2019 Ja bym nie ruszał tego detalu , będzie wygląd jak bombka na zbliżające się święta ...Wiem co pisze, dość dawno temu popełniłem taki krok i do dziś dwa zegary stoją w garderobie ... na najwyższej półce . Leszku w czasie studiów /a trwały one w moim przypadku dość długo / żeby zarobić na wesołe życie studenta wraz z kolegą produkowaliśmy stare ramy do obrazów. Już wtedy - a była to ówczas całkowita nowość- stosowaliśmy formy silikonowe. Następnie złocenie pierwotnie "goldfingerami" dopóki nie odkryliśmy "szlagmetalu" czy "złota płatkowego" potem aerograf i czarna farbka lub jak napisał Bartek "asfalt syryjski". A na koniec kolega brał taką ramę i "pierdut" o podłogę żeby nadać "wiekowych spękań" i czy uwierzysz że udawało mu się nawet tak spreparowaną ramę sprzedać w "Desie" PozdrawiamRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4943 Napisano 21 Października 2019 Romanie wierzę , ale wiesz ile czasu minęło od tamtych czasów? ... wiesz Dziś by nie przeszło, a ja co mam te dwie bombki mam tak "pierdut" ...?E tam, mam lepszy pomysł... jak zrobię porządek na strychu , to je tam wstawię, za 25 lat ktoś znajdzie i powie jakie piękne dwa stare zegary w stanie "strychowym" Pozdrawiam serdecznie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4944 Napisano 21 Października 2019 Oryginał był ze złoceniem. Jeśliby dało się odtworzyć ale tak dyskretnie bez nachalnego blasku to czemuż nie.Chyba to lepsze niż zwykła farbowa czerń tym bardziej że widać pociągnięcia pędzla..LES - rozbudziłeś babską ciekawość - można wiedzieć (albo zobaczyć) co to za zegary masz ze złoceniami? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4945 Napisano 21 Października 2019 (edytowane) ....E tam, mam lepszy pomysł... jak zrobię porządek na strychu , to je tam wstawię, za 25 lat ktoś znajdzie i powie jakie piękne dwa stare zegary w stanie "strychowym" Pozdrawiam serdecznie To jest pomysł .Za młodych czasów wpadam do mojej ex dziewczyny. Jej ojciec zbierał obrazy, antyki i stare zegary angielskie(miał ich chyba z 20 w mieszkaniu w bloku !!!) .Patrzę a na balkonie stoi kilka mosiężnych świeczników "księstwo warszawskie" pytam się koleżanki co się stało ojcu- a ona na to że nic - po prostu postarza . Miłego dniaRoman Edytowane 21 Października 2019 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4946 Napisano 21 Października 2019 No tak, teraz wiem jak było! A teraz myślę jak by zrobić by wzorek tylko lekko się wybijał, by nie raził. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4947 Napisano 21 Października 2019 (edytowane) No to mam propozycję ...Trzeba zainwestować z ~40 zł .Kup pastę pozłotniczą https://www.art-konserwacja.pl/pasty-pozlotnicze-38/delikatnie nałóż na stare elementy z gesso (pędelkiem , ale b. oszczędnie ) na następny dzień miękką szczoteczką przeleć parę razy, aż uzyskasz pożądany efekt, starego wytartego złota. Tylko NIE LAKIER. To ma konsystencję tłustego kremu do rąk ...Myślę że to wystarczy. Gosia , nie pokazuje , bo będziesz miała koszmary ... Edytowane 21 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4948 Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Dzięki. Lakier jest be, nie będzie lakierem żeby było be... No nie.. jeszcze bardziej mnie bardziej ciekawi koszmary mam inne niż sny o zegarach.No ale to wiedeńczyki nie były? Spręžyny? Edytowane 21 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4949 Napisano 21 Października 2019 Klasyki kominkowe junghansa w drewnie z gesso. Część ozdób z blachy mosiężnej ... Coś podobnego do tego. W oryginale były b. ciemne lub czarne. Papierowa tarcza ... wahadło imitacja rtęciowego. JAk wrócę do domu cyknę Ci poglądówkę , ale nie biorę odpowiedzialności za koszmary ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4950 Napisano 21 Października 2019 Nie rozumiem co może być "koszmarnego" w takich osobach. NIE UWIERZĘ że te ozdoby w Twoich zegarach są jarmarczne. Raczej Twoje poczucie estetyki nie pozwala Ci ich zaakceptować.Jeśli nie kosztują fortuny to ja mogę zaadaptować biedulki.Przecież one tam w garderobie płaczą i mają koszmary.Takiego mogę centralnie sobie w pokoju postawić bez krzty niechęci 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach