kiniol 2281 #5051 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Wyciski można robić z tzw. kromopanu. Gotowy wyrób, ze szpachlówki ale samochodowej, ta do drewna popęka w tej masie... Sorry PM, ale Twoje wyciski wyglądają źle... masa przez Ciebie użyta w ogóle nie odwzorowuje kształtu... Do poprawki... Edytowane 6 Listopada 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5052 Napisano 6 Listopada 2019 Wyciski można robić z tzw. kromopanu. Gotowy wyrób, ze szpachlówki ale samochodowej, ta do drewna popęka w tej masie... Sorry PM, ale Twoje wyciski wyglądają źle... masa przez Ciebie użyta w ogóle nie odwzorowuje kształtu... Do poprawki... Tak , widzę , że to jeszcze nie to Muszę użyć innej masy i na foremkę i na gotowy wyrób .No cóż , uczymy się 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6133 #5053 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Wyciski można robić z tzw. kromopanu. Gotowy wyrób, ze szpachlówki ale samochodowej, ta do drewna popęka w tej masie...Czy w takim razie można zrobić tak: -wycisk z krompanu.-na "dno" formy masa drewnopochodna ( szpachłowa)reszta szpachlówką samochodową?? chodzi mi o to by taka rozetka rzeźbiona w drewnie i uszkodzona( pruchno i kołatki) była zewnętznie "drewniana" Wolę zapytać, bo nie chcę zrobić więcej szkody... ps.bawiąc się kiedyś w modelarstwo stosowaliśmy formy gipsowe wyrób robiło się właśnie kompozytowy, gdzie zw, gładką powierzchnię ( np karoserii) robiło się z "żelkotu= mieszanina żywiy i talku, a dopiero potem włókno szklane i żywica... Dlatekgo zapytałem o "kompozyt" Edytowane 6 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5054 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Tak , widzę , że to jeszcze nie to Muszę użyć innej masy i na foremkę i na gotowy wyrób .No cóż , uczymy się Chciałabym na początek tyle umieć Edytowane 6 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5055 Napisano 6 Listopada 2019 Czy w takim razie można zrobić tak: -wycisk z krompanu.-na "dno" formy masa drewnopochodna ( szpachłowa)reszta szpachlówką samochodową?? chodzi mi o to by taka rozetka rzeźbiona w drewnie i uszkodzona( pruchno i kołatki) była zewnętznie "drewniana" Wolę zapytać, bo nie chcę zrobić więcej szkody... ps.bawiąc się kiedyś w modelarstwo stosowaliśmy formy gipsowe wyrób robiło się właśnie kompozytowy, gdzie zw, gładką powierzchnię ( np karoserii) robiło się z "żelkotu= mieszanina żywiy i talku, a dopiero potem włókno szklane i żywica... Dlatekgo zapytałem o "kompozyt"Zgadza się , w dzieciństwie robiłem w ten sposób kadłub łódeczki . Ale od tamtych czasów , już nic . A obecnie , to i materiały i metody się zmieniły . Tego typu wykonanie rozety ... to jak najbardziej , ale ja na początku nowego szkolenia jestemChciałabym na początek tyle umieć Jak widzisz , to Leskos opisał prosty sposób . Wiec , jak zajdzie potrzeba , to dasz radę A później , widząc pewne niedoskonałości , sama usprawnisz metodę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6133 #5056 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Gdzie znaleźć masę kasztanową? Jeżeli nie ma takowej dostępnej, będę musiał zastosować coś innego i podbarwiać Edytowane 6 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5057 Napisano 6 Listopada 2019 https://www.delikatesyznatury.pl/maka-kasztanowa-bio-400g-bio-planet?gclid=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPqueV8PzoYfLKgP4heQhuQEGgUnICVrbduTRK8RWvXm2jenUvUw8TMaAlJEEALw_wcBdalej kombinuj ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5058 Napisano 7 Listopada 2019 Można ozdóbki wytworzyć, a te mniej urodziwe, zjeść przy porannej kawie. Smacznego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6133 #5059 Napisano 7 Listopada 2019 dalej kombinuj ... Mam już jakowegos plana, co i jak. Teraz zaczynam gromadzis materiał: troche forniru, troche bejcy w proszku, troche szelaku itp.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5060 Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Bagdada umyłam, pomiziałam woskiem i siup na ścianę. Jak on CICHO chodzi! Może to chińska podróbka? PM jeszcze huk pracy ma, nieprędko jego Bagdada będziemy oglądać Edytowane 9 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6133 #5061 Napisano 9 Listopada 2019 Ładny ci on 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5062 Napisano 9 Listopada 2019 Bagdada umyłam, pomiziałam woskiem i siup na ścianę. Jak on CICHO chodzi! Może to chińska podróbka? PM jeszcze huk pracy ma, nieprędko jego Bagdada będziemy oglądać To prawda W weekendy stoję z robotą .Ps. Twój ma inny wzorek niż mój . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5063 Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) A juści!! Mój ci on, mój Jak PM upolował swojego to mnie taka ochota najszła, żeby też takowego mieć. No i mam Jutro mamy rocznicę - "poradowo -potrzebujący" ROCZEK i dfieście pindziesiont cztery stronic WASZEJ drogi ze mną przez "mękę" :wub: Edytowane 9 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5064 Napisano 9 Listopada 2019 Ooooo .... To dziś ,,Wigilia,, tej rocznicy Moje gratulacje za super temat na forum. ps. Będzie ciężko , ale powalczę z tym moim opóźnieniem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5065 Napisano 9 Listopada 2019 PM - nic na siłę. Bagdad i tak dostał drugie życie, nie śpiesz się. Jutro zapowiada się spokojny dzień bez nawału obowiązków to trochę przy Lenzu może uda się porobić. Wirusowe infekcja mnie dopadła więc ręce słabe, głowa boląca to i konkretnych zajęć nie było siłą rzeczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #5066 Napisano 9 Listopada 2019 A juści!! Mój ci on, mój Jak PM upolował swojego to mnie taka ochota najszła, żeby też takowego mieć. No i mam Jutro mamy rocznicę - "poradowo -potrzebujący" ROCZEK i dfieście pindziesiont cztery stronic WASZEJ drogi ze mną przez "mękę" :wub: Zaiste, prawdą jest, że podtrzymujesz Małgosiu to (sub)forum przed uwiądem i uschnięciem całkowitym. Temat jest zapewne monstrualny dla wkraczających weń (sam się burzyłem, ze wpisy nie lądują w wydzielonych tematach). Ale nic to. Jubileusz zasłużony susznie całkoficie 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #5067 Napisano 9 Listopada 2019 Gosia ale to szybko przeleciało niby wydaje się że nie tak dawno było o papierowej tarczy a jednak to mija rok dużo przez ten czas się porobiło no nie a ja w przeciwieństwie do PM tylko w soboty ruszam z robotą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5068 Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) DZIĘKUJĘ WAM za wszystko Dziękuję naszemu Tarantowi za przeogromną wiedzę i opiekę, no i szczególne, wysublimowane poczucie humoru, które wręcz uwielbiam I przepraszam za chaos i tumany kurzu wzniecane na tym suPforum, brak zasad i jazdę "na oklep" po zegarach LESowi za niezmierzone pokłady przekazanej wiedzy, cierpliwość, sposobów krocie dosłownie na wszystko i rozeznanie w każdej dziedzinie, perfekcyjną umiejętność renowacji przepięknych wiedeńczyków, ciekawie i mądre wyjaśnianie nie tylko o zegarach Bartkowi za aspekt zegarmistrzowski - przede wszystkim za to, że wespół z LESem namówili mnie na rozebranie mechanizmu Beckera i uwierzyli, że mogę tego dokonać choć ja sama w to za bardzo nie wierzyłam. Za podejście do takiej amatorszczyzny jak moja, za bezgraniczną wiedzę i TALENT, i za szczególną skromność Kiniowi za barwną osobowość, porywczość wojownika, ogromną wiedzę, czasem z egzotycznych jak dla mnie dziedzin, za energię, za mojego "pierwszego klapsa" po narodzinach na forum, za ŁOMOT przed świętami wielkanocnym - z czego nie omieszkałam wyciągnąć nauk ma przydzłość Fibo - za piękne, poetyckie wpisy, humor zwiewny, porady, zainteresowania i sposób przekazywania wiedzy o nich, PM - za kibicowanie mi, za niezmordowaną pracę i naukę ze swoimi zegarami, skromność i chęć pomocy, za koleżeńskość, wspieranie nowicjuszy i bycie tu z nami, Dziadkowi- za drobne uszczypliwości feministyczne i ciekawe opowieści, i coś trochę Go brakuje ostatnio, old time za kibicowane i nietuzinkową osobowość, i też Go za mało tu, jak dla mnie, I wszystkim pozostałym, którzy tu zaglądają, czytają z uśmiechem albo z politowaniem o moich zmaganiach czasem dorzucając swoje spostrzeżenia Chyba napiszę kiedyś pamiętnik Luks - tak, zleciało jak nie wiem. Jestem w zupełnie innej galaktyce niż rok temu. Pod zegarami (nie regulować wyświetlaczy! - nie zdążyłam się jeszcze "zrobić" - sorry ) Edytowane 10 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5069 Napisano 10 Listopada 2019 Ale Ty się dokądś wybierasz? Nieee... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5070 Napisano 10 Listopada 2019 Ale Ty się dokądś wybierasz? Nieee...Że zabrzmiało jak pożegnanie? Nieee 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67491 #5071 Napisano 10 Listopada 2019 Że zabrzmiało jak pożegnanie? Nieee Całe szczęście 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5072 Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Całe szczęście Nie żartujcie - to dzięki Wam tu jest życie, a ja, jak Opatrzność i Administracja pozwoli to nigdzie się nie wybieram, bo kto i gdzie by mnie tam chciał Edytowane 10 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5073 Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Jaaaasne... Młoda jesteś, zapału pełna, to tu jeszcze jakiś czas zabawimy... Edytowane 10 Listopada 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5074 Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Jaaaasne... Młoda jesteś, zapału pełna, to tu jeszcze jakiś czas zabawimy... Kino - jak zwykle podprogowe poczucie hoomoru - ja to babka jestem pełna wnuków, Ty chyba jeszcze nie, więc mnie "nie wyzywaj". Gdybym na zegary nie wydawała to może i już bym sobie coś naciągnęła ale niestety Będę tu dopóki pozwolicie albo jakiś zegar na łeb nie zleci .. haha Edytowane 10 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5075 Napisano 10 Listopada 2019 Kino - jak zwykle podprogowe poczucie hoomoru - ja to babka jestem pełna wnuków, Ty chyba jeszcze nie, więc mnie "nie wyzywaj". Gdybym na zegary nie wydawała to może i już bym sobie coś naciągnęła ale niestety Będę tu dopóki pozwolicie albo jakiś zegar na łeb nie zleci .. hahaDość późny tata jestem... W przyszłym roku "piątka" nadchodzi... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach