LESKOS 3470 #9926 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) Cześć ! ale kombinujecie ... 😶🤭 Miałem już nic nie pisać, żeby nie dawać pożywki mistrzowskim kolegom ... ale nie mogę i popuszczam ... wybaczcie Mistrzowie. Potrzebny kawałek starej sprężyny nawet od starego budzika da radę. Odpuścić , wyciąć piłką włosową do metalu , wygładzić, powyginać jak trzeba , przewiercić otworek i zahartować... dla niezorientowanych : Odpuszczanie polega na rozgrzaniu zahartowanego wcześniej przedmiotu do temperaturyw granicach 150 do 650 °C, przetrzymywaniu w tej temperaturze przez pewien czas, a następnie schłodzeniu. to było to prostsze ... o domowym hartowaniu tu: https://metalltechnik.me/jak-hartowac-stal/ proponuję tak jak tam opisane (można nad kuchnią gazową tak samo jak nad palnikiem gazowym). Chłodzenie w oleju, ostatecznie nawet w jadalnym ... do tych potrzeb wystarczy Jeszcze raz przepraszam za wtrącanie się ... Edytowane 8 Czerwca 2022 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9927 Napisano 8 Czerwca 2022 Dzięki 😁✌️✌️... Właśnie zastanawiałam się jak po odpuszczeniu wyciąć sprężynkę ze sprężyny... Robiłam wprawki na stali ze szczelinomierza takimi nożycami solidnymi do grubych i twardszych rzeczy. W efekcie zrobiłam sobie "kukułkę" na dłoni 😆🤭🤭. Piłka..piłka włosowa. Jak zwykle mam to czego nie potrzeba, a włosa do metalu nie mam 🤪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9928 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) to kup koniecznie + ramka do nich jeśli nie masz ... najlepsze jakie są (wg mojej oceny) https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-i-osprzet-brzeszczoty-147670?string=Brzeszczoty ANTILOPE a tu ramka - też najlepsza... https://allegro.pl/kategoria/pily-i-pilarki-pily-wlosowe-260877?string=70 mm&order=p lub https://www.sklep.planetart.pl/saw-frame-60-mm/m/166 Edytowane 8 Czerwca 2022 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9929 Napisano 8 Czerwca 2022 Masz rację to jest prawidłowo - fachowo. Ja to w stylu, nie Mistrza , a raczej domowego majsterkowicza. Myślę, że na słowo ,, Mistrz ", to ja nie zasługuję ! Koleżanka napewno da radę dorobić, bo nie takie rzeczy robiła ! Przepraszam za prymitywne propozycje szybkiej naprawy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9930 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 40 minut temu, LESKOS napisał(-a): to kup koniecznie + ramka do nich jeśli nie masz ... najlepsze jakie są (wg mojej oceny) https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-i-osprzet-brzeszczoty-147670?string=Brzeszczoty ANTILOPE a tu ramka - też najlepsza... https://allegro.pl/kategoria/pily-i-pilarki-pily-wlosowe-260877?string=70 mm&order=p lub https://www.sklep.planetart.pl/saw-frame-60-mm/m/166 Dzięki 🙂... Przekopałam szafę z mężowymi skarbami i tam znalazłam dwie ramki nawet tylko mocowania wygladają jakoś inaczej chyba 🤔. Jedna z ostrzem chyba do metalu a druga chyba do drewna. Nie rokują dobrze wg tych zacytowanych - włosowych. Chyba nie dadzą się zamocować w takich ramkach 🤔 Edytowane 8 Czerwca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9931 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) PM1122 - Sorki , nie odbieraj tego, że to uwagi pod Twoim kątem ... Nie miałem tego zamiaru robić. Sam mam czasami (często 🤭 ) takie zapędy w kierunku bardzo "oportunistycznych" byle szybko pozbyć się problemu i zapomnieć, rozwiązać na szybko nie dbając o jakość. Potem walę się w ten stary łeb i z naprawiam to co było "na szybko". Nie chciałem was tu "pouczać" i przepraszam że tak to wygląda, ale poczułem co to dalej będzie ... na własnym doświadczeniu. ✋ 18 minut temu, Yodek napisał(-a): Dzięki 🙂... Przekopałam szafę z mężowymi skarbami i tam znalazłam dwie ramki nawet tylko mocowania wygladają jakoś inaczej chyba 🤔. Jedna z ostrzem chyba do metalu a druga chyba do drewna. Nie rokują dobrze wg tych zacytowanych - włosowych. Chyba nie dadzą się zamocować w takich ramkach 🤔 No nie dadzą rady się zamocować, Ale jedna (większa to 16 cm) do drewna i plastiku , druga do metalu i powinna dać radę wyciąć + pilnik 😉 Edytowane 8 Czerwca 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9932 Napisano 8 Czerwca 2022 4 minuty temu, LESKOS napisał(-a): Sorki , nie odbieraj tego, że to uwagi pod Twoim kątem ... Nie miałem tego zamiaru robić. Sam mam czasami (często 🤭 ) takie zapędy w kierunku bardzo "oportunistycznych" byle szybko pozbyć się problemu i zapomnieć, rozwiązań na szybko nie dbając o jakość. Potem walę się w ten stary łeb i z naprawiam to co było "na szybko". Nie chciałem was tu "pouczać" i przepraszam że tak to wygląda, ale poczułem co to dalej będzie ... na własnym doświadczeniu. ✋ No nie dadzą rady się zamocować, Ale jedna (większa to 16 cm) do drewna i plastiku , druga do metalu i powinna dać radę + pilnik 😉 Ja tam lubię jak mądrzejsi mnie pouczają. Sama bym nie uradziła większości wyzwań gdybyście mnie nie pouczali ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9933 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) blaszka do cięcia w imadełko - mocowane wzdłuż krawędzi cięcia ... ta mniejsza piłka po odpuszczeniu powinna dać radę bez problemu. Tylko proste odcinki ... ale łuków nie masz 😉 . Reszta - pilnik Edytowane 8 Czerwca 2022 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9934 Napisano 8 Czerwca 2022 31 minut temu, LESKOS napisał(-a): blaszka do cięcia w imadełko - mocowane wzdłuż krawędzi cięcia ... ta mniejsza piłka po odpuszczeniu powinna dać radę bez problemu. Tylko proste odcinki ... ale łuków nie masz 😉 . Reszta - pilnik Imadełko - no proszę, nie pomyślałam 😄 Dzięki ✌️😇 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #9935 Napisano 8 Czerwca 2022 Mogę wysłać Ci taką - będzie dużo mniej pracy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9936 Napisano 8 Czerwca 2022 9 minut temu, ATO napisał(-a): Mogę wysłać Ci taką - będzie dużo mniej pracy. ATO- jesteś ogromnie uprzejmy i pomocny - dziękuję 🥰. Jednakowoż najpierw muszę się sama sprawdzić - nie ma że boli - nie mogę wyłącznie polegać na innych 😊. Jak polegnę z kretesem to może wtedy 🤗. Już samymi bezcennymi poradami mnie wspieracie, a to tez bardzo dużo. Dzięki serdeczne jeszcze raz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9937 Napisano 8 Czerwca 2022 Nie ma sprawy Leskos Nic strasznego się nie stało ! Przez chwilę tylko , poczułem się nieswojo, a przecież staram się pomóc i radzić kolegom w potrzebie. Zawsze staram się dobrze radzić, a gdy pomysł jest nie fachowy, to zawsze uprzedzam. Jakoś ostatnio , to inni koledzy się nie pokazują. Jedynie parę osób jest aktywnych. A szkoda, bo więcej by się usłyszało o fachowych i profesjonalnych sposobach napraw , a nie o amatorskich pomysłach. Np. proste pytanie - w bębnie, wyłamany ząb można wstawić i przylutować i to jest profesjonalna naprawa. A przecież , jakie siły tu działają ! No, a taką sprężynkę, co popycha grzebień, to jak się zlutuje , to będzie źle ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #9938 Napisano 8 Czerwca 2022 Yodek, blacha sprężynowa, grubość ok 0,5mm , szeroka na 19,5 ... dość twarda - bez odpuszczenia nie wygniesz. Możesz w miejscu gięcia podgrzać palnikiem.. mogę przyciąć na wymiar koperty i wysłać Ci kilka kawałków, to potrenujesz do skutku.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9939 Napisano 8 Czerwca 2022 41 minut temu, zadra napisał(-a): Yodek, blacha sprężynowa, grubość ok 0,5mm , szeroka na 19,5 ... dość twarda - bez odpuszczenia nie wygniesz. Możesz w miejscu gięcia podgrzać palnikiem.. mogę przyciąć na wymiar koperty i wysłać Ci kilka kawałków, to potrenujesz do skutku.. Serdecznie dziękuję! Wywlokłam pękniętą sprężynę z budzika - starczy na kilka prób 😁✌️ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9940 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 59 minut temu, PM1122 napisał(-a): Nie ma sprawy Leskos Nic strasznego się nie stało ! Przez chwilę tylko , poczułem się nieswojo, a przecież staram się pomóc i radzić kolegom w potrzebie. Zawsze staram się dobrze radzić, a gdy pomysł jest nie fachowy, to zawsze uprzedzam. Jakoś ostatnio , to inni koledzy się nie pokazują. Jedynie parę osób jest aktywnych. A szkoda, bo więcej by się usłyszało o fachowych i profesjonalnych sposobach napraw , a nie o amatorskich pomysłach. Np. proste pytanie - w bębnie, wyłamany ząb można wstawić i przylutować i to jest profesjonalna naprawa. A przecież , jakie siły tu działają ! No, a taką sprężynkę, co popycha grzebień, to jak się zlutuje , to będzie źle ? No trochę inne siły działają . Ząb wlutowany w bębnie - tam działają siły "na ściskanie" materiału i wyrywanie (aby zmniejszyć oddziaływania tej siły stosuje się "jaskółczy ogon" i mało plastyczną cynę )... Tu nawet stosunkowo plastyczny materiał jakim jest cyna lutownicza stawia potężny opór. Przy działaniu sprężynowym, w miejscu gięcia, siła oporu przy ściskaniu nie ma prawie znaczenia, a cienka warstwa z drugiej strony (też cyna) jest zbyt podatna z kolei na rozciąganie -nie daje rady. Stal (przerwana w miejscu pęknięcia) nie bierze czynnego udziału w tym procesie. Tak można w wielkim skrócie stać się to wytłumaczyć. Edytowane 8 Czerwca 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9941 Napisano 8 Czerwca 2022 13 godzin temu, Yodek napisał(-a): Już wiem - SZCZELIMOMIERZ 😃😁. Wystarczy tylko go gdzieś ZNALEŹĆ 😂 Miałam na pewno Jest sporo na allegro, nawet niedrogo. Ostatnio poszukiwałem kalibrowanej blaszki, ale niemagnetycznej - do Eureki jako podkładkę w obwodzie magnetycznym i wyhaczyłem nawet mosiężny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9942 Napisano 10 Czerwca 2022 Wystrugałam drzewienko na "koronę" oskalpowanego Świta wg uprzejmej uwagi naszego Pierwszego wśród Pierwszych 🙂. Na początek, w bólach wycinanie łuczka z jakiegoś kawałka drewienka, piłką ręczną - stacja nr I. Drewienko okazało się pochodzenia żywicznego - stacja nr II. Papier ścierny mi się zapychał, żeby było zabawnie to sęk w nagrodę za dobre chęci 😑 - stacja nr III Przymiarki, podbarwianie mieszaniną bejc. Teraz schnięcie, ew. poprawki barwą, a potem warstewka politury, wosk i klejenie. Trzeba przyznać, że "tupecik" robi robotę 🤗. 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #9943 Napisano 10 Czerwca 2022 No ładniście 👍 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16812 #9944 Napisano 11 Czerwca 2022 W dniu 2.06.2022 o 15:07, mkl1 napisał(-a): Były .. większe. (Nie napisałeś jakiej wielkości jest werk..) W końcu dostałem wymiary: werk 40mm a z podstawą i gongami 50mm. Zdjecie "gęby" poniżej 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #9945 Napisano 11 Czerwca 2022 Miejsce na nakręcanie klasycze dla śzpindlaka Zdjęcie pierwsze - lepsze Cała tracza to z czego? "Papier", "Porcelanka" czy coś innego? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16812 #9946 Napisano 11 Czerwca 2022 Porcelana 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #9947 Napisano 11 Czerwca 2022 (edytowane) 👍 Czyli raczej komplet Nie pamiętam, czy pisałęś Chodzi? Edytowane 11 Czerwca 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9948 Napisano 13 Czerwca 2022 W dniu 10.06.2022 o 18:18, Yodek napisał(-a): Wystrugałam drzewienko na "koronę" oskalpowanego Świta wg uprzejmej uwagi naszego Pierwszego wśród Pierwszych 🙂. Na początek, w bólach wycinanie łuczka z jakiegoś kawałka drewienka, piłką ręczną - stacja nr I. Drewienko okazało się pochodzenia żywicznego - stacja nr II. Papier ścierny mi się zapychał, żeby było zabawnie to sęk w nagrodę za dobre chęci 😑 - stacja nr III Przymiarki, podbarwianie mieszaniną bejc. Teraz schnięcie, ew. poprawki barwą, a potem warstewka politury, wosk i klejenie. Trzeba przyznać, że "tupecik" robi robotę 🤗. Brawo! Jak oryginał, Jak skasujesz te zdjęcia to nikt się nie dowie, a tym bardziej nie domyśli. Wit Stwosz może Ci czyścić buty 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9949 Napisano 13 Czerwca 2022 Jak ja nie lubię tych "kominiarzy"! No ale co było robić, jak było tanio? 3 kompletne i 1 pusty Ja się już chyba nadaje do leczenia... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9950 Napisano 13 Czerwca 2022 Oj! Ile to pokoleń? 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach