JASI 1218 #10576 Napisano 11 Listopada 2022 54 minuty temu, mkl1 napisał(-a): Aledrogo.. https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-zebatek-z-silnikow-1-7mm-rc-car-12732380539 https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-kol-zebatych-silnika-samochodu-rc-12167315680 Ten pierwszy byłby dobry, ale jak wskazówka będzie z przeciwwagą, to się nie sprawdzi. Myślę, że ten co pokazał @dziadek byłby najprostszy do zrobienia... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10577 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) 2 minuty temu, JASI napisał(-a): Myślę, że ten co pokazał @dziadek byłby najprostszy do zrobienia... Podpuszczasz mnie??? bo właśnie różne projekty chodzą mi po głowie.. pierwszy był ten z "rury"... teraz taki.. hmmm Da się zrobić, ale wymaga czasu... Muszę coś wydziergać, bo wskazówki z budzików przyprawiają mnie o ból głowy... szczególnie te stare.. i na papierowej tarczy... Edytowane 11 Listopada 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10578 Napisano 11 Listopada 2022 Trochę podpuszczam, ale sam chętnie bym się za to zabrał. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10579 Napisano 11 Listopada 2022 Mam rozebranego mojego Rescha.. odmówił współpracy.. Jak go złożę to będę dziergał jakiś ściągacz... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10580 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Mam podobnego do Dziadkowego ... i bardzo sobie chwalę szczególnie do budzików a i do paru moich kieszonek też używałem ... Ps. Moim zdaniem to nie jestem przekonany, że "byłby najprostszy do zrobienia..." - zdecydowanie nie 🤔 Edytowane 11 Listopada 2022 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10581 Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Panowie mnie dręczą. Panowie grają ma mych uczuciach. Prezentują i prężą swe narządy. Narządy, które są obiektem mego mrocznego pożądania 🤪😁😄 Edytowane 12 Listopada 2022 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1812 #10582 Napisano 12 Listopada 2022 Ja nic nie prężę, nic nie wytężam; Nie wzbudzam raczej pożądań płochych . Lecz czasem myśl ma tam ulatuje Gdzie miejsca grzeszne pragnień ulotnych.. Zaraz też wracam do dni młodzieńczych Gdy się natura ofiar domaga: smaga, batoży ciało niewinne; To już minęło, już nie powróci - znaleźć należy zajęcia inne... Tak to w skrytości swych marzeń starczych grzebać w zegarach musi wystarczyć.. 😋 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10583 Napisano 12 Listopada 2022 21 minut temu, zadra napisał(-a): Ja nic nie prężę, nic nie wytężam; Nie wzbudzam raczej pożądań płochych . Lecz czasem myśl ma tam ulatuje Gdzie miejsca grzeszne pragnień ulotnych.. Zaraz też wracam do dni młodzieńczych Gdy się natura ofiar domaga: smaga, batoży ciało niewinne; To już minęło, już nie powróci - znaleźć należy zajęcia inne... Tak to w skrytości swych marzeń starczych grzebać w zegarach musi wystarczyć.. 😋 Wow 😯😃😄✌️✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10584 Napisano 12 Listopada 2022 Przy weekendzie powiem Wam tak: Dziwne "te Angliki" som. Kółka zębate ..... na wagę ..... w cenie złomu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10585 Napisano 12 Listopada 2022 Gratuluję zakupu, ale..... potem jak potrzebne COŚ, to i tak okaże się , że nie ma tego w tym pudełku ----- przerabiałem z kieszonkami.... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #10586 Napisano 12 Listopada 2022 Prawa Murphy'ego rządzą... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10587 Napisano 12 Listopada 2022 5 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Gratuluję zakupu, ale..... potem jak potrzebne COŚ, to i tak okaże się , że nie ma tego w tym pudełku ----- przerabiałem z kieszonkami.... Dziękuję za powinszowanie zakupu, po prostu smyrło mi się. Co do szukania potrzebnego kółka, niestety masz rację. Tak to jest. ZAWSZE. A w związku z tytułem, porady potrzebuję, jakim kluczem doradzilibyście pogrupować te zębatki? Średnica , długością osi, typem ...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10588 Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Pierw średnicami, bo jak szukasz to pierw średnicy, potem ilości zębów/modułu, potem zębnik, na końcu dł osi...... bo z tym zawsze coś można podziałac.. ( tak bym to zrobił.. Nie mam takich ilości luźnych, więc moja porada taka sobie.) Ja raczej trzymam stare werki, bo łatwiej o porównanie czegoś.. Dzisiaj niedziela, a ja od wczoraj prowadzę nierówną walke z RESCH-em. Pierw zaczął fiksować z biciem.. o godz13, czy 1 bił też 12 razy ????? Potem co jakiś czas przy włączaniu przygotowania do bicia zaczął się zatrzymywać.. No to na stół Mimo , że w skrzyni,, jednak potrafił nałapać syfu no i olej był nieteges..widocznie, bo zrobił się ulep. Teraz jezdem Mondry, ale jak go składałem to ... hmmm jakby to powiedzieć.... Edytowane 13 Listopada 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10589 Napisano 13 Listopada 2022 Przy rozbiórce , to zawsze parę zdjęć się przydaje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10590 Napisano 13 Listopada 2022 3 minuty temu, PM1122 napisał(-a): Przy rozbiórce , to zawsze parę zdjęć się przydaje . pewnie..nie znam / nie pamiętam przecież co było było 4 lata temu 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #10591 Napisano 13 Listopada 2022 6 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Przy rozbiórce , to zawsze parę zdjęć się przydaje . to prawda pomimo zdjęć mój sprężynowiec po wyczyszczeniu i nasmarowaniu skrócił swój czas chodu z około 14 dni do około 8 warto czasem i bębny sobie oznaczyć dla spokoju wewnętrznego 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10592 Napisano 19 Listopada 2022 Mega ciekawostka 😁. Pamiętacie może mojego Świta w którym były stuningowane bębny? Nie? Przypomnę - pokazywałam przedziwne bębny przerobione nie wiedzieć czemu- pogrubiona średnica walka na który nawija się żyłka. Dołożona blaszka zabezpieczająca linkę przed zsuwaniem się poza ów wałek. Zdjęcie owych bębnów dla przypomnienia (trzeci z lewej standardowy). I co się okazuje? Bicie leci na 920 gramach wagi, a chód na 1090 gramach wagi. I chyba na mniejszych tez by poleciał ale nie mam takich tycich wagusiek 😆. Amplituda wahadła spora - poza skalą wychylnika 🤣 Mam Turbo-Świta😆. Klasyczne wagi w Świtach u mnie (oryginalne) to pomiędzy 1300 - 1400 gram. Długo zmagałam się z paskudnym biciem, bardzo szybkim aż wpadłam na pomysł, ze to wina wag. Będę testować mniejsze obciążenia. Zdjęcie ŚWITA dla atencji 🤪 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10593 Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Nooo , Ciekawe ! Edytowane 19 Listopada 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6103 #10594 Napisano 19 Listopada 2022 Małgorzato... jak Ty potrafisz grzebac w mecheniźmie nie uszkadzając sobie "pazurków" ..?? tak BTW ... Świtezianka .. To Świtezianka... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10595 Napisano 20 Listopada 2022 6 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Małgorzato... jak Ty potrafisz grzebac w mecheniźmie nie uszkadzając sobie "pazurków" ..?? tak BTW ... Świtezianka .. To Świtezianka... Mirku 😁 - no pazury akrylowe nie do zdarcia 😂... Trochę się przybrudzą czasem ale łatwo je doszorować 🤗😆. Większy problem to mikro-prace. Jakieś malutkie elementy obrobić/zamontować. Nie dość, że oczy nie teges to jeszcze paznokcie przeszkadzają tam-teges 😝. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10596 Napisano 20 Listopada 2022 13 godzin temu, Yodek napisał(-a): Mega ciekawostka 😁. Pamiętacie może mojego Świta w którym były stuningowane bębny? Nie? Przypomnę - pokazywałam przedziwne bębny przerobione nie wiedzieć czemu- pogrubiona średnica walka na który nawija się żyłka. Dołożona blaszka zabezpieczająca linkę przed zsuwaniem się poza ów wałek. Zdjęcie owych bębnów dla przypomnienia (trzeci z lewej standardowy). I co się okazuje? Bicie leci na 920 gramach wagi, a chód na 1090 gramach wagi. I chyba na mniejszych tez by poleciał ale nie mam takich tycich wagusiek 😆. Amplituda wahadła spora - poza skalą wychylnika 🤣 Mam Turbo-Świta😆. Klasyczne wagi w Świtach u mnie (oryginalne) to pomiędzy 1300 - 1400 gram. Długo zmagałam się z paskudnym biciem, bardzo szybkim aż wpadłam na pomysł, ze to wina wag. Będę testować mniejsze obciążenia. Zdjęcie ŚWITA dla atencji 🤪 Wszystko się zgadza, zwiększamy promień i ciężar wag może być mniejszy ale za to zmniejsza się też rezerwa chodu i np z 8 dni robi się np 6,5 dnia … na każdym obrocie bębna odwija się (przy średnicy zwiększonej o 3 mm) prawie 19 mm linki więcej czyli opad wagi na obrót osi jest prawie o centymetr większy … Czyli coś za coś …. 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10597 Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) 43 minuty temu, LESKOS napisał(-a): Wszystko się zgadza, zwiększamy promień i ciężar wag może być mniejszy ale za to zmniejsza się też rezerwa chodu i np z 8 dni robi się np 6,5 dnia … na każdym obrocie bębna odwija się (przy średnicy zwiększonej o 3 mm) prawie 19 mm linki więcej czyli opad wagi na obrót osi jest prawie o centymetr większy … Czyli coś za coś …. Ojć! 😯🤭🤭 O tym nie pomyślalam zaiste 😖 Jak będzie tak krótko, jak się zdenerwuję to rozbiorę i zejmę te "nakładki" 😂.. Gorzej jeśli autor tego pomysłu tym "ulepszeniem" wyeliminował jakiś problem, z którym sobie nie poradzę 😄.. Teraz zmagam się ze Świtem, który nabyłam ostatnio. W samym mechaniźmie jest w miarę ale cały osprzęt bicia sterany pracą bardziej niż mniej. Powyrabiane, powycierane i zużyte. Jak bylo brudno i zaklejone starym olejem to działało jakoś tam. Po umyciu, czyszczeniu z rdzy zrobiło się gorzej. Stal w Świtach była średniej prowieniencji wyciera się łatwo. Najgorsze są powycierane kołki - słupki na których osadzone są grzebienie i dźwigienki bicia. Powstałe luzy skutkują rozchwianiem i kompletną przypadkowością bicia 😁. Mam zapasowy mechanizm Świta. Chciałam być cwana i podmienić niektóre elementy. Niestety nu-nu... Niby to samo ale jakieś dziesiąte części milimetra są różnice. I d*pa z tyłu... 😖 Edytowane 20 Listopada 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10598 Napisano 20 Listopada 2022 Najprościej możesz wszystko sprawdzić przy nakręcaniu … policz ile pełnych obrotów korbką musisz wykonać do pełnego podciągnięcia wagi . Na każdym tracisz 1 cm … zobacz ile ma teraz rezerwy chodu i wszystko stanie się jasne . 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10599 Napisano 20 Listopada 2022 Teraz, LESKOS napisał(-a): Najprościej możesz wszystko sprawdzić przy nakręcaniu … policz ile pełnych obrotów korbką musisz wykonać do pełnego podciągnięcia wagi . Na każdym tracisz 1 cm … zobacz ile ma teraz rezerwy chodu i wszystko stanie się jasne . No właśnie.. 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10600 Napisano 20 Listopada 2022 5 godzin temu, Yodek napisał(-a): Ojć! 😯🤭🤭 O tym nie pomyślalam zaiste 😖 Jak będzie tak krótko, jak się zdenerwuję to rozbiorę i zejmę te "nakładki" 😂.. Gorzej jeśli autor tego pomysłu tym "ulepszeniem" wyeliminował jakiś problem, z którym sobie nie poradzę 😄.. Teraz zmagam się ze Świtem, który nabyłam ostatnio. W samym mechaniźmie jest w miarę ale cały osprzęt bicia sterany pracą bardziej niż mniej. Powyrabiane, powycierane i zużyte. Jak bylo brudno i zaklejone starym olejem to działało jakoś tam. Po umyciu, czyszczeniu z rdzy zrobiło się gorzej. Stal w Świtach była średniej prowieniencji wyciera się łatwo. Najgorsze są powycierane kołki - słupki na których osadzone są grzebienie i dźwigienki bicia. Powstałe luzy skutkują rozchwianiem i kompletną przypadkowością bicia 😁. Mam zapasowy mechanizm Świta. Chciałam być cwana i podmienić niektóre elementy. Niestety nu-nu... Niby to samo ale jakieś dziesiąte części milimetra są różnice. I d*pa z tyłu... 😖 Daj zdjęcia tych wyrobionych elementów...., może znajdziemy radę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach